Презентація на тему : " Їстівні гриби"

Опис документу:
Презентація на тему : " Їстівні гриби"

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Їстівні гриби
Слайд № 1

Їстівні гриби

ГРИБ БАРАН     3 родини клаварієвих - Clavariaceae.          Плодове тіло 5-20 (30) см у діаметрі, 5-15 (20) см заввишки кущоподібне, світло-жовте,...
Слайд № 2

ГРИБ БАРАН     3 родини клаварієвих - Clavariaceae.          Плодове тіло 5-20 (30) см у діаметрі, 5-15 (20) см заввишки кущоподібне, світло-жовте, з віком коричнювате, складається з більш-менш видовжених, розгалужених, плескуватих відгалужень або лопатей, які відходять від товстої стеблоподібної основи, за зовнішнім виглядом нагадує цвітну капусту. М'якуш білий, щільний, з приємним запахом. Спори 6-7 X 4-5 мкм.          Поширений на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у соснових лісах; у серпні - жовтні. Добрий їстівний гриб у молодому стані, Використовують свіжим

ЛИСИЧКА СПРАВЖНЯ Місцева назва - лисичка звичайна.. З родини кантарелових - Cantharellaceae. Шапка 2,5-4 (5) см у діаметрі, опукла, плоска або увіг...
Слайд № 3

ЛИСИЧКА СПРАВЖНЯ Місцева назва - лисичка звичайна.. З родини кантарелових - Cantharellaceae. Шапка 2,5-4 (5) см у діаметрі, опукла, плоска або увігнута, лійкоподібна, часто асиметрична, жовта, гладенька. Пластинки вузькі складчастоподібні, з численними анастомозами, жовті. Спори 7,5 – 9,5 X 3,5 - 5 мкм. Ніжка коротка, 2-4 см завдовжки, кольору шапки, щільна. М'якуш білий, з приємним запахом. Поширена по всій Україні. Росте у хвойних і листяних лісих; у липні - листопаді. Добрий їстівний гриб, у м'якуші якого міститься вітамін В2. Використовують свіжим, про запас маринують, солять. Заготовляють у Прикарпатті та в усіх областях Полісся. До лисички справжньої подібна лисичка несправжня.

ТРУТОВИК СІРЧАНО-ЖОВТИЙ 3 родини поліпорових - Polyporaceae. Шапки рихлом'ясисті, 10-40 см у діаметрі, 1-4 см зав­товшки, напівокруглі, черепичасти...
Слайд № 4

ТРУТОВИК СІРЧАНО-ЖОВТИЙ 3 родини поліпорових - Polyporaceae. Шапки рихлом'ясисті, 10-40 см у діаметрі, 1-4 см зав­товшки, напівокруглі, черепичастими групами, оранжево- або сірчано-жовті, часто з рожевим відтінком, згодом вицвітають до жовтуватого кольору, з рівним, зрідка підігнутим, пізніше хвилястим краєм. Гіменофор трубчастий, сірчано-жовтий, пори дрібні. Спори широко-еліпсоподібні або яйцеподібні, 5-7 X 3,5-5 мкм, безбарвні або блідо-жовті. М'якуш м'який, м'ясистий, жовтуватий або білий. Паразитний гриб. Зустрічається по всій Україні. Росте в листяних, зрідка в хвойних лісах на живих і відмерлих стов­бурах дерев. Молоді плодові тіла їстівні. Використовують свіжими. Гриб містить антибіотичні речовини.

