Взяти участь
Поспішайте взяти участь в акції «Методичний тиждень 2.0».
Головний приз 500грн + безкоштовний вебінар.
До визначення переможців залишилось:
3
Дня
3
Години
16
Хвилин
30
Секунд
Предмети »

Свято української кухні.

Курс:«Створення та ведення власного блогу на платформі Blogger»
Левченко Ірина Михайлівна
36 годин
1400 грн
290 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №YD928101
За публікацію цієї методичної розробки Грунь Олена Миколаївна отримав(ла) свідоцтво №YD928101
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Тема заходу: «Свято української кухні»

Мета заходу: познайомити дітей зі стравами української національної кухні; з традиціями, пов'язаними із приготуванням страв. Виховувати повагу до людської праці, бажання самим допомагати дорослим. Відроджувати звичаї і обряди нашого народу, примножувати його традиції. Формувати практичні вміння і навички культурної поведінки у колективі.

Слайд 1. (Звучить уривок пісні «Зелене жито»)

  1. Любі гості , мами, тата

В нас сьогодні гарне свято.

То ж часу свого не гаймо

Швидше все розпочинаймо!

  1. На свято наше поспішайте,

Гаманці повідчиняйте,

Сміх і жарти діставайте,

Веселіться і співайте.

  1. Платять в нас не гривнями,

А піснями дивними,

Гумором з перцем

Та ще й добрим серцем.

  1. Друзів у гості ми запросили,

Щедро столи для них накрили,

Просимо, гості, за столи сідати,

Будемо Вас частувати та про українську кухню все розповідати.

Слайд 2.

Учитель

-Діти, а чи потрібно вивчати звичаї і традиції українського народу? Чому?

-А що про українську кухню ви знаєте?

-Сьогодні ми влаштуємо свято української кухні. Дізнаємося про традиційні й обрядові страви. Будемо відроджувати традиції української кулінарії.

- Майстерність приготування їжі є однією з найдавніших галузей людської діяльності. Сучасний великий досвід обробки харчових продуктів і приготування із них страв накопичувався протягом багатьох віків. А як зараз? Дивимося.

Слайд 3.

Веселинка.

Мамо, ти не могла б завтра приготувати улюблену татову страву?

- А навіщо?

- А я завтра буду показувати йому щоденник.

Учитель

-Одного разу наші діти засперечалися. Не могли з`ясувати яка страва найсмачніша. Ось тоді і виникла їдея, а що як дослідити улюблені страви українців?

Українська народна кухня - це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким варто пишатися, який не слід забувати.

  • Діти, на столі багато українських страв.

  • А хто нам їх приготував?

Українська кухня – дивина,

Фантазії та мрії...

Її витворюють, кують

Маги, чародії.

-А хто ж вони? Такими магами і чародіями є відомі для вас люди – це ваші бабусі, дідусі, мами, тата і працівники нашої шкільної їдальні .

  • А цікаво вам дізнатися як наша кухня зародилася? То ж уважно слухайте повідомлення наших маленьких журналістів.

Слайд 4.

  1. Учень

Для знаходження їжі первісні люди об’єднувались у племена, разом займались мисливством, землеробством. Примітивна кулінарія пройшла довгий і важкий шлях свого розвитку, перш ніж, перетворилася у вишукану кулінарну майстерність.

Найбільший внесок в розвиток кулінарії зробили античні народи – древні греки і римляни.

  1. Учень

За 2500 років людство повільно удосконалювало як свої смаки, так і тонкощі приготування їжі. Після відкриття Америки, англійці та іспанці вперше скуштували кукурудзу, квасолю, соняшник і томати. Але найважливішим продуктом, що змінив і збагатив кухню європейців була картопля.

Учитель

- Діти, ми живемо в Південній частині України, де теж вирощують картоплю.

- Які страви з неї ви знаєте? А сьогодні дізнаєтеся ще і про деруни.

-До вашої уваги пісня «Деруни» Пісня «Деруни»

Слайд 5.

  1. Учень. (Входить під музичний супровід дівчинка з хлібом на рушнику)

  • Доброго дня усім вам!

