Презентація на тему : Отруйні змії

Опис документу:
Презентація на тему : Отруйні змії

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Опис презентації окремими слайдами:
Отруйні змії
Слайд № 1

Отруйні змії

Отруйні змії — це змії, що використовують модифіковану слину, зміїну отруту, що зазвичай виділяється зі спеціалізованих зубів, що мають порожні про...
Слайд № 2

Отруйні змії — це змії, що використовують модифіковану слину, зміїну отруту, що зазвичай виділяється зі спеціалізованих зубів, що мають порожні протоки, для паралізування жертви та захисту. На відміну він них, неотруйні змії або обхватують жертву, або використовують силу щелеп для її вбивства. Голова отруйних змій має яскраво виражену трикутну форму на відміну від неотруйних. Вони живуть на землі, в ґрунті, у воді і на деревах.Їх можна знайти практично у всіх частинах земної кулі, за винятком полярних областей і деяких островів.

Загальна будова Викопні змії відомі з початку крейдового періоду. Походять судячи за все від вараноподібних плазунів. Втрата кінцівок, можливо пов’...
Слайд № 3

Загальна будова Викопні змії відомі з початку крейдового періоду. Походять судячи за все від вараноподібних плазунів. Втрата кінцівок, можливо пов’язана з пристосуванням до життя серед густих кущів та каміння. Пересуваються за рахунок бокових вигинів та зміни нахилу дуже рухомих ребер. Давні змії були великих розмірів (довжиною до 15 м), нині найбільша змія – сітчастий пітон або анаконда, рекордні зразки яких досягають близько 12 м, в той же час багато видів мають довжину лише 8 – 10 см та декілька міліметрів товщини. Кількість хребців як правило більше 200, у деяких викопних змій досягала 435. У отруйних змій в верхній щелепі розташовані отруйні зуби, які мають канал для стоку отрути, що виробляється видозміненими слинними залозами. Отрута виділяється під час укусу внаслідок скорочення скроневих м’язів, що стискають залозу. Права та ліва частина щелеп з'єднана гнучкою зв'язкою. Тулубні та хвостові відділи хребта не відрізняються, залишки тазу та задніх кінцівок залишились тільки у удавів. Внутрішні органи асиметричні, одне з легенів менш розвинуто або відсутнє. Задній край розвиненої легені перетворився на резервуар для запасу повітря. Печінка, нирки, статеві залози дуже видовжені. Сечовий міхур відсутній.

В Н У Т Р І Ш Н Я С И С Т Е М А
Слайд № 4

В Н У Т Р І Ш Н Я С И С Т Е М А

Кровоносна система змій Кровоносна система змії замкнута і складається із сполучених між собою серця і кровоносних судин. Кровоносні судини змії по...
Слайд № 5

Кровоносна система змій Кровоносна система змії замкнута і складається із сполучених між собою серця і кровоносних судин. Кровоносні судини змії поділяються на дві системи: венозну і артеріальну. Серце змії складається з трьох камер: два передсердь, які надходить кров і шлуночка, в якому є зачаток перегородки, що перешкоджає повному змішання крові. Шлуночок направляє кров по організму. Стінки його складаються з поперечно-смугастої серцевого м'яза. Кровоносна система змій має два кола кровообігу: малий і великий. Мале коло: легенева артерія відходить від правого боку шлуночка і несе в легені венозну кров. Збагачуючись киснем, кров повертається по легеневої вени в ліве передсердя. Звідки потрапляє в шлуночок. Велике коло: Починається аортою. Від лівої сторони шлуночка відходять сонні артерії (відгалуження аорти), які несуть артеріальну кров у головний мозок. Ліва дуга аорти відходить від середньої частини шлуночка і несе кров до внутрішніх органів змії. Великі судини поділяються на більш дрібні, самі дрібні з кровоносних судин - це капіляри, в яких відбувається газообмін: кров віддає кисень тканинам і збагачується вуглекислим газом. Капіляри переходять у вени, які організовуються у більшу порожнисту вену, по якій кров потрапляє у праве передсердя.

