Свято-конкурс "Найкращі господині у нашій родині"

Опис документу:
Ознайомити учнів з національною українською кухнею, викликати інтерес до кулінарного мистецтва, які пов’язані із обрядами, звичаями; розвивати пам'ять, уяву, винахідливість; виховувати шану та повагу до хліба

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Педагог-організатор

Врадіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1

Кушніренко Тетяна Василівна

Миколаївська область, смт Врадіївка

Мета: ознайомити учнів з національною українською кухнею, викликати інтерес до кулінарного мистецтва, які пов’язані із обрядами, звичаями; розвивати пам'ять, уяву, винахідливість; виховувати шану та повагу до хліба.

Ведуча: Добрії люди славного краю,

Вік вам радіти в щасті рости,

Нивам українським щедро родити

І вічно цвісти!

Ведучий: Добрий день вам, добрі люди,

Хай вам щастя всюди буде,

Зі святом вас усіх вітаєм,

Щастя й радості бажаєм!

Вчитель: Україна завжди славилася своєю кухнею. Вона створювалась протягом багатьох століть. Її страви були відомі далеко за межами країни. В українській кулінарії десятки тисяч рецептів страв, яких відрізняє простота приготування і прекрасні смакові якості.

Хто не знає нашого українського борщу, запашних пампушок, вареників, голубців, гарбузової каші, дерунів, гречаників, галушків та смачного сала. Всіх назв і не перерахуєш!

Отже, можна зробити висновок, що наші предки з давніх часів добре вміли готувати поживні м’ясні, рибні, овочеві та борошняні страви.

А яка українська хата без господині? Що не кажіть, Україна славиться господинями. Здавна в усьому світі славились українські дівчата. Їм в усі віки були притаманні неповторна врода, світлий розум, працьовитість, ввічливість, багата фантазія і, звичайно ж, велика шана, любов і повага до рідного краю.

В народі кажуть: «В чепурній оселі і життя веселе». А ще кажуть: «В хорошої господині і в хаті є, і на столі, і в ложці, і в мисці, і в колисці».

Тому ми й вирішили змоделювати реальні життєві ситуації і провести свято: «Найкращі господині у нашій Родині», а проведемо ми у формі змагання «Молодих господарочок», тобто виявити, хто з них краще знає українські страви, перевірити їхню кмітливість, вміння запросити та за сервірувати стіл.

Багатьма такими рисами наділені і наші сьогоднішні дівчата, які будуть брати участь у конкурсі «Молодих господарочок».

Ведуча: Тож зустрічайте! Наші учасниці!

Ведучий: Запрошуємо на сцену (учасницю під №1, №2, №3, №4, №5, №6)

Ведуча: Свято розпочалося, учасниці на сцені, залишається тільки познайомити всіх з нашим вельмишановним журі.

(представлення журі)

Ведучий: А зараз починаймо,

Настав жаданий час,

І ваші щирі вміння

Хай подивують нас.

Ведуча: Отже, І конкурс «Візитна картка»

«Представлення»

Ведучий: Кожна учасниця повинна коротко і лаконічно розповісти про себе у довільній формі.

Ведуча: Що ж, любі дівчата, починайте!

(представлення учасниць)

Ведучий: Дякуємо нашим учасницям за представлення, а журі просимо приступити до своїх обов’язків.

Ведуча: Народ України славиться своєю гостинністю. В українській хаті на столі на вишитому рушникові завжди лежав хліб, а поряд – сіль. По-давньому звичаю хліб-сіль підносили дорогим гостям в знак глибокого вшанування.

Ведучий: Вся дітвора убралася барвисто,

І в золоті синіє небокрай.

На рушнику пливе в нас урочисто,

Хліб з сіллю, український коровай.

Ведуча: У цьому хлібі щедрий труд і віра,

Благословення материнських рук,

Що будем жити ми у світі миру,

Що кожен кожному в нас буде брат і друг.

(під ці слова вноситься хліб на рушникові)

Ведучий: Наступний конкурс:

«Запрошення гостей до столу»

Ведуча: Ваше завдання: знайти слова, якими ви запросите своїх гостей до святкового столу, це може бути у довільній формі чи віршем, чи прозою, чи піснею.

(виступ учасниць)

Ведучий: Давайте разом з вами пригадаємо, які вироби з тіста готують у нас на Україні?

(відповіді учасниць)

Ведуча: Молодці, наші учасниці добре справились з цим завданням. Вмієте і знаєте, як запросити гостей до столу. І ви є справжніми знавцями кулінарії.

Ведучий: Отже, з тіста готують такі вироби: Хліб, коровай, ковриги, буханки, колобки, обрядове печиво «жайворонки», коржики, паска, вареники, пироги, бублики, калачі і так далі.

Ведуча: Наступний конкурс: «Сервірування столу» - 3 бали

Всіх учасниць ми запрошуємо на сцену.

Ведучий: Перед вами різні предмети. Ваше завдання: Вибрати і взяти з усіх предметів тільки один, щоб сервірувати стіл для чаювання, який накритий скатертиною. Ставлячи предмет один за одним в послідовному порядку.

Ведуча: Молодці, справились з завданням вміло.

Ведучий: Українська кухня багата стравами з картоплі. Картоплю і донині називають другим хлібом. Її варили, пекли в печі. Їли картоплю з квашеною капустою, огірками, змащували олією чи салом.

Ведуча: Отже, наступний конкурс «Дбайлива господиня» -3 бали

Ведучий: Якнайшвидше і економніше почистити картоплину.

Ведуча: Поки ви будете чистити картоплину, пригадайте, які страви готуються з картоплі.