Відгадайте загадку:

В полі ріс я колосився,

На стеблині уродився.

А тепер мене ви ріжте

На здоров`я смачно їжте. (Хліб)

давна народ України славиться гостинністю, бо "веселий гість – дому радість". Споконвіку на столі, застеленому барвистим вишитим рушником, лежав хліб, а поруч нього – сіль, які завжди для українців були святинею. Тож не дивно, що їх сприймали як єдине ціле. За старовинним звичаєм, хліб-сіль підносили дорогим гостям при зустрічі на знак великої пошани. Хлібом-сіллю зустрічали молодят, проводжали парубків в армію, запрошували до столу. Шановні гості прийміть цей коровай на знак великої пошани до вас.

Слайд 6.

Учитель

- Діти, які прислів`я про хліб ви знаєте?

Гру «Віднови прислів’я»

Був би хліб, а зуби знайдуться.

Без солі, без хліба - половина обіду.

Без солі не смачно, а без хліба не ситно.

Слайд 7.

Учитель

Українці — хліборобний народ, відтак і традиційна українська культура ґрунтується на цінностях хліборобної праці та шануванні хліба.

  • Діти, чиї батьки є хліборобами?

Любов до хліба відобразилася й у традиційному і обрядовому меню українців, яке у всіх регіонах України в основному складалося з хлібних страв. Це традиційні вареники, галушки, гречаники, млинчики, і обрядові - коровай, калита, корочун, жайворонки, паска.

-Наш юний журналіст Ілля знайшов цікаву інформацію про обрядові хлібні страви України.

Слайд 8.

4.Учень

Обрядові страви українців з борошна.

Коровай- обрядовий хліб. Особливе значення має на весіллі. Його випікають з кращих сортів борошна. Зверху прикрашали виробами з тіста.

Калита- хліб, який готували на Андрія. У цей день відбувалися молодіжні гуляння. Поширеною була гра «Калита».

Корочун- різдвяний хліб, який випікали для колядників.

Жайворонки-печиво, що випікали на свято Сорока святих (22 березня).

Паска- весняний обрядовий хліб, який готували до Великодня.

  • Діти, ваші мами приготували для вас ще одну гру «Склади слово, вгадай страву»

  • (Вареники, млинці, коровай)

-Діти, сьогодні складний для нашої країни час. Наші солдати захищають нашу Батьківщину в зоні АТО. Яке наближається свято? Великдень. Ми пам`ятаємо минулорічну акцію «Великодній кошик», на яку готували подарунки нашим солдатам. У цьому році теж не будемо осторонь і приготуємо разом з батьками смаколики для наших захисників.

Слайд 9.

-Щоб з’ясувати наскільки популярні традиційні українські страви ми провели опитування учнів нашої школи та їхніх родин :

- 1. Найулюбленіша страва родин: борщ.

- 2. Найулюбленіша страва школярів у нашій школі: товчена картопля.

Учитель.

- Діти, з давніх-давен Україна славилася своєю багатою кухнею. І понині її страви користуються популярністю не лише на Україні, а й далеко за її межами. Це зумовлено їх високими смаковими й поживними якостями. Послухайте цікаву інформацію про улюблену страву українців «Борщ».

Слайд 10.

Учень 5

Борщ... Хто не знає цієї страви? На Україні існувало три різновиди борщу. Перший - червоний, найулюбленіший, готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою, пізніше - з картоплею. У святкові дні борщ варили на м'ясній юшці, в будень - засмажували салом із часником та цибулею. Для борщу звичайно заквашували червоний городній буряк . Для смаку додавали сироватку, а в урочисті дні – сметану.

Учень 6 Другий різновид борщу - щавлевий або весняний. Його варили з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка, додаючи у юшку круто зварені яйця і сметану. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували без сала і м'яса, на олії, з грибами та рибою.

Учень 7

Третій різновид борщу - так званий холодний - готували виключно влітку. Молодий городній буряк варили, різали соломкою, заправляли квасом, сироваткою, додавали зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, по можливості круто зварене яйце. Це був сирий борщ, оскільки варили лише буряк. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба.

