Практична робота з теми "Виявлення прикладів пристосувань до способу життя у різних птахів"

Біологія

Для кого: 7 Клас

25.10.2018

8873

22

0

Опис документу:
Розробка містить додаток до практичної роботи з біології у сьомому класі "Виявлення прикладів пристосувань до способу життя у різних птахів". Завдання розроблені в чотирьох варіантах та містять яскраві фотографії і опис різних видів птахів, що зробить роботу учнів цікавою та змістовною.
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Практична робота №2

Виявлення прикладів пристосування до способу життя у різних птахів

Дика качка кряква. Качка володіє дуже привабливою зовнішністю, для дикої птиці вона має ідеальне тіло. Птах має дуже сильні, але в той же час невеликі крила, тому дуже добре літає. Хвостик дуже короткий, іноді здається, що на кінчику його зрізали

Сова вухата - це сова середнього розміру (приблизно як голуб Columba livia). Забарвлення досить строкате з домінуванням рудих тонів. Спина сірувато-бура з рудим відтінком, груди і черевце руді .Низ черевця і підхвістя білі. Хвіст знизу жовтуватий з рівномірною темною смугастістю. Очі жовто-помаранчеві. Дзьоб темно-сірий або чорнуватий. Довкола очей чорні півмісяці зі сторони дзьоба. Під дзьобом чорне пір’я. Між очима білі валики у вигляді півмісяців. Пір’яні "вушка" довгі. Коли птаха сидить, вона добре відрізняється від інших своєю манерою сидіння – стовпчиком з витягнутими вертикально вверх пір’яними вушками.
Голуб сизий. Сизого кольору з зеленим і мідно-червоним блиском на шиї і волі. Поперек білого кольору, надхвістя темно-сизе, темніше, ніж мантія (тобто спина і крила зверху). Нижня сторона тіла також помітно темніша за мантію. Поперек крила по великих покривних і другорядних махових перах ідуть дві чорні смуги. Стернові пера темно-сизі з чорною вершинною смугою і вузькими сизими кінчиками. Зовнішні опахала крайніх стернових пер, крім чорної вершинної смуги, білі. Дзьоб чорний, ноги червоні.

Практична робота №2

Виявлення прикладів пристосування до способу життя у різних птахів

Пекінська качка відрізняються досить потужним складом тіла, широкими грудьми і спиною; великий, добре розвиненою головою. Їх можна дізнатися по опуклому лобі, яскраво-помаранчевому великим, плоскому дзьобу. Крило, щільно прилягає до тулуба, має хороший розмах і видиму могутність. Невеликий хвостик витончено піднято до верху. Птах грунтовно стоїть на широких, невисоких ногах і має вигнуту шию невеликої довжини.

Сова сіра - невелика сова з короткими крилами і коротким заокругленим хвостом. На голові 2 широкі продовгуваті смуги білого забарвлення з рябизною. Лицевий диск, як у сови довгохвостої, не обмежений і вгадується лише по структурі оперення або ж обмежений темною смугою. Очі доволі великі, чорні. Між очей над дзьобом валики з білого пір’я у вигляді півмісяців. Дзьоб сірий. В цілому, схожа на сову довгохвосту (Strix uralensis), але менша і має значно коротший хвіст. Забарвлення буває сірим і рудим.

Ластівка міська. Дорослий птах зверху чорний, із синім металічним полиском; поперек, надхвістя і низ тулуба білі; махові пера зверху чорні; спід крил сіруватий; хвіст чорно-бурий, вирізаний; дзьоб чорний; ноги вкриті білим дрібним пір’ям. Ластівка міська гніздиться майже на всій території Європи, значній частині Азії і на північному заході Африки. На зимівлю прямує в південну частину Африки і на південь Азії. Обирає для гніздування, здебільшого, скелясті місцевості - в горах і на берегах водойм, та населені пункти. Міські ластівки будують гнізда на будівлях і скелях з твердих гірських порід.

Практична робота №2

Виявлення прикладів пристосування до способу життя у різних птахів

Сич хатній - дрібна сова, за розмірами подібна до дрозда (Turdus pilaris) з великою приплюснутою головою. Через приплюснуту голову дзьоб та очі здаються великими. Райдужна оболонка очей жовта, зіниці чорні. Дзьоб жовтий. Під дзьобом достатньо довга і широка біла смуга. Лицевий диск не виражений і зливається з шиєю. Довкола очей світлі круги, іноді з доволі чіткими валиками між очима, з білих перів у вигляді вертикальних брів в формі півмісяця. Загальний тон забарвлення бурий або сіро-бурий. На голові світлі продовгуваті плями. На спинній стороні круглясті білі плями. На грудях і черевці коричневі або бурі продовгуваті плями. Низ крила білий. На хвості 4 широкі смуги. Пальці оперені до середини або на третину.

