Здорова їжа - запорука здоров'я

Опис документу:
Правильне харчування – основа здоров'я людини. Білки, жири, вуглеводи і біологічно активні речовини, що утворюються з продуктів харчування забезпечують всі життєво важливі функції організму. Тож, важливо харчуватись правильно, щоб бути здоровим. Але, нажаль, в нашому швидкому і динамічному темпі життя діти не роблять вибір на користь здоров'я.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«БОГОДУХІВСЬКИЙ СПЕЦІАЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС»

ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Година відкритих думок:

«Здорова їжа – запорука здоров’я»

підготувала: вихователь

Сосонна Олена Анатоліївна

Мета: ознайомити учнів зі складовими компонентами їжі, з поняттям про корисну їжу та її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров’я дорослих і дітей, розвивати вміння розподіляти страви та різновиди харчових продуктів для споживання протягом доби (сніданок, обід, вечеря); формувати мотиваційну установку на споживання корисної для здоров’я їжі, розвивати гнучке самостійне мислення, спонукати бачити приховану небезпеку у шкідливій їжі; виховувати естетичний смак, дбайливе ставлення до здоров’я. 

Демонстраційні матеріали: таблиця «Складові їжі»; картки із зображеними харчовими продуктами; ілюстрації овочів та фруктів; презентація до теми.

Дидактичні матеріали: пам’ятки корисного харчування.

Хід заходу

Організаційний момент.

СЛАЙД 1

Діти, ми зібрались, щоб поспілкуватись про найулюбленіше, найсмачніше, найсолодше. Про те, без чого не може жити жодна людина. Про їжу.

  • Чи любите ви смачно поїсти?

  • Які страви ваші улюблені?

Отже, наш захід сьогодні присвячений вивченню основ правильного повноцінного харчування та його впливу на здоров’я людини. Ми спробуємо з вами навчитися вибирати їжу, корисну для здоров’я, яка містить вітаміни різних груп. Отримані знання необхідні для того, щоб зберегти своє здоров’я, не хворіти, почуватися бадьорими і повними сил.

СЛАЙД 2

Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ». Яку користь приносить їжа?

Вступ

Мабуть, кожному відомі мудрі слова: «Ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти». Дійсно, не можна вбачати мету і зміст життя в їжі. З іншого боку, важливо правильно харчуватися.

Дехто вважає, що не має значення, де і як з’їсти, аби не бути голодним. Проходить певний час, і така людина починає відчувати нездужання.

Правильний режим харчування передбачає відповідну кількість і якість продуктів, які має спожити людина, достатній вміст у них необхідних поживних речовин, раціональний розподіл їжі протягом дня, відповідну черговість страв і сприятливі умови для їх споживання.

СЛАЙД 3

Енергія, яку витрачає наш організм у процесі життєдіяльності, відновлюється лише за рахунок їжі, тому вона має бути поживною, з достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів, вітамінів.

Основна частина

Робота за таблицею «Складові їжі».

СЛАЙД 4

Білки – основний будівельний матеріал, організму. З них утворюються і ростуть нові клітини, завдяки чому людина росте.

Білки містяться у продуктах рослинного і тваринного походження. Рослинні білки є у горіхах, насінні різних культур, зокрема бобових, крупах, а тваринні — у м'ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах тощо.

СЛАЙД 5

Жири – відновлюють витрати теплової енергії (тепла). Вони йдуть на зігрівання організму. Жири сприяють засвоєнню вітамінів. Вони містяться в маслі, салі, сметані, олії тощо.

СЛАЙД 6

Вуглеводи – витрачаються на роботу м’язів (фізична праця, рух, дихання, робота серця та інших органів). Вони містяться у фруктах, овочах, насінні зернових, меді, молоці та багатьох інших продуктах.

Вітаміни – речовини, необхідні для життя людини, її росту та розвитку. Особливо необхідні вітаміни для молодого організму. Якщо вітамінів не вистачає, людина важко хворіє. В організм вітаміни потрапляють з їжею. Отже, потрібно знати, конкретно в яких продуктах є необхідні вам вітаміни.

