Самостійна робота (тести) на тему «Просте речення. Головні члени речення. Способи їх вираження». 8 клас

Опис документу:
Завдання для самостійної роботи у 8 класі на тему «Просте речення. Головні члени речення. Способи їх вираження» складені і формі тестів. Пропонується 12 запитань, кожне з яких має 4 варіанти відповідей з однією правильною. У кінці є відповіді.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

8 клас

Самостійна робота

Просте речення. Головні члени речення. Способи їх вираження

Завдання з однією правильною відповіддю.

1. У котрому з поданих речень є складений іменний присудок?

А. Ми – спадкоємці спадків розграбованих (Л. Костенко).

Б. Неси ж мене, коню, по чистому полю (І. Франко).

В. Шевченко дав орлиний злет українському слову (О. Гончар).

Г. Добре діло роби сміло (Нар.тв.).

2. Чим виражений підмет у реченні?

«Гуси-лебеді летять» – автобіографічна повість М. Стельмаха. (З газ.).

А. Іменник.

Б. Речення.

В. Словосполучення.

Г. Дієслово.

3. Виділіть спонукальне речення.

А. Нема тепер таких річок, як ти була колись, Десно (О.Довженко).

Б. Думи мої, думи мої, ви мої єдині, не кидайте хоч ви мене при лихій годині (Т.Шевченко).

В. Кобзарю, знаєш, нелегка епоха оцей двадцятий невгамовний вік (Л.Костенко).

Г. Сторононько рідна! Коханий мій краю! Чого все замовкло в тобі, заніміло? (Леся Українка).

4. Якою частиною мови виражений присудок у реченні?

«Завтра» прозвучало наче вирок (3 газ.).

А. Іменник.

Б. Прислівник.

В. Дієслово.

Г. Прикметник.

5. У якому реченні непрямий порядок слів?

А. Висока гора спускалася покатом і обірвалася над самою Россю (І.Нечуй-Левицький).

Б. Садок тішиться підсиненим туманцем дозрілих слив (Є.Гуцало).

В. Густо-густо висипали зорі на небі (І.Нечуй-Левицький).

Г. Степ спочиває, набирається прохолоди після денної сліпучої спеки (О.Гончар).

6. У котрому з поданих речень є складений іменний присудок?

А. Подруга хоче поїхати відпочивати в Крим.

Б. Книги – морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить (І. Франко).

В. Ясне сонце підіймалось десь далеко за лісом (Панас Мирний).

Г. Друзі пізнаються у біді (Нар.тв.).

7. Позначте речення, у якому між підметом і присудком треба поставити тире.

А. Усі слова народжені діянням, трудом (В.Сухомлинський).

Б. Слово то дивний витвір людини (В.Сухомлинський).

В. Розумний ви, Толику, та серце у вас мов зернина весною (М.Руденко).

Г. Базіка не робітник (Народна творчість).

8. У якому реченні є складений дієслівний присудок?

А. Сонце не могло пробитися крізь вікові дерева ( О.Гончар).

Б. Без знань не керуватимеш складними механізмами (З газ.).

В. Він був незвичний, той смуток (Т.Шевченко).

Г. Напровесні вовчі зграї ставали дедалі нахабнішими (З.Тулуб).

9. У якому реченні підмет виражений числівником?

А. Рідна мова – глибока сфера.

Б. Я з тобою ні разу за руку не взявся.

В. Один служив у армії, другий працював на заводі.

Г. Небо чисте, темне, запашне.

10. У котрому з поданих речень є простий дієслівний присудок?

А. Жити щасливо мусить кожна людина (Р. Братунь).

Б. Поезія – це свято, як любов (Л. Костенко).

В. Молодість здатна творити несподіване й неймовірне (Ч. Качура).

Г. Земля зеленіє тендітною травою (М. Стельмах).

11. Позначте варіант, у якому між підметом і присудком тире не вживається.

А. Мова кожного народу явище давнє (Г.Нудьга).

Б. Доля української мови сумна й героїчна водночас (Г.Нудьга).

В. Національна мова це здобуток культури, духовної діяльності певного народу (Г.Нудьга).

Г. Мова основа культури нації, найбільший її скарб (Г.Нудьга).

12. Укажіть речення із складеним підметом.

А. Ми з Віктором мовчки киваємо головами.

Б. На вулицях блідне священний той день.

В. Все пахне молодістю і життям.

Г.Десь далеко з-за діброви лине «кру».

ВІДПОВІДІ

1 – А; 2 – Б; 3 – Б; 4 – В; 5 – В; 6 – Б; 7 – Б; 8 – А; 9 – В; 10 – Г; 11 – Б; 12 – А.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

До ЗНО з УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ залишилося:
0
3
міс.
0
5
дн.
0
3
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!