Сьогодні відбувся
Вебінар:
«
Порядок передавання документів на зберігання до архіву закладу освіти
»
Взяти участь Всі події

Роль бактерій в природі та житті людини

Біологія

Для кого: 6 Клас

15.11.2020

3117

388

0

Опис документу:
Презентація до поточного уроку біології у 6 класі до теми 2 «Одноклітинні організми. Перехід до багатоклітинності». В презентації висвітлюється роль бактерій у природі, позитивне та негативне значення бактерій у житті людини.
Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Короп Т.М., вчитель біології Думанецької ЗОШ І – ІІІ ступенів Черкаської районної ради Черкаської області
Слайд № 1

Короп Т.М., вчитель біології Думанецької ЗОШ І – ІІІ ступенів Черкаської районної ради Черкаської області

Мікроорганізми – могутні творці і руйнівники. Вони приносять величезну користь людям, але можуть спричинити й нещастя, неймовірну шкоду. - Хто ж во...
Слайд № 2

Мікроорганізми – могутні творці і руйнівники. Вони приносять величезну користь людям, але можуть спричинити й нещастя, неймовірну шкоду. - Хто ж вони, шкідники, чи помічники людини?

Бактерії є найдавнішими мешканцями планети. Існування життя на планеті Земля багато в чому залежить від діяльності бактерій. Бактерії гниття – сані...
Слайд № 3

Бактерії є найдавнішими мешканцями планети. Існування життя на планеті Земля багато в чому залежить від діяльності бактерій. Бактерії гниття – санітари планети. Вони розкладають відмерлі рештки тварин і рослин, продукти їх життєдіяльності. Все це перетворюється в перегній, який збагачує ґрунт. В цьому заслуга бактерій – сапрофітів. Бактерії ґрунту

Ціанобактерії – це особлива група бактерій, які здатні до фотосинтезу, збагачують атмосферу киснем. Поширені в прісних, солоних водоймах, ґрунті. З...
Слайд № 4

Ціанобактерії – це особлива група бактерій, які здатні до фотосинтезу, збагачують атмосферу киснем. Поширені в прісних, солоних водоймах, ґрунті. Здатні до азотфіксації.

Бульбочкові бактерії поселяються на коренях бобових рослин, постачають рослинам створені ними сполуки Нітрогену, а від рослин отримують розчини нео...
Слайд № 5

Бульбочкові бактерії поселяються на коренях бобових рослин, постачають рослинам створені ними сполуки Нітрогену, а від рослин отримують розчини необхідних їм органічних речовин. Бактерії поглинають з атмосферного повітря до 300 кг азоту на 1 га, при цьому в ході їх життєдіяльності в ґрунті залишається понад 50 кг азотовмісних сполук.

Бактерії – симбіонти тварин. Бактерії — симбіонти кишечнику жуйних тварин, відіграють важливу роль у перетравленні целюлози. Жуйні тварини самостій...
Слайд № 6

Бактерії – симбіонти тварин. Бактерії — симбіонти кишечнику жуйних тварин, відіграють важливу роль у перетравленні целюлози. Жуйні тварини самостійно не можуть її перетравлювати. Без симбіотичних бактерій жуйні не могли б використовувати в їжу траву та листя, багаті на целюлозу.

Живуть бактерії і в кишечнику людини. Уся маса бактерій кишечника людини досягає до 1 кг. Кишкова паличка, сприяє процесам травлення. Бактерії синт...
Слайд № 7

Живуть бактерії і в кишечнику людини. Уся маса бактерій кишечника людини досягає до 1 кг. Кишкова паличка, сприяє процесам травлення. Бактерії синтезують вітаміни групи В та вітамін K. Якщо усунути ці бактерії з кишково-шлункового тракту людини, що трапляється, наприклад, при тривалому лікуванні антибіотиками, то організм стає більш сприйнятливим до патогенних бактерій та грибів.

Бактерії беруть участь у колообігу речовин (Карбону, Нітрогену, Фосфору, Сульфуру, Кальцію) для забезпечення життя на Землі, підтримання постійного...
Слайд № 8

Бактерії беруть участь у колообігу речовин (Карбону, Нітрогену, Фосфору, Сульфуру, Кальцію) для забезпечення життя на Землі, підтримання постійного газового складу атмосфери.

Утворення паливних корисних копалин (нафти, природного газу, вугілля) , руд металів також відбулося за участю бактерій. Горіння природного газу Нафта
Слайд № 9

Утворення паливних корисних копалин (нафти, природного газу, вугілля) , руд металів також відбулося за участю бактерій. Горіння природного газу Нафта

Масове розмноження ціанобактерій у неглибоких прісних водоймах, що добре прогріваються спричинює «цвітіння» води, яка стає непрозорою. Ціанобактері...
Слайд № 10

Масове розмноження ціанобактерій у неглибоких прісних водоймах, що добре прогріваються спричинює «цвітіння» води, яка стає непрозорою. Ціанобактерії виділяють у воду отруйні речовини, які спричинюють масову загибель мешканців водойм. Така вода непридатна для пиття, а купання в ній може призвести до отруєння або алергічних реакцій. Масова загибель риби викликана цвітінням води