-А зараз послухайте пісню, яка так і називається «Борщ»

Слайд 11 (Заходить під музику козак)

Козак.

-Українська кулінарія нараховує десятки тисяч рецептів страв, які вирізняються простотою приготування і прекрасними смаковими якостями. В усьому світі добре відомі українські страви: пампушки, галушки, вареники, коржі, калачі, фарширована риба, шпиговане сало, печеня, буженина. Для багатьох страв характерне вміле поєднання овочів та м’яса. Особливо смачні і поживні страви з грибами.

А ось ще вам загадка

Ой, смачна вона, духмяна,

Рисова, гречана, манна...

Ложку в рот – і буде наша.

Здогадалися? Це ....(каша)

Правильно, це каша. А хто скаже, яка ще є українська страва, схожа на кашу? Трошки підскажу вам: її любили козаки й чумаки; варили її у великих казанах, додавали до неї для смаку одну – дві картоплини, сіль, по можливості зелень. Готову страву затирали салом із цибулею й часником. Називали цю страву ще й "польовою кашею". Здогадалися? Це куліш.

Учитель

  • Дякуємо тобі, козаче,за гарну розповідь. Залишайся у нас на святі.

Сьогодні наші маленькі журналісти пропонують свої репортажі з місця події. Давайте їх подивимося.

Слайд 12,13.

До вашої уваги репортаж Савенкової В.

Родина Савенкових. (Пампушки)

  • Я вирішила не просто розповісти про улюблену страву родини, а і показати як вона готується.

Українські пампушки стануть відмінним доповненням до вашого обіду або вечері, вони чудові з домашнім червоним борщем або зі смачним салом.

Для приготування українських пампушок нам знадобиться:

2,5 склянки борошна; 1 стакан молока; 30 г рослинної олії; 6 г сухих дріжджів; 1 ч. л. солі;

1 ч. л. цукру.

Для змазування пампушок:

1 яєчний жовток; 2 ст. л. молока; 4 ст. л. рослинної олії; 3 зубчики часнику; петрушка.

У теплому молоці розчини дріжджі, цукор і одну склянку борошна. Залиши в теплі на 20 хвилин для бродіння.

До опари додай сіль, олію і решту борошна. Виміси однорідне тісто, залиши його для підйому в теплому місці на 1 годину.

З тіста сформуй кульки і виклади їх у форму на невеликій відстані одну від одної. Змасти тісто збитим жовтком з молоком. Залиши кульки, поки вони не збільшаться в розмірах.

Випікай українські пампушки в розігрітій до 200 градусів духовці 30-35 хвилин. Готові, гарячі пампушки змасти сумішшю з олії і видавленого часнику, посип рясно петрушкою. Накрий рушником і дай насититися ароматами часнику 15 хвилин.

Наші українські пампушки готові. Смачного!

Слайд 14,15.

Учитель.

  • А зараз до вашої уваги, репортаж від Міюца О.

Родина Міюц. (Млинці)

-А я вирішив, що краще показати приготування млинців , ніж про них розповідати.

Традиційною українською стравою вважаються млинці. Немає багато рецептів приготування млинців, незмінними інгредієнтами залишаються молоко, цукор, сіль, яйця, олія. Борошно для їх приготування може бути використане різне. Такою ж різноманітною може бути начинка. Тут вже все залежить від вигадливості господині.

При готуванні млинців господині нерідко стикаються з проблемами: як спекти тонкі та щільні млинчики, або ж, навпаки, пишні і пухкі. Розкриємо вам декілька секретів.

  • Для приготування млинців найкраще підходить пшеничне борошно. Але якщо ви віддаєте перевагу пухким млинцям, тоді борошно можна використовувати вівсяне або гречане.

  • Щоб уникнути появи грудочок, борошно додавайте невеликими порціями, постійно помішуючи.

  • Для того, щоб млинці вийшли дуже ніжними, борошно слід просіяти 2–3 рази.

