Взяти участь
Поспішайте взяти участь в акції «Методичний тиждень 2.0».
Головний приз 500грн + безкоштовний вебінар.
До визначення переможців залишилось:
3
Дня
3
Години
16
Хвилин
30
Секунд
Предмети »

Прянощі на моєму столі

Курс:«Google сервіси в роботі вчителя»
Левченко Ірина Михайлівна
16 годин
700 грн
190 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №NB404408
За публікацію цієї методичної розробки Сідун Тетяна Іванівна отримав(ла) свідоцтво №NB404408
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Опис презентації окремими слайдами:
Слайд № 1

Усі народи в усі часи прагнули мати у себе прянощі, які цінувалися нарівні з золотом, сріблом, хутрами і шовками. Висока ціна прянощів змушувала ку...
Слайд № 2

Усі народи в усі часи прагнули мати у себе прянощі, які цінувалися нарівні з золотом, сріблом, хутрами і шовками. Висока ціна прянощів змушувала купців стародавнього світу здійснювати ризиковані, безконечно далекі на ті часи подорожі. По декілька разів за час довгої дороги купці повинні були платити величезні мита, часто цінний вантаж ставав здобиччю розбійників. Були часи, коли цибуля цінувалася так дорого, що сарацини, наприклад, охоче брали вісім цибулин як викуп за кожного полоненого француза. Коли хотіли сказати про когось, що він дуже багатий, його глузливо називали «мішком перцю». Кухонна скринька з прянощами була справжнім скарбом, а дорогого гостя частували щедро приправленими стравами.

Гірчиця біла — старовинна культурна рослина. Її насіння використовують для приготування гірчиці столової, кладуть у солоні огірки та інші овочі, до...
Слайд № 3

Гірчиця біла — старовинна культурна рослина. Її насіння використовують для приготування гірчиці столової, кладуть у солоні огірки та інші овочі, додають до різних маринадів, приправляють копчене м'ясо. Молоде листя споживають у салатах.   Гірчиця чорна відома більшості народів з давніх часів як овочева і лікарська рослина. З насіння чорної гірчиці в основному виготовляли столову.

Кмин (тмин) — дворічна рослина родини зонтичних, зустрічається на лісових галявинах, луках та лісових сіножатях, у садках, на вигонах. Широко засто...
Слайд № 4

Кмин (тмин) — дворічна рослина родини зонтичних, зустрічається на лісових галявинах, луках та лісових сіножатях, у садках, на вигонах. Широко застосовуються плоди кмину в хлібопеченні, при квашенні, солінні овочів, виготовленні міцних напоїв. Кмин людина знала ще на зорі цивілізації і вирощує його для своїх потреб з часів неоліту. Його дуже легко розводити в садах і городах.  

Коріандр(коляндра, кишнець) — однорічна, а іноді дворічна культурна рослина, походить в Середземномор'я. Як пряність використовується свіжа та суше...
Слайд № 5

Коріандр(коляндра, кишнець) — однорічна, а іноді дворічна культурна рослина, походить в Середземномор'я. Як пряність використовується свіжа та сушена зелень, яка частіше називається кинзою, і насіння, яке називають коріандром. Свіжа зелень використовується в салатах, супах, до м'ясних (особливо жирних) страв у поєднанні з іншою зеленню. Сушена зелень використовується переважно взимку — в супи і почасти в рисові та яєчні страви. Насіння вживається набагато ширше — в молочні супи, під час тушкування м'яса, маринування риби, випікання хліба та булок, квашення капусти (разом з кмином), приготування квасів і пива. Насіння здебільшого товчуть у ступці.

