Презентація до уроку на тему : " Поняття про селекцію"

Опис документу:
Презентація до уроку на тему : " Поняття про селекцію"

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Поняття про СЕЛЕКЦІю
Слайд № 1

Поняття про СЕЛЕКЦІю

Селекція (від лат. Selectio − вибір, добір) − наука про методи створення сортів, гібридів рослин та порід тварин, штамів мікроорганізмів з потрібни...
Слайд № 2

Селекція (від лат. Selectio − вибір, добір) − наука про методи створення сортів, гібридів рослин та порід тварин, штамів мікроорганізмів з потрібними людині якостями. В результаті селекційного процесу створено велику кількість сортів сільськогосподарських рослин і порід свійських тварин.

Теоретична база селекції - генетика. Підсумком селекційного процесу є: Сорт рослин, порода тварин, штам мікроорганізмів - це сукупність організмів,...
Слайд № 3

Теоретична база селекції - генетика. Підсумком селекційного процесу є: Сорт рослин, порода тварин, штам мікроорганізмів - це сукупність організмів, створених людиною в процесі селекції і мають певні спадкові властивості.

Селекцією також називають галузь про члени сільськогосподарського виробництва, яка займається виведенням сортів і гібридів сільськогосподарських ку...
Слайд № 4

Селекцією також називають галузь про члени сільськогосподарського виробництва, яка займається виведенням сортів і гібридів сільськогосподарських культур, порід тварин.

Основними методами селекції є : добір,  гібридизація з використанням гетерозису та цитоплазматичної чоловічої стерильності,  поліплоїдія та мутагенез.
Слайд № 5

Основними методами селекції є : добір,  гібридизація з використанням гетерозису та цитоплазматичної чоловічої стерильності,  поліплоїдія та мутагенез.

Залежно від цілей селекцію проводять на якість (смак, зовнішній вигляд, збереження плодів та овочів, вміст білка та амінокислот у зерні, жирномолоч...
Слайд № 6

Залежно від цілей селекцію проводять на якість (смак, зовнішній вигляд, збереження плодів та овочів, вміст білка та амінокислот у зерні, жирномолочність), стійкість до хвороб, шкідників та несприятливих кліматичних умов, урожайність рослин, плодючість та продуктивність у тварин тощо.

Історія розвитку селекції Наукові основи селекції вперше заклав Чарльз Дарвін (1859). У зв'язку з розвитком генетики селекція вийшла з стану компле...
Слайд № 7

Історія розвитку селекції Наукові основи селекції вперше заклав Чарльз Дарвін (1859). У зв'язку з розвитком генетики селекція вийшла з стану комплексу практичних заходів для виведення і поліпшення сортів рослин, порід свійських тварин і штамів мікроорганізмів і перетворилася на точну науку, базовану на експерименті.

На українських землях були створені такі сорти сільськогосподарських рослин, як озима пшениця Кримка, яра — Полтавка, конюшина Глухівка, яра вика В...
Слайд № 8

На українських землях були створені такі сорти сільськогосподарських рослин, як озима пшениця Кримка, яра — Полтавка, конюшина Глухівка, яра вика Вишневецька та багато інших. Як наука, селекція почала розвиватися в Україні наприкінці 19 ст., коли виникли перші станції для селекції цукрового буряка й інших сільськогосподарських культур: Уладівська (1880), Немерчанська (1886), Іванівська (1887), Верхняцька (1899), згодом Миронівська (1911). Після занепаду під час революції їхню діяльність поновлено у 1920-их pp. і організовано нові.

Методи селекції рослин Розрізняють декілька основних методів селекції: відбір, гібридизація, мутагенез поліплоїдія.
Слайд № 9

Методи селекції рослин Розрізняють декілька основних методів селекції: відбір, гібридизація, мутагенез поліплоїдія.