  • Бажано мати окрему сковорідку для випічки млинців.

ПРОСТИЙ РЕЦЕПТ МЛИНЦІВ НА МОЛОЦІ

ІНГРЕДІЄНТИ

Молоко 1 л Яйця 4 шт. Борошно 500 г Олія 2 ст. л. Цукор 1,5 ст. л. Сіль 0,5 ч. л.

ПРОЦЕС ПРИГОТУВАННЯ

У великій мисці збити яйця і цукор.

Частину молока підігріти, посолити, і ретельно перемішати зі збитими яйцями і цукром.

В отриману суміш поступово додавати борошно, постійно перемішуючи, аби не було грудочок.

Додати трішечки соди, сіль і олію. Перемішати.

Додати решту молока і збити. Тісто повинно бути в міру рідким. Розігріти сковороду.

Обсмажити млинець з обох боків до золотистого кольору. Смачного.

Слайд 16.

Учитель

- З солодких страв найпоширенішою стравою є кисіль, хоча останнім часом його витісняє желе. В українське село прийшли фруктові салати, муси, морозиво, італійська піца.

З напоїв був поширений компот з свіжих та сушених фруктів, але його витісняють різні газовані напої.

Слайд 17. сценка. (Стук у двері)

Ведуча -Хто там? (З'являється хлопець, одягнутий в український національний одяг Ілля)

Ілля -Добрий день, господине.

Ведуча -Добрий день , хлопче.

Ілля -Ой, дайте води напитись, бо так їсти хочу, що аж переночувати нема де.

Ведуча -Щось не те ти говориш, хлопче. Краще ось скажи нам, що робити вмієш?

Ілля -Можу ложки змайструвати

Ще й затанцювати,

Вмію побрехеньки розказати

Й пісню заспівати.

Ведуча -О, це добре діло. Співай.

Ілля (співає на мелодію пісні "Із сиром пироги...")

-Люблю я смачно їсти

І тістечка, й торти

І ще я полюбляю

Із сиром пироги

Приспів:

Ой, чули, чули, чули,

Ой, чули, чули ви?

Я дуже полюбляю

Із сиром пироги.

Ведуча -Гарно ти, Ілюшо , співаєш, добре, мабуть, любиш поїсти.

Ілля. -Так люблю. А от я знаю ось таку загадку. Вона теж про виріб із борошна:

В тісто убрався,

Сиром напхався.

Що це? (вареник)

Учитель.

Правильно, це вареник. А з якою начинкою бувають вареники? (відповіді дітей)

-Діти,сьогодні Лідія Миколаївна вирішила навчити вас ліпити вареники.

Майстер клас - «Найкрасивіший вареник»

Учитель Молодці! ...

  • Діти, так навіщо ми вивчали звичаї і традиції української кухні?

А ось тепер прийшов час почастувати варениками вас і усіх наших гостей.

Слайд 18.

Учитель

В кожній хаті на Вкраїні

Вареники варять і нині.

Білолиці, круглолиці,

Із добірної пшениці,

Вас чекають у макітрі

Вареники дуже ситні.

Їжте, гості, просим щиро,

Вареники наші з сиром, картоплею

Вареники непогані,

Вареники у сметані.

А як візьмете із перцем,

За те знайте – з щирим серцем!

Пісня. «Вареники»

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу

Опис документу:
Сучасна година спілкування.
  • Додано
    22.02.2018
  • Розділ
    Виховна робота
  • Клас
    4 Клас
  • Тип
    Конспект
  • Переглядів
    8001
  • Коментарів
    0
  • Завантажень
    0
  • Номер матеріала
    YD928101
  • Вподобань
    0
Курс:«Основи фінансової грамотності»
Часнікова Олена Володимирівна
72 години
2700 грн
390 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №YD928101
За публікацію цієї методичної розробки Грунь Олена Миколаївна отримав(ла) свідоцтво №YD928101
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Шкільна міжнародна дистанційна олімпіада «Всеосвiта Зима – 2018-2019»

Бажаєте дізнаватись більше цікавого?


Долучайтесь до спільноти