Качка - мандаринка. Качку-мандаринку вважають однією з найкрасивіших качок світу. А таке цікаве прізвисько вона отримала через її різнокольорове оперення — в Китаї мандаринами називали знатних і гарно вдягнених вельмож.Качка-мандаринка важить усього400–700 г і мешкає лише в Східній Азії: в Китаї, деяких регіонах Росії, зустрічається в Японії, на Тайвані та у Кореї. Але з XVIII ст. мандаринки прижилися й у Великобританії та Ірландії, а також у штаті Каліфорнія, США.

Ластівка берегова. Дорослий птах зверху сірувато-бурий; низ тулуба білий, із сірувато-бурою смугою на волі; махові пера бурі; хвіст бурий, вирізаний; дзьоб і ноги темно-бурі. У молодого птаха, який схожий на дорослого, пера верху з вохристою облямівкою. Берегові ластівки переважно ловлять комах в польоті, хоча іноді схоплюють їх на льоту з поверхні води або з рослин, зрідка здобувають здобич, сидячи на землі. Зазвичай вони полюють над відкритими просторами - луками, болотами, водоймами. Оскільки берегові ластівки часто гніздяться в берегових обривах, можна припустити, що в їх раціоні багато комах, життя яких тісно пов'язане з водоймами.

Практична робота №2

Виявлення прикладів пристосування до способу життя у різних птахів

Нирок. Можуть проживати на прісних водоймах або на море. У холодну пору року птахи завжди відлітають в більш теплі місця. Представники цієї породи мають велике статура, дорослі особини можуть досягати 2-3 кг. Незважаючи на велику вагу лапи у птахів досить короткі. Птахи прекрасно почувають себя в воді, вони дуже вміло плавають і пірнають під воду, допомагаючи собі лапами. Їх відмітною особливістю є те, що під водою вони можуть перебувати більше 3 хвилин

Совка - дрібна короткохвоста лісова сова. Широко розповсюджені як сіра, так і бура морфи та ряд проміжних варіантів забарвлення. Верх буро-сірий або сірувато-бурий з вузькими продовгуватими чорними плямами. Низ сірий з чорними продовгуватими плямами. Голова невелика, кругляста. Лицевий диск сірий (у бурої морфи бурий), обрамлений чорнуватим пір’ям. Знизу не обмежений, через що, зливається з горлом. Часто біля очей світліші круги. Між очима пір’яні валики того ж кольору, що й забарвлення лицевого диску. Очі жовті. Дзьоб чорний. Пальці голі.

Ластівка сільська. Тіло подовженої форми, вузькі загострені крила, хвіст з виїмкою, короткий, але широкий дзьоб. Хвіст вилкоподібний, і крайні стернові пера подовжені у вигляді косиць. Цівки і пальці в цього виду не оперені. Ноги сильніші, ніж міської ластівки. Оперення сільської ластівки зверху чорного кольору з синюватим металевим блиском, який найкраще виражений на голові, плечах і спині; буває також помітний зеленуватий або фіолетовий відлив. Стернові пера, окрім центральної пари, мають на внутрішньому опахалі одну велику овальну білу (іноді з іржастим нальотом) пляму-«дзеркальце». На лобі, підборідді і горлі червоно-каштанове оперення. Забарвлення грудей і черевця мінливе.

Журавель сірий

Струнке тіло вкрите темно-сірим оперенням. В області надхвістя ростуть довгі серповидно вигнуті пера, що утворюють густе опахало. Чорні махові пера різко контрастують з більш світлими покривними перами. Шия довга, спереду темна, а по верхньому боці тягнеться біла смуга. На тім’ячку є гола пляма неопереної шкіри червонуватого кольору. Райдужка ока має інтенсивне червоне забарвлення. Ноги довгі, чорні. Плавальні перетинки відсутні, але довгі, широко розставлені пальці рятують журавля від того, щоб не загрузнути в болоті.

