Урок «Рослинництво. Зернове господарство»

Опис документу:
В Україні хліборобська праця відома з часів трипільської культури, що існувала п’ять тисяч років тому. Найдавніші племена, що жили на території нашої країни в ті далекі часи, вирощували пшеницю та ячмінь, розводили різних тварин, уміли будувати великі глинобитні будинки. З тих часів багато чого змінилося. Але любов до праці, любов до хліба залишилася в пам’яті українського народу до наших днів.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Тема уроку: рослинництво. Зернове господарство.

Мета уроку: охарактеризувати галузеву структуру рослинництва,значення рослинництва в економіці держави та в формуванні її експорту, поняття «врожайність», «трудозатратність»; удосконалювати навички аналізу статистичних даних щодо сільськогос-подарського виробництва; виховувати самостійність мислення,цікавість до теми, аналітичні здібності, патріотизм.

Обладнання: атласи, контурні карти, підручники, карта «Сільське господарство (рослинництво)», атласи, презентація, ноутбук, статистичні данні.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Бесіда

  • Що таке сільське господарство?

  • Назвіть провідні галузі с/г.

  • Від яких факторів залежить розвиток с/г? (агрокліматичні, земельні, водні).

  • Дайте визначення сільськогосподарським угіддям.

  • Коротко опишіть процес виготовлення хліба.

Завдання

Із переліку продукції сільського господарства виключіть ту, яка не вирощується на території України. Зробіть відповідні висновки.

Продукція: рис, груші, банани, кавуни, пшениця, манго, льон, кукурудза, бавовна, огірки, оливки, цукрова тростина.

Висновок: для кожної конкретної території характерні особливі загальні природні агрокліматичні умови для вирощування сільськогосподарських культур. Також на вибір культур у землеробстві впливають народні традиції, навички, населення країни.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Розповідь вчителя

В  Україні  хліборобська  праця  відома  з  часів  трипільської  культури,
що  існувала  п’ять  тисяч  років  тому.  Найдавніші  племена,  що  жили  на
території нашої країни в ті далекі часи, вирощували пшеницю
та ячмінь, розводили різних тварин, уміли будувати великі глинобитні будинки. З тих часів багато чого змінилося. Але любов до праці, любов до хліба залишилася в памяті українського народу до наших днів.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Розповідь вчителя

Сьогодні ми зупинемося з вами на детальнішому вивченні однієї з галузі с/г – рослинництві.

Завдання

Знайти в тексті підручника визначення «рослинництва» та «врожайність».

Рослинництво — галузь сільського господарства, яка вирощує зернові, технічні, кормові культури, а також овочі і фрукти.

Врожайність — кількість сільськогосподарської продукції в центнерах на 1 га посівної площі.

Розповідь вчителя з демонстрацією презентації

Рослинництво

Плодівництво

Луківництво

Рільництво

Зернові культури

Провідне місце у структурі посівів займають зернові культури. Зернові – один з основних продуктів харчування людини, а також сировина для харчової промисловості. В Україні вирощують озимі та ярі культури. Озимих культур висівають більше, тому, що вони більш врожайні. Але несприятливі умови призводять до знищення посівів озимих культур і доводиться пересівати їх ярими.

Основною зерновою культурою України є озима пшениця. Райони вирощування цієї культури – Лісостеп, Степ і частково Полісся.

Посіви жита займають близько 2 % площі зернових, жито вирощують у Поліссі, Лісостепу, Карпатах. Найбільша врожайність у Чернігівській та Житомирській областях. Ця культура поступається врожайністю озимій пшениці.

Ячмінь озимий та яровий вирощують усюди, але більш за все у південних областях. Площі ярого ячменю розширюються у ті роки, коли ним пересівають озимі.

Овес – цінна фуражна та продовольча культура, яку здебільшого вирощують у північних та західних частинах країни, також його посіви є на півдні та у центральних областях.