БІЛИЙ ГРИБ Місцеві назви - гриб справжній, дубрівник.. З родини болетових - Boletaceae. Шапка 3-15 (25) см у діаметрі, сірувато-рудувато- або чер­в...
Слайд № 5

БІЛИЙ ГРИБ Місцеві назви - гриб справжній, дубрівник.. З родини болетових - Boletaceae. Шапка 3-15 (25) см у діаметрі, сірувато-рудувато- або чер­вонувато-коричнювата чи кольору горіха, тонкозморшкувата. Пори світло-сіруваті, згодом жовтувате- або зеленувато-оливкуваті, оливкувато-коричнюваті. Спори видовжено-веретеноподібні, жовтувато-оливкуваті, 15-18 X 4-5/7 мкм. Ніжка 4-15(20) X 2-5(6) см, брудно-біла, сірувата, коричнювата, тон­козморшкувата, у верхній частині з тонкою білою сіткою. М'якуш щільний, білий, при розрізуванні не змінюється, з при­ємним запахом і смаком. Зустрічається по всій Україні: росте у листяних (під дубом, буком, грабом, березою, ліщиною) і хвойних (під сосною, яли­ною) лісах; у червні - жовтні. Найкращий з відомих їстівних грибів. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, ма­ринують. Містить алкалоїд герцинін (властивий також столо­вим бурякам). Заготовляють у Прикарпатті та на Поліссі. На білий гриб схожий неїстівний гриб гірчак, який відріз­няється тим, що спори у нього рожеві, сітка на ніжці чорна, м'якуш дуже гіркий.  

Місцеві назви - козляк, козар.. З родини болетових - Boletaceae. Шапка 3-8 (10-12) см у діаметрі, каштанова або жовтувато-коричнювата, гола, клейка...
Слайд № 6

Місцеві назви - козляк, козар.. З родини болетових - Boletaceae. Шапка 3-8 (10-12) см у діаметрі, каштанова або жовтувато-коричнювата, гола, клейка. Шкірка знімається дуже легко. По­ри спочатку білуваті, з віком жовтіють, кутасто-округлі. Спори брудно-жовтуваті, 7-10,5 X 3-3,5 мкм. Ніжка 3-8 (10) X 1-3 см, щільна, білувата, з віком жовтувата, коричнювата, з кільцем, яке швидко зникає. Кільце пластинчасто-плівчасте, біле, згодом коричнювате, іноді з лілуватим відтінком. М'якуш водянистий, білуватий, з віком жовтуватий, під шкіркою темні­ший, при розрізуванні на повітрі не змінюється, смак і запах приємні. Зустрічається по всій Україні у хвойних (соснових) і міша­них лісах; у липні - листопаді. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Заготовляють у Прикарпатті, на Поліссі.

. З родини болетових - Boletaceae. Шапка 3-8 (12) см у діаметрі, каштанове- або іржаво-коричнева, суха, тонкоповстиста. Шкірка не знімається. Пори ...
Слайд № 7

. З родини болетових - Boletaceae. Шапка 3-8 (12) см у діаметрі, каштанове- або іржаво-коричнева, суха, тонкоповстиста. Шкірка не знімається. Пори білі, згодом жовтуваті, округлі. Спори безбарвні, 8-11 (12) X 5-6,5 (7) мкм. Спорова маса біла. Ніжка 4-7 X 1-3 см, з по­рожнинами кольору шапки, тонкоповстиста. М'якуш білий, коричнюватий, крихкий; при розрізуванні на повітрі колір не змінюється, з приємним смаком і запахом. Поширений по всій Україні. Росте у листяних і мішаних лісах (під дубом); у липні - жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.  

Місцеві назви стернівка, печірка. З родини агарикових - Agaricaceae. Шапка 4-8 (12) см у діаметрі, товстоніжном'ясиста, куляста, згодом опукло- або...
Слайд № 8

Місцеві назви стернівка, печірка. З родини агарикових - Agaricaceae. Шапка 4-8 (12) см у діаметрі, товстоніжном'ясиста, куляста, згодом опукло- або плоскорозпростерта, біла, брудно-біла, іно­ді з легким рожевуватим або коричнюватим відтінком, гола або з малопомітними притиснутими лусочками, блискуча, шов­ковиста. Пластинки вільні, рожевуваті, брудно-рожеві, пізніше темно-коричневі. Спорова маса пурпурово-коричнева. Спори 7-9 (10) X 5-6 (7) мкм, гладенькі. Ніжка 3-6 (8) X 0,8-2 см, щільна кольору шапки, з тонким нестійким кільцем. М'якуш ніжний білий, при розрізуванні рожевіє, з приємним смаком і запахом. Зустрічається по всій Україні: на луках, полях у цілинних степах, групами; у червні - жовтні. Дуже добрий їстівний гриб використовують свіжим, про запас сушать, засолюють мари­нують, у печериці звичайної виявлено антибіотики з широким спектром дії.

