• Всеосвіта
  • Бібліотека
  • Українська мова
  • Презентація до уроку-феєрверку "Види прийменників за будовою (прості, складні, складені). Непохідні (первинні) і похідні (вторинні) прийменники)".

Презентація до уроку-феєрверку "Види прийменників за будовою (прості, складні, складені). Непохідні (первинні) і похідні (вторинні) прийменники)".

Опис документу:
Презентація розроблена як елемент нетрадиційного уроку дистанційного курсу навчання. Форма проведення уроку: урок-феєрверк. Цілі уроку: - повторити відомості про прийменник; - розглянути види прийменників за будовою (прості, складні, складені) та за походженням (непохідні, похідні) та принципи поділу на ці категорії; - закріпити вміння поділу прийменників на прості, складні, складені; непохідні, похідні; - розвивати навички самостійної роботи.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Опис презентації окремими слайдами:
Урок-феєрверк «Види прийменників за будовою (прості, складні, складені). Непохідні (первинні) і похідні (вторинні) прийменники)» Підготувала: вчите...
Слайд № 1

Урок-феєрверк «Види прийменників за будовою (прості, складні, складені). Непохідні (первинні) і похідні (вторинні) прийменники)» Підготувала: вчитель української мови та літератури ХЗОШ № 118 Тертична Яна Михайлівна

Добрий день! Чи знаєш ти, що таке феєрверк? Феєрверк – це публічне видовище, яке створюється засобами піротехніки (феєрверковими виробами), що супр...
Слайд № 2

Добрий день! Чи знаєш ти, що таке феєрверк? Феєрверк – це публічне видовище, яке створюється засобами піротехніки (феєрверковими виробами), що супроводжується різноманітними світловими (декоративне полум'я, паперові стрічки) та звуковими (постріли, свист) ефектами. Які емоції в тебе виникають, коли ти чуєш слово «феєрверк»? Звичайно, приємні, радісні, святкові.

Уяви собі, що сьогодні ми створимо власний феєрверк, але не за допомогою засобів піротехніки, а за допомогою знань, які ти можеш отримати, якщо док...
Слайд № 3

Уяви собі, що сьогодні ми створимо власний феєрверк, але не за допомогою засобів піротехніки, а за допомогою знань, які ти можеш отримати, якщо докладеш трішки зусиль. Отже, давай разом створимо феєрверк знань! І перший вид феєрверку, що ми запустимо, має назву «Вогняна спіраль». Її ми створимо, якщо ти правильно даси відповіді на запитання: 1. Що таке прийменник? 2. Чому прийменник належить до службових частин мови? 3. Із якими відмінками можуть вживатися прийменники? 4. На які смислові відношення можуть вказувати прийменники? Якщо якесь на якесь запитання тобі не вдалося дати відповідь, не засмучуйся, а обов’язково повтори матеріал попереднього уроку. Якщо ж на всі запитання ти знаєш відповіді, тоді, хутчіш дивися наступний слайд і феєрверк!

«Вогняна спіраль»
Слайд № 4

«Вогняна спіраль»

Наступний вид феєрверку має назву «Вогняний дощ». Щоб його запустити, потрібно опрацювати поданий нижче теоретичний матеріал про види прийменників ...
Слайд № 5

Наступний вид феєрверку має назву «Вогняний дощ». Щоб його запустити, потрібно опрацювати поданий нижче теоретичний матеріал про види прийменників за будовою. Прості Складні Складені Прийменники,щомаютьодну основу Утворюютьсязкількохчастиніпишутьсяразомабочерездефіс Утворюютьсязкількохчастиніпишутьсяокремо Від, при, за, кругом, на, шляхом,біля, перед, в, через, до, з,під, коло Попід, задля, з-за, посеред, із- за, заради, поміж, з-поза, поперед, з-попід Підчас,згідноз,відповіднодо, навідмінувід, уразі,підкінець

Якщо матеріал таблиці тобі зрозумілий, тоді дозволь тебе привітати! Ти запустив другий вид феєрверку - «Вогняний дощ»
Слайд № 6