Друге місце за площею посівів посідає кукурудза та зерно. Кукурудза – цінна зернова, технічна та кормова культура досить врожайна (47,1ц з 1га), посухостійка, з високою кормовою цінністю. Найкращі умови для вирощування кукурудзи – північний та центральний Степ. Значні посіви зосереджені також у Південній частині Лісостепу, Закарпатській, Чернівецькій та Одеській областях.

Велике значення мають круп’яні культури – гречка, просо, рис. Валовий збір цих культур за останні роки збільшується. Найбільшу площу серед круп’яних культур займає гречка. Сіють її в Лісостепу та Поліссі, найкращі врожаї збирають у Сумській, Хмельницькій та Київській областях. Просо – культура посухостійка, її вирощують переважно в Лісостепу та Степу з найбільшими врожаями у Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Кіровоградській, Миколаївській та Харківській областях. Рис вирощують на поливних землях у Миколаївській, Херсонській областях та в Криму (із врожайністю до 50,9ц з 1га).

Технічні культури

Провідними технічними культурами України є соняшник, цукровий буряк та кукурудза, вирощують також льон – довгунець, ріпак.

Соняшник – основна олійна культура нашої країни. За обсягом його вирощування Україна посідає одне з провідних місць у світі. Основні площі вирощування соняшнику зосереджені у степових районах. Найбільша врожайність (до 15,2ц з 1га) – у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

В останні роки намітилася тенденція скорочення площ посівів під цукровим буряком, що призвело до зменшення валового збору цієї культури. Врожайність цукрового буряка в 2009р. складала 354,7ц з 1га. Площі посівів з найбільшою врожайністю цукрового буряку знаходяться у Полтавській, Вінницькій, Тернопільській, Київській, Хмельницькій та Черкаській областях.

Льон – довгунець вирощують переважно на півночі та заході країни – у Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Івано – Франківській та Львівській областях з найбільшою врожайністю 5,2ц з 1га. Зростає валовий збір ріпаку, збільшується його врожайність. Ця культура має перспективи для вирощування, тому що ріпак переробляють на біопаливо, він має попит на зовнішньому ринку, переважно європейських країн.

Картоплярство

За обсягом вирощування картопля посідає друге місце в Україні після зерна й використовується як найважливіший продукт харчування, як сировина для технічної переробки на крохмаль, патоку, спирт і на корм для тварин. Основні райони вирощування картоплі зосереджені в Поліссі й Лісостепу, а також навколо великих міст.

Овочівництво і баштанництво

Овочівництво поширене по всій території України, але рівень його спеціалізації у різних районах відрізняється. Так, на Поліссі вирощують переважно огірки, моркву, капусту, столові буряки, у Степу помідори, перець, баклажани. Найбільша концентрація посівів овочевих культур спостерігається як навколо міст так і в сировинних зонах консервних заводів, тобто овочівництво тяжіє до районів споживання. На півдні України вирощують баштанні культури: гарбузи, кавуни, кабачки, дині та інші.

Кормові культури

Майже третину всіх посівних площ в Україні зайнято під кормові культури, до яких належить кукурудза на силос і зелений корм, а також соя, люпин, кормові боби. Решта кормових угідь зайнято посівами однорічних трав, багаторічних трав та озимих на зелений корм. Кормові культури вирощують повсюдно: кукурудзу, фуражне зерно, кормові коренеплоди – у всіх природних зонах, багаторічні трави на Поліссі та в Лісостепу, кормові баштанні – в Степу.

Тютюн вирощують на півдні та заході країни – у Криму, Тернопільській, Хмельницькій та Івано – Франківській областях, а хміль, який використовують для виробництва пива, хліба та дріжджів – у Львівській, Рівненській, Житомирській областях. Крім того, в Україні переважно у Криму, вирощують та займаються заготівлею багатьох лікарських рослин – лаванди, шалфею, валеріани, м’яти та інших.

Плодівництво

Садівництво розвивається по всій території України. Тут поширені такі плодово – ягідні культури: яблуня, груша, слива, вишня, черешня, полуниця, малина та інші. У південних областях також вирощують абрикоси і персики. Особливо сприятливі умови склалися для садівництва в Криму, Наддністрянщині, у південному степу й Закарпатті. Основні масиви яблунь і груш розміщенні в Лісостепу і Поліссі.

