Бібліотека

Презентація на тему : " Бактеріофаг"

Опис документу:
Презентація для 10 класу на тему : " Бактеріофаг"

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Бактеріофаг
Слайд № 1

Бактеріофаг

Визначення Бактеріофаги (фаги) (від грец. φᾰγω - "Пожираю") - віруси, вибірково вражають бактеріальні клітини. Найчастіше бактеріофаги розмножуютьс...
Слайд № 2

Визначення Бактеріофаги (фаги) (від грец. φᾰγω - "Пожираю") - віруси, вибірково вражають бактеріальні клітини. Найчастіше бактеріофаги розмножуються всередині бактерій і викликають їх лізис. Як правило, бактеріофаг складається з білкової оболонки і генетичного матеріалу одноланцюгової або дволанцюгової нуклеїнової кислоти( ДНК або, рідше, РНК). Розмір часток приблизно від 20 до 200 нм.

Історія Через 25 років після відкриття вірусів, канадський учений Фелікс Д'Ерел, використовуючи метод фільтрації, виявив нову групу вірусів, що ура...
Слайд № 3

Історія Через 25 років після відкриття вірусів, канадський учений Фелікс Д'Ерел, використовуючи метод фільтрації, виявив нову групу вірусів, що уражують бактерії. Їх так і назвали — бактеріофагами (або просто фагами).

Вивченням бактеріофагів одночасно з дослідниками з Інституту Пастера займався і грузинський мікробіолог Георгій Еліава. У 1920-ті роки в Тбілісі ві...
Слайд № 4

Вивченням бактеріофагів одночасно з дослідниками з Інституту Пастера займався і грузинський мікробіолог Георгій Еліава. У 1920-ті роки в Тбілісі він відкрив інститут, який зайнявся дослідженнями бактеріофагів з метою їх терапевтичного застосування і став світовим лідером в цій області. У 1940-і роки фармацевтична компанія Eli Lilly займалася комерціалізацією терапії бактеріофагами в США, однак бізнесмени і лікарі втратили до неї інтерес після розповсюдження антибіотиків.

Структура типового віруса бактеріофага. 1 - головка, 2 - хвіст, 3 - нуклеїнова кислота, 4 - капсид, 5 - "комірець", 6 - білковий чохол хвоста, 7 - ...
Слайд № 5

Структура типового віруса бактеріофага. 1 - головка, 2 - хвіст, 3 - нуклеїнова кислота, 4 - капсид, 5 - "комірець", 6 - білковий чохол хвоста, 7 - фібрила хвоста, 8 - шипи, 9 - базальна пластинка Будова

Будову бактеріофагів вивчали здебільшого на прикладі фагів серії Т кишкової палички. Такий вірус складається з розширеної головки, що містить ДНК, ...
Слайд № 6

Будову бактеріофагів вивчали здебільшого на прикладі фагів серії Т кишкової палички. Такий вірус складається з розширеної головки, що містить ДНК, оболонки з порожнім стрижнем всередині, який нагадує розтягнуту пружину, та хвостових ниток. Крім того фаги можуть мати простішу будову — ниткоподібні, а також у вигляді кристалів ікосаедричної та октаедричної форми

Види бактеріофагів: Вегетативний бактеріофаг - різновид бактеріофага без білкової оболонки, нуклеїнова кислота (ДНК або РНК) якого безперешкодно ре...
Слайд № 7

Види бактеріофагів: Вегетативний бактеріофаг - різновид бактеріофага без білкової оболонки, нуклеїнова кислота (ДНК або РНК) якого безперешкодно репродукується усередині бактерії (незалежно від її розмноження) Зрілий бактеріофаг - повноцінний бактеріофаг, здатний до інфікування бактерій Вірулентний бактеріофаг - бактеріофаг, що викликає лізис інфікованих ним бактерій; здатний викликати продуктивну форму інфекції; може існувати тільки як вегетативний або зрілий фаг Помірний бактеріофаг - бактеріофаг, геном якого інтегрований і реплікується з геномом бактерії-хазяїна; здатний викликати не лише продуктивну, але й редуктивну форми інфекції; може існувати в бактерії у формі профага.