Дифтерію Ангіну Дизентерію Ботулізм Правець Чуму Холеру Сальмонельоз
Слайд № 11

Дифтерію Ангіну Дизентерію Ботулізм Правець Чуму Холеру Сальмонельоз

Повітряно-крапельний шлях Під час укусу кровосисних комах Через брудні руки Переносники інфекційних хвороб Через зіпсовані продукти харчування
Слайд № 12

Повітряно-крапельний шлях Під час укусу кровосисних комах Через брудні руки Переносники інфекційних хвороб Через зіпсовані продукти харчування

Бактеріальні хвороби лікують за допомогою антибіотиків. Антибіотики - медичні препарати, які пригнічують ріст хвороботворних бактерій або їх вбиваю...
Слайд № 13

Бактеріальні хвороби лікують за допомогою антибіотиків. Антибіотики - медичні препарати, які пригнічують ріст хвороботворних бактерій або їх вбивають. Ізоляція хворих людей від здорових – карантин. Профілактичні щеплення – вакцинація.

При ураженні дихальних шляхів слід користуватись захисними марлевими пов'язками. Дотримання особистої гігієни. Загартовування організму. Вживання п...
Слайд № 14

При ураженні дихальних шляхів слід користуватись захисними марлевими пов'язками. Дотримання особистої гігієни. Загартовування організму. Вживання продуктів багатих на вітаміни.

Вживати правильно оброблені кулінарні продукти; Правильно зберігати продукти; Пити лише кип'ячену воду; Вести боротьбу із мухами, гризунами, кровос...
Слайд № 15

Вживати правильно оброблені кулінарні продукти; Правильно зберігати продукти; Пити лише кип'ячену воду; Вести боротьбу із мухами, гризунами, кровосисними комахами; Вологе прибирання, провітрювання приміщення; Не слід споживати здуті консерви; Не купувати харчові продукти на стихійних ринках.

Бактерії використовують для одержання кисломолочних продуктів (сирів, йогуртів, кефіру ); для отримання оцтової кислоти; у виробництві антибіотиків...
Слайд № 16

Бактерії використовують для одержання кисломолочних продуктів (сирів, йогуртів, кефіру ); для отримання оцтової кислоти; у виробництві антибіотиків, вітамінів; застосовують під час квашення овочів; дублення шкір; у сільському господарстві для виготовлення і зберігання зелених кормів для тварин.

Стерилізація - це процес повного знищення мікроорганізмів та їх спор під дією високих температур (+100°С і вище ), ультрафіолетового опромінення, у...
Слайд № 17

Стерилізація - це процес повного знищення мікроорганізмів та їх спор під дією високих температур (+100°С і вище ), ультрафіолетового опромінення, ультразвуку, дією хімічних речовин. Стерилізація медичних інструментів Стерилізація консервів у домашніх умовах

Пастеризація – це теплова обробка продуктів харчування (при температурі +60°…+70°С) протягом півгодини, а потім швидкого охолодження. Це повторюють...
Слайд № 18

Пастеризація – це теплова обробка продуктів харчування (при температурі +60°…+70°С) протягом півгодини, а потім швидкого охолодження. Це повторюють протягом 3 діб. У результаті спори бактерій, які могли утворитися за попередньої обробки, гинуть при наступному прогріванні. Прилад для пастеризація молока Луї Пастер – хімік - мікробіолог

Бактерії забезпечують родючість ґрунту, очищення водойм; За участю бактерії утворились паливні і рудні корисні копалини; Патогенні бактерії є причи...
Слайд № 19

Бактерії забезпечують родючість ґрунту, очищення водойм; За участю бактерії утворились паливні і рудні корисні копалини; Патогенні бактерії є причиною багатьох хвороб людини і тварин; Для запобігання хвороб слід виявляти і лікувати хворих антибіотиками, робити профілактичні щеплення, запроваджувати карантин; Щоб уберегти продукти від псування їх стерилізують або пастеризують.

Опрацювати § 18. Вивчити нові терміни. Підготувати по 6 запитання для товариша, які б починались запитання «Чому…?» Готувати міні-проекти за темами...
Слайд № 20

Опрацювати § 18. Вивчити нові терміни. Підготувати по 6 запитання для товариша, які б починались запитання «Чому…?» Готувати міні-проекти за темами «Чому скисає молоко?» «Корисний йогурт» «Живі фільтри».

- Біологія: підруч. для загальноосвіт. навч. закл. 6-й [кл.] / Л.І. Остапченко [та ін.]. – К.: Ґенеза, 2014. – 224с. - Задорожній К.М.. Усі уроки б...
Слайд № 21

- Біологія: підруч. для загальноосвіт. навч. закл. 6-й [кл.] / Л.І. Остапченко [та ін.]. – К.: Ґенеза, 2014. – 224с. - Задорожній К.М.. Усі уроки біології. 6 клас. – Х.: Вид. група «Основа», 2014 -192 с.. Агапшук С. Біологія за новою програмою. 6-й клас; Методичні матеріали /за ред. Агапшук С. – К.: Редакція газет природничо-математичного циклу, 2014, - 128 с. – (Бібліотека «Шкільного світу»). Шишкіна Л. Характеристика прокаріотів//Біологія. – 2012. - №12. – С.23 – 25.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.