Промислові ягідні насадження зосереджені головним чином, навколо великих міст з орієнтацією на споживача. Більша частина врожаю фруктів і ягід споживається у свіжому вигляді, а інша надходить на переробні підприємства для виробництва консервів.

Найважливішою галуззю сільського господарства України є виноградарство. Основні плантації винограду розташовані в степовій зоні. Найбільшою площею виноградників характеризується зона передгірних і гірських районів Криму, де створені великі спеціалізовані господарства.

Для розвитку с/г найбільш цінні орні землі. Територія країни характеризується високою зораністю та незначним відсотком площ, зайнятих під пасовищами і сіножатями. В Україні розорано 81% с/г угідь, а в Кіровоградській, Вінницькій, тернопільській областях - понад 91%.

Такої зораності угідь немає в жодній країні світу (Франція - менше половини, Угорщина - 47%, ...). Середня розораність (57%)

Завдання

Опрацювати матеріал параграфа та карту «Сільське господарство» заповнити таблицю.

Галузі підгалузі

Культури

Значення

Зони виробництва

І Рільництво
1. Зернове господарство

· Зернові:
- озима пшениця

42-47% посівних площ; основна продовольча продукції

1. Степова (1/2 посівів)
2. Лісостепова (1/3 посівів)
3. Полісся

 

- озиме жито

цінна продовольча культура

1. Полісся (60%)
2. Карпати
3. Лісостеп

 

- ярий ячмінь

друга зернова культура після пшениці займає > площі і > валовий збір

1. Пн. степ
2. Лісостеп
3. Передгір'я і гірські райони Карпат

 

- озимий ячмінь

 

1. Пд. степ
2. Передгір'я і гірські райони Криму

 

- кукурудза

цінна продовольча культура;
фуражна (кормова) культура

1. Степ
2. Пд. частина Лісостепу

 

- овес

допоміжна фуражна культура

1. Полісся
2. Райони Карпат

 

· Круп'яні:

 

 

- просо

посухостійка

  1. Степ

Хмельницька
Вінницька
Черкаська

 

- гречка

 

  1. Лісостеп
    2. Полісся

Хмельницька
Вінницька
Черкаська

 

- рис

на зрошених землях

  1. Пд. України

Херсонська
Миколаївська
Одеська
АРК

 

· Зернобобові
- горох
- люпин
- соя
- квасоля
- боби

висока врожайність

повсюдно

2. Технічні

· Технічні культури
- цукровий буряк

11,1% посівних площ, основна головна технічна культура України Україна - найбільший бурякосійний ареал у світі

  1. Лісостеп (3/4)
    2. Пн. степ
    3. Пд. Полісся
    4. Передкарпаття

Вінницька
Хмельницька
Тернопільська
Черкаська
Чернівецька

 

- соняшник

основна олійна культура України

1. Пн і цен6тр степ

 

- льон-довгунець

культура для легкої промисловості

  1. Полісся
    2. Передгір'я Карпат

Житомирська
Чернігівська
Київська
Рівненська
Львівська
Волинська
Івано-Франківська

 

- льон кудряш

-"-

1. Степ

Житомирська
Чернігівська
Київська
Рівненська
Львівська
Волинська
Івано-Франківська

 

- тютюн

 

1. Крим
2. Закарпаття
3. Придністров'я

 

- хміль

сировина для пивоварної промисловості

Житомирська
Рівненська
Сумська

3. · Ефіро-олійні культури

- троянда
- м'ята
- коріандр
- лаванда

велике значення
- лікарське...
- парфумерне...

1. Крим

4. · Лікарські рослини

- шавлія
- валеріана
- звіробій
- ромашка...

-"-

1. Карпати
2. Крим

5. Картоплярство

- картопля

"другий хліб" основна кормова і харчова культура

1. Полісся

6. Овочівництво

- помідори
- перець
- кабачки
- патисони
- огірки
- буряк
- морква
- цибуля

- вітаміни...

1. Лісостеп
2. Полісся
3. Степ (Пд.)