Кропива дводомна  відома кожному з дитинства як засіб виховання неслухняних дітей. Кропиву можна також споживати в їжу як звичайну городню зелень —...
Слайд № 6

Кропива дводомна  відома кожному з дитинства як засіб виховання неслухняних дітей. Кропиву можна також споживати в їжу як звичайну городню зелень — з неї варять зелений борщ, готують пюре з молодих листочків з яйцем, тушкують ікру. Кропиву можна квасити так само, як і капусту. Молоді пагони кропиви доводиться зривати в рукавицях, але досить їх обпарити окропом, як пекуча гострота зразу ж зникає, залишається тільки гіркувато-пряна зелень, що нагадує смаком шпинат. Страви з кропивою навіть після варіння мають красивий зелений колір.

Лаванда  вважається надто теплолюбною рослиною, але її можна вирощувати в будь-якій іншій зоні України, а не тільки в Криму. Квіти лаванди занадто ...
Слайд № 7

Лаванда  вважається надто теплолюбною рослиною, але її можна вирощувати в будь-якій іншій зоні України, а не тільки в Криму. Квіти лаванди занадто пахучі, щоб використовувати їх як пряність, в їжу ідуть менш ароматні частини рослини — її листя. Воно гіркувате і пряне на смак, але до нього треба звикнути. Листям лаванди можна приправляти смажену баранину, тушковане м'ясо, рибу та рибні супи, салати і овочі. Часто лаванда входить в склад південних пряних сумішей.    

Любисток — цей мешканець гір Південного Ірану вже дуже давно прижився на Україні. В селах він росте майже у кожному садку. Рослина має своєрідний з...
Слайд № 8

Любисток — цей мешканець гір Південного Ірану вже дуже давно прижився на Україні. В селах він росте майже у кожному садку. Рослина має своєрідний запах, який нагадує запах селери. Смак любистку гострий, солонувато-гіркий. Як пряність у любистку використовують листя, свіже і сушене, корінь і плоди. Листя додають до супів, особливо до зварених на яловичому бульйоні, соусів, овочів, салатів і смажених страв. Його плоди рекомендують вживати при солінні овочів, огірків, посипати ними хліб і печиво з сиру. З кореневища та кореня виготовляють спеції для супів. Стебла любистку ріжуть на шматки і готують з них цукати.

. Майоран (в старовину «майран»)  родом із Середземномор'я. Рослина примхлива, вимерзає взимку, але варто потрудитися заради свіжого пахучого листя...
Слайд № 9

. Майоран (в старовину «майран»)  родом із Середземномор'я. Рослина примхлива, вимерзає взимку, але варто потрудитися заради свіжого пахучого листя. Майоран споживають як у свіжому, так і сухому вигляді. Його додають до супів, соусів для тушкованого м'яса (головним чином до баранини), кладуть у фарші та паштети. Та найбільше його використовують для ковбас та страв з картоплі.

Меліса (цитринова м'ята)  багато віків тому прийшла на Україну. Вона має ніжний, приємний цитриновий запах. Як прянощі використовують листки у свіж...
Слайд № 10

Меліса (цитринова м'ята)  багато віків тому прийшла на Україну. Вона має ніжний, приємний цитриновий запах. Як прянощі використовують листки у свіжому та сухому вигляді. Свіжі кладуть у літні салати, борщі, овочеві супи (за 1—2 хвилини до подачі на стіл). Сухі листки використовують у ті ж самі страви взимку, а також додають у чай, компоти, кваси, пиво, брагу, ароматизують оцет. Суху мелісу можна додавати в соління (огірки, помідори), а порошком посипати м'ясні, рибні страви і дичину. З мелісовою олією готують відомий трав'яний лікер — шартрез. Листя меліси. збирають тільки до цвітіння, сушать у затінку, розклавши тонким шаром, не перевертаючи

М'ята перцева (м'ята холодна, холодка) — багаторічна трав'яниста рослина, у дикому стані не росте. Прянощами вважається свіже та сушене листя. З ін...
Слайд № 11

М'ята перцева (м'ята холодна, холодка) — багаторічна трав'яниста рослина, у дикому стані не росте. Прянощами вважається свіже та сушене листя. З іншими прянощами м'яту звичайно не комбінують. Вона годиться до фруктів і фруктових салатів, напоїв і пудингів. Особливо приємна м'ята в спеку. До м'ясних страв тепер її вживають рідко, хіба що до баранини, зате її широко використовують з помідорами, огірками, картоплею, бобовими.

