Сьогодні відбувся
Вебінар:
«
Дислексія: як подолати труднощі та підвищити успішність в навчанні
»
Взяти участь Всі події

Сухарики хрусткий смаколик чи шкідлива їжа

Основи здоров'я

Для кого: 4 Клас

19.09.2021

89

0

0

Опис документу:

Дослідницька робота у номінації "охорона здоров'я". Метою даної роботи є вивчення якісного складу сухариків; доведення що цей продукт є шкідливим, а не корисним для здоров'я; проаналізувати вплив харчових добавок на організм дитини; пропагувати бережливе ставлення до власного здоров'я.

Перегляд
матеріалу
Отримати код







Всеукраїнський конкурс дослідницько-експерементальних

робіт з природознавства «Юний дослідник»













номінація «Охорона здоров’я»



робота учня 4 класу

Сарненської гімназії №6

Климця Дениса

керівник:

Тишковець Вікторія Віталіївна

вчитель початкових класів











2021



ЗМІСТ

1.ВСТУП………………………………………………………………………………….3

Розділ 1 Якісний склад продукту…………………………………………………….....5

    1. Шкідливе пакування……………………………………………………………….....5

    2. Думка фармацевта ……………………..……………………………………………..5

    3. Відношення педіатра до продукту….…..…………………………………………....6

    4. Харчові добавки в продукті……………………………………………………..........7

1.6 Емульгатори. Вплив на стан здоров’я…………………………………………..…..8

Розділ 2. Практичні дослідження…………………………………………………..…..10

2.1 Проведення анкетування серед учнів школи…………………….…………….......10

2.2 Дослідження на наявність жиру…………………………………………………….10

2.3Дослідження на порушення цілісності структури………………………………....10

Висновки………………………………………………………………………………...11

Використана література …….………………………………………………………...12

Додатки…………………………………………………………………………………..13





















ВСТУП

Важливе значення у сучасному житті має безпечність харчових продуктів. Безпечність – це відсутність шкідливого впливу на здоров’я людини та придатність харчового продукту для споживання. Саме від того, що ми споживаємо залежить наше самопочутття. Здоров’я – найбільша цінність людського життя. Від його стану залежить все те, що робить наше життя повноцінним і щасливим. Виняткову роль відіграє харчування у формуванні тіла, поведінки дитини. Мені захотілося дізнатися корисні чи шкідливі сухарики особливо при частому вживанні.

Хоча в Україні з січня 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, в якому запроваджуються принципи здорового і збалансованого харчування. У регламенті визначається перелік продуктів харчування, які забороняється продавати в шкільних буфетах та їдальнях, а саме чіпси, сухарики, снеки та газовані напої. Але ці продукти можна з легкістю придбати в найближчих магазинах.

Актуальною є дана тема, тому що на даний час у Сарненській гімназії №6 відсутнє гаряче харчування, а батьки дають гроші дітям і не знають на що, ті їх витрачають. Школярі під впливом гарної реклами, яскравих обгорток купують шкідливі продукти, одним з яких є сухарики. Цей продукт завоював велику популярність серед дітей. Молодший шкільний вік – це напружений період, коли росте і розвивається організм. У цей час дуже важливим є правильна організація харчування, оскільки зростає розумове і фізичне навантаження, а діти не роздумуючи як вони впливають на здоров’я купують та споживають їх.

Якщо всебічно інформувати дітей про вплив харчових добавок на здоров'я, то зросте мотивація до вживання натуральних продуктів харчування, відбудеться зниження алергічних захворювань і поліпшення показників здоров'я дитини.

Метою роботи є вивчення якісного складу сухариків, доведення що цей продукт є шкідливим, а не корисним для здоров’я. Проаналізувати вплив харчових добавок на організм людини. Довести наявність в складі жирів, шкідливих добавок. Пропагувати бережливе ставлення до власного здоров’я.

Для досягнення мети були поставлені такі завдання:

  • Проаналізувати безпечність продукту для здоров’я

  • Дослідити якісний стан продукту

  • Формувати вміння робити висновки

  • Виховувати бережливе ставлення до власного здоров’я

Об’єкт дослідження: наявність харчових добавок у сухариках.

Методи досліджень:

  1. Аналіз літератури.

  2. Пошук інформації в інтернет-ресурсах.

  3. Проведення анкетування, дослідів.

  4. Аналіз отриманих результатів.

  5. Бесіда з лікарем, з фармацевтом.



Очікуванні результати:

  • Розуміння впливу харчових добавок на організм дитини.