Розмноження змій Розмноження відбувається шляхом відкладання яєць, яйцеживородінням або живородінням. Багато видів змій відкладають яйця, вкриті м’...
Слайд № 6

Розмноження змій Розмноження відбувається шляхом відкладання яєць, яйцеживородінням або живородінням. Багато видів змій відкладають яйця, вкриті м’якою оболонку. Змія закопує їх у листя, рихлий ґрунт або гній. У більшості видів немає турботи про потомство, але деякі види охороняють свої гнізда. Змії, які живуть в умовах, несприятливих для розвитку яєць, розмножуються яйцеживородінням. При цьому інкубаційний період нетривалий, і малеча вилуплюється у тілі матері. Шлюбні ігри змій

Родини 1. Гадюкові. Характеризуються досконалим розвитком отруйного апарату. Нараховують велику кількість різноманітних змій. Найбільш небезпечні с...
Слайд № 7

Родини 1. Гадюкові. Характеризуються досконалим розвитком отруйного апарату. Нараховують велику кількість різноманітних змій. Найбільш небезпечні серед них гюрза та піщана ефа. 2. Аспідні. До них належать кобри, широковідома очкова змія та деякі інші. їх укуси надзвичайно небезпечні. 3. Ямкоголові. Включають велику групу щитомордників. Найбільш небезпечна гримуча змія, укус якої смертельний.

Десять самих отруйних змій у світі 1. Тайпан або Жорстока змія (Oxyuranus scutellatus scutellatus) 2. Коричневий король або Мулга (Pseudechіs austr...
Слайд № 8

Десять самих отруйних змій у світі 1. Тайпан або Жорстока змія (Oxyuranus scutellatus scutellatus) 2. Коричневий король або Мулга (Pseudechіs australіs). 3. Малайський крайт (Bungarus candіdus). 4. Тайпан (Oxyuranus scutellatus scutellatus). 5. Тигрова змія (Notechіs scutatus scutatus). 6. Гачконоса морська змія (Enhydrіna schіstosa). 7. Піщана ефа (Echіs carіnatus carіnatus). 8 .Східний аспід (Mіcrurus fulvіus fulvіus). 9. Африканський бумсланг (Dіspholіdus typus). 10. Гадюкоподібна смертельна змія (Acanthophіs antarctіcus antarctіcus).

Тайпан або Жорстока змія (Oxyuranus mіcrolepіdotus). Розповсюджений у Центральній Австралії. Місцеперебування: Населяє сухі рівнини й поля. Їжа: Ха...
Слайд № 9

Тайпан або Жорстока змія (Oxyuranus mіcrolepіdotus). Розповсюджений у Центральній Австралії. Місцеперебування: Населяє сухі рівнини й поля. Їжа: Харчується дрібними ссавцями й жабами. Сила отрути така, що одного укусу вистачило б, щоб убити близько 100 дорослих людей або 250 000 тисяч мишей. Максимальна доза (за один укус) 100 мг.

Коричневий король або Мулга Отруйна змія, що мешкає в Австралії. Це одна з найбільших змій (друга після Тайпан) і третя по отруйності у світі. Вона...
Слайд № 10

Коричневий король або Мулга Отруйна змія, що мешкає в Австралії. Це одна з найбільших змій (друга після Тайпан) і третя по отруйності у світі. Вона справляє дуже велика кількість отрути. За один укус середня змія мулга може виділити 150 мг отрути. Це сильна змія з широкою головою і гладкою мордою. Її довжина варіюється від 2,5 до 3 метрів. У залежності від середовища проживання забарвлення змії може бути від світло-коричневого (якщо вона живе в пустелі) і до дуже темного, майже чорного (холодні регіони - Квінсленд і Новий Пдний Уель

Малайський крайт Ареал проживання - Австралія, в Південна Азія, острови Малайського архіпелагу. Віддає перевагу сухі місця, багаті укриттями (нори,...
Слайд № 11