Нагідки на Україну були завезені ще в середні віки, рослина стала дуже популярною. Нагідки називали «шафраном бідних», бо їх пелюстками підфарбовув...
Слайд № 12

Нагідки на Україну були завезені ще в середні віки, рослина стала дуже популярною. Нагідки називали «шафраном бідних», бо їх пелюстками підфарбовували не тільки масло і сири, а й супи, соуси, тісто. Барвник, який міститься в пелюстках квітів нагідок, розчиняється в жирах, тому, якщо ми хочемо надати красивого кольору тісту, треба спочатку пелюстки проварити у молоці.

Петрушка  походить з Середземномор'я, де й тепер трапляється у дикому стані. Саме з Греції поширилася вона по всьому світу. Петрушку широко викорис...
Слайд № 13

Петрушка  походить з Середземномор'я, де й тепер трапляється у дикому стані. Саме з Греції поширилася вона по всьому світу. Петрушку широко використовують як приправу до перших та других страв, часто в поєднанні з кропом. Корінь петрушки застосовують ще частіше: його, крім супів і бульйонів, використовують при особливій обробці риби й м'яса, для виготовлення соусів до них. На зиму зелень і корені петрушки подрібнюють і сушать, при цьому тривалий час зберігаються пряні властивості.

Розмарин — екзотичний чагарник, який у природі зростає в Середземномор'ї. У 1813 році цю вічнозелену рослину завезено на Південний берег Криму. Мол...
Слайд № 14

Розмарин — екзотичний чагарник, який у природі зростає в Середземномор'ї. У 1813 році цю вічнозелену рослину завезено на Південний берег Криму. Молоді пагони та листя — прянощі для рибних і м'ясних консервів, безалкогольних напоїв. Додають його, як правило, до м'ясних страв (смаженини із свинини, баранини, кролятини), де він виконує подвійну роль: відбиває специфічний запах і надає аромату дичині. Розмарин використовують для приготування птиці на смак дичини. В помірних дозах його вживають для надання особливого смаку м'ясним, курячим, гороховим, шпинатним супам. Розмарин, як і лавровий лист, не можна дуже довго тримати в супі.

Селера  відома як коренеплід, який разом з морквою і петрушкою додають до супів, тушкованої яловичини або вживають в салатах у сирому чи вареному в...
Слайд № 15

Селера  відома як коренеплід, який разом з морквою і петрушкою додають до супів, тушкованої яловичини або вживають в салатах у сирому чи вареному вигляді. Цю рослину вирощували ще в давнину. Поряд з плодами як пряність можна вживати і листя цієї рослини. Листя добре сушиться, зберігає аромат, вона може стати в пригоді взимку.  

Фенхель — близький родич кропу. Принесено його на Україну з Малої Азії. Це давня пряна рослина з приємним присмаком та анісоподібним солодкуватим а...
Слайд № 16

Фенхель — близький родич кропу. Принесено його на Україну з Малої Азії. Це давня пряна рослина з приємним присмаком та анісоподібним солодкуватим ароматом. Усі частини рослини знаходять застосування. Листя й корені фенхелю кладуть свіжими в салати з капусти, моркви, брукви, а також додають при тушкуванні риби й свинини. Стебла обливають окропом і їдять сирими або кладуть в салати і овочеві гарніри. Насіння використовують для приготування страв з капусти, риби, свинини (супів та других страв), додають у маринади для овочів і солінь з огірків, капусти, кавунів, динь, яблук, лісових ягід. Соуси з фенхелю пасують до свинини, страв з субпродуктів та холодної риби. Зелень фенхелю консервують на зиму і використовують як свіжу. Добре поєднується фенхель з петрушкою, кропом, селерою, васильками, естрагоном та багатьма іншими пряними рослинами.

