Сьогодні відбувся
Вебінар:
«
Побудова дисципліни у ЗДО: профілактика проблемної поведінки
»
Взяти участь Всі події

відкритий урок на тему: «Фаршемішалка. Призначення, будова, правила безпечної експлуатації»

Опис документу:
Фаршемішалки призначені для перемішування фаршу і його компонентів в однорідну масу і збагачення її киснем повітря, що забезпечує отримання фаршу і котлетної маси високої якості. Використовуються фаршемішалки як з індивідуальним приводом (для великих підприємств), так і знімні (для дрібних і середніх), які входять в комплект змінних механізмів до приводу для м'ясного цеху ПМ-1,1.
Перегляд
матеріалу
Отримати код

План відкритого уроку з предмета

«Устаткування підприємств харчування»

Тема уроку: «Фаршемішалка. Призначення, будова, правила безпечної експлуатації»

Мета уроку:

- забезпечити засвоєння навчального матеріалу фаршемішалки про будову та принцип роботи, правила експлуатації;

- пізнавальний інтерес учнів, зацікавленість учнів до сучасного устаткування;

– Виховувати відповідальність, колективізм, уміння проявляти ініціативу.

Тип уроку: комбінований.

Міжпредметні зв’язки: «Організація виробництва та обслуговування» - тема «Організація роботи м’ясного цеху. Організація робочого місця кухаря під час обробки м’яса», «Організація роботи кухаря з приготування напівфабрикатів з м’яса, субпродуктів та м’яса птиці», «Санітарія і гігієна» - тема «Санітарні гігієнічні вимоги до механічної обробки харчових продуктів (м’яса, м’ясних субпродуктів) сільськогосподарських птахів, риби, овочів, сипучих продуктів, молоко та молочних продуктів, яєць», «Технологія приготування їжі з основами товарознавства» - «Технологія приготування котлетної маси з м’яса».

Методи навчання: проблемний, пояснювально-ілюстративний, демонстративно-ілюстративний, інтерактивні вправи: «Розминка», «Атака на учня».

Навчально-методичне забезпечення: плакат «фаршемішалка», відеофільм «Фаршемішалки», робочі зошити.

Матеріально-технічне забезпечення: мультимедійний проектор, ноутбук.

Література: 1. Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування. — К.: ВАТ „Поліграфкнига", 2005. — 240-242с. 2. Устаткування закладів ресторанного господарства: Навч. посіб./ І.О.Ковісер, Б.А. Бублик, Т.Б. Пригіна, Ю.М. Григор'єв; За редакцією І.О.Конвісера. - К.: Нац. торг.- екон. ун-т, 2005. – 204 с.

План уроку

І. Організаційна частина.

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності.

Вступне слово викладача.

Налаштування учнів на роботу

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Вправа «Розминка».

Вправа «Знайди пару».

ІV. Сприймання й усвідомлення учнями навчального матеріалу.

Лекційне повідомлення матеріалу з використанням мультимедійної презентації та повідомлення учениці.

Перегляд відеофільму «Фаршемішалка».

V. Узагальнення вивченого матеріалу.

Експрес-опитування «Атака на учня».

VI. Підведення підсумків уроку.

VII. Повідомлення домашнього завдання.

Перебіг уроку

І. Організаційна частина

1.1. Привітання з учнями.

1.2. Перевірка присутності.

1.3. Перевірка готовності до уроку.

1.4. Налаштування на плідну працю.

II. Повідомлення теми, мети уроку:

- цільова установка уроку;

Слово викладача. Тема уроку «Фаршемішалка. Призначення, будова, правила безпечної експлуатації»

На уроці ми ознайомимось з будовою та принципом дії фаршемішалки, правилами експлуатації та вимогами охорони праці при використанні фаршмішалки, навчимось вирішувати проблемні ситуації, які виникають під час експлуатації устаткування. Знання, які ви отримаєте на уроці, допоможуть вам в формуванні вмінь та навичок на виробничому навчанні та у подальшій професійній діяльності.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

Щоб актуалізувати наші знання, виконаємо вправу «Розминка».

Я задаю запитання, а ви на них усно відповідаєте.

Питання .

1. Які машини використовують у м'ясному цеху?

2. Які діаметри отворів в ножових решітках?

3. Як потрібно підготувати мꞌясо до закладки в мꞌясорубку?

4. Які частини машини змащуються?

5. Що відбувається, якщо натискну гайку сильно затягнути?

6. Які робочі деталі м'ясорубки?

7. Що відбувається при слабкому закручуванні нажімной гайки?

8. Для чого потрібна рівномірна подача м'яса в камеру?