Якщо матеріал таблиці тобі зрозумілий, тоді дозволь тебе привітати! Ти запустив другий вид феєрверку - «Вогняний дощ»

Молодець! Переходимо до наступного. Він матиме назву «Вогняні гейзери». Щоб його запустити, потрібно опрацювати матеріал з теми «Непохідні (первинн...
Слайд № 7

Молодець! Переходимо до наступного. Він матиме назву «Вогняні гейзери». Щоб його запустити, потрібно опрацювати матеріал з теми «Непохідні (первинні) і похідні (вторинні) прийменники)». За походженням прийменники поділяються на дві основні групи: непохідні (або первинні) та похідні (або вторинні). До непохідних належать давні прийменники, спосіб творення яких визначити важко, а то й неможливо. Це такі прийменники, як без, до, від (од), з (зі, зо), із (ізо), за, на, над (наді, надо), о (об), під (піді, підо), у (в), по, при, про та ін. Непохідні прийменники часто вживаються з кількома відмінковими формами (під дерево, під деревом., на дерево, на дереві та ін.). До похідних прийменників належать: а) утворені сполученням непохідних прийменників: попід, поза, задля, з-за, з-під та інші; б) утворені шляхом переходу з інших частин мови (іменників, сполучників): край, коло, назустріч, близько, вздовж, довкола, навкруги та ін.

ці прийменники пізнішого походження, найчастіше вони співвідносяться з повнозначними словами, від яких утворилися. Окремі з цих прийменників у рече...
Слайд № 8

ці прийменники пізнішого походження, найчастіше вони співвідносяться з повнозначними словами, від яких утворилися. Окремі з цих прийменників у реченні можуть виступати то як прислівники чи іменники, то як прийменники. Порівняймо речення: Тихо навкруги, мертво (М. Коцюбинський) і Хо сидить посеред галяви, а навкругийого панує мертва, прикра тиша (М. Коцюбинський). У першому реченні слово навкруги — прислівник, у другому — прийменник. Похідні прийменники вживаються переважно з якимось одним відмінком: навколо (чого? - Р.В.), поміж (чим? - Ор.в.) та ін. Все зрозуміло? Молодець, отже твій приз – феєрверк «Вогняні гейзери».

«Вогняні гейзери»
Слайд № 9

«Вогняні гейзери»

І, нарешті, останній постріл – феєрверк «Кольорові парасольки». Його ти побачиш тоді, коли виконаєш тестову роботу на закріплення вивченого сьогодн...
Слайд № 10

І, нарешті, останній постріл – феєрверк «Кольорові парасольки». Його ти побачиш тоді, коли виконаєш тестову роботу на закріплення вивченого сьогодні матеріалу! Готовий? Тоді бажаємо успіху!

Тестова робота (обери одну правильну відповідь на кожне завдання): 1. Укажіть правильне визначення прийменника. А. Прийменник — незмінна службова ч...
Слайд № 11

Тестова робота (обери одну правильну відповідь на кожне завдання): 1. Укажіть правильне визначення прийменника. А. Прийменник — незмінна службова частина мови, що надає реченню або окремим його членам певних відтінків значення або служить для утворення окремих граматичних форм. Б. Прийменник — незмінна повнозначна частина мови, що вживається для зв’язку однорідних членів речення. В. Прийменник — незмінна службова частина мови, що вживається для зв’язку частин складного речення. Г. Прийменник — незмінна службова частина мови, що виражає залежність іменника, числівника, займенника від інших слів у словосполученні та реченні. 2. Прийменником є виділене слово в реченні: А. Я люблю свій рідний край. Б. Пісне, серця мого не край! В. Посадила край дороги тополю. Г. Мій край — земля моїх предків. 3. Укажіть рядок, у якому всі прийменники прості. А. Через, заради, поміж. Б. Край, поперед, з-попід В. На, до, під. Г. Від, у разі, під кінець.

