Урок на тему : "Вітаміни і мікроелементи"

Опис документу:
З дитинства ми знаємо, що вітаміни необхідні нашому організму. Турботливі мами змушували нас їсти ненависні нам овочі саме тому, що в них багато вітамінів. Давайте розберемося які вітаміни потрібні нашому організму і де їх шукати.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Вітаміни і мікроелементи

Мета:

  • Поглибити знання учнів про вітаміни і мікроелементи, їх вплив на здоров’я;

  • вчити вживати в їжу овочі і фрукти як джерело вітамінів;

  • розвивати акторські здібності, мовлення;

  • виховувати навички культури і гігієни правил харчування, бережливого ставлення до свого здоров’я.

Хід уроку

І. Організаційний момент:

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Гра «Вільний мікрофон»

- Діти, назвіть ознаки інфекційних хвороб (підвищення tо, виникає слабкість може боліти голова, з’являється нежить, кашель)

- Що потрібно робити, щоб не захворіти на інфекційну хворобу? (займатися фізкультурою, загартовуватися, дотримуватися правил гігієни, не мати шкідливих звичок, робить щеплення від інфекційних хвороб, щодня вживати овочі та фрукти, правильно харчуватися)

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

- Сьогодні ви мої пацієнти і я навчу вас правильно харчуватися та розповім про вплив харчування на ваше здоров’я. Я познайомлю вас з вітамінами та мікроелементами.

ІV. Сприймання й усвідомлення нового матеріалу.

1. Розповідь з елементами бесіди.

Якщо вчасно не пообідати, організм посилає вам сигнали. Їжа – джерело тепла, енергії, росту, здоров’я. Не пропливе рікою пароплав, не підніметься в гору космічний корабель, якщо двигун не отримає пального! Щоб вам, діти, рости, працювати, бігати, гратись необхідна енергія, сила. Ця енергія виробляється організмом людини з їжі. Шлях їжі починається в порожнині рота, де вона пережовується і стравоходом опускається в шлунок. Там їжа розм’якшується і виштовхується у кишечник. У кишечнику поживні речовини всмоктуються в кров. Кров розносить їх по всьому організмові. Печінка, жовчний міхур і підшлункова залоза виробляють спеціальні речовини, що сприяють процесу травлення.

Запам’ятайте! Їжа забезпечує організм енергією і будівельним матеріалом для росту.

Без їжі людина не може жити. З їжею ви отримуєте поживні речовини, необхідні для роботи мозку, серця, легенів, м’язів та інших органів. Від того, яку їжу ви вживаєте, залежить ваше здоров’я. Потрібно їсти корисні продукти. Наша їжа не однакова за своїм складом і значенням організму. До складу продуктів входять: білки, жири, вуглеводи. Люди повинні також вживати і вітаміни.

Вітаміни – це речовини, які необхідні для життя людини, її росту і розвитку. Недарма «віта», перша частина слова «вітаміни» у перекладі з латинської мови означає «життя». Вітаміни підвищують стійкість організму до захворювань.

2. Робота з підручником

  • Що ж слід робити, щоб бути здоровим, активним, нормально рости і розвиватися?

  • Чим багаті корисні продукти?

  • Що ж таке вітаміни?

  • Що означає перша частина слова «вітаміни» у перекладі з латинської мови.

Для зручності вітаміни позначають буквами латинського алфавіту – А,В,С тощо.

Вітамін А сприяє росту. Корисний для зору, шкіри, кісток. Він міститься у таких продуктах: помідори, масло, сир, зелена цибуля, молоко, морква, яйця.

Вітамін В сприяє засвоєнню поживних речовин. Корисний для крові, нервів, шкіри. Він міститься в капусті, хлібові, м’ясі, печінці, крупах, яйцях.

Вітамін С сприяє захисту від застуди, загоюванню ран. Корисний для кровоносних судин. Він міститься в капусті, картоплі, перці, цибулі, лимонах, помідорах. Найбільше в смородині та шипшині.