СИРОЇЖКА АРОМАТНА Місцева назва - смердюк.. З родини сироїжкових - Russulaceae.          Шапка 4-8 (10) см у діаметрі, опукла, опукло- або плоско-р...
Слайд № 9

СИРОЇЖКА АРОМАТНА Місцева назва - смердюк.. З родини сироїжкових - Russulaceae.          Шапка 4-8 (10) см у діаметрі, опукла, опукло- або плоско-розпростерта, червона, пурпурова, фіолетово-пурпурова, жовтувато-коричнева, бурувато- або зеленувато-оливкувата, гола, з тонким, гладеньким краєм. Пластинки білуваті, згодом сірувато-буро-жовті. Спорова маса вохряно-жовта. Спори жовтуваті, 9-13 X 8-11 мкм, шипуваті. Ніжка щільна, 3-7 (9) X 1,2 см, біла або червонувата, з часом Сіріє. М'якуш щільний, білий, згодом Сіріє, при розрізуванні буріє, солодкий. Гриби, що полежали, набувають запаху оселедця. М'якуш молодих грибів пахне оселедцем лише при підсиханні.         Зустрічається по всій Україні у листяних і хвойних лісах; у липні - листопаді. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим.

Місцеві назви - красноголовець, краснюк. З родини болетових -Boletaceae. Шапка 4-12 (15-20) см у діаметрі, темно-червона, оранже­во-червона, при до...
Слайд № 10

Місцеві назви - красноголовець, краснюк. З родини болетових -Boletaceae. Шапка 4-12 (15-20) см у діаметрі, темно-червона, оранже­во-червона, при достиганні колір вицвітає (колір шапки дуже мінливий - різних відтінків), гола або тонкоповстиста, суха. Шкірка не знімається. Пори білуваті, з віком сіріють, дрібні, округлі. Спори 11-18 (22) X (4) 4,5-5,5 (6) мкм. Ніжка 8-15 (20) X 1,5-4,5 см, щільна, білувата, темно-волокнисто-луската. М'якуш білий, при розрізуванні на повітрі спочатку трохи рожевіє, згодом ліловіє й чорніє, з приємним запахом і смаком. Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте в листяних і мішаних лісах, під осикою та вільхою; у травні - жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас су­шать, маринують, засолюють. Заготовляють на Поліссі.

БЕРЕЗОВИК Місцева назва - підберезовик.. З родини болетових - Boletaceae. Шапка (3) 5-12 (15-20) см у діаметрі, сірувато-коричнюва­та, рудувато-оли...
Слайд № 11

БЕРЕЗОВИК Місцева назва - підберезовик.. З родини болетових - Boletaceae. Шапка (3) 5-12 (15-20) см у діаметрі, сірувато-коричнюва­та, рудувато-оливкувато-коричнева, іноді темно-коричнева, колір шапки дуже мінливий, різних відтінків, гола, зрідка тонкоповстиста. суха. Шкірка не знімається. Пори білуваті, згодом сіруваті, оливкуваті, дрібні, округлі. Спори (8) 11-21 Х 4-7 (8) мкм. Ніжка 4-15 (20) X 0,5-3 см, щільна, білувата, темно-волокнисто-луската. М'якуш білий, при розрізуванні на повітрі колір не змінюється або трохи рожевіє, з приємним запахом і смаком. Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте переважно в березових і мішаних (з березою) лісах; у травні - жовтні. Добрий їстівний гриб. Заготовляють на Поліссі. Використову­ють свіжим, про запас сушать, маринують, солять.