Малайський крайт Ареал проживання - Австралія, в Південна Азія, острови Малайського архіпелагу. Віддає перевагу сухі місця, багаті укриттями (нори, чагарники, хмизу). Дуже часто заповзає на оброблювані землі, у двори, в будинки до людей. Тому так багато випадків нападів змій на людей. Крайт не вважається дуже великої змією. Середня довжина дорослої особини 1,5-2 м. Закруглена голова не виділяється від шиї, довге і струнке тіло закінчується коротким хвостом. Уздовж спини тягнеться кіль, утворений великої шестикутної лускою. Вирізняються вони дуже контрастно - по темному фону йдуть жовті або білі поздовжні смуги.

Тайпан (Oxyuranus scutellatus scutellatus) Тайпан або прибережний тайпан (Oxyuranus scutellatus) - дуже отруйна і найбільша (до 3-3,3 м завдовжки) ...
Слайд № 12

Тайпан (Oxyuranus scutellatus scutellatus) Тайпан або прибережний тайпан (Oxyuranus scutellatus) - дуже отруйна і найбільша (до 3-3,3 м завдовжки) змія Австралії. Отруйні зуби в нього досягають 13 мм в довжину. Забарвлення однотонний, світло-або темно-коричневий; голова темніше. Новогвінейським підвид темний, з мідною смугою на хребті. Зіниця круглий, райдужка помаранчева. Ареал проживання - узбережжя Північної і Північно-Західної Австралії (від Брісбена до Дарвіна); його підвид Oxyuranus scutellatus canni, відкритий в 1956 р., водиться на південно-сході Папуа - Новій Гвінеї. Зустрічається він у різноманітних ландшафтах (крім пустель); на Новій Гвінеї воліє чагарникові зарості по узліссях лісів у річкових долинах. Спосіб життя переважно денний. Харчується жабами і дрібними ссавцями, включаючи мишей і щурів, тому нерідкий неподалік від людського житла.

Тигрова змія (Notechіs scutatus scutatus). Тигрова змія (Notechis scutatus) - смертельно отруйна. Вона живе в Австралії, на острові Тасманія, в Нов...
Слайд № 13

Тигрова змія (Notechіs scutatus scutatus). Тигрова змія (Notechis scutatus) - смертельно отруйна. Вона живе в Австралії, на острові Тасманія, в Новій Гвінеї. Колір може бути темно-коричневим, оливковою, мати поперечні смуги. На острові Тасманія ця змія має чорне забарвлення. За величиною тигрова - не найбільша змія, але виростає вона до 2 метрів в довжину. Забарвлення тигрових змій робить їх справді схожими на тигрів. Чорне тіло пописані золотистими кільцями, а черево жовтого кольору. У представників цього сімейства на верхній щелепі розташовуються два отруйних зуба, по одному з кожної сторони. На цих зубах є жолобки, але у більшості змій вони закриті і утворюють трубочки, порожні всередині. Навколо отруйної залози розташовується м'яз. Коли змія кусає, м'яз натискає на залозу, видавлюючи в зуби отрута, який через жолобки зубів потрапляє в тіло жертви.

Піщана ефа (Echіs carіnatus carіnatus). Місцеперебування: Живе в горбистих пісках, що поростили саксаулом, у пустелях, заростях чагарників, на річк...
Слайд № 14

Піщана ефа (Echіs carіnatus carіnatus). Місцеперебування: Живе в горбистих пісках, що поростили саксаулом, у пустелях, заростях чагарників, на річкових обривах й у руїнах будівель. Їжа: Харчується дрібними гризунами, рідше ящірками, птахами, озерними жабами, зеленими жабами, іноді дрібними зміями Поширена в Туркменістані , південному Узбекистані , південно-західній частині Таджикистану.

