До ЗНО з БІОЛОГІЇ залишилося:
0
5
міс.
2
7
дн.
0
0
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!

Презентація "Значення бактерій в природі і житті людини"

Опис документу:
Перші бактерії – ціанобактерії – найдавніші істоти, що прокладали шлях життю на Землі. Презентація допоможе з’яувати значення бактерій у природі та господaрській діяльностілюдини. Містить яскраві малюнки, цікаві факти та несподівані висновки!

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Опис презентації окремими слайдами:
Слайд № 1

Слайд № 2

Слайд № 3

Класифікація бактерій - бактерії гниття та розкладу; - грунтові бактерії; - молочнокислі бактерії ; - хвороботворні бактерії.
Слайд № 4

Класифікація бактерій - бактерії гниття та розкладу; - грунтові бактерії; - молочнокислі бактерії ; - хвороботворні бактерії.

1. Бактерії розкладу та гниття
Слайд № 5

1. Бактерії розкладу та гниття

В грунті міститься велика кількість бактерій – сотні мільйонів в 1 г.
Слайд № 6

В грунті міститься велика кількість бактерій – сотні мільйонів в 1 г.

Бактерії приймають участь в вивітрюванні гірських порід та мінералів. Так, залізобактерії сформували великі поклади залізних руд.
Слайд № 7

Бактерії приймають участь в вивітрюванні гірських порід та мінералів. Так, залізобактерії сформували великі поклади залізних руд.

Сіркобактерії та мінералізація органічних залишків Бактерії, які беруть активну участь в мінералізації органічних з'єднань, вважаються санітарами п...
Слайд № 8

Сіркобактерії та мінералізація органічних залишків Бактерії, які беруть активну участь в мінералізації органічних з'єднань, вважаються санітарами планети. З їх допомогою органічні речовини загиблих рослин і тварин перетворюються на перегній, який грунтові мікроорганізми перетворюють в мінеральні солі, так необхідні для побудови рослин. Мінералізація органічних речовин, що надходять у водойму, відбувається в результаті біохімічного окислення.

Кругообіг карбону Карбон є найважливішим клітинним речовиною тваринного і рослинного світу, а так само світу рослин. Він становить 50% сухого залиш...
Слайд № 9

Кругообіг карбону Карбон є найважливішим клітинним речовиною тваринного і рослинного світу, а так само світу рослин. Він становить 50% сухого залишку речовини клітини. Багато карбону міститься в клітковині, якою харчуються тварини. В їх шлунку клітковина під дією мікробів розкладається і далі, потрапляє назовні де розкладається целюлозними бактеріями . В результаті їх роботи грунт збагачується гумусом, що значно підвищує його родючість, а вуглекислота повертається в атмосферу.

2. Азотфіксуючі (грунтові) бактерії
Слайд № 10

2. Азотфіксуючі (грунтові) бактерії

Бульбочкові бактерії – рід бактерій,що утворюються на коренях багатьох бобових рослин бульбочки та фіксуючих молекулярний нітроген повітря в умовах...
Слайд № 11

Бульбочкові бактерії – рід бактерій,що утворюються на коренях багатьох бобових рослин бульбочки та фіксуючих молекулярний нітроген повітря в умовах симбіозу з рослинами.

Виявляється, зв'язувати азот і утворювати аміак вміють синьо-зелені водорості (Ціанобактерії ), особливі бульбочкові бактерії . Всі ці корисні бакт...
Слайд № 12

Виявляється, зв'язувати азот і утворювати аміак вміють синьо-зелені водорості (Ціанобактерії ), особливі бульбочкові бактерії . Всі ці корисні бактерії виробляють до 90% зв'язаного азоту і втягують до 180 млн. т. азоту в азотний фонд ґрунту.