7. Баштанництво

Баштанні культури
- кавун
- диня
- баклажани

- вітаміни...

1. Степ (Пд.)
2. Пд. України

8. Плодівництво

· Плоди
· Ягоди

важлива галузь; - вітаміни скоротилась...

1. Лісостеп
2. Крим
3. Закарпаття

9. Кормові культури

- конюшина
- люцерн
- люпин

кормова база для тваринництва

повсюдно

10. Виноградарство

- виноград

- вітаміни
- цінний харчовий продукт...

1. Крим
2. Закарпаття

Обговорення заповненної таблиці.

V. Закріплення знань

Запитання

1. У яких областях України вирощують озиму пшеницю? Чому саме в цих?

2. Чому ярову пшеницю висівають у степах?

3. Як райони вирощування проса і вівса пов’язані з ґрунтово-кліматичними умовами?

4. Як називається посухостійка теплолюбна зернова культура з високою кормовою цінністю, яку вирощують у степу?

5. Де зосереджені основні посіви цукрового буряка? Поясніть.

6. Назвіть і поясніть, де вирощують соняшник. Припустіть, які екологічні умови є сприятливими для зростання цієї культури.

7. Які причини визначають географічне розповсюдження посівів льону-довгунця?

8. Де знаходяться найбільші площі під картоплею? Поясніть.

9. У яких регіонах України вирощують цукровий буряк?

10. Що таке врожайність?

11. На прикладі своєї області розкажіть про особливості спеціалізації однієї із сільськогосподарських зон.

12. Які культури вирощують на Поліссі, в Лісостепу, Степу, в межах Карпат та Кримських гір?

Завдання

Нанести на контурну карту за допомогою умовних знаків розміщення посівів найважливіших сільськогосподарських культур України.

Ігрова хвилинка
Назвіть  найбільш  відомі  види  продукції  рослинництва.  (херсонські кавуни, кримський виноград, мелітопольськічерешні).

Завдання

   На  основі  відомостей  про  валовий  збір  основних  сільськогосподарських  культур  у  різні  роки  побудуйте  графіки,  які  проілюструють зміни цього показника.

Рік

Валовий збір основних с/г культур, млт т

Зернові культури

Цукрові буряки

Насіння соняшнику

Картопля

1980

36.6

37.6

2.1

13.1

1985

38.8

38.3

2.1

20.3

1990

51.0

44.2

2.6

16.7

1995

33.9

29.6

2.9

14.7

2000

24.4

13.2

3.5

19.8

2008

53.3

13.4

6.5

19.5

2010

39.2

13.7

6.7

18.7

2011

56.7

18.7

8.6

24.2

2012

46.2

18.4

8.4

23.2

2013

63.0

10.8

11.0

22.3

VІ. Підсумок уроку.

Виставлення оцінок учнів.

VІІ. Домашнє завдання.

  • Опрацювати параграф.

  • Підготовити повідомлення «Тваринництво України».

  • Міні-проект «Розвиток тваринництва в Херсонській області».