Африканський бумсланг (Dіspholіdus typus). Африканський бумсланг (Dispholidus typus) - одна з найбільш небезпечних рептилій на нашій планеті. Він в...
Слайд № 15

Африканський бумсланг (Dіspholіdus typus). Африканський бумсланг (Dispholidus typus) - одна з найбільш небезпечних рептилій на нашій планеті. Він відноситься до найбільшого сімейства на нашій Землі - до лжеужам. Це струнка рептилія, з короткою головою, подовженим тілом і хвостом. Забарвлення мінливе. Верхня сторона тіла буває зовсім зелена, з чорними смугами і плямами, маслинова, коричнева або зовсім чорна. Черево зазвичай жовте або жовтувато-зелене.

Отруйні змії в Україні З отруйних змій в Україні розповсюджені лише гадюки. Загалом їх налічується 5 видів: Гадюка звичайна (Vipera berus (Linnaeus...
Слайд № 16

Отруйні змії в Україні З отруйних змій в Україні розповсюджені лише гадюки. Загалом їх налічується 5 видів: Гадюка звичайна (Vipera berus (Linnaeus 1758), Гадюка степова (Vipera ursinii (Bonaparte 1835), Гадюка Нікольського (Vipera nikolskii Vedmederja, Grubant and Rudayeva, 1986), Гадюка Ренарда (Vipera renardi (Christoph 1861) та Гадюка носата (Vipera ammodytes (Linnaeus 1758), які дуже нерівномірно розповсюджені по країні. Найбільша їх кількість у південних та східних областях – 5 видів, а найменше – в Західній та Північній Україні – 1 вид. Повсюдно в Україні трапляється лише Гадюка звичайна. Вона заселяє усі принагідні території від альпійських лук Карпат на висотах понад 1800-2000 м над морем, до рівнин Причорномор’я і боліт Полісся.

Гадюка звичайна або живородна Гадюка звичайна або живородна (Vipera berus (Linnaeus 1758) – найбільш розповсюджена в Україні. Це невеликі змії – ма...
Слайд № 17

Гадюка звичайна або живородна Гадюка звичайна або живородна (Vipera berus (Linnaeus 1758) – найбільш розповсюджена в Україні. Це невеликі змії – максимум 60-70 см, а зазвичай їх довжина варіює в межах 30-50 см. Особливою її ознакою є наявність трьох великих і ряд дрібних щитків спереду від умовної лінії, яка з’єднує передні краї очей. Носові отвори прорізані у носових щитках. Передня частина голови заокруглена. Забарвлення є надзвичайно мінливим – від світло-сірого і блакитного, до мідно-червоного та чорного з темним ромбічним малюнком на спині. Звичайними місцями проживання є добре прогріті узлісся, лісові галявини, лісосмуги, порослі чагарником яри і балки, степові схили з чагарниками тощо.

Гадюка степова Гадюка степова (Vipera ursinii (Bonaparte 1835) – звичайний вид на території центральних, східних та південних областей України, на ...
Слайд № 18

Гадюка степова Гадюка степова (Vipera ursinii (Bonaparte 1835) – звичайний вид на території центральних, східних та південних областей України, на західніше Хмельницької та Вінницької областей ніколи не виявлялась. Вид знаходиться під охороною Бернської конвенції, ратифікованої Україною. За розмірами майже така ж як і Гадюка звичайна – 60-65 см. Передня частина голови ледь-ледь видовжена, її краї припідняті. Спереду лобного та надочних щитків добре помітний ряд дрібних щитків неправильної форми. Міжщелепний щиток, як правило, торкається одного із верхівкових. Дихальний отвір прорізаний у нижній частині носового щитка. Забарвлена Гадюка степова у бурі відтінки з темним ромбічним малюнком на спині. З кожного боку тіла наявно по одному ряду невеликих розмитих плям. Темне забарвлення є надзвичайно рідкісним. Трапляється у вкритих чагарником степових балках, ярах, заплавах річок, лісосмуги.