СЛАЙД 7

Вітамін А, сприяє росту, допомагає нормальному зору. Його багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі, риб’ячому жирі.

СЛАЙД 8

Вітамін В, дуже потрібний для розумової і фізичної праці, поліпшення травлення. Міститься в житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м’ясі.

СЛАЙД 9

Вітамін С, запобігає простуді, поліпшує кровообіг, сприяє росту, лікує цингу. Багата його у капусті, картоплі, помідорах, цибулі, щавлі, шипшині, хроні, часнику, лимонах, настої хвої, чорній смородині.

СЛАЙД 10

Вітамін D, зміцнює кістки, запобігає рахітові. Міститься у молоці, печінці, риб’ячому жирі, житньому хлібі.

СЛАЙД 11

Вітамін Е – вітамін молодості необхідний для нормального функціонування імунної системи, він сприяє відновленню клітин, покращує кровообіг та перешкоджає утворенню тромбів.

Отже, треба вживати різноманітну їжу, щоб збагатити свій організм вітамінами, необхідними для нормального росту і розвитку організму. А зараз, щоб дати можливість вам трішки відпочити, пропонуємо невеличку і цікаву гру.

СЛАЙД 12

Гра «Що в ряду зайве?».

У переліку вказаних слів необхідно знайти зайве слово і пояснити, чому воно зайве.

а) Морква, капуста, м’ясо, буряк, картопля, перець;

б) Печиво, чай, сік, молоко, компот, лимонад;

в) Масло, яйця, сир, молоко, йогурт, кефір, сметана;

г) Суп, каша, борщ, вареники, яблуко, омлет;

СЛАЙД 13

Молодці! Продовжуємо. Крім білків, жирів, вуглеводів і вітамінів людині дуже потрібні мінеральні речовини – натрій, фосфор, залізо, калій, кальцій, йод тощо. Ці мінеральні солі сприяють нормальному функціонуванню кісток, зубів, крові, м'язів.

Вони містяться у молоці, рибі, яйцях, зелених овочах, яблуках, печінці, м'ясі, чорному хлібі, крупах (особливо гречаній), продуктах моря тощо. 

Кажуть, що кожна людина має власні потреби в їжі. Чому? Тому, що для росту організму потрібно більше поживних речовин, ніж для підтримання його життєдіяльності. Отже, діти і молодь до 20 років повинні споживати їжу, багату на різноманітні поживні речовини. І це слід обов’язково враховувати, вибираючи їжу.

Отже, щоб наш організм щоденно одержував з їжею все необхідне, потрібно знати, як правильно скласти меню.

На сніданок рекомендується їсти продукти, багаті на білки та клітковину. Це можуть бути яйця, пластівці для сніданку, мюслі, вівсяна каша. Якщо додати до пластівців меду, окрім клітковини організм отримає так необхідну йому глюкозу.

В обід доцільно їсти м’ясо чи рибу і багато зелені. Увечері краще за все їсти продукти, багаті на крохмаль: макарони, рис, картопля. Вони допоможуть і спокійно заснути. Останній прийом їжі, за рекомендацією дієтологів, має відбуватися не пізніше, ніж за 3 години до сну.

СЛАЙД 14

І ще запам’ятайте і враховуйте при складанні меню, що м’ясо, особливо жирне, перетравлюється в шлунку 4-8 годин, картопля і бобові – 3-4 години, хліб – 2,5 години, молоко – 1-2 години, а найшвидше – овочі та каші.

Потреба організму в поживних речовинах і вітамінах залежить від пори року. Взимку організм втрачає багато тепла, тому доцільно вживати жирнішу їжу, влітку – легкі страви із сезонних продуктів.

Навесні, коли свіжих овочів і фруктів обмаль, слід використовувати консервовані та морожені продукти, соки, варення.

Найлегше восени, коли природа дарує нам багато овочів, фруктів, які містять необхідні вітаміни й мінеральні речовини.

