• Всеосвіта
  • Бібліотека
  • Біологія
  • Практична робота з теми "Визначення особливостей зовнішньої будови хребетних тварин у зв’язку з пристосуванням до різних умов існування"

Практична робота з теми "Визначення особливостей зовнішньої будови хребетних тварин у зв’язку з пристосуванням до різних умов існування"

Біологія

Для кого: 7 Клас

25.10.2018

2642

29

0

Опис документу:
Розробка містить додаток до практичної роботи з біології у сьомому класі "Визначення особливостей зовнішньої будови хребетних тварин у зв’язку з пристосуванням до різних умов існування". Завдання розроблені в чотирьох варіантах та містять яскраві фотографії і опис різних видів птахів, що зробить роботу учнів цікавою та змістовною.
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Практична робота №3

Визначення особливостей зовнішньої будови хребетних тварин у зв’язку з пристосуванням до різних умов існування

.

Кріт живе в угіддях з великою вологістю - на луках, у заплавах річок, по узліссях листяних і змішаних лісів, в садах і городах - всюди, крім боліт.

Кріт ідеально пристосований до життя під землею. Завдяки щільному, циліндричної форми тулуба, конусоподібної голові з невеликим міцним хоботком він швидко пересувається в підземних ходах. Передні ноги - своєрідний риючих пристрій: плече і передпліччя укорочені і приховані в тулуб, зате кисті величезні, лопатовидні, з великими гострими і прямими пазурами на пальцях. Всі п'ять пальців в кисті добре розвинені, і до них додано ще особлива серповидна кісточка начебто шостого пальця, тим самим збільшує ширину риє лопати.

Кисті спрямовані не вниз, як у інших звірів, а в сторони, долонями назовні і назад. Оксамитова коротка густа шерсть захищає шкіру від зіткнення з землею і дозволяє йому без праці рухатися вперед і назад. Вушних раковин немає, слухові отвори прикриті шкірястою складкою, що оберігає їх від засмічення землею. Очі маленькі, приховані в шерсті і, швидше за все, марні: у ґрунті темно. Зате добре розвинений слух, нюх і дотик прекрасне допомагають кроту. відшуканні їжі.

Практична робота №3

Визначення особливостей зовнішньої будови хребетних тварин у зв’язку з пристосуванням до різних умов існування

Звичайний їжак — тварина невеликих розмірів. Довжина його тіла становить 20-30 см, хвоста — близько 3 см, маса тіла — 700-800 гр. Вуха порівняно невеликі. Морда витягнута. Ніс у тварини гострий і постійно вологий.  На верхній щелепі у їжаків 20 дрібних гострих зубів, а на нижній — 16. Верхні різці широко розставлені, залишаючи місце для прикусу нижніх різців.

Голова відносно велика, клиноподібна. На лапах по 5 пальців з гострими кігтями. Задні кінцівки довші, ніж передні. Голки у звичайного їжака короткі, не більше 3 см. На голові голки розділені на 2 частини «проділом». Поверхня голок гладка, забарвлення їх складається чергуванням бурих і світлих пасків. На спині, боках і голові голки досягають у довжину 2 см. Усередині вони порожні, наповнені повітрям. Ростуть голки з такою ж швидкістю, як і волосся. Між голками розташовуються тонкі, довгі, дуже рідкісні волосся. Голова і черево вкриті грубуватими і зазвичай темними волоссям. У дорослих їжаків зазвичай 5-6 тисяч голок, у молодих особин близько 3 тисяч. 

Звичайний їжак населяє найрізноманітніші місця проживання, уникаючи великих боліт і суцільних хвойних масивів. 

Практична робота №3

Визначення особливостей зовнішньої будови хребетних тварин у зв’язку з пристосуванням до різних умов існування

Звичайний сліпак повністю позбавлений зору, замість цього у нього є дотикові волоски, добре розвинений нюх і слух. Цього звірку цілком вистачає для нормального життя, протягом якої він майже ніколи не бачить сонячного світла.