3. Очищення водойм
Слайд № 13

3. Очищення водойм

Бактерії, які очищають воду , стабілізують рівень її кислотності. З їх допомогою скорочуються донні відкладення, поліпшується здоров'я риб і рослин...
Слайд № 14

Бактерії, які очищають воду , стабілізують рівень її кислотності. З їх допомогою скорочуються донні відкладення, поліпшується здоров'я риб і рослин, що живуть у воді. Нещодавно групою вчених з різних країн були виявлені бактерії, які руйнують детергенти, що входять до складу синтетичних миючих засобів та деякі лікарські препарати. Широко застосовується діяльність ксенобактерій для очищення грунтів і водойм, забруднених нафтопродуктами.

Пластикові купола, які очищають воду. В них містяться гетеротрофні бактерії, що живляться вуглеводнями, і автотрофні бактерії, що використовують ам...
Слайд № 15

Пластикові купола, які очищають воду. В них містяться гетеротрофні бактерії, що живляться вуглеводнями, і автотрофні бактерії, що використовують амміак- і нітровмісні матеріали. Система трубок підтримує їх життєзабезпечення.

4. Молочнокислі бактерії
Слайд № 16

4. Молочнокислі бактерії

Молочнокислі бактерії беруть участь в створенні кисломолочних продуктів. Кисломолочні продукти - група молочних продуктів, що виробляються з незбир...
Слайд № 17

Молочнокислі бактерії беруть участь в створенні кисломолочних продуктів. Кисломолочні продукти - група молочних продуктів, що виробляються з незбираного коров'ячого молока або його похідних (вершків, знежиреного молока і сироватки) шляхом сквашування заквасками. Молочнокислі продукти виготовляються також з молока овець, кіз, кобил та інших тварин.

Кисломолочні продукти Айран Ацидофілін Кефір Йогурт Ряжанка Варенец Мацоні Кумис
Слайд № 18

Кисломолочні продукти Айран Ацидофілін Кефір Йогурт Ряжанка Варенец Мацоні Кумис

Айран - різновид кисломолочного напою або різновид кефіру у тюркських та кавказьких народів. У різних мовах і в різних народів точний сенс назви та...
Слайд № 19

Айран - різновид кисломолочного напою або різновид кефіру у тюркських та кавказьких народів. У різних мовах і в різних народів точний сенс назви та технологія приготування трохи розрізняються, але загальним є те, що це молочний продукт, одержуваний за допомогою молочнокислих бактерій. Має різний рівень жирності. Башкири люблять втамовувати їм спрагу під час косовиць.

. Виробляється з молока, сквашеного заквасками чистих культур, одна з яких - ацидофільна паличка. У 1910 році російський вчений Гарт Е.Е. довів, що...
Слайд № 20

. Виробляється з молока, сквашеного заквасками чистих культур, одна з яких - ацидофільна паличка. У 1910 році російський вчений Гарт Е.Е. довів, що ацидофильную паличку можна з успіхом застосовувати з лікувальними профілактичними цілями в боротьбі з шлунково-кишковими захворюваннями, і що ця бактерія очищає кишечник від гнильних і деяких хвороботворних мікробів

Кефір - кисломолочний напій, що отримується з незбираного або знежиреного коров'ячого молока шляхом кисломолочного і спиртового бродіння із застосу...
Слайд № 21

Кефір - кисломолочний напій, що отримується з незбираного або знежиреного коров'ячого молока шляхом кисломолочного і спиртового бродіння із застосуванням кефірних «грибків» - симбіозу декількох видів мікроорганізмів: молочнокислих стрептококів і паличок, оцтовокислих бактерій і дріжджів

Йогурт – кисломолочний продукт, який виробляється з незбираного молока шляхом його сквашування спеціальними культурами - Lactobacillus bulgaricus (...
Слайд № 22

Йогурт – кисломолочний продукт, який виробляється з незбираного молока шляхом його сквашування спеціальними культурами - Lactobacillus bulgaricus (болгарська паличка) і Streptococcus thermophilus (термофільний стрептококом).