Вавилов зібрав колекцію насіння різних сортів культурних рослин з усього світу і визначив 7 центрів походження та різноманітності культурних рослин...
Слайд № 10

Вавилов зібрав колекцію насіння різних сортів культурних рослин з усього світу і визначив 7 центрів походження та різноманітності культурних рослин. Ці центри збігаються з осередками древніх цивілізацій. Південноазіатський (Індія) — рис, цукрова тростина, баклажан, огірок, манго, цитрусові. Східноазіатський (Китай) — просо, соя, гречка, ячмінь, цибуля, груша, яблуня, слива, хурма, чай, опіумний мак, редька, гірчиця, маслини, шовковиця і т. д. Південно-Західноазіатський (Середня і Мала Азія) — пшениця, жито, бобові, виноград, морква, бавовник, цибуля, часник, ріпа, коноплі, мигдаль, персик, груша, яблуня, абрикос, волоський горіх та ін. Середземноморський — сочевиця, маслини, капуста, буряк, редька, кормові культури, пшениця, овес, горох, люпин, спаржа, селера, кріп, щавель і т. д. Абіссінський (Африка) — тверда пшениця, ячмінь, кава, сорго, банан, кунжут, коріандр, цибуля та ін. Центральноамериканський (Мексика) — кукурудза, бавовник, какао, гарбуз, тютюн, перець, соняшник, томати та ін. Андійський (Південна Америка) — картопля, ананас, кокаїновий кущ, тютюн, арахіс, соняшник, какао, каучук, хінне дерево та ін

Методи селекції тварин 1. Добір: масовий – не використовується; індивідуальний – за нащадками визначають і здійснюють жорсткий відбір цінних ознак,...
Слайд № 11

Методи селекції тварин 1. Добір: масовий – не використовується; індивідуальний – за нащадками визначають і здійснюють жорсткий відбір цінних ознак, особливо у самців. 2. Гібридизація: неспоріднена – для отримання гетерозиготних груп; споріднена – для отримання гомозиготних ліній шляхом близькоспорідненого схрещування (брати і сестри, батьки і потомство); міжвидова – для виведення нових порід (наприклад, архаромеринос) 3. Метод підбору плідників за потомством: для визначення спадкових якостей самців за ознаками, які безпосередньо в них не проявляються. 4. Метод штучного запліднення, який за допомогою штучного осіменіння дозволяє отримати потрібну кількість потомків.

У тварин можливе тільки статеве розмноження, відсутня масовість у потомстві від однієї пари. В селекції тварин необхідно враховувати екстер'єр і пр...
Слайд № 12

У тварин можливе тільки статеве розмноження, відсутня масовість у потомстві від однієї пари. В селекції тварин необхідно враховувати екстер'єр і продуктивність. На продуктивність дуже впливають умови утримування, раціон харчування, догляд. Людина приручила й одомашнила майже 10 тис. видів тварин. У селекції тварин використовують два методи схрещування: споріднене (інбридинг) і неспоріднене (аутбридинг). При доборі пари враховують родовід і характерні ознаки тварин. Споріднене схрещування проводиться між особинами однієї породи і використовується для одержання чистих ліній. При цьому може виникнути зниження життєздатності особини і поява мутацій, тому необхідний строгий добір за потрібними ознаками. Завданням селекції тварин є виведення нових або удосконалення існуючих порід свійських тварин певного біологічного виду,які мають цінні для людини спільні ознаки і властивості й чітко відрізняють особин цієї породи від інших представників виду.

Слайд № 13

Основні методи селекції мікроорганізмів • Штучний добір для відбору вихідного матеріалу. • Штучний мутагенез для збільшення різноманітності вихідно...
Слайд № 14

Основні методи селекції мікроорганізмів • Штучний добір для відбору вихідного матеріалу. • Штучний мутагенез для збільшення різноманітності вихідного матеріалу. • Штучне схрещування різних штамів за допомогою вірусів-бактеріофагів. • Методи генетичної та клітинної інженерії для перенесення та видозміни спадкової інформації.

Слайд № 15

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»