Рік

Валовий збір основних с/г культур, млт т

Зернові культури

Цукрові буряки

Насіння соняшнику

Картопля

1980

36.6

37.6

2.1

13.1

1985

38.8

38.3

2.1

20.3

1990

51.0

44.2

2.6

16.7

1995

33.9

29.6

2.9

14.7

2000

24.4

13.2

3.5

19.8

2008

53.3

13.4

6.5

19.5

2010

39.2

13.7

6.7

18.7

2011

56.7

18.7

8.6

24.2

2012

46.2

18.4

8.4

23.2

2013

63.0

10.8

11.0

22.3

Рік

Валовий збір основних с/г культур, млт т

Зернові культури

Цукрові буряки

Насіння соняшнику

Картопля

1980

36.6

37.6

2.1

13.1

1985

38.8

38.3

2.1

20.3

1990

51.0

44.2

2.6

16.7

1995

33.9

29.6

2.9

14.7

2000

24.4

13.2

3.5

19.8

2008

53.3

13.4

6.5

19.5

2010

39.2

13.7

6.7

18.7

2011

56.7

18.7

8.6

24.2

2012

46.2

18.4

8.4

23.2

2013

63.0

10.8

11.0

22.3

Рік

Валовий збір основних с/г культур, млт т

Зернові культури

Цукрові буряки

Насіння соняшнику

Картопля

1980

36.6

37.6

2.1

13.1

1985

38.8

38.3

2.1

20.3

1990

51.0

44.2

2.6

16.7

1995

33.9

29.6

2.9

14.7

2000

24.4

13.2

3.5

19.8

2008

53.3

13.4

6.5

19.5

2010

39.2

13.7

6.7

18.7

2011

56.7

18.7

8.6

24.2

2012

46.2

18.4

8.4

23.2

2013

63.0

10.8

11.0

22.3

Галузі підгалузі

Культури

Значення

Зони виробництва

І Рільництво
1. Зернове господарство

· Зернові:
- озима пшениця

42-47% посівних площ; основна продовольча продукції

1. Степова (1/2 посівів)
2. Лісостепова (1/3 посівів)
3. Полісся

 

- озиме жито

цінна продовольча культура

1. Полісся (60%)
2. Карпати
3. Лісостеп

 

- ярий ячмінь

друга зернова культура після пшениці займає > площі і > валовий збір

1. Пн. степ
2. Лісостеп
3. Передгір'я і гірські райони Карпат

 

- озимий ячмінь

 

1. Пд. степ
2. Передгір'я і гірські райони Криму

 

- кукурудза

цінна продовольча культура;
фуражна (кормова) культура

1. Степ
2. Пд. частина Лісостепу

 

- овес

допоміжна фуражна культура

1. Полісся
2. Райони Карпат

 

· Круп'яні:

 

 

- просо

посухостійка

  1. Степ

Хмельницька
Вінницька
Черкаська

 

- гречка

 

  1. Лісостеп
    2. Полісся

Хмельницька
Вінницька
Черкаська

 

- рис

на зрошених землях

  1. Пд. України

Херсонська
Миколаївська
Одеська
АРК

 

· Зернобобові
- горох
- люпин
- соя
- квасоля
- боби

висока врожайність

повсюдно

2. Технічні

· Технічні культури
- цукровий буряк

11,1% посівних площ, основна головна технічна культура України Україна - найбільший бурякосійний ареал у світі

  1. Лісостеп (3/4)
    2. Пн. степ
    3. Пд. Полісся
    4. Передкарпаття

Вінницька
Хмельницька
Тернопільська
Черкаська
Чернівецька

 

- соняшник

основна олійна культура України

1. Пн і цен6тр степ

 

- льон-довгунець

культура для легкої промисловості

  1. Полісся
    2. Передгір'я Карпат

Житомирська
Чернігівська
Київська
Рівненська
Львівська
Волинська
Івано-Франківська

 

- льон кудряш

-"-

1. Степ

Житомирська
Чернігівська
Київська
Рівненська
Львівська
Волинська
Івано-Франківська

 

- тютюн

 

1. Крим
2. Закарпаття
3. Придністров'я

 

- хміль

сировина для пивоварної промисловості

Житомирська
Рівненська
Сумська

3. · Ефіро-олійні культури

- троянда
- м'ята
- коріандр
- лаванда

велике значення
- лікарське...
- парфумерне...

1. Крим

4. · Лікарські рослини

- шавлія
- валеріана
- звіробій
- ромашка...

-"-

1. Карпати
2. Крим

5. Картоплярство

- картопля

"другий хліб" основна кормова і харчова культура

1. Полісся

6. Овочівництво

- помідори
- перець
- кабачки
- патисони
- огірки
- буряк
- морква
- цибуля

- вітаміни...

1. Лісостеп
2. Полісся
3. Степ (Пд.)

7. Баштанництво

Баштанні культури
- кавун
- диня
- баклажани

- вітаміни...

1. Степ (Пд.)
2. Пд. України

8. Плодівництво

· Плоди
· Ягоди

важлива галузь; - вітаміни скоротилась...