Вітамін Д зміцнює ваші кісточки. Міститься в яйцях, печінці, молочних

продуктах, риб’ячому жирі.

3. Фізкультхвилинка.

4. Робота в групах.

Для нормальної роботи організму потрібні також мікроелементи. Мікроелементи –

кальцій, фосфор, залізо та інші. Вони містяться в їжі у невеликій кількості. Кожний

елемент виконує певну роль в організмі. Так, кальцій і фосфор потрібні,для росту

здорових зубів і кісток. Вони містяться в молоці, молочних продуктах, рибі. Залізо входить до складу крові і бере участь у забезпеченні організму киснем. Якщо в крові не вистачає заліза, то може з’явитися головний біль, шум у вухах, запаморочення, слабкість. Залізо є в таких продуктах як печінка, м'ясо, яйця, яблука, білокачанна капуста, петрушка, квасоля. Без води людина не проживе й кілька днів, тому щодня треба вживати достатню кількість рідини.

V. Узагальнення й систематизація опорних знань.

1. Гра «Розподіли на групи»

У вас на столі різні продукти. Розподіліть їх за такими групами:

«Вживати сирими» «Не вживати сирими»

капуста печінка

помідори м'ясо

сир риба

яблука картопля

петрушка крупи

цибуля

  • Чому не можна вживати сирими? (Можуть бути вражені мікробами – м'ясо,

риби, печінка) важко перетравлюються в сирому вигляді крупи, картопля.

  • Такі продукти піддаються тепловій обробці, печуть, варять, тушкують. Але

користь страви залежить від способу приготування. Наприклад, замість смаженої картоплі краще з’їсти печену, тушковану, варену, адже під час смаження у жирах утворюються шкідливі речовини.

2. Гра «Звари борщ!»

буряки перець

гарбузи часник

горох картопля

кабачки огірки

капуста цибуля

морква м'ясо

помідори чіпси

3. Про правила харчування

Щоб бути здоровими потрібно знати правила харчування.

Правила харчування

  1. жа повинна бути різноманітною і складатися з різних продуктів. Корисно їсти

молочні продукти, м'ясо, рибу, багато овочів і фруктів. Овочі і фрукти треба вживати лише добре вимитими. Не захоплюйся надмірно солодощами, мучними виробами, жирною і солоною їжею.

  1. сти потрібно 4 рази на день в один і той самий час. Якщо дотримуватися цього

правила, то перед їдою з'являється апетит, їжа краще засвоюється. Користь від цього має весь організм. Вечеряй не пізніше ніж за 2 години до сну.

  1. сти треба повільно, добре пережовуючи. Нехтування цим правилом спричиняє

шлунково-кишкові захворювання.

  1. Під час вживання їжі не можна відволікатися, займатися іншою справою. Це

знижує апетит і погіршує засвоєння продуктів.

  1. Не можна переїдати. Після надмірного вживання їжі почуватимешся в'ялим,

ослабленим. Переїдання є причиною багатьох захворювань.

  1. Уникай вживання несвіжих продуктів. Обов’язково мий руки перед їдою.

4. Робота в зошиті (завдання 4)

5. Гра «Склади прислів’я»

«Немає щастя без здоров’я»

«Здоров’я – найбільше багатство у світі»

«Міцне здоров’я – найдорожчий скарб»

VІ. Підсумок уроку.

  1. Побутова асоціативного куща.

будівельний матеріал вітаміни

корисна Їжа ріст

розвиток енергія життя

  • Для чого потрібно їсти? (Їжа забезпечує організм енергією і будівничим

матеріалом для росту)

  • Які продукти корисні для здоров’я.

  • Чому шкідливо вживання смажену їжу?

VІІІ. Домашнє завдання

На вибір, підготувати цікавинки про вітаміни та про мікроелементи.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ залишилося:
0
4
міс.
0
0
дн.
2
2
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!