Виконаємо наступне завдання «Знайди пару». Вам необхідно у робочих зошитах на сторінці 2 за допомогою стрілочок встановити відповідність між проблемою, яка виникає у мꞌясорубці та її причиною.

Завдання

Номер з/п

Проблема

У чому причина

1.

Мясорубка не ріже, а тисне м'ясо

Сильно затягнута нажимна гайка

2.

Втрата м'ясного соку

З м'ясом потрапила

кістка

3.

Перегрів фаршу

Погано затягнули натискну гайку

4.

Знижено продуктивність машини

Неправильно встановлені ножі. Слабо загвинчена нажимная гайка.

5.

Стук в корпусі машини

Ножі тупі

6.

При включенні двигун видає гудіння, скрегіт, а шнек не обертається

Засмітилися ножі та решітки

7.

Перегорів запобіжник

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Отже переходимо до вивчення нового матеріалу.

Викладач. Фаршемішалки призначені для перемішування фаршу і його компонентів в однорідну масу і збагачення її киснем повітря, що забезпечує отримання фаршу і котлетної маси високої якості.

Використовуються фаршемішалки як з індивідуальним приводом (для великих підприємств), так і знімні (для дрібних і середніх), які входять в комплект змінних механізмів до приводу для м'ясного цеху ПМ-1,1.

Більш докладно про види фаршемішалок розповість учениця (повідомлення учениці).

Фаршемішалка - складається з алюмінієвого циліндричного корпусу, відлитого заодно з завантажувальним бункером.

В середину робочої камери вставляється вал, на якому знаходяться лопаті, встановлені під кутом 30 °, що забезпечує переміщення продукту вздовж камери і хорошу продуктивність машини.

Зверху завантажувального бункера встановлюється запобіжна решітка, яка оберігає попадання рук в бункер. З передньої сторони корпус закривається кришкою, яка фіксується відкидним болтом, що створює хороші умови при санітарній обробці машини.

Для виходу готової продукції в кришці є отвір з заслінкою.

Фаршемішалка: 1 - рукоятка і заслінка; 2 - кришка; 3 - робоча камера; 4 - робочий вал із лопатями; 5 - запобіжна хрестовина; 6 – хвостовик.

Принцип дії.

Рух робочому валу з лопатями передається від вихідного вала універсального приводу. Лопаті рівномірно перемішують усі компоненти фаршу, насичують їх повітрям і переміщують фарш до розвантажувального вікна.

Перегляд відеоролика

Правила експлуатації

1. Перевіривши заземлення та справність пускової апаратури універсального приводу, корпус фаршемішалки надійно закріплюють у його горловині.

2. Потім вставляють робочий вал, змастивши його кінці харчовим жиром, закріплюють кришку гвинтами, закривають заслінку розвантажувального вікна, перевіряють наявність запобіжної решітки та роботу фаршемішалки на холостому ходу.

3. Надійність закріплення корпусу перевіряють погойдуванням його ліворуч і праворуч. Якщо для погойдування треба прикладати зусилля, то вал увійшов у зчеплення з приводом.

4. Фаршемішалку завантажують на ходу продуктом у кількості 7кг. Недовантаження погіршує якість перемішування, а перевантаження призводить до викидання фаршу із робочої камери. Тривалість перемішування — 60 секунд. Триваліше перемішування погіршує якість фаршу, оскільки відшаровується жир.

5. Після закінчення роботи привід вимикають. Розбирають, миють в гарячій воді, просушують.

Вимоги охорони праці при експлуатації фаршемішалки.

1. Не дозволяється працювати з машиною, яка не має запобіжної хрестовини.

2. Забороняється проштовхувати фарш у робочу камеру руками.

3. Забороняється розвантажувати фарш руками за ввімкненої машини.

Одночасне завантаження 7 кг

Тривалість процесу – 60 с

V. Закріплення нового матеріалу

Вправа «Атака на учня»

Учням необхідно усно дати відповіді на питання.

1. Для чого проводиться перемішування і збивання фаршу? Яка машина, виконує цю операцію?

