Практична робота з фізіології харчування "Складання меню добового харчового раціона"

Опис документу:
Практична робота з фізіології харчування "Складання меню добового харчового раціона" містить додатковий матеріал з нормування раціону харчування. Метою роботи є навчитися розраховувати енергетичні витрати людини за добу, складати добовий харчовий раціон відповідно до енергетичних витрат власного організму.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Практична робота

Тема. Складання меню добового харчового раціону

Мета: навчитися розраховувати енергетичні витрати людини за добу, складати добовий харчовий раціон відповідно до енергетичних витрат власного організму.

Обладнання: мікрокалькулятор, таблиці «Хімічний склад харчових продуктів та їхня калорійність», «Витрати енергії залежно від навантаження за 1 годину на 1 кг маси тіла», «Норма добової потреби людей у поживних речовинах».

Зміст роботи

1. Підберіть потрібну кількість білків, жирів і вуглеводів згідно норм харчування за таблицею «Хімічний склад харчових продуктів та їх калорійність».

Слід запам’ятати, що для дітей та молоді віком від 15-17 років найкращим співвідношенням білків : жирів : вуглеводів = 1 : 1 : 4. Тобто, на одну добу на 1кг маси тіла необхідно:— 1,5 г білків;— 1,5 г жирів;— 6,0 г вуглеводів.

Необхідно врахувати режим харчування; тобто приймання їжі у відповідний час з урахуванням витрат енергії конкретної людини.

2.  Визначте індивідуальний добовий раціон харчування.

Для цього складіть меню чотириразового харчування так, щоб на

I сніданок припадало 25% добового раціону

II сніданок — 20%

Обід - 35%

Вечеря — 20%.

Дані запишіть у таблицю.

Індивідуальний добовий харчовий раціон

 Режим харчування

Назва страви

Маса продуктів

Енергетична цінність (кДж)

Вміст у продуктах

% добового раціону

білків

жирів

вуглеводів

І сніданок

 

 

 

 

 

 

 

II сніданок

 

 

 

 

 

 

 

Обід

 

 

 

 

 

 

 

Вечеря

 

 

 

 

 

 

 

Всього

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Обчисліть загальну кількість білків, жирів, вуглеводів у добовому раціоні та його калорійність.

Дані запишіть у таблицю.

 Вміст жирів, вуглеводів та їх енергетична цінність у продуктах харчування

 Продукти харчування

Маса

Вміст у продуктах

Енергетична цінність (кДж на 100 г продукту)

білків

жирів

вуглеводів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Зробіть висновки про індивідуальний харчовий раціон та значення поживних речовин.

Додаток: 

Орієнтовний денний раціон людини

 Сніданок

Салат з помідорів та огірків зі сметаною

Яйце

Сосиски

Хліб

Кава з молоком

 

100 г

1 шт.

2 шт.

2 шт.

200 г

 

299,36 кДж

612 кДж

1431,8 кДж;

964 кДж

629 кДж

Обід

 

 

Салат овочевий з олією

100 г

470 кДж

Борщ

250 г

1006 кДж

Рибні тюфтельки

100 г

1048 кДж

Хліб

2 шт.

964 кДж

Компот

200 г

629 кДж

Вечеря

 

 

Вареники з сиром

200 г

2095 кДж

Молоко

200 г

503 кДж

Сухарі

100 г

1299 кДж

Разом:

11950,16 кДж

 

Хімічний склад і калорійність деяких продуктів харчування

(на 100 г їстівної частини)

 Найменування продукту

Хімічний склад, г

Енергетична цінність (ккал/кДж)

білки

жири

вуглеводи

М’ясо та м’ясопродукти

Яловичина

19,0

19,5

-

166/697,2

Свинина

20,4

4,1

-

121/508,2

Баранина

16,2

15,3

-

209/877,8

Телятина жирна

18,1

6,8

-

137/575,4

Телятина нежирна

19,0

0,5

-

82/344,4

Курка

19,0

4,5

-

120/504

Курча

20,4

2,3

-

105/441

Печінка яловича

18,1

4,1

2,9

124/520,8

Ковбаса копчена

21,0

40,5

-

463/1944,6

Шинка

16,2

31,5

-

359/1507,8

Сосиски

11,4

17,5

0,4

212/890,4

Риба та морепродукти

Ікра зерниста

25,4

25,4

-

236/991,2

Оселедець солоний

18,9

18,9

-

200/840

Короп свіжий

15,2

15,2

-

93/390,6

Судак свіжий

18,1

18,1

-

81/340,2

Щука свіжа

17,9

17,9

-

79/331,8

Минтай

15,9

15,9

-

70/294

Молоко, молочні продукти, яйця, жири

Молоко

3,3

3,5

4,4

64/268,8

Кефір жирний

3,4

3,3

4,2

62/260,4

Вершки 20%

2,9

19,0

3,4

203/852,6

Сметана 25%

2,9

23,8

2,5

243,1020,6

Сир жирний

14,4

17,1

1,0

222/932,4

Сир знежирений

16,8

0,5

1,0

77/323,4

Сир 40%

22,6

20,0

3,4

292/1226,4

Молоко згущене з цукром

7,1

8,6

54,9

334/1402,8

Яйце (1 шт. — 50 г)