Максимальна довжина цих гризунів досягає 32 см, а вага – 700 р. Вони мають витягнуте тіло у формі циліндра, коротку шию, лапи і хвіст і сплющену вгорі голову. Вуха кажана ледь помітні, а очі сховані під шкірою і повністю атрофовані. Забарвлення різних особин може мати деякі відмінності. Коротка м'яка шерсть сліпаків зазвичай виглядає як суміш коричневого, сірого та бурого відтінків в різних пропорціях, іноді на голові і тілі зустрічаються світлі плями. Гризун має широкий ніс, зазвичай забарвлений в чорний або бурий колір. При першій зустрічі зі сліпаком звичайним в очі кидаються висунуті далеко вперед верхні і нижні різці. 

Для постійного проживання звичайний сліпак зазвичай вибирає собі степ або лісостеп. Він любить селитися біля балок, вздовж доріг, що розділяють поля, і лісових доріг.

Практична робота №3

Визначення особливостей зовнішньої будови хребетних тварин у зв’язку з пристосуванням до різних умов існування

Бурозубка звичайна. Маленьке звірятко (менше від домової миші), зовні схоже на крота в мініатюрі. Для нього характерний витягнутий рухливий ніс, що має форму хоботка, і щільне коротке чорне, блискуче хутро. Відмінною рисою всіх бурозубок є чорно-коричнева або червоно-коричнева емаль на зубах.

Це найбільш масовий вид ряду комахоїдних нашої фауни. Звичайні бурозубки живуть на луках, у полях, лісах, усюди, де є густа трава та досить вологий м'який ґрунт, дерен або щільний шар опалого листя. У пошуках комах або хробаків бурозубка легко проходить крізь дерен або листовий опад, як голка крізь тканину. Бурозубка їсть усе, що вдається вполювати: в основному це безхребетні, що живуть у ґрунті. живе у лісостеповій і лісовій зоні

Тигр індокитайський – підвид, який мешкає в Південно-Східній Азії. Основний тон забарвлення тигрів коливається від іржаво-червоного до іржаво-коричневого; живіт, груди та внутрішня поверхня лап світлі. Також є світлі мітки на тильній поверхні вух. Тіло вкрите смугами, колір яких варіює від коричневого до повністю чорного. Тіло у тигра масивне, витягнуте, мускулисте, гнучке. Хвіст довгий, рівномірно опушений. Голова округла. Вуха невеликі закруглені. З боків голови баки. Волосяний покрив щільний і низький у південних підвидів, високий і пухнастий - у північних. На передніх лапах по 5 пальців, на задніх - по чотири, всі з втяжними кігтями.

Тигри мають добре розвинений нічний зір, а за деякими даними, їм частково притаманний і кольоровий зір. Як і всі представники роду пантер, тигр, завдяки будові гортані та голосових зв'язок, здатний видавати рев, проте в основному він подає голос тільки в період парування.

Пантери є великими хижаками, вага пантери може досягати 40-50 кг. Тулуб подовжений і сягає до двох метрів у довжину.

Також у розпорядженні пантери чотири потужні і великі лапи, з довгими і гострими кігтями, які не втягуються в пальці (будова їх приблизно така ж як у самого доброго представника котячих – домашньої кішки). Голова пантери досить велика, трохи витягнута, на маківці є вуха невеликого розміру. Очі пантери середнього розміру з великими зіницями. Також у пантери в наявності гострі зуби та потужні щелепи.

Шерсть пантери є по всьому тілу, також є дуже довгий хвіст, який інколи може становити до половини довжини тварини.

Пантери мешкають по широкому географічному ареалі, багато їх живе на африканському континенті, особливо в горах Ефіопії та Кенії. Зустрічаються вони і в Азії і Південній Америці. найчастіше на обід до пантери потрапляють різні травоїдні тварини: зебри, буйволи, антилопи. 

Дорослий гепард наділений незвичайною, що виробляє дивне і неоднозначне враження, зовнішністю – довгі лапи, стрункий мускулистий торс собаки і маленька, з високо посадженими очима, невеликими вухами котяча голова.

