ПРОЕКТ "НЕЗВИЧАЙНІ ЗВІРІ УКРАЇНИ. ЇЖАК". Матеріали "Їжак" (Денисюк Катерина)

Опис документу:
Пропоную вашій увазі матеріали колективного проекту "НЕЗВИЧАЙНІ ЗВІРІ УКРАЇНИ. ЇЖАК". Другокласники шукали цікаву інформацію про колючого звірка (реферати, повідомлення, презентації). Добирали вірші та загадки про незвичайну тваринку. На уроках української мови складади есе, вірші про їжачка. На уроках трудового навчання та образотворчого мистецтва робили поробки з різних матеріалів, малювали різними матеріалами.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Оберіть документ з архіву для перегляду:
193,522 Кб
2,514 Мб
161,284 Кб
168,863 Кб
29,336 Кб
107,18 Кб
94,745 Кб
123,226 Кб
163,185 Кб
43,672 Кб
10,494 Кб
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

В ліс ми з друзями пішли,
Диво дивне там знайшли.
Як клубочок, ця тваринка,
Вся в колючках в неї спинка.
Хай собі затямить всяк,
Зветься дивний звір...(Їжак)

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Їжак європейський

Європейський їжак є активним уночі. Вдень тварина ховається в будь-яких затишних місцях: заростях кущів, прикореневих напівдуплах, порожнинах дерев або в неглибоких норах.


   Ряд - Комахоїдні 
   Родина - Їжакові 
   Рід/Вид - Erinaceus europaeus 

   Основні дані: 
РОЗМІРИ 
Довжина тіла: 25-30 см. 
Довжина голок: до 3 см. 
Маса: до 1 200 г. 

РОЗМНОЖЕННЯ 
Статеве дозрівання: з 11 місяців. 
Шлюбний період: квітень. 
Вагітність: 49 днів. 
Кількість дитинчат: 2-8, рідше 10. 

СПОСІБ ЖИТТЯ 
Звички: одинак. 
Звуки: сопіння. 
Їжа: гусінь, жуки, слимаки, дощові черв'яки, равлики, миші і гадюки. 
Територія: за ніч у пошуках їжі їжак обстежує територію площею від 2 до 4 км2. 
Тривалість життя: 5-6 років. 

СПОРІДНЕНІ ВИДИ 
Родина їжакових об'єднує 10 видів, їжаки населяють Євразію й Африку. 



   Європейські їжаки зустрічаються не тільки на узліссях, але й в містах: на незабудованих ділянках, ігрових і спортивних майданчиках. Вони уникають лісових хащ, тому частіше тварини зустрічаються в садах і парках. 

РОЗМНОЖЕННЯ

   Невдовзі після виходу із зимового притулку у європейського їжака починається шлюбний період. Час гону припадає на квітень. Під час спаровування самець і самка притискують голки, щоб не поранити одне одного. Вагітність триває приблизно 49 днів. їжаченята з'являються на світ у материнському гнізді. Вони народжуються сліпими та голими, із закритими слуховими проходами, яскраво-рожевою горбистою шкірою. Через декілька годин з кожного горбка виступає вершина білої, поки що м'якої голки. Очі в дитинчат розплющуються в шістнадцятиденному віці. Мати годує їх молоком протягом всього першого місяця їх життя. Місячні дитинчата виходять разом з матір'ю з нори. 

ЇЖА

   Їжаки виходять на полювання з настанням темноти. У пошуках їжі вони прочісують трав'янисті зарості, ворушать опале листя і хвою. До раціону цих звірків входять комахи, дощові черв'яки або багатоніжки. Улюблена їжа їжаків - це слимаки, жуки та гусінь. Нерідко їжаки руйнують мишачі гнізда, поїдаючи новонароджених мишенят. Навесні, в період гніздування птахів, вони поїдають яйця пернатих, що гніздуються на землі. Крім того, їжаки полюють на змій, у тому числі й на отруйних. 



СПОСІБ ЖИТТЯ

   Їжаки, поширені у Європі, є активними у нічний час. Це тварини-одинаки. Вдень вони сплять у гнізді, влаштованому в заростях чагарників і компостних купах, які покидають тільки з настанням сутінків. 
   Як й деякі інші дрібні ссавці, зиму їжаки проводятьть у сплячці. Восени вони активно харчуються, нагулюючи товстий шар підшкірного жиру. У жовтні їжаки влаштовують зимове гніздо, в якому проводять зиму. Взимку їжаки не пробуджуються й не харчуються - у цей час вони існують за рахунок своїх жирових запасів. 3 весняним потеплінням їжаки покидають зимові притулки, проте, якщо наступає похолодання, звірки повертаються в гніздо й впадають у сплячку. 


ЇЖАК І ЛЮДИНА

   Раніше лісничі вбивали їжаків, оскільки їжаки розоряють гнізда птахів, що гніздуються на землі. У наші дні тисячі їжаків гинуть під колесами автомобілів. Ще одна небезпека очікує їжаків у садах. їжаки часто влаштовують свої зимові гнізда в купах листя та хмизу, що їх навесні спалюють садівники; щорічно такою смертю гинуть сотні їжаків.





  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • На їжаку паразитує блоха їжака звичайного. На одному їжаку може жити близько 500 бліх. Ці блохи не паразитують на людях.

  • У лісі їжак збирає на собі кліщів (у тому числі енцефалітних) більше, ніж інші тварини. Голками, як щіткою, він зчісує кліщів, що забралися в траву. Сам позбавитися їх він не в змозі.

  

ГОЛКИ ЇЖАКА


   На спині у їжака є більше 8 000 голок. Кожна з них тримається приблизно рік, потім вона випадає, звільняючи місце для нової. 
   Голка їжака еластична й порожниста всередині. Голки ростуть, поступово подовжуючись від основи, а верхня частина голки твердне. 
   Біля основи голки є м'яка цибулина, завдяки якій під час удару або раптового падіння тварини захищені від уколів. Голка на кінці заломлена, щоб не заподіяти шкоди тварині. 

 - Ареал європейського їжака

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Селф-коучинг (самонаставництво) як технологія професійного розвитку педагога Нової української школи»
Вікторія Вікторівна Сидоренко
36 годин
590 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.