12,0

11,4

0,5

157/659,4

Масло вершкове

0,5

79,3

0,5

742/3116,4

Олія рослинна

94,8

882/3704,4

Маргарин

0,3

82,3

1,0

746/3133,2

Борошно, крупи, бобові, хліб

Крупа гречана

8,8

2,3

63,4

317/1331,4

Крупа манна

9,5

0,7

70,4

334/1402,8

Крупа вівсяна

9,1

6,0

61,0

343/1440,6

Крупа перлова, ячмінна

6,3

1,1

68,4

317/1331,4

Рис

6,5

0,9

72,8

334/1 402,8

Пшоно

8,4

2,3

65,4

324/1360,8

Макарони, вермішель

9,4

0,8

71,2

338/1419,6

Горох

15,7

2,2

50,9

293/1230,6

Борошно пшен. 1 ґатунку

9,4

1,0

70,0

335/1407

Борошно пшен. 2 ґатунку

9,8

1,3

68,4

333/1398,6

Крохмаль картопляний

0,7

80,5

333/1398,6

Сухарі пшеничні

10,5

1,2

68,4

335/1407

Хліб пшеничний

6,9

0,7

47,8

230/966

Хліб житній

4,7

0,7

39,2

187/785,4

Булка міська

6,6

2,3

27,9

245/1029

Овочі, гриби

Капуста

1,4

4,5

24/100,8

Картопля

1,4

19,0

84/352,8

Морква

1,0

7,4

35/147

Огірки

0,8

2,0

12/50,4

Помідори

0,8

3,2

17/71,4

Буряк

1,2

8,8

41/172,2

Цибуля ріпчаста

2,0

8,9

45/189

Кабачки

0,5

3,9

18/75,6

Баклажани

0,6

0,1

5,5

24/100,8

Гриби білі сушені

22,0

2,6

29,3

234/982,8

Горошок зелений

5,0

0,2

13,3

72/302,4

Кріп

2,5

0,5

4,5

32/134,4

Петрушка

3,7

8,1

45/189

Ягоди, фрукти, цитрусові й баштанні культури

Яблука

0,4

10,1

43/180,6

Груші

0,3

11,2

47/197,4

Абрикоси

0,5

11,0

47/197,4

Виноград

0,6

 

14,6

62/260,4

Родзинки

2,5

61,0

260/1092

Чорна смородина

0,9

 

12,1

Лимони

0,5

9,3

40/168

Мандарини

0,8

9,0

40/168

Кавун

0,5

7,7

33/138,6

Диня

0,6

9,6

42/176,4

Волоські горіхи

13,6

55,6

11,7

321/2608,2

Цукор, усілякі солодощі

Цукор

-98,9

406/1705,2

Варення

0,3

72,5

299/1255,8

Мед

0,3

77,2

318/1335,6

Какао

20,0

18,8

38,2

414/1738,8

Шоколад

5,1

34,1

6,5

549/2305,8

Морозиво “Пломбір”

4,2

15,0

20,4

240/1008

Соки

Апельсиновий

0,6

-9,3

54/226,8

 

Яблучний

0,2

- 11,5

51/214,2

 

Індивідуальний добовий харчовий раціон

 Режим харчування

Назви продуктів

Вага

продукту

Склад у продуктах. %

Калорійність

(енергетична)

Відсоток добового раціону

Відсоток Вашого добового раціону

білків

жирів

вуглеводів

Сніданок

 

 

 

 

 

 

25

 

Загальна кількість

 

 

 

 

 

 

 

 

Обід

 

 

 

 

 

 

35

 

Загальна кількість

 

 

 

 

 

 

 

 

Полуденок

 

 

 

 

 

 

20

 

Загальна кількість

 

 

 

 

 

 

 

 

Вечеря

 

 

 

 

 

 

20

 

Загальна кількість

 

 

 

 

 

 

 

.