Структура хутра схожа на шерсть гладкошерстих собак, плямистість забарвлення шерсті нагадує про котяче походження.

У самців ледь помітна грива – невелике подовження волосся. Дитинчата до 10 тижнів по всій спині мають сріблясту гривку.

Довжина тулуба статевозрілої особини 115 – 140 см, хвоста – близько 80 см, максимальна висота в холці 90 см, вагова категорія – 40 – 65 кг.

Голова, спина, лапи і хвіст жовто – пісочного кольору, черево – білого. По всьому тілу рівномірно розкидані дрібні чорні мітки. Від внутрішніх куточків очей з двох боків уздовж носа до пащі тягнутися чорні смуги, які надають хижакові невдоволено – ображений вигляд. Разом з хитромудрим малюнком на шкірі вони допомагають тварині маскуватися – гепард практично не помітний в світлотіні дерев і в грі сонячних променів.

Дорослий самець лев важить в середньому до 250 кг при довжині тулуба 2,5 м. Гнучке, рухливе тіло лева володіє добре розвиненою мускулатурою шиї і передніх лап. Кігті лева досягають 7 см в довжині.

Масивна голова лева з витягнутою мордою наділена сильними щелепами. У лева 30 зубів, ікла розміром до 8 см дозволяють йому вдало полювати на великих тварин: косуль, кабанів, зебр і антилоп. Мова, покритий горбками, допомагає швидко позбавлятися від комах і доглядати за шерстю.

Колір шерсті лева може бути пісочним, коричневим або з червоним відливом. Хвіст закінчується ефектною чорної пензликом. Леви самці за розміром набагато більші за самок і наділені розкішною гривою.

Жираф - найвища тварина, дорослий самець досягає до 6 метрів заввишки. Величезний ріст дозволяє жирафам помітити хижаків здалеку. У разі небезпеки жираф може мчати зі швидкістю 60 кілометрів на годину, роблячи величезні стрибки завдовжки до 8 метрів.Природне місце існування найвищих тварин - африканська савана. Жирафи тримаються групою, що складається з самця і декількох самок з дитинчатами. 
  
Незважаючи на струнку фігуру, ці велетні досить ненажерливі. За день найвища тварина з'їдає до ста кілограмів зелені. Язик у неї величезний - майже півметра і дуже рухливий. Жираф підхоплює листя спочатку язиком, а потім губами. Найвищі тварини рідко п'ють, їм вистачає вологи, що містить соковита зелень. Здатність обходитися без води багато тижнів ріднить жирафа з верблюдами. Улюблені ласощі жирафа - листя акації. Під час сухого сезону жирафи харчуються степовими травами, зрідка відправляються до джерела води. Найвищі тварини дуже обережні, на водопій приходять парами. Коли один п'є, інший чатує від нападу хижаків. 

Зебра.Тіло зебри середнього розміру, зазвичай близько 2 метрів в довжину, притому, що ще до 50 см виростає хвіст. Середня вага зебр приблизно 300-350 кг. Самець зебри має більші розміри, ніж самка. В цілому статура зебр досить щільна та кремезна. Грива у зебри жорстка і коротка, а шия мускулиста, причому у самців вона більш мускулиста, ніж у самок.акож зебра володіє досить міцними копитами, які часто стають запорукою її виживання в африканській савані. Хоча зебри бігають не настільки швидко, як коні, вони більш витривалі, а при небезпеці (особливо у вигляді голодних левів, гепардів, гієн та інших хижаків) можуть розвивати швидкість до 80 км на годину. Причому цікаво, що тікають зебри від своїх переслідувачів часто зигзагами, це збиває хижаків, у цьому полягає їх особлива тактика. Також свої потужні копита зебри часом застосовують як справжню зброю, щоб відбитися від нападників левів.Зебри живуть на великих територіях африканського материка, але найбільша їх концентрація у східних африканських саванах. Зебра травоїдна тварина, яка обожнює соковиту траву, листя чагарників, коріння рослин.

