Завдання: «Ознайомлення з органічним виробництвом та споживанням».

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Завдання: «Ознайомлення з органічним виробництвом та споживанням».

Спочатку надається інформація для ознайомлення, а після цього проводять опитування.

Інформація про органічне споживання та виробництва.

Органічне сільське господарство — це системи сільськогосподарського виробництва, основна мета яких — оптимізація виробництва якісних продуктів без використання штучних або синтетичних добрив, пестицидів чи інших хімікатів.

Мокіші Окада вважав, що сільське господарство має вирішувати такі завдання:

  • пропонувати продукти харчування, що не тільки підтримують життєдіяльність, а й поліпшують здоров’я людей;

  • бути економічно вигідним для виробника й споживача;

  • виробляти продукти в кількості, достатній для задоволення потреб зростаючого народонаселення;

  • не порушувати біологічної рівноваги в природі, бути екологічно безпечним;

  • використовувати досить прості, стабільні й доступні методи та засоби ведення господарства.

Органічні продукти – це такі продукти, при виробництві яких:

1. У рослинництві заборонено використовувати ядохімікати для боротьби з бур'янами, шкідниками й хворобами рослин, а також мінеральні добрива синтетичного походження, при цьому захист рослин здійснюється переважно препаратами натурального походження, а для живлення ґрунту й рослин використовуються органічні добрива;

2. Категорично заборонене використання генетично модифікованих організмів;

3. У тваринництві не дозволяється застосовувати стимулятори росту, гормони й антибіотики, а для лікування тварин використовуються профілактичні засоби й гомеопатичні препарати.

Що таке органічні продукти?

  • Органічними можуть бути тільки ті продукти, які вироблені відповідно до затверджених правил (стандартів), а виробництво пройшло процедуру сертифікації у встановленому порядку.

  • При цьому органічна продукція належним чином маркується. На етикетці повинен бути нанесений відповідний логотип, а також інформація про відповідний орган сертифікації.

Переваги органічних продуктів

  • Відмінні смакові якості, відсутність шкідливих домішок, високі стандарти якості органічної продукції, мають позитивний вплив на ваш організм, охороняють ваше здоров'я.

  • Органічні продукти безпечні для людини й навколишнього середовища, вони не забруднені нітратами, важкими металами, залишками пестицидів, гербіцидів й інших речовин хімічного синтезу.

  • Органічні продукти не містять хвороботворних мікроорганізмів, паразитів і алергенних компонентів.

  • Органічні продукти не містять генетично модифікованих організмів і речовин, зроблених на їхній основі.

  • Органічні продукти зберігають живильні властивості, якість, безпечність й натуральний склад при переробці, оскільки використовуються тільки натуральні методи переробки й традиційні рецепти, природні речовини й матеріали для пакування, заборонене використання синтетичних ароматизаторів, консервантів, добавок і т.д.

  • Вживання органічних продуктів опосередковано сприяє збереженню навколишнього середовища, а саме позитивно впливає на відтворення природної родючості ґрунтів, сприяє збільшенню природного біорізноманіття; поліпшує здоров'я тварин, оскільки застосовуються такі методи їхнього утримання, які узгоджуються з їх природними потребами й не заподіюють страждання тваринам.

Четвірка найважливіших критеріїв, що визначають користь будь-якого овоча

  • Час та місце зростання

  • Спосіб кулінарної підготовки

  • Смакові якості

  • Наявність та кількість хлорофілу, який міститься в овочі

Органічне сільське господарство ґрунтується на:

  • Принципі здоров'я

  • Принципі екології

  • Принципі справедливості

  • Принципі турботи.

Питання по матеріалу у вигляді «Згоден чи ні». На відповіді дається одна хвилина. Зараховуються тільки правильні – 1 бал, на які учасники всигли відповісти.

  1. Основна мета сільського виробництва — оптимізація виробництва якісних продуктів без використання штучних або синтетичних добрив, пестицидів чи інших хімікатів (Так).

  2. Одне з завдань сільського господарства: пропонувати продукти харчування, що не тільки підтримують життєдіяльність, а й поліпшують здоров’я людей

  3. Органічне сільське господарство порушує біологічну рівновагу в природі та є екологічно небезпечним (Ні).

  4. У рослинництві заборонено використовувати ядохімікати для боротьби з бур'янами, шкідниками й хворобами рослин, а також мінеральні добрива синтетичного походження (Так).

  5. Дозволяється використання генетично модифікованих організмів (Ні).

  6. Органічні продукти містять хвороботворних мікроорганізмів, паразитів і алергенних компонентів (Ні).

  7. Органічні продукти безпечні для людини й навколишнього середовищ (Так).

  8. Органічні продукти зберігають живильні властивості, якість, безпечність й натуральний склад при переробці, оскільки використовуються тільки натуральні методи переробки (Так).

  9. Одним з найважливішим критерієм, що визначає користь будь якого овоча, є спосіб кулінарної підготовки (Так).

  10. Смакові якості не являються важнивим критерієм для визначення користі овочів (Ні).

  11. Органічне сільське господарство ґрунтується на ринципах здоров'я, екології, справедливості, турботи (Так).

  12. Органічна продукція належним чином маркується (Так).

  13. На етикетці повинен бути нанесений відповідний логотип, а також інформація про відповідний орган сертифікації (Так).

  14. У тваринництві дозволяється застосовувати стимулятори росту, гормони й антибіотики, а для лікування тварин використовуються профілактичні засоби й гомеопатичні препарати (Ні).

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з МАТЕМАТИКИ залишилося:
0
3
міс.
2
8
дн.
0
4
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!