  • Відмова від сухариків на основі отриманої інформації задля збереження власного здоров’я.

  • Формування вмінь робити висновки

Практична цінність моєї дослідницької роботи.

  • Результати даної роботи можуть бути використані: для проведення бесід з учнями про нанесення шкоди організму.

  • Найдена альтернатива приготування продукту вдома без домішок.







РОЗДІЛ 1

Якісний склад продукту

За дослідженнями вчених, основа імунітету людини формується в кишечнику і прямо залежить від продуктів, які людина споживає. Адже вона повинна отримувати комплекс необхідних поживних речовин, а не тамувати голод бідною на мікроелементи та вітаміни їжею.

1.1 Шкідливе пакування

Я розпочав своє дослідження відібравши в магазині 4 зразки сухариків різних виробників і проаналізував пакування (додаток А). Всі виробники приділяють величезну увагу пакуванню товару з великим зображенням апетитного продукту, що так і манить купити. А ми не замислюючись над тим з чого вона вироблена купуємо. Під час дослідження я зустрів пакування неяскраве виготовлене із паперу, де зображено поетапне приготування сухариків, ніби готується насправді по-домашньому, екологічно лише хліб та спеції. Але як виявилося, це лише рекламний хід, тому що виробник застосовує подвійне пакування і всередині воно зовсім неекологічне, як здалося на перший погляд, а зі звичайного поліетилену.

Вчені зі столичного університету екогігієни і токсикології  ім. Медведя стверджують, що для упакування таких продуктів часто використовується шкідлива фольга (флексоупаковка). Ціанідні з’єднання з пачки потрапляють до продуктів, в яких з’єднують з транс-жирами і стають ще більш небезпечними. Більш того, останнім часом виробники використовують не тільки небезпечні дешеві клеї, але і заборонені для харчової промисловості — технічні.



1.2 Думка фармацевта про замінник продукту.

У ході дослідження я зайшов до аптеки (Додаток Б), щоб поцікавитися чи можна, якось зменшити згубний вплив сухариків на організм дитини або замінити чимось корисним з їхнього асортименту. Фармацевт розповіла що організм дитини потребує вітамінів, які вона повинна щоденно отримувати із фруктів та овочів, але цього недостатньо. Вона пояснила, що організм, який росте повинен отримувати комплекс мінералів, амінокислот і речовин розрахованих відповідно до віку дитини, а приймати їх можна лише за призначенням лікаря, адже вітаміни не цукерки.



    1. Відношення педіатра до продукту

За консультацією я звернувся до лікаря педіатра (Додаток Б), адже характер харчування впливає на ріст, фізичний й нервово - психічний розвиток людини, особливо у шкільному віці. Правильне харчування є цілком необхідним чинником задля забезпечення нормального кровотворення, зору, підтримки стану шкіри.

За словами лікаря для дітей такі продукти категорично не потрібні. Дитячий організм не виробляє відразу всі необхідні ферменти для перетравлення їжі. Це відбувається поступово, по мірі дорослішання. І якщо в його шлунок надходить їжа, яку він просто не може переварити і засвоїти, то це може дуже згубно позначитися на здоров’ї дитини, і її подальшому розвитку. Їжа з високим вмістом жирів активізує центр задоволення в мозку, нав’язуючи бажання споживати ці продукти. Споживання такої їжі призводить до ожиріння і діабету. Чим сильніший сигнал, що посилається смаковими рецепторами в мозок, тим більше діти хочуть похрустіти  сухариками. Розвивається залежність, подібна до залежності від наркотичних речовин, які також споживають з метою отримання задоволення. Звичайна ж їжа після цього здається дітям прісною і несмачною.

Сухарики і інша груба їжа - у великій кількості приносить шкоду емалі і можуть травмуватися ясна. Хоч основна маса речовин, що поступають в організм, затримуються в порожнині рота при акті жування лише на декілька десятків секунд, тим не менш це спричиняє певну дію на її тканини та органи. Суть його може заключатися в розчиненні емалі зубів під впливом різних мінеральних і органічних кислот, дії на слизову оболонку порожнини рота хімічних і механічних подразників, її різноманітними мікроорганізмами.

1.4 Харчові добавки в продукті

Харчові добавки – це природні поєднання і хімічні речовини, які самі по собі звичайно не вживаються, але спеціально вводяться у продукти, для того щоб довше зберегти продукт та його зовнішній вигляд [4].