2. Який привід використовується для приведення в дію фаршемішалку? (ПМ-1,1)

3. Що являє собою корпус фаршемішалки? (Циліндр, відлитий з завантаженим бункером)

4. Як кріпиться корпус до приводу? (За допомогою хвостовика)

5. Що закріплюється в бункері? (Запобіжні ґрати)

6. Для яких цілей встановлюється запобіжна решітка? (Перешкоджає попаданню рук в камеру обробки)

7. Що є робочим органом фаршемішалки? (Робочий вал з лопатями)

8. Для чого лопаті розташовані під кутом 30° до осі обертання вала? (Для переміщення продукту до розвантажувального вікна)

9. Чим закривається розвантажувальне вікно? (Заслінкою)

10. Що передбачено для зручності санітарної обробки фаршемішалки? (Легко знімається кришка, що закріплюється гвинтами)

11. В якій кількості закладаються продукти у фаршемішалку? (7 кг)

12. До чого призводить перевантаження? (Викидання котлетної маси з бункера)

13. До чого призводить недовантаження? (Погіршує якість перемішування)

14. Як вивантажується фарш із фаршемішалки? (Не викл. машини, відкривши заслінку)

15. Скільки часу перемішується фарш у фаршемішалці? (60 сек)

16. Які дії необхідно виконати після закінчення роботи? (Викл., Розбирають, очищають, промивають гарячою водою, просушують)

17. Що забороняється робити працюючи на фаршемішалці? (Не можна проштовхувати і вивантажувати фарш руками)

18. Як виконати санітарну обробку фаршемішалки? (Відгвинтити гвинти і зняти кришку)

19. Для чого змащують деталі фаршемішалки, харчовим жиром? (Для захисту від корозії).

VІ. Підведення підсумків уроку

Сьогодні на уроці ви ознайомились з новим матеріалом на тему «Фаршемішалка. Призначення, будова, правила безпечної експлуатації». Ці знання допоможуть вам на уроках виробничого навчання під час роботи з механічним обладнанням.

VІІ. Домашнє завдання

Вивчити принцип дії та правввила користування фаршемішалки с. 246-248

Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування.

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки

Полтавської обласної державної адміністрації

Полтавський професійний ліцей

Робочий зошит

для учнів з предмета: «Устаткування підприємств харчування»

з теми: «Фаршемішалка. Призначення, будова, правила безпечної експлуатації»

Учениці (учня)______________15 групи

Полтава 2021

Тема: «Фаршемішалка. Призначення, будова, правила безпечної експлуатації»

Встановити відповідність за допомогою стрілочок між проблемою , яка виникає у мꞌясорубці та її причиною.

Завдання

Номер з/п

Проблема

У чому причина

1.

Мясорубка не ріже, а тисне м'ясо

Сильно затягнута нажимная гайка

2.

Втрата м'ясного соку

З м'ясом потрапила

кістка

3.

Перегрів фаршу

Погано затягнули натискну гайку

4.

Знижено проізводательность машини

Неправильно встановлені ножі. Слабо загвинчена нажимная гайка.

5.

Стук в корпусі машини

Ножі тупі

6.

При включенні двигун видає гудіння, скрегіт, а шнек не обертається

Засмітилися ножі та решітки

7.

Перегорів запобіжник

Вправа «Атака на учня»

1. Для чого проводиться перемішування і збивання фаршу? Яка машина, виконує цю операцію?

2. Який привід використовується для приведення в дію фаршемішалку? (ПМ-1,1)

3. Що являє собою корпус фаршемішалки? (Циліндр, відлитий з завантаженим бункером)

4. Як кріпиться корпус до приводу? (За допомогою хвостовика)

5. Що закріплюється в бункері? (Запобіжні ґрати)

6. Для яких цілей встановлюється запобіжна решітка? (Перешкоджає попаданню рук в камеру обробки)

7. Що є робочим органом фаршемішалки? (Робочий вал з лопатями)

8. Для чого лопаті розташовані під кутом 30° до осі обертання вала? (Для переміщення продукту до розвантажувального вікна)

9. Чим закривається розвантажувальне вікно? (Заслінкою)

10. Що передбачено для зручності санітарної обробки фаршемішалки? (Легко знімається кришка, що закріплюється гвинтами)

11. В якій кількості закладаються продукти у фаршемішалку? (7 кг)

12. До чого призводить перевантаження? (Викидання котлетної маси з бункера)

13. До чого призводить недовантаження? (Погіршує якість перемішування)

14. Як вивантажується фарш із фаршемішалки? (Не викл. машини, відкривши заслінку)

15. Скільки часу перемішується фарш у фаршемішалці? (60 сек)

16. Які дії необхідно виконати після закінчення роботи? (Викл., Розбирають, очищають, промивають гарячою водою, просушують)

17. Що забороняється робити працюючи на фаршемішалці? (Не можна проштовхувати і вивантажувати фарш руками)

18. Як виконати санітарну обробку фаршемішалки? (Відгвинтити гвинти і зняти кришку)

19. Для чого змащують деталі фаршемішалки, харчовим жиром? (Для захисту від корозії).

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.