Гадюка Нікольського Гадюка Нікольського (Vipera nikolskii Vedmederja, Grubant and Rudayeva, 1986) – широко розповсюджена на території південних та ...
Слайд № 19

Гадюка Нікольського Гадюка Нікольського (Vipera nikolskii Vedmederja, Grubant and Rudayeva, 1986) – широко розповсюджена на території південних та східних областей України. Раніше її вважали темною формою Гадюки звичайної, проте, детальні дослідження показали її відмінності і приналежність до окремого виду. Це найбільша гадюка України – довжина тіла у дорослих особин становить 76-80 см. Голова велика, ледь випукла, добре відмежована від шиї. Забарвлення чорне з ледь-ледь помітним ромбічним малюнком на спині. Молоді тварини – до трьох років – мають сірувато-буре забарвлення, а пізніше темніють. Особливою ознакою є яскраво-жовте або помаранчеве забарвлення нижньої сторони кінчика хвоста. Живе на узліссях, лісових галявинах лісосмугах складених листяними породами дерев, а у соснових – надзвичайно рідкісна.

Гадюка Ренарда Гадюка Ренарда (Vipera renardi (Christoph 1861) – єдина з гадюк України, що має природоохоронний статус і занесена до Червоної книги...
Слайд № 20

Гадюка Ренарда Гадюка Ренарда (Vipera renardi (Christoph 1861) – єдина з гадюк України, що має природоохоронний статус і занесена до Червоної книги, як зникаючий вид. Поширена дуже нерівномірно, найбільше знахідок відомо з Причорноморської низовини і Слобожанщини. Найбільш північна – це південь Київської області, а найбільш західна – південь Хмельницької. Раніше вважалась східним підвидом Гадюки степової, зараз же виокремлена у самостійний вид, хоча декотрі герпетологи сперечаються про її статус. Живе у полиновому степу, балках з чагарником, лісосмугах.

Гадюка носата Гадюка носата (Vipera ammodytes (Linnaeus 1758) – найбільш рідкісна гадюка України, оскільки трапляться дише в окремих локалітетах пі...
Слайд № 21

Гадюка носата Гадюка носата (Vipera ammodytes (Linnaeus 1758) – найбільш рідкісна гадюка України, оскільки трапляться дише в окремих локалітетах півдня та сходу нашої країни. Особливою ознакою є специфічний виріст на кінчику носа завдовжки 3-7 мм. Довжина тіла коливається в межах 60-70 см. Забарвлення варіює – від майже білого з чорним ромбічним малюнком до мідно-червного з таким же малюнком вздовж спини. Живе у порослих лісом та чагарником балках й долинах рік. Смертельних випадків при укусах Гадюки носатої ніколи не фіксували. Живляться усі гадюки дрібними гризунами і птахами, а самі є об’єктом полювання для лелек, хижих птахів та ссавців. Таким чином, виконуючи функцію зв’язкової ланки у екосистемах, тому заслуговують на нашу охорону і бережне відношення.

Рекорди Гінесса Найдовша отруйна змія: Королівська кобра,названа також гамадриадом досягає 3,65-4,5м. завдовжки. Зміїні укуси:У Шрі-Ланці від зміїн...
Слайд № 22

Рекорди Гінесса Найдовша отруйна змія: Королівська кобра,названа також гамадриадом досягає 3,65-4,5м. завдовжки. Зміїні укуси:У Шрі-Ланці від зміїних укусів гине в середньому 800 людей. Малайзієць поцілував кобру 51 раз: громадянин Малайзії Шахімі Абдул Хамід, 33 роки, встановив світовий рекорд по кількості поцілунків з королівською коброю. За три хвилини та одну секунду чоловік поцілував змію 51 раз. Він не застосовував ніяких предметів, щоб уберегтися від укусу кобри.Те, що змія мала отруйні зуби, підтвердив професор факультету медицини університету Малайя Екшам Осман. Плазун важив 10 кілограмів, а в довжину сягав 4,6 метра…

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з БІОЛОГІЇ залишилося:
0
4
міс.
1
7
дн.
0
2
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!