СЛАЙД 15

Гра: «Склади меню»

Діти, ви вже багато почули і маєте певні свої знання і досвід. Тож пропонуємо вам спробувати скласти меню, яке буде корисним і повноцінним для людини. Варіанти страв для меню:

Час прийому їжі

Варіанти страв

  1. Молочна каша

  2. Мівіна

  3. Вівсяна каша

  4. Жарена картопля

  5. Макарони з м’ясом

  6. Плов

  7. Варене яйце

  8. Жарене яйце

  9. Ковбаса

  10. Котлета м’ясна

  11. Кетчуп

  12. Майонез

  13. Риба жарена

  14. Рибна консервах

  15. Тушковане м’ясо

  16. Бутерброд

  17. Пиріг з капустою

  18. Ватрушка

  19. Вінегрет

  20. Салат з капусти

  21. Салат зі свіжих овочів

  22. Консервовані огірки

  23. Суп гречаний

  24. Борщ

  25. Чай

  26. Кава

  27. Компот

  28. Молоко

  29. Кефір

  30. Газований напій

  31. Цукерки

  32. Печиво

  33. Мед

  34. Горіхи

  35. Яблука

  36. Виноград

  37. Банани

  38. Груші

СЛАЙД 16

Формування уявлення про корисну їжу.

Щоб їжа, яку ми споживаємо зміцнювала наше здоров’я, давала організму поживні речовини, забезпечувала енергією, приносила емоційне задоволення потрібно вибирати тільки корисні продукти. Іноді, повністю довіряючись рекламі харчових продуктів, багато хто з нас дійсно починає вірити в те, що ті самі чіпси наповнюють організм корисними вітамінами або продукти швидкого приготування зовсім не шкодять організму. Однак, це не так. Якщо добре ознайомитись із складом таких продуктів, можна зрозуміти, що така їжа шкодить здоров’ю.

До її складу входять різноманітні хімічні сполуки, харчові добавки, фарбники, емульгатори. Майже всі вони шкідливі. Більшість з них не вказують на етикетках товарів або зазначають у зашифрованому вигляді. Зазвичай це буква «Е» з певним номером, наприклад Е – 123.

  • Чи звертали ви раніше на це увагу?

СЛАЙД 17

«Отже, знайомтесь: харчова добавка!» Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників. Їх класифікують за шкалою «Е» і нумерують від 100 до 999. Літера «Е» означає Європа, тобто, те, що цю сполуку виготовили і перевірили на території Європи.

Харчові добавки використовуються з метою: збереження поживних властивостей харчових продуктів, надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду, збільшення терміну зберігання харчових продуктів, полегшення технологічної обробки продовольчої сировини, здешевлення та скорочення технологічного процесу.

З давен - давен людина використовує натуральні харчові добавки, такі як дріжджі, агар, пектин, желатин, лимонна кислота, оцет, сода, крохмаль, кухонна сіль.

Але, на превеликий жаль, великого розмаху сьогодні у світі набуло виробництво синтетичних харчових добавок. Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві на Україні — 221. При частому вживанні певні харчові добавки можуть причинити небезпеку здоров'ю людини.

СЛАЙД 18

1. Основною групою речовин, що визначають зовнішній вигляд продуктів харчування, є харчові барвники( натуральні і синтетичні). Найбільш поширені і небезпечні фарбники: Е122; Е102; Е104; Е124; Е129; Е110;  

Вони широко використовуються у солодкій воді, морозиві, печиві, цукерках. Ці продукти викликають гіпер активність, швидку втомлюваність, імпульсивність, захворювання на рак, пониження зору, розлад шлунку, є шкідливими для шкіри. 

 СЛАЙД 19

2. Поширеними і небезпечними є консерванти. Вони сповільнюють псування продуктів. Найбільш небезпечними консервантами є: Е223; Е211; Е213; Е224; Е240; Е232;

Широко використовуються в море продуктах, повидлах, соусах, стравах швидкого приготування. Більше 90% кисло - молочних продуктів в Україні містять кількість консервантів, що перевищує безпечну для здоров’я людини норму. Дані речовини викликають алергію, злоякісні пухлини, хвороби печінки та нирок.