Сірий журавель зазвичай оселяється на сильно зволожених луках і грузлих болотах, в заплавах рік та по берегах озер, де по сусідству розміщені зарості вільхи, однак у пошуках харчів часто прилітає на поля та пасовища. Краще за все цей обережний птах почуває себе на широких залитих водою низовинах Скандинавії та сибірської тундри, де ареал його розповсюдження простягається до Північного полярного кола. В Центральній Європі журавель гніздиться на глухих болотах, не зачеплених меліорацією, а зиму проводить в теплих краях – на Піренейському півострові або в Північній Африці. Азіатські журавлі відлітають зимувати на південь свого континенту.

Лелека білий

Колір оперення дорослого птаха білий, махові та покривні пера – чорні. У молодих птахів замість чорного пір’я – темно-буре. Довга шия. Ноги теж довгі, червоні, пристосовані до ходіння по мілководдю. У молодих лелек ноги коричнувато-чорні. Довгий, загострений дзьоб, у дорослих птахів червоний, у молодих – коричнувато-бурий. Дуже гострий зір, що дозволяє помітити у водоростях або траві навіть найкрихітнішу здобич. Райдужка ока червона. У польоті ноги та шия витягнуті, на відміну від чапель, у яких шия зігнута.

Селяться птахи, як правило, на околицях ставків, річок або заболочених лугів. На період гніздування та вигодовування пташенят білий лелека прилітає до Європи, а зимує в Південній Африці. У білих лелек два основних маршрути осінніх перельотів. Птахи, що мешкають у Західній Європі, летять через Гібралтар і далі вздовж західного узбережжя Африки на південь континенту. Східні лелеки летять над Босфором в Малу Азію, звідти – в Єгипет і над долиною Нілу в Південну Африку.

Лелека чорний. Ареал чорного лелеки простягається лісовою смугою Центральної, Східної й частково Південної Європи; також цей птах трапляється на гніздуванні в Азії та Південній Африці. Зимує чорний лелека на півдні Сахари і у Південній Азії. В Україні гніздиться на Поліссі, в Карпатському регіоні та подекуди на півночі Лісостепу.

У весняному оперенні голова, шия, верх тіла, більша частина грудей, покривні крила, махові та стернові чорні з зеленкуватим і червоно-фіолетовим металевим блиском. Низ тіла і пахвові білі. Голі частини лиця червоні. Дзьоб та ноги яскраво-червоні. Самець і самка забарвлені однаково. Це оперення птахи носять з травня до лютого. Зимове оперення схоже на весняне, але дзьоб з буруватим відтінком. Це оперення птахи носять протягом лютого — квітня.

Чапля сіра

 Сіра чапля – одна з найбільш відомих наших водних птахів. Поширена вона в помірному кліматі Європи (крім Португалії) і Азії (в Малій Азії, Месопотамії, Ірані, Індії). Північна межа ареалу проходить по лінії Петербург – Вологда – Перм – Красноярськ, пониззя Амуру, Сахалін. Зимує на Балканах, Малій Азії та Африці. В Україні спорадично гніздиться по всій території, крім Карпат і більшої частини Криму. Зимує на Закарпатській рівнині, в Придунайському регіоні та на півдні Криму. Під час міграцій трапляється скрізь. Сіра чапля живе на різнотипових водоймах, що поросли очеретом, у лісах в заплавах річок, або недалеко від водойми.  

Сіра чапля має невелике худорляве тіло, але її оперення дуже пухке, тому вона здається досить великою. Птах має довгий прямий дзьоб і шию, яка у польоті S-подібно зігнута. Забарвлення верху попелясто-сіре. Лоб і тім`я білі. За очима сірувато-чорні смуги, які з`єднуються на потилиці і переходять у чуб. Пера вола видовжені і звисають. Загальне забарвлення низу тіла світло-сіре, а наближаючись до підхвістя – біле. По боках тіла широкі чорні смуги. Дзьоб жовтий. Ноги жовтувато-бурі. Райдужна оболонка ока зелено-жовта. У позашлюбному вбранні оздоблювальні пера зношені. У молодого птаха оздоблювальних пер немає. Голова, шия і верх тіла сірі. Низ білий з темно-бурими плямами. Наддзьобок чорно-бурий, піддзьобок жовтий. Ноги бурі. 

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.

Вітаємо зі святом працівникі́в осві́ти

та даруємо 100 грн

кешбеку!

Кешбеком можна оплатити 50% вартості будь-яких цифрових товарів та послуг на порталі «Всеосвіта»

Отримати кешбек можна з 1 до 14 жовтня 24 жовтня та використати протягом всього місяця.