Презентація на тему "Введення в культуру рослин. Одомашнення тварин" .9-клас. Біологія.

Опис документу:
Презентація на тему "Введенняв культуру рослин. Одомашнення тварин".9 -клас. Біологія. Виконано по програмі: Навчальна програма з біології для 6 – 9 класів, затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804. Використовувати як додатковий матеріал на уроці біології 9 клас.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Біологія 9 клас «Введення в культуру рослин. Одомашнення тварин»
Слайд № 1

Біологія 9 клас «Введення в культуру рослин. Одомашнення тварин»

Культурні рослини – рослини, вирощувані людиною для отримання харчових продуктів, кормів, ліків, сировини. Усі культурні рослини походять від дикор...
Слайд № 2

Культурні рослини – рослини, вирощувані людиною для отримання харчових продуктів, кормів, ліків, сировини. Усі культурні рослини походять від дикорослих видів, які в більшості своїй збереглись до нашого часу. Деякі предкові види вже не трапляються в природі, як наприклад дика кукурудза.

За час існування людства в культуру введено близько 3 тисяч культурних рослин, серед яких зернові, зернобобові, плодово-ягідні, цукрові, олійні, ов...
Слайд № 3

За час існування людства в культуру введено близько 3 тисяч культурних рослин, серед яких зернові, зернобобові, плодово-ягідні, цукрові, олійні, овочеві, лікарські, декоративні, тонізуючі та інші рослини.

Зернові культури Пшениця Жито Овес Ячмінь
Слайд № 4

Зернові культури Пшениця Жито Овес Ячмінь

Зернобобові культури Соя Сочевиця Нут Квасоля
Слайд № 5

Зернобобові культури Соя Сочевиця Нут Квасоля

Плодово – ягідні культури Вишня Слива Груша Малина
Слайд № 6

Плодово – ягідні культури Вишня Слива Груша Малина

Цукрові культури Цукровий буряк Цукрова тростина
Слайд № 7

Цукрові культури Цукровий буряк Цукрова тростина

Олійні культури Ріпак Соняшник Льон Гарбуз
Слайд № 8

Олійні культури Ріпак Соняшник Льон Гарбуз

Овочеві культури Морква Помідор Перець Капуста
Слайд № 9

Овочеві культури Морква Помідор Перець Капуста

Звіробій Липа Ромашка Полин Лікарські культури
Слайд № 10

Звіробій Липа Ромашка Полин Лікарські культури

Декоративні рослини Магнолія Півонія деревовидна Гортензія Ялівець
Слайд № 11

Декоративні рослини Магнолія Півонія деревовидна Гортензія Ялівець

Тонізуючі рослини Кульбаба Меліса Кропива Шипшина
Слайд № 12

Тонізуючі рослини Кульбаба Меліса Кропива Шипшина

Філофора Також,окрім рослин введено в культуру близько десятка видів водоростей (наприклад, аквакультури ламінарій,порфіри, філофори, хлорели). Лам...
Слайд № 13

Філофора Також,окрім рослин введено в культуру близько десятка видів водоростей (наприклад, аквакультури ламінарій,порфіри, філофори, хлорели). Ламінарія або морська капуста Порфіра Хлорела

Вирощуванням й розведенням культурних рослин займається рослинництво. Використання різних методів селекції дало змогу селекціонерам створювати сорт...
Слайд № 14

Вирощуванням й розведенням культурних рослин займається рослинництво. Використання різних методів селекції дало змогу селекціонерам створювати сорти культурних рослин з підвищеною врожайністю, холодостійкістю, посухостійкістю, стійкістю проти захворювань, новими смаковими якостями тощо.

Центри походження культурних рослин – географічні центри генетичного різноманіття культурних рослин. Дослідження, пов’язані з походженням культурни...
Слайд № 15

Центри походження культурних рослин – географічні центри генетичного різноманіття культурних рослин. Дослідження, пов’язані з походженням культурних рослин, здійснював видатний вчений М. І. Вавилов. Він визначив 7 основних географічних центрів походження культурних рослин, які безпосередньо пов’язані з осередками давніх цивілізацій: 1) Південноазійський (33 %) (огірок, лимон, кокос, чорний перець, чай, апельсин); 2) Східноазіатський (20 %) (рис, просо, яблуня, груша, персик, соя, грецький горіх, хурма); 3) Південно-західноазіатський (4 %) (м’які пшениці, ячмінь, жито, фінік, горох, диня); 4) Середземноморський (11 %) (капуста, буряк, морква, олива, виноград); 5) Абіссінський (4 %) (тверда пшениця, кава, бавовник, кунжут); 6) Центральноамериканський (10 %) (кукурудза, квасоля, соняшник, гарбуз, какао); 7) Андійський (8 %) (картопля, помідор, хінне дерево, ананас, арахіс).