Ведучий: Поки наші учасниці чистять картоплю ми проведемо

Конкурс з глядачами

Відгадайте загадки:

  • Хто ходить по городу

Й питається свого роду (гарбуз)

  • Їх тому так звуть,

Що на тертушці деруть (деруни)

  • Що таке, що з ложки

Висять ножки? (локшина)

  • Національна страва українців (борщ)

  • Рідке, а не вода, біле, а не сніг (молоко)

  • Ми в окропі кипіли,

Велику муку терпіли,

За те усі нас хвалять,

Та не всі варять (вареники)

  • Без дірочки, без денця

Повна бочечка винця (яйце)

Ведуча: Молодці, справились з завданням. Знаєте назви страв, які здавна вживалися в Україні.

Ведучий: А журі оцінить, як справились наші учасниці з цим завданням.

Ведуча: Кожна добра господиня знає дуже багато страв із картоплі. Зараз кожна з учасниць одна за одною назве страви, які готують з картоплі.

(відповіді учасниць)

Ведучий: Для української кухні характерні різноманітні способи приготування їжі: смаження, тушкування, варка, запікання.

Ведуча: Конкурс: «Перевір свою пам'ять»

Зараз я вам зачитаю уривок із твору «Енеїда» Котляревського, ви уважно його прослухаєте:

Тут їли різнії потрави

І все з полив'яних мисок,

І Самі гарнії приправи

З нових кленових тарілок,

Свинячу голову до хріну

І локшину на переміну,

Потім з підливою індик;

На закуску куліш і кашу,

Лемішку, зубці, путрю, квашу

І з маком медовий шулик.

П'ять казанів стояло юшки,

А в чотирьох були галушки.

Борщу трохи було не з шість.

Баранів тьма була варених,

Курей, гусей, качок печених...

І ласощі все тілько їли

Сластьони, коржики, стовпці,

Варенички пшеничні білі,

Пухкі з кав'яром буханці,

Був борщ до шпундрів з буряками,

А в юшці потрух з галушками,

Потім до соку шарпанина,

Печена з часником свинина,

Крохналь, який їдять пани,

Ось так описує різноманітність укр. кухні великий письменник, Знавець народного побуту І.П.Котляревський.

Ведучий: Ваше завдання: Вам потрібно записати, які з перелічених страв ви запам'ятали.

Ведуча: Поки учасниці пишуть, ми проведемо з глядачами

Конкурс «Прислів’я про їжу»

Прислів’я

  • «Кожний край має свій звичай», Різдво гарне — ковбаскою, а Вели­кдень — крашанкою, живу добре: сало їм на салі сплю, салом укриваюсь, якби мені паном бути, то я б сало з салом їв».

  • Борщ да каша – добрая наша.

  • Борщ і капуста – хата не пуста.

  • Хліб – це сила.

  • Хліб, сіль і вода – то нема голода.

  • Гречана каша – то матір наша.

  • Як нема борщу, то нема і їжі.

Ведуча: Молодці. Я бачу, що наші учасниці вже справились з завданням. (відповіді учасниць)

Ведучий: Отож, підведемо підсумок правильної відповіді. У даному вірші були перелічені такі страви:

(Свиняча голова, локшина, з підливою індик, куліш і каша, лемішка, зубці, путря, кваша, з маком медовий шулик, юшка, галушки, борщ, барани варені, курей, гусей, качок печених, сластьони, коржики, стовпці, варенички, буханці, шарпанина, крохналь)

Ведуча: Я впевнена, що в залі, не має таких дівчаток, чи хлопчиків, які б не смакували варення? А дівчатка, мабуть, допомагають матусі в приготуванні цього смачного десерту.

Ведучий: Наступний конкурс: «Дегустація» - 3 бали

Ведуча: Ваше завдання: записати назви фруктів та ягід з яких приготовлене варення. – 1 хв.

(відповіді учасниць)

Правильна відповідь: (ягід-смородини, з фруктів-груш)

Ведуча: Отже, останнє наше випробування – Конкурс «Мої таланти»

Ведучий: Кожна учасниця продемонструє свої здібності та вміння співати, танцювати, розповідати, готувати.

Ведуча: Свій талант нам продемонструє учасниця під №2 – Євгенія, вона прочитає свої власні вірші, які написала. Перший вірш називається «Весна» і наступний вірш про своє рідне селище «Врадіївка».

Ведучий: Зустрічайте нашу наступну учасницю під №5 – Вікторію, вона нам заспіває веселу пісеньку, а ми її підтримаємо. «Усмішка» Михайло Поляцьковий

Ведуча: Учасниця — під щасливим №4 – Дарина, яка прочитає вірш «Господиня», С. Михалков.

Ведучий: А чим потішить нас учасниця під №3 – Альона? Хоч на дворі йде дощ, але сумувати ніколи. Запрошуємо на сцену. Танець «Дощик».

Ведуча: Підтримаємо наступну учасницю під №1 – Аліну. У неї є колекція різних звіряток, у вільний час вона вчить віршики про них. Прослухайте один із віршів «Сорока - білобока».

Ведучий: А який нам сюрприз підготували наступні учасниці під №4 – Дарина та учасниця під №6 – Христина? Зустрічайте, Танець «Східних красунь».

Вчитель: Ось і закінчилось наше свято: «Найкращі господині у нашій Родині». Кожна учасниця показала себе дбайливою, кмітливою, доброю господинею,

Зараз журі підведе результати і буде названо переможця. Але важливо, що ми усі з вами зібрались, щоб ще раз переконатись, що національна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.

(Слово журі. Нагородження.)

Дякуємо усім за участь у нашому святі. До нових зустрічей!

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Формування навчальної мотивації в учнів. Теорія і практика»
Черниш Олена Степанівна
72 години
790 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.