Місцева назва - лубинка зимова. З родини трихоломових - Tricholomataceae.          Шапка 2-9 (12) см у діаметрі, тонком'ясиста, опукло- або плоскор...
Слайд № 12

Місцева назва - лубинка зимова. З родини трихоломових - Tricholomataceae.          Шапка 2-9 (12) см у діаметрі, тонком'ясиста, опукло- або плоскорозпростерта, оранжево-руда, іржаво-жовта, жовтувате-, рудувате- або оранжувато-коричнювата, у центрі темніша, з тонким, світлішим краєм, гола, клейкувата, при підсиханні блискуча. Пластинки рідкі, білуваті, кремові або жовтуваті, при підсиханні рожевувато-жовтуваті. Спорова маса кремово-біла. Спори (7) 8-9 (10) X 3 (4-6) мкм, гладенькі. Ніжка 3-10 X 0,5-1,5 см, здебільшого з довгим коренеподібним виростом, щільна, з віком порожня, міцна, коркувата, рудувато-темно-коричнева, донизу темніша, чорно-коричнева, вся волосисто-повстиста. М'якуш білий або жовтуватий, у ніжці внизу темніший, з слабким неприємним запахом, варений пахне приємно.          Зустрічається по всій Україні на пеньках та стовбурах листяних, зрідка хвойних дерев; групами; у вересні - грудні. Добрий їстівний гриб у молодому стані (їстівна лише шапка). Використовують свіжим та сушеним.

КОВПАК Місцева назва – панчішка.. З родини кортинаріевих - Cortinariaceae.          Шапка (3) 5-10 (12) см у діаметрі, напівкуляста, пізніше опукло...
Слайд № 13

КОВПАК Місцева назва – панчішка.. З родини кортинаріевих - Cortinariaceae.          Шапка (3) 5-10 (12) см у діаметрі, напівкуляста, пізніше опукло- або плоскорозпростерта, здебільшого з горбом, з тупим краєм, солом'яно- чи глинисто-жовта, оранжево- або абрикосово-жовта, у центрі білувата від залишку загального покривала, суха, притиснуто-тонколуската, згодом майже гола, з пластівцями по краю. Пластинки широкі, тонкі, густі, бежеві, пізніше блідо-вохряні, при достиганні вохряно-коричневі. Спорова маса вохряно- або іржаво-коричнева. Спори (10) 11- 14 (18) X 7-9 мкм, вохряно-коричнюваті, бородавчасті, із сосочкоподібною ростковою порою. Ніжка 5-9 (12) X 1-2 см, щільна, біла, згодом жовтувата, гола, з подвійним, щільним жовтуватим кільцем, біля основи з прирослою піхвою, утвореною загальним покривалом (у старих плодових тіл піхва зникає). М'якуш шапки та ніжки білий, під шкіркою шапки червонувато-жовтий, з приємним смаком і запахом.          Поширений на Поліссі та в Прикарпатті. Росте у хвойних лісах; у серпні - жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.

3 родини трихоломових - Tricholomataceae. Шапка 2-4 (5) см у діаметрі, опуклорозпростерта, з опуще­ним рубчастим краєм, білувата, коричнювато-кремо...
Слайд № 14

3 родини трихоломових - Tricholomataceae. Шапка 2-4 (5) см у діаметрі, опуклорозпростерта, з опуще­ним рубчастим краєм, білувата, коричнювато-кремова або ко­ричнювато-сіра, з віком світлішає, зморшкувата. Пластинки білуваті, рідкі. Спорова маса біла. Спори 7-11,5 X 6-8 мкм, гладенькі. Ніжка 4-15 (20) X 0,1-0,3 см, порожня, з довгим ко­ренеподібним виростом, коричнево-чорна, трохи рубчаста. М'якуш білуватий, із сильним запахом часнику. Поширений у Карпатах і Криму. Росте у листяних (переваж­но букових), зрідка хвойних лісах, на листі, гнилій деревині, грунті; у травні - листопаді. Використовують свіжим, сушеним.  

Слайд № 15

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»