4. Укажіть рядок, у якому всі прийменники складені. А. До, заради, поміж. Б. Край, поперед, з-попід В. На, через, уздовж. Г. На відміну від, у разі...
Слайд № 12

4. Укажіть рядок, у якому всі прийменники складені. А. До, заради, поміж. Б. Край, поперед, з-попід В. На, через, уздовж. Г. На відміну від, у разі, під кінець. 5. Укажіть рядок, у якому всі прийменники складні. А. На відміну від, у разі, під кінець. Б. Задля, поперед, з-попід В. На, через, уздовж. Г. До, заради, поміж.   6. Укажіть рядок, у якому всі прийменники непохідні. А. Без, од, над, посеред. Б. На, від, із, за. В. Поміж, обабіч, щодо. Г. Близько, до, по.

7. Укажіть рядок, у якому всі прийменники похідні. А. Без, од, над, посеред. Б. Без, кінець, із-за, на. В. Поміж, обабіч, щодо. Г. Попід, близько, ...
Слайд № 13

7. Укажіть рядок, у якому всі прийменники похідні. А. Без, од, над, посеред. Б. Без, кінець, із-за, на. В. Поміж, обабіч, щодо. Г. Попід, близько, до, по.   8. Визначте рядок , у якому НЕ всі прийменники похідні. А. Близько, вглиб, через, протягом. Б. Навколо, край, вздовж , кінець. В. Посеред, коло, назустріч, поміж. Г. Поряд, попід, наперекір.   9. Визначте рядок , у якому похідні прийменники утворені від іменників. А. Коло, край, кінець, протягом. Б. Углиб, уздовж, навпроти, поруч. В. Наперед, навколо, крізь, назустріч. Г. Углиб, посеред, задля, відповідно до.

10. Визначити рядок, у якому всі похідні прийменники утворилися шляхом поєднання двох і більше непохідних прийменників. А. Задля, попід, із-за; Б. ...
Слайд № 14

10. Визначити рядок, у якому всі похідні прийменники утворилися шляхом поєднання двох і більше непохідних прийменників. А. Задля, попід, із-за; Б. Углиб, з-поміж, зсередини; В. Поряд з, попід, попри; Г. Зверху, з-за, збоку, від.   11. Визначити рядок, у якому похідні прийменники утворені від прислівників. А. Близько, вглиб, край, посеред; Б. Навколо, навкруги, уздовж, упоперек; В. Напередодні, окрім, замість, проміж; Г. Назустріч, протягом, кінець, наперекір.   12. Укажіть речення, в якому непохідний прийменник вживається з Р.в.: А. Під лежачий камінь вода не тече. Б. У лінивого і піч не пече. В. Його робота не лізе ні в які ворота. Г. Сонце на ялині – а ми ще в перині.

Уважно передивись, чи всі 12 відповідей ти маєш. Якщо так, тоді наступний слайд дасть тобі можливість перевірити й оцінити рівень твоїх знань із те...
Слайд № 15

Уважно передивись, чи всі 12 відповідей ти маєш. Якщо так, тоді наступний слайд дасть тобі можливість перевірити й оцінити рівень твоїх знань із теми. 1 правильна відповідь = 1 бал Тож перевір та постав собі оцінку. Переходь до наступного слайду!

Ключі: 1. Г 2. В 3. В 4. Г 5. Б 6. Б 7. В 8. А 9. А 10. А 11. Б 12. Б
Слайд № 16

Ключі: 1. Г 2. В 3. В 4. Г 5. Б 6. Б 7. В 8. А 9. А 10. А 11. Б 12. Б

Твій бонус – феєрверк «Кольорові парасольки»
Слайд № 17

Твій бонус – феєрверк «Кольорові парасольки»

сподіваємось, тобі сподобався створений тобою феєрверк! Дякуємо за участь!
Слайд № 18

сподіваємось, тобі сподобався створений тобою феєрверк! Дякуємо за участь!

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Інтернет-ресурси для опитування і тестування»
Левченко Ірина Михайлівна
24 години
490 грн
490 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.