Життєвий цикл бактеріофагів Фаги як і інші віруси нерухомі. Взаємодія віруса з клітиною хазяїна починається після випадкового зіткнення у середовищ...
Слайд № 8

Життєвий цикл бактеріофагів Фаги як і інші віруси нерухомі. Взаємодія віруса з клітиною хазяїна починається після випадкового зіткнення у середовищі. Життєвий цикл бактеріофагів, які потрапили до клітини, може проходити двома шляхами, які суттєво відрізняються, виділяють вірулентних та лізогенних фагів.

Існування (шляхи): Адсорбція. Фаги можуть розвиватись не на будь-якій бактерії, а тільки на видоспецифічній. Специфічність хазяїна та фага обумовлю...
Слайд № 9

Існування (шляхи): Адсорбція. Фаги можуть розвиватись не на будь-якій бактерії, а тільки на видоспецифічній. Специфічність хазяїна та фага обумовлюється специфічністю адсорбції, яка в свою чергу залежить від рецепторів, які присутні у клітинній стінці хазяїна. За ступенем специфічності виділяють поліфагів — здатні уражати кілька видів бактерій одного роду, монофагів — уражають бактерій одного виду, типові фаги — уражають тільки певний штам (тип) бактерій одного виду. Рецептори можуть знаходитись у ліпопротеїновому або у ліпополісахаридному шарі.

Ін'єкція (введення нуклеїнової кислоти фага у клітину). При цьому у фага Т2 базальна пластинка прикріплюється до клітини, чохол відростка скорочуєт...
Слайд № 10

Ін'єкція (введення нуклеїнової кислоти фага у клітину). При цьому у фага Т2 базальна пластинка прикріплюється до клітини, чохол відростка скорочується, а порожній стержень проколює клітинну стінку, через нього геном віруса потрапляє до клітини. Порожня білкова оболонка залишається назовні.

Латентний період. Під час нього зупиняється синтез ДНК, РНК та білків клітини-хазяїна. Синтез молекул фага. Починається синтез фагової ДНК зі зруйн...
Слайд № 11

Латентний період. Під час нього зупиняється синтез ДНК, РНК та білків клітини-хазяїна. Синтез молекул фага. Починається синтез фагової ДНК зі зруйнованої ДНК хазяїна, а також синтез білків віруса.

Дозрівання Т-фагів — складний багатоступеневий процес, при якому спочатку утворюються капсиди, порожнина яких заповнена білками. Після розчинення ц...
Слайд № 12

Дозрівання Т-фагів — складний багатоступеневий процес, при якому спочатку утворюються капсиди, порожнина яких заповнена білками. Після розчинення цих білків порожнина заповнюється ДНК до певної щільності, капсиди закупорюються. Потім добудовуються компоненти відростка. Вихід фагів. Під впливом ферменту лізоциму, синтезованому під контролем ДНК фагів, клітинна стінка бактерії руйнується, фаги виходять назовні та інфікують інші клітини-хазяїна.

Застосування у медицині Властивість бактеріофагів руйнувати бактерії використовується для попередження і лікування бактеріальних захворювань. Через...
Слайд № 13

Застосування у медицині Властивість бактеріофагів руйнувати бактерії використовується для попередження і лікування бактеріальних захворювань. Через 10-15 хвилин після введення бактеріофагів в організм збудника чуми, черевного тифу, дизентерії, сальмонельозу вони знешкоджуються. Але в цього методу є серйозна вада: імунна система людини сприймає фагів як інфекцію та знешкоджує їх раніше, ніж вони уразять хвороботворних бактерій. Крім того бактерії більш мінливі (у плані захисту від фагів) ніж бактеріофаги, тому бактеріальні клітини швидко стають нечутливими до фагів

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Сертифікат від «Всеосвіти» відповідає п. 13 постанови КМУ від 21 серпня 2019 року № 800 (із змінами і доповненнями, внесеними постановою КМУ від 27 грудня 2019 року № 1133)

Обрати Курс або Вебінар.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.