Хрін — походить з Далекого Сходу, але другою батьківщиною можна вважати Україну. Тут він уже протягом століть росте і як дика, і як городня рослина...
Слайд № 17

Хрін — походить з Далекого Сходу, але другою батьківщиною можна вважати Україну. Тут він уже протягом століть росте і як дика, і як городня рослина. В їжу вживають корені сирі й варені, переважно як приправу до різних страв. Свіже листя хріну кладуть у салати, супи, додають до бутербродів, використовують при солінні огірків і помідорів. Свіжий дрібно натертий корінь з сіллю й оцтом — чудова приправа до вареного м'яса. В поєднанні з брусницею і сметаною хрін годиться для дичини. Самий хрін підходить до гарячих копчених страв і вареного м'яса замість гірчиці. Тертий хрін та соуси з нього можна зберігати в щільно закритій посудині протягом двох тижнів у холодильнику.

Цибуля ріпчаста — найстаріша культурна рослина, батьківщина якої нам невідома. Вона була їжею найбідніших верств населення. З повсякденного, дешево...
Слайд № 18

Цибуля ріпчаста — найстаріша культурна рослина, батьківщина якої нам невідома. Вона була їжею найбідніших верств населення. З повсякденного, дешевого і легкодоступного продукту цибуля з часом перетворилася на приправу до різних страв, яким вона надає приємного смаку і аромату. Цибуля поліпшує смак майже всіх соусів і супів, а також тушкованого м'яса. Цибуля незамінна в сумішах овочів для консервування.

Часник, як і цибуля, є прадавня культивована рослина. Його використання всебічне: у свіжому вигляді, розтертий з сіллю, він іде в овочеві салати, а...
Слайд № 19

Часник, як і цибуля, є прадавня культивована рослина. Його використання всебічне: у свіжому вигляді, розтертий з сіллю, він іде в овочеві салати, а ще частіше його кладуть у соуси, додають до ковбас і рибних страв, готують з нього приправи до овочів і м'яса, особливо до баранини і яловичини. Зручно (та й красиво) зберігати часник, заплітаючи головки з сухим листям в «косу», яку потім треба підвісити у прохолодному місці.

Шавлія. Незалежно від того, що шавлія — відома лікарська рослина, якою користувалися ще в давнину, вона займає гідне місце і серед прянощів. Разом ...
Слайд № 20

Шавлія. Незалежно від того, що шавлія — відома лікарська рослина, якою користувалися ще в давнину, вона займає гідне місце і серед прянощів. Разом з імбиром і лавровим листом шавлію використовували для приготування пряних вин. Пряністю можуть бути свіжі і сушені листки шавлії. Сухий мелений лист заміняє розмарин в супах, стравах з м'яса, дичини, птиці, в салатах з яйцями і холодним м'ясом. Шавлію кладуть у пироги з капустою, м'ясом, яйцями з рисом. Шавлією посипають безпосередньо перед подачею курячі бульйони, яєчні страви, відварну жирну рибу, тушковану яловичину, її кладуть у м'ясні фарші для котлет, фрикадельок, рулетів. 

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу

Опис документу:
Презентація на конкурс "Прянощі на моєму столі"
  • Додано
    28.02.2018
  • Розділ
    Виховна робота
  • Клас
    7 Клас
  • Тип
    Презентація
  • Переглядів
    201
  • Коментарів
    0
  • Завантажень
    0
  • Номер матеріала
    NB404408
  • Вподобань
    0
Курс:«Створення та ведення власного блогу на платформі WordPress»
Левченко Ірина Михайлівна
24 години
1000 грн
249 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №NB404408
За публікацію цієї методичної розробки Сідун Тетяна Іванівна отримав(ла) свідоцтво №NB404408
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Шкільна міжнародна дистанційна олімпіада «Всеосвiта Зима – 2018-2019»

Бажаєте дізнаватись більше цікавого?


Долучайтесь до спільноти