Одомашнення, або доместикація – селекційний процес зміни тварин для використання людиною. . Більшість видів тварин, що вільно мешкають у природі, н...
Слайд № 16

Одомашнення, або доместикація – селекційний процес зміни тварин для використання людиною. . Більшість видів тварин, що вільно мешкають у природі, не можна одомашнити – на заваді стають їхні спадкові етологічні особливості. Варто зазначити, що протягом тривалого часу людині вдалося приручити тільки 25 тварин.

Яку першу тварину приручила людина і чому? Це собака. Близько 10-15 тис. років тому, коли на землі був кам’яний вік, першою одомашненою твариною бу...
Слайд № 17

Яку першу тварину приручила людина і чому? Це собака. Близько 10-15 тис. років тому, коли на землі був кам’яний вік, першою одомашненою твариною був вовк. Саме він став головним і першим супутником людини в житті, саме він є предком теперішніх собак. Генетики встановили, що вперше вовка одомашнили в районах Південної Азії.

Кішка Приблизно 10 тис років тому людина почала вести більш осілий спосіб життя. Люди зайнялися землеробством і почали зберігати запаси. Ось тут і ...
Слайд № 18

Кішка Приблизно 10 тис років тому людина почала вести більш осілий спосіб життя. Люди зайнялися землеробством і почали зберігати запаси. Ось тут і гостро постало питання, хто буде оберігати запаси зерна від мишей і щурів. Так в житлі людини з’явилася кішка. Її вперше приручили в Близькому Сході в особі нубійської дикої кішки.

Кози і вівці Предок домашньої кози — бородатий козел, який мешкав у Південній Європі і Азії.
Слайд № 19

Кози і вівці Предок домашньої кози — бородатий козел, який мешкав у Південній Європі і Азії.

Коні Коні Вчені припускають, що кінь був одомашнений приблизно 7 тис. років тому. Предок сучасної коня — тарпан, жив в степовій і лісостеповій зона...
Слайд № 20

Коні Коні Вчені припускають, що кінь був одомашнений приблизно 7 тис. років тому. Предок сучасної коня — тарпан, жив в степовій і лісостеповій зонах Євразії. Спочатку коня приручали з метою отримання молока, м’яса і шкури. Осідлали його пізніше.

Свині Свиню одомашнили більше 7 тис років тому в країнах Заходу, Східної Азії та Океанії. Вона була головним джерелом сала і м’яса.
Слайд № 21

Свині Свиню одомашнили більше 7 тис років тому в країнах Заходу, Східної Азії та Океанії. Вона була головним джерелом сала і м’яса.

Кури Дослідники вважають, що перша курка була одомашнена близько 8000 тис. років тому в Китаї та Південно-Східної Азії.
Слайд № 22

Кури Дослідники вважають, що перша курка була одомашнена близько 8000 тис. років тому в Китаї та Південно-Східної Азії.

Корова Предок домашньої корови — дикий бик. Вперше корови були поширені на Балканському півострові і Південно-Західній Азії, звідки вони поширилися...
Слайд № 23

Корова Предок домашньої корови — дикий бик. Вперше корови були поширені на Балканському півострові і Південно-Західній Азії, звідки вони поширилися в Африку і Центральну Європу. Коров тримали для отримання м’яса і молока.

Медоносні бджоли Медоносні бджоли Бджолу вперше одомашнили близько 5 тис. років тому. Звичайно, приручити їх нереально, але людина навчилася викори...
Слайд № 24

Медоносні бджоли Медоносні бджоли Бджолу вперше одомашнили близько 5 тис. років тому. Звичайно, приручити їх нереально, але людина навчилася використовувати їх для отримання меду, воску, прополісу та ін. продуктів бджільництва.

Висновок Отже, завдяки селекції відбуваються одомашнення тварин й введення в культуру рослин. Центри походження рослин і тварин дають науковцям інф...
Слайд № 25

Висновок Отже, завдяки селекції відбуваються одомашнення тварин й введення в культуру рослин. Центри походження рослин і тварин дають науковцям інформацію про вихідну різноманітність рослин і тварин, що є однією з умов успішного створення сортів і порід.

Дякую за увагу!!! Успіхів!!!
Слайд № 26

Дякую за увагу!!! Успіхів!!!

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»