Сухарики- це «безневинний» продукт виготовлений з хліба, підсмажений на маслі або висушений шматочками. Але це лише на перший погляд. Я дослідив склад продукту чотирьох зразків з різними смаками. (Додаток А).

Основою сухариків є хліб, який містить білки, жири, вуглеводи, але для тривалого зберігання, а саме 9 місяців, щоб продукт не псувався, у нього додають консерванти. Щоб продукт мав гарний вигляд у нього додають шкідливі комплексні харчові добавки і підсилювачі смаку. Смакові якості виробу досягаються за рахунок ароматизаторів, які виробники називають спеціями. Всі ці добавки мають свій код – цифру з буквою «Е» для того щоб нам був незрозумілий склад. На даний час виробників забовязали писати склад продукту на пакуванні [4]. Також продукт має велику кількість калорій та солі. Сіль затримує воду в організмі, що сприяє до збільшення об’єму крові, підвищенню артеріального тиску. Треба звернути увагу на калорійність, у 100 грам продукту 350 кілокалорій. Сухарики в основному розфасовані по 40-50 грам, що дає біля 175 ккал - це рівноцінно 400 грамам кефіру або молока чи великому фруктовому салату. Отже чи потрібно витрачати стільки калорій на сухарики якщо можна замінити корисними продуктами. Те що приготовані страви у себе на кухні корисніші від куплених відомо, тому що не містять різних хімічних домішок.

Я вирішив з’ясувати чи дешевше готувати самому, адже Страви приготовані у себе на

кухні корисніші від куплених в магазині, не містять хімічних домішок та дешеві. Сухарики придбані в магазині коштували 14грн 69 к за 100 грам, тоді як батон коштує 14 грн 50 к. З одного батона я отримав 300 грам сухариків. 14.69∙3=44 грн.07 к. Різниця 44.07-14.50=29 гривень 57 копійок.



1.5. Емульгатори . Вплив на здоров’я

Серйозну увагу слід звернути на добавку 5-рибонуклеотиди натрію 2-заміщені.

5'-рибонуклеотиди динатрію це харчова добавка з маркуванням E 635, що використовується в харчовій промисловості як підсилювач смаку. Добавка E 635 має смак умамі - традиційний смак в японській культурі. За своїми властивостями добавка E 635 схожа з іншими глутаматами. Вона підсилює смакові і ароматичні властивості продуктів. [9]

Суміш, що складається з 98% глутамату натрію (добавка E 621) і 2% добавки E 635 має в чотири рази більші смакоароматичні характеристики, ніж глутамат натрію в чистому вигляді. В організмі людини 5'-рибонуклеотиди натрію метаболізуються до пуринів - речовин, що призводять до хвороби суглобів. Тому рекомендується уникати вживання продуктів з добавкою E 635 людям, що страждають на подагру. В Україні добавка Е 635 не входить до переліку дозволених. Е621 (глютамат натрію) – посилювач смаку й аромату, може викликати алергію, астму, порушення серцево-судинної діяльності, головний біль, сонливість і слабкість.[5]

Вважається, що діоксид кремнію абсолютно нешкідливий для людського організму, тому його використання промислових цілях сьогодні дозволено в багатьох країнах світу. Проте, у вчених, які досліджують харчову добавку Е551, все ж є певні сумніви. Вся справа в тому, що, будучи лужним нейтралізатором, діоксид кремнію при попаданні в організм може вступати в реакцію з самими різними речовинами. Тому важко передбачити, які токсини можуть утворюватися в крові, шлунковому соку, слині і т.д. З урахуванням того, що стабілізатор Е551 не розчиняється у воді, частина його осідає в організмі. Саме з цієї причини в нирках, печінці та підшлунковій залозі утворюються так звані камені, які можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Плюс до всього, у деяких вчених є припущення, що побічні продукти, що утворюються при взаємодії Е551 з іншими речовинами, здатні викликати онкологічні захворювання[8].

Регулятор кислотності Е 330 (лимонна кислота) заборонена в Європі і Америці, тому що може визвати злоякісну пухлину, а в Україні дозволена. Довге вживання може спровокувати захворювання крові.[6]

Харчова добавка Е331 – це кодування цитрату натрію, поєднання натрієвої солі з лимонною кислотою (лимоннокислий натрій). Вплив шкідливої добавки Е331 сприяє зміні смакових відчуттів [7].

Лактоза- молочний цукор, дуже солодкий. Лактоза добавляється практично у всі сухарики. Якщо після вживання продукту буває нудота, спазми, надування живота – причиною може бути непереносимість лактози [5].