СЛАЙД 20                              

3. Широкого використання набули ароматизатори та підсилювачі смаку. У їжу кладеться у 50 разів більше підсилювачів смаку, ніж 40 років тому. Найпоширенішими є: Е621, Е631, Е627,Е636,Е637. Є ще дуже цікавий факт дії ароматизаторів та підсилювачів смаку. Вони викликають звикання у споживача. Тобто, ви вже не зможете відмовитись від неї.

    Найчастіше їх використовують при виготовлені швидко супів, напівфабрикатів, шоколадних батончиків, сухариків, чіпсів. 

Ці хімічні сполуки викликають головний біль, підвищене серцебиття  температуру, слабкість.

СЛАЙД 21

Гра «Корисно, можливо, не бажано». 

На столі стоїть кошик. У ньому цукерка, йогурт, лимон, яблуко, квасоля в банці, плавлений сирок, хліб, шпроти в бан­ці, картопля, капуста, апельсин, булочка, капуста, цибуля, банан, груша, морква, горіхи тощо. По черзі із кошика виймають будь-який предмет та показують всім присутнім, щоб вони, за допомогою жестів, визначили його користь у харчуванні. (Корисно — великий палець правої руки піднімають угору, можливо — відводять убік, не бажано — опускають униз.) 

СЛАЙД 22

Ми не можемо повністю вберегти себе від хімічних домішок, але можемо хоча б ретельніше обирати продукти. Отже, читайте етикетки продуктів харчування на наявність в них різноманітних «Е-шок»!!!

Топ-10 ( Десять найшкідливіших продуктів харчування). Дієтологи раз по раз удосконалюють списки найбільш шкідливих для здоров'я продуктів. І яскраво-червоним маркером ставлять чергові табу в нашому меню. Останній список харчових заборон виглядає так.

СЛАЙД 23

1. Локшина швидкого приготування (іншими словами «Мівіна») здається нам дивом: смачна, поживна, а головне - не вимагає часу. Але над "дивом" свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.

СЛАЙД 24

2. Жувальні цукерки, пастила, «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, ще й хімічні добавки та фарбники, які містяться в схожих продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.

СЛАЙД 25

3. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.

СЛАЙД 26

4. Солодкі газовані напої - коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі високою концентрацією цукру - в еквіваленті чотири - п'ять чайних ложок, розчинених у стакані води. Тому, утамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити.

СЛАЙД 27

5. Шоколадні батончики. Хоча в чистому вгляді какао дуже корисне, але у шоколадних виробах, які надходять до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Сучасні шоколадні вироби містять хімічні добавками, генетично модифіковані продукти, фарбники і ароматизатори.

СЛАЙД 28

6. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання "смачної хімії" навіть не досліджені до кінця.

СЛАЙД 29

7. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку визнані канцерогенними.

СЛАЙД 30

8. Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, та скоротити її кількість в своєму раціоні все-таки варто.

СЛАЙД 31

9. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях перешкоджає засвоєнню вітамінів. Окрім цього - завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти - рекордсмени по кількості калорій.

СЛАЙД 32

10. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку.

СЛАЙД 33

В наш час треба вміти вибирати продукти для споживання і, звичайно, віддавати перевагу продуктам натурального походження: фрукти, ягоди, овочі, соки, каші з круп, м’ясо, риба, молочні продукти.

СЛАЙД 34 Їжте більше…

  • свіжих і відварених на парі овочів;

  • коренеплодів, бобових;

  • свіжих фруктів у їх натуральному вигляді, вони багатіші на клітковину;

  • горіхів (волоський, мигдаль), насіння (гарбузу, льону);

  • продуктів з мукою грубого мливу (не шліфований рис, крупи з цільних зерен);

  • дикої риби, замість риби з рибних господарств.