1. Лісостеп
2. Крим
3. Закарпаття

9. Кормові культури

- конюшина
- люцерн
- люпин

кормова база для тваринництва

повсюдно

10. Виноградарство

- виноград

- вітаміни
- цінний харчовий продукт...

1. Крим
2. Закарпаття

Рослинництво та географія галузі

Рослинництво — галузь сільського господарства, яка вирощує зернові, технічні, кормові культури, а також овочі і фрукти. Осно­вою рослинництва країни є вирощування зернових — пшениці, жита, проса, кукурудзи, рису та ін. Зернові — одні з основних продуктів харчування людини, а також сировина для харчової промисловості.

Врожайність — кількість сільськогосподарської продукції в центнерах на 1 га посівної площі.

На врожайність сільськогосподарських культур впливає спри­ятливе поєднання світла, тепла і вологи під час їх росту (вегета­ційний період — це час від сходів рослини до плодоносіння).

Потреба в теплі вимірюється тривалістю вегетаційного періоду і сумою середньодобових температур за відповідний період. Чим більш теплолюбна рослина, тим вище повинна бути сума темпе­ратур для її вирощування. Важлива також стійкість сходів до весняних заморозків.

Потреба рослин у волозі визначається кількістю води в гра­мах, необхідних для отримання 1 г сухої речовини врожаю (вона велика, наприклад, у рису, овочів, але мала у проса).

Галузі рослинництва розрізняють також за трудозатратністю. До таких галузей відносять технічні (прополювання), овочеві (прополювання і збір урожаю) культури. Також трудозатратні процеси збору врожаю в садах і виноградниках.

В Україні під урожай 2008 р. сільськогосподарські культури було посіяно на площі 27,1 млн га, у т. ч. сільськогосподарськими підприємствами — на 19,4 млн га (71,6 %), господарствами на­селення — на 7,7 млн га (28,4 %). Порівняно з 2007 р. загальна посівна площа збільшилась на 1,1 млн га (на 4,2 %).

Провідне місце в структурі посівів займають зернові культури. В Україні вирощують озимі та ярові культури. Озимих культур висівають більше, тому що вони більш урожайні. Але несприят­ливі умови призводять до знищення посівів озимих культур і до­водиться пересівати їх яровими. Основною зерновою культурою України є озима пшениця. Основні райони вирощування цієї культури — лісостепова, степова зони і частково Полісся.

Господарствами всіх категорій у 2008 р. одержано 53,3 млн т зер­на (включаючи кукурудзу) у вазі після доробки, з них зерна продовольчих культур — 27,5 млн т (52 %), фуражних зерно­вих — 25,8 млн т (48 %). Порівняно з 2007 р. виробництво зерна збільшилось у 1,8 разу, що зумовлено зростанням урожайності зернових культур (на 12,9 ц з 1 га, або в 1,6 разу) та площі їх збирання (на 1,9 млн га, або на 14,4 %).

Сільгосппідприємствами вироблено 42,1 млн т зерна (79 % загального валового збору), господарствами населення — 11,2 млн т (21 %). Урожайність зернових культур в аграрних підпри­ємствах (35,5 ц з 1 га) вища, ніж у господарствах населення, на 3,6 ц.

У 2008 р. значно кращий, ніж у 2007 р., зібрано вро­жай пшениці — 25,9 млн т (у 1,9 разу більше), ячменю — 12,6 млн т (у 2,1 разу), кукурудзи на зерно — 11,4 млн т (у 1,5 разу), жита — 1,1 млн т (у 1,9 разу), вівса — 0,9 млн т (у 1,7 разу), проса — 220,7 тис. т (у 2,6 разу), що зумовлено збільшенням їх збиральних площ та підвищенням урожайності. Більше зібрано гречки — 240,6 тис. т (на 10,7 %) за рахунок зростання вро­жайності на 1,5 ц з 1 га (на 21,4 %). У той же час менше, ніж у 2007 р., отримано рису — 100,7 тис. т (на 6,8 % менше), що зумовлено зменшенням площі збирання.