Якщо під фразою натуральні ароматичні речовини мають на увазі ароматизатори натурального походження то натурально-ідентичні ароматичні представляють собою стовідсоткову хімію.

Проробивши ряд експериментів, науковці виявили, що коли борошняні вироби нагрівають до високої температури, відбувається утворення речовини акриламід. В результаті дослідів над тваринами було виявлено, що акриламід викликає злоякісні пухлини. Вчені встановили пряму залежність між споживанням акриламіду і виникненням раку. У жінок, які споживають більше продуктів, що містять акриламід, ризик вищий ніж у інших. При цьому під «обсягом більше» розумілася одна пачка сухариків вагою в 32 грами [3]

Хто розглядає безпеку харчових добавок? При ООН діє комітет експертів, а в рамках Європейської спільноти діє спеціальна комісія «Кодекс аліментаріус» цих добавок для алергіків, щоб не купити продукти з цими добавками. [1]





РОЗДІЛ 2

Практичні дослідження

    1. Проведення анкетування

Я провів анкетування серед учнів 1-4 класів (Додаток Г, Ґ). В опитуванні брали участь 60 учнів. Проаналізувавши результати анкетування встановлено: 17% опитаних вважають сухарики корисними, 85% не корисними, не знають 10%. Купують сухарики щодня 5%, один раз на тиждень 33%, один раз на місяць 52%, не купують зовсім лише 10%. Для перекусу оберуть сухарики 32%, а яблуко 68%. Вживають сухарики коли хочеться 27%, в момент голоду 20%, після їжі 17%, за компанію з друзями 36%. Купують сухарики під впливом реклами 22%, через яскраве пакування 31%, тому що смачно 47%. Отже на діаграмах (Додаток Д) видно що більшість дітей вважають сухарики продуктом харчування не корисними, але споживають досить часто і не хочуть відмовлятися від нього, купують тому що смачно, яскраве пакування та реклама заохочує. Важливо що перед вибором сухариків і яблука все таки більше учнів обирає яблуко

2.2 Дослідження на наявність жиру.

Що сухарики містять жир вказано на пакуванні, а для того щоб це довести я взяв чисті серветки, положив сухарики і загорнув в них зразки на декілька хвилин. (Додаток Е) . Зробивши дослід я виявив, що всі зразки мають великий вміст жиру. Додатковий жир підвищує привабливість продукту, а це небезпечно наш мозок не розпізнає надлишок жиру.

2.3 Дослідження на порушення цілісності структури

Для даного досліду я взяв стакани з чистою водою і помістив туди зразки на 20 хвилин. (Додаток Є) . Після реакції з водою всі сухарики втратили смакові якості, смак, колір. Три зразки збільшились в об’ємі, а житні сухарики навпаки стягнулись. Вода стала каламутною з великим вмістом жиру і солі та неприємного запаху.

ВИСНОВКИ

Як видно з результатів моєї роботи, що сухарики куплені в магазині небезпечний продукт при тривалому вживанні. В ньому велика кількість жирів, солі, емульгаторів і консервантів і зовсім немає вітамінів що поступово отруює наш організм. В кожного є право вибору шкодити своєму здоров’ю чи готувати самим.

Результати проведення дослідження даної роботи такі:

1.Доведена наявність шкідливих домішок в продукті і визначений їх вплив на здоров’я. Небезпека від сухариків криється під «багатим» складом продукту, в ідеальному поєднанні харчових добавок, які впливають на підсвідомість дітей і спонукають вживати їх частіше.

2. Виявлена в продукті велика кількість жиру, що при тривалому застосуванні призводить до ожиріння. Жир – це не смак, а відчуття. Додатковий жир підвищує привабливість продукту, а це небезпечно наш мозок не розпізнає надлишок жиру.

3.Досліджено, що порушується структура продукту при контакті з водою.

4.Проведене анкетування довело, що багато дітей вживають шкідливий продукт і не розуміють що завдають шкоду своєму організму. Є потреба донести інформацію, що продукти які ми споживаємо мають бути безпечними, покращувати здоров’я і знижувати розвиток хвороб.

5.Найдена альтернатива шкідливим магазинним сухарикам – приготування в домашніх умовах без застосування хімічних добавок, доведено що це в рази дешевше.

6. Після розмови з педіатром та фармацевтом, рекомендовано дбати про те наскільки якісну та повноцінну їжу ми споживаємо, адже не завжди те що смачно корисно. Здоров’я залежить від нас самих, від того чим ми харчуємося.





Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.