Північний олень.При вазі приблизно 200 кілограм ці тварини можуть досягати в довжину двох метрів. Висота дорослої особини в холці досягає півтора метрів.

Тулуб приземиста і витягнуте.

Вуха невеликі 13-18 сантиметрів, а ніс трохи горбатий.Є хвіст, який помітно виступає з хутра, так як довжина його досягає 20 сантиметрів.Самки трохи поступаються самцям за всіма параметрами.Дикі особини крупніше домашніх.

Шкура північного оленя покрита густою теплою шерстю. При цьому довжина волосків невелика – всього 2 сантиметри влітку, а взимку від 5 до 9 сантиметрів. Волоски порожнисті всередині, тому створюється хороша повітряна прошарок, що забезпечує достатній захист від морозів. На шиї є невелика грива, іноді майже непомітна.

Хутро росте практично скрізь: покриває ніс і копита. На копитах хутро дає додаткову опору, а на носі захищає від холодного снігу під час годівлі. Харчуються тварини не тільки рослинною їжею:усіма видами лишайника,грибами,яйцями,водоростями.

При необхідності олень може з’їдати навіть дорослих птахів. Дуже люблять лизати сіль, яка є джерелом калію і магнію.

Зубр по праву вважається найбільшою і найважчою твариною на території Європи. Довжина тіла може досягати до 330 см, вага його до однієї тони, а висота в холці до 2 метрів. Голова зубра, у співвідношенні до тіла невелика. Очі темно коричневі, ніс великий, з великими ніздрями. Роги зубра, а їх два, ростуть все життя і не змінюються, як наприклад в оленя. Горб, похила спина, могутня статура, міцні невисокі ноги і довгий хвіст - ось такий він, зубр. Під підборіддям густа борода.

Забарвлення хутра у тварини каштанового кольору, боки бурі. Пухнасте і м'яке підшерстя зубра зберігає тіло тварини в теплі і захищає від намокання. Верхнє жорстке остьове волосся захищає бика від забруднень. У зубра добре розвинений нюх, а слух і зір трохи гірше. Самки менше розмірами і за вагою, ніж самці.

Живуть зубри у змішаних лісах, де є галявини і узлісся. Харчуються рослинною їжею: гілки, листя, кора дерев і чагарників, лишайники, деякі трави, і навіть гриби.

Заєць - русак.Тварина середніх розмірів має довжину тіла 57-68 см, а масу 4-6 кг, що можна вважати стандартом для цієї породи. Довжина хвоста, як правило, дорівнює 7-8 см.

Велика тварина може досягати в довжину 75 см, при цьому маса дорослого самця може досягати кг 8-9.

  Влітку русак має сіру або буро-сірого забарвлення. Зустрічаються особини, хутро у яких жовтувато-сірого кольору з помітними темними плямами. У зимовий час зайці, які водяться в південних районах країни, своє забарвлення не міняють, а звірі з центральних і північних районів стають набагато світліше, що робить їх малопомітними на сніговому покриві. Самки і самці по забарвленню не розрізняються. Тварина має великі і довгі вуха.\

Бабак європейський. Вага цих тварин близько 5-6 кг і живуть вони родинами. Кожна родина бабаків має основну нору, де вони впадають в зимову сплячку та де народжують малят навесні, а також кілька допоміжних нор — кормових і захисних. На початку XIX століття бабаки заселяли практично всю Євразію, а їх близькі родичі заселяли всю Північну Америку. У наш час збереглися лише окремі колонії і то в основному в заповідниках.Харчується бабак дуже своєрідно. Він ніколи не зриває рослини повністю — в одному місці відкусить листочок, в іншому стебельце, в третьому паросточок, і в результаті трав’яний покрив залишається не порушений.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.

Вітаємо зі святом працівникі́в осві́ти

та даруємо 100 грн

кешбеку!

Кешбеком можна оплатити 50% вартості будь-яких цифрових товарів та послуг на порталі «Всеосвіта»

Отримати кешбек можна з 1 до 14 жовтня 24 жовтня та використати протягом всього місяця.