Ряжанка - кисломолочний напій, що отримується з коров'ячого топленого молока спільним молочнокислим і спиртовим бродінням. Заквашування проводиться...
Слайд № 23

Ряжанка - кисломолочний напій, що отримується з коров'ячого топленого молока спільним молочнокислим і спиртовим бродінням. Заквашування проводиться термофільними молочнокислими стрептококами і чистими культурами болгарської палички, сквашується протягом 3-6 годин. Має жовтувато-буруватий відтінок і традиційний кисломолочний смак. фактично є одного з різновидів йогурту без смакових добавок.

Варенец, поряд з кисляком, - це стародавній кисломолочний напій. Для приготування варенца використовували пряжене молоко, випарене в печі в глиняно...
Слайд № 24

Варенец, поряд з кисляком, - це стародавній кисломолочний напій. Для приготування варенца використовували пряжене молоко, випарене в печі в глиняному глечику. Підготовлене пряжене молоко квасять сметаною. Особливий смак варенца надавали молочні пінки на поверхні напою. У сучасній молочної промисловості для приготування варенца використовують топлене молоко, яке сквашується кисломолочними культурами та ацидофільної паличкою.

Мацун або мацоні - вірменський і грузинський йогурт з кип'яченого коров'ячого, буйволиного, овечого, верблюжого або козячого молока. Основна мікроф...
Слайд № 25

Мацун або мацоні - вірменський і грузинський йогурт з кип'яченого коров'ячого, буйволиного, овечого, верблюжого або козячого молока. Основна мікрофлора цих напоїв - болгарська паличка і теплолюбні молочнокислі стрептококи. молоко заквашують при підвищених температурах (48-55 ° С) і квасять в пристрої, зберігає тепло, приблизно 3-4 години.

Кумис - кисломолочний напій білуватого кольору з кобилячого молока, отриманий в результаті молочнокислого і спиртового бродіння за допомогою болгар...
Слайд № 26

Кумис - кисломолочний напій білуватого кольору з кобилячого молока, отриманий в результаті молочнокислого і спиртового бродіння за допомогою болгарської та ацидофільної молочнокислих паличок і дріжджів.

Молочнокислі бактерії в приготуванні овочевих страв
Слайд № 27

Молочнокислі бактерії в приготуванні овочевих страв

Беруть участь у заквашування капусти і солінні огірків і помідорів.
Слайд № 28

Беруть участь у заквашування капусти і солінні огірків і помідорів.

5. Хвороботворні бактерії
Слайд № 29

5. Хвороботворні бактерії

Викликають такі хвороби, як тиф, дизентерія, холера, бруцельоз, туберкульоз, ангіну, сап, сибірську виразку, правець, чуму.
Слайд № 30

Викликають такі хвороби, як тиф, дизентерія, холера, бруцельоз, туберкульоз, ангіну, сап, сибірську виразку, правець, чуму.

Стафілокок золотистий
Слайд № 31

Стафілокок золотистий

Стрептокок і стрептококова інфекція
Слайд № 32

Стрептокок і стрептококова інфекція

Холерний вібріон
Слайд № 33

Холерний вібріон

Боротьба з хвороботворними бактеріями Заходи попередження бактеріальних хвороб:     Закривати рот при кашлі;    Кип'ятити носові хустки;     Здійсн...
Слайд № 34

Боротьба з хвороботворними бактеріями Заходи попередження бактеріальних хвороб:     Закривати рот при кашлі;    Кип'ятити носові хустки;     Здійснювати лікарський контроль над джерелами води та продуктами харчування;     Дезінфікувати приміщення;     Робити попереджувальні щеплення.

Біотехнологія
Слайд № 35

Біотехнологія

Слайд № 36

Слайд № 37

Домашнє завдання
Слайд № 38

Домашнє завдання

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Правове регулювання освіти осіб з особливими потребами»
Байталюк Ольга Михайлівна
24 години
490 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.