СЛАЙД 35

Отже, харчування – неодмінна умова нашого життя. Без їжі людина не може жити. З їжею ми отримуємо поживні речовини, необхідні для роботи мозку, серця, легенів, м’язів та інших органів. Їжа забезпечує наш організм енергією, яка міститься в продуктах харчування. А ще здоров’я залежить від того, як швидко і часто ми їмо, наскільки ретельно пережовуємо їжу. Тож, щоб бути здоровим, потрібно знати правила харчування.

СЛАЙД 36

Пам’ятка здорового харчування

  • Їсти потрібно 4 рази на день в один і той самий час. Якщо дотримуватися цього правила, то у вас завжди буде хороший апетит, їжа краще засвоюватиметься. Обов’язково снідайте.

  • Їжа повинна бути різноманітною і складатися з різних продуктів.

  • Не можна переїдати. Переїдання є причиною багатьох хвороб.

  • Контролюйте вживання жирів, заміняйте більшість тваринних жирів рослинними оліями.

  • Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт, сир)

  • Заміняйте жирне м’ясо та м’ясопродукти квасолею, бобами, рибою, птицею або нежирним м’ясом.

  • Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру, обмежуйте вживання солодощів та солодких напоїв.

  • Віддавайте перевагу продуктам з низьким вмістом солі, корисно вживати йодовану сіль.

  • Корисно готувати їжу на пару, а не жарити.

  • Людина повинна їсти достатньо і не переїдати, бо обсяг її шлунку не перевищує вмісту двох складених долонь.

  • Перерви між прийомами їжі, без м’ясних продуктів, складають 3-4 години. А прийом м’яса збільшує цю паузу.

  • Споживати воду або інші напої слід до їжі. Під час їжі і після неї пити не слід.

  • Велику роль у правильному харчуванні грає ретельне пережовування їжі.

  • «Про запас» їсти марно і навіть шкідливо. Всім відоме правило: «сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогу».

Гра «Зроби свій вибір» Дітям роздаються картки, завдяки яким вони можуть це раз пригадати і проаналізувати інформацію почуту на заході та звернути увагу на власні помилки у харчуванні.

Ні

Так

Варіант для вибору

 

1

Не снідаю, бо не хочу;

Полюбляю молоко і молочні продукти;

 

2

Їм надмірно (переїдаю);

 

3

Полюбляю засмажену і жирну їжу;

 

4

Вживаю багато солодкого;

Моя їжа різноманітна;

 

5

Їм нерегулярно, дуже швидко і великими порціями;

 

6

Полюбляю чіпси, сухарики;

Обмежую кількість солі;

 

7

Неправильно добираю і готую їжу;

 

8

Вживаю мало овочів і фруктів;

П’ю достатню кількість рідини (води);

 

9

Кетчуп і майонез це шкідливо для організму

СЛАЙД 37

Підсумок заняття

Правильне харчування – основа здоров’я людини. Саме їжа, яку ми споживаємо забезпечує розвиток і постійне оновлення клітин і тканин організму, є джерелом енергії, яку наш організм витрачає не лише при фізичних навантаженнях, але і в стані спокою. Продукти харчування – джерела речовин, з яких синтезуються ферменти, гормони й інші регулятори обмінних процесів. Харчування безпосередньо забезпечує всі життєво важливі функції організму. Діти, пам’ятайте! Нема більшого багатства, як здоров’я ваше. Харчуйтесь правильно і будьте здорові.

Бережіть здоров'я, зміцнюйте і примножуйте його. І пам'ятайте, що здоров'я — найцінніший скарб, і від вас залежить, чи зумієте ви зберегти його на довгі роки. Відомі люди говорили про харчування:

«Людина не живе, щоб їсти, а їсть, щоб жити»;

«Надмірне наповнення шлунку шкідливе для здоров’я»;

«Міра в їжі – то мати хорошого здоров’я».

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з ІСТОРІЇ УКРАЇНИ залишилося:
0
4
міс.
1
5
дн.
0
4
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!