Структура виробництва зернових і зернобобових культур, у % до загального обсягу

Посіви жита займають біля 2 % площі зернових. Його виро­щують у Поліссі, в Лісостепу, в Карпатах. Жито поступається врожайністю озимій пшениці. Друге місце за площею посівів займає кукурудза на зерно. Це досить урожайна, посухостійка культура з високою кормовою цінністю. Найкращі умови для її вирощування — північний та центральний Степ. Значні посіви кукурудзи зосереджені також у південній частині Лісостепу, За­карпатській, Чернівецькій та Одеській областях.

Велике значення мають круп’яні культури — гречка, просо, рис. Валовий збір цих культур останніми роками збільшується. Найбільшу площу серед круп’яних культур займає гречка. Сіють її в Лісостепу та Поліссі. Просо вирощують переважно в Лісостепу та Степу. Це культура посухостійка. Рис вирощують на поливних землях у Миколаївській, Херсонській областях та в Криму.

Провідними технічними культурами України є цукрові буря­ки та соняшник. Соняшник — основна олійна культура нашої країни. За обсягами його вирощування Україна посідає одне з провідних місць у світі. Основні площі зосереджені у степових районах. Останніми роками намітилися тенденція до скорочення площ посівів під цукровими буряками, що призвело до зменшення валового збору цієї культури. Найбільші площі посівів цукрового буряку знаходяться в Лісостепу.

Виробництво соняшнику у 2008 році збільшилось порівняно з 2007 р. на 54,8 % і склало 6,5 млн т, що зумовлено як збіль­шенням площ збирання (на 866,5 тис. га, або на 25,4 %), так і підвищенням урожайності (на 3,0 ц з 1 га, або майже на чверть). Сільськогосподарськими підприємствами зібрано 5,3 млн т со­няшнику (на 56,6 % більше) за середньої урожайності 15,8 ц з 1 га проти 12,9 ц у 2007 році.

Динаміка виробництва та врожайності зернових і зернобобових культур, соняшнику.

Валовий збір цукрових буряків (фабричних) порівняно з 2007 р. зменшився на 19,2 % виключно за рахунок скорочення майже на третину їх площі збирання і склав 13,7 млн т за серед­ньої врожайності 354,7 ц з 1 га збиральних площ (у 2007 р. — 294,2 ц), у т. ч. сільськогосподарськими підприємствами накопано 11,8 млн т (на 20,2 % менше), в середньому по 365,7 ц з 1 га.

За рахунок розширення збиральних площ ріпаку (на 0,6 млн га, або на 72,5 %) та збільшення його врожайності (на 7,7 ц з 1 га, або на 59 %) валовий збір зріс проти 2007 р. у 2,7 разу і становив 2,9 млн т, з якого 98 % складає ріпак озимий.

Динаміка виробництва та врожайності картоплі, овочів та цукрових буряків.

Картопля та овочі, плоди та ягоди використовуються як цінні харчові продукти, а також сировина для харчової про­мисловості.

Найбільші площі угідь під картоплею — на Поліссі та в Пе­редкарпатті. Вирощують цю культуру також навколо великих міст. Овочі — традиційні для помірного клімату культури — вирощують на всій території України. Плоди та ягоди теж вирощують скрізь, найбільше в Криму, Закарпатті, Правобе­режному Лісостепу.

У господарствах усіх категорій виробництво картоплі (19,5 млн т) збільшилось проти 2007 р. на 2,1 %, овочів (8,0 млн т) — на 17,6 %, що зумовлено збільшенням урожайності цих культур відповідно на 6,1 % та 14,5 %.

Обсяги виробництва плодоягідної продукції зросли на 2,3 %, винограду — на 15,4 % і становили відповідно 1,5 млн т та 415,2 тис. т.

Господарствами населення у 2008 р. вирощено 98 % загального врожаю картоплі, 86 % овочів, 85 % плодів і ягід, 21 % зерна, 14 % цукрових буряків та 19 % соняшнику.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Активізація творчого потенціалу вчителів шляхом використання ігрових форм організації учнів на уроці»
Черниш Олена Степанівна
36 годин
590 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.