Сумарна кількість

 

 

 

 

 

 

100

 

 Хімічний склад та калорійність харчових продуктів

родукти (100 г)

Білки

Жири, г

Вуглеводи, г

Калорійність, ккал

М’ясо, птиця

Телятина варена

30,7

0,9

 

131

Кролик варений

24,6

11,2

 

204

Курка варена

25,2

7,4

 

170

Індичка варена

25,3

10,4

 

195

Яловичина варена

25,8

16,8

 

254

Яловичина тушкована

14,3

5,3

 

117

Яловичина (гуляш)

12,3

12,2

 

175

Яловичина смажена

28,6

6,2

 

170

Котлета мелена з телятини

28,3

11

 

214

 

Відбивна (вирізка) з яловичини

28,8

10 5

 

210

 

Баранина варена

22

17,2

 

td>

243

 

Печінка теляча тушкована

11

9,6

 

165

 

Печінка теляча смажена

22,8

10,2

 

227

 

Шинка копчена

22,6

20,9

 

279

 

Полядвиця копчена

14,3

25,6

 

288

 

Кролик смажений

25

14,8

 

233

 

Курка смажена

26,3

11

 

204

 

Індичка смажена

26,2

13,5

 

226

 

Свинина варена

22,6

31,6

 

375

 

Свинина смажена

20

24,2

 

298

 

Катета рублена з яловичини

14,6

11,8

 

220

 

Шашлик з баранини

22,9

30,4

 

372

 

Котлета відбивна з баранини

20

28

 

373

 

Качка відварена

19,7

18,8

 

248

 

Качка смажена

22,6

19,5

 

266

 

Язик телячий варений

12,2

10,9

 

146

 

Паштет печінковий

18

15,3

 

227

 

Гуляш з яловичини

17,1

12

 

192

 

Ковбасні вироби

 

Лікарська

12,8

22,2

 

257

 

Любительська

12,2

28

 

301

 

Молочна

11,7

22,8

 

257

 

Теляча (дрогобицька)

13,8

28,3

 

310

 

Сардельки з телятини

11,4

18,2

 

215

 

Сардельки зі свинини

10,1

31,6

 

332

 

Сосиски молочні

11

23,9

 

266

 

Сосиски російські

11,3

22

 

243

 

Краківська

16,2

44,6

 

466

 

Мисливські сосиски

25,7

40

 

463

 

Таллінська

17,1

33,8

 

373

 

Українська

16,5

34,4

 

376

 

Московська

24,8

41,5

 

473

 

Сервелат

24

40,5

 

461

 

Риба

 

Камбала варена

18,3

3,3

 

103

 

Горбуша варена

18,3

13

 

103

 

Камбала смажена

18,5

8,6

 

166

 

Короп смажений

19

11,1

 

190

 

Лящ смажений

19,4

9,9

 

182

 

Минтай смажений

15,8

5,4

 

126

 

Окунь морський смажений

21

9,7

 

188

 

Салака смажена

21,4

12,3

 

211

 

Судак смажений

17,8

5,7

 

136

 

Тріска смажена

15,9

5,1

 

121

 

Хек смажений

16

6,3

 

134

 

Щука смажена

17,7

5,8

 

137

 

Ікра червона

31,6

13,8

 

251

 

Ікра чорна зерниста

28,6

9,7

 

203

 

Ікра чорна паюсна

36

10,2

 

236

 

Ікра минтая

28,4

1,9

 

131

 

Кілька солена

17,1

7,7

 

137

 

Оселедець атлантичний солений

17

8,5

 

145

 

Оселедець івасі

17,5

11,4

 

173

 

Окунь морський копчений

23,5

9

 

175

 

Вобла в’ялена

46,4

5,5

 

235

 

Салака копчена

25,4

5,6

 

152

 

Тріска копчена

26

1,2

 

115

 

Балик осетровий

20,4

12,5

 

194

 

Скумбрія копчена

23,4

6,4

 

150

 

Рибні консерви

 

Скумбрія

13,1

25,1

 

278

 

Ставрида

18,8

18,5

 

242

 

Паста креветкова

18,9

6,8

 

137

 

Морська капуста

0,9

0,2

3

5

 

Печінка тріски натуральна

4,2

65,7

 

613

 

Сардини в олії

17,9

19,7

 

249

 

Сайра бланшована в олії

18

23,3

 

283

 

Шпроти

17,4

32,4

0,4

363

 

Морепродукти

 

Кальмари

18

0,3

 

82

 

Тунець

22

15,9

 

231

 

Горбуша

20,9

5,8

 

138

 

Каші

 

Кукурудзяна

8,3

1,2

75

325

 

Толокняна

12,2

5,8

68,3

357

 

Горохова

23

1,6

57,7

323

 

Геркулес на воді

13,1

6,2

65,7

355

 

Вівсяні пластівці

11,9

5,8

65,4

345

 

Перлова

9,3

1,1

0,5

106

 

Пшенична на воді

3,2

0,3

1,6

92

 

Ячмінна

3,4

0,4

0,5

108

 

Манна

11,3

0,7

73,3

326

 

Гречана

12,3

2,6

68

329

 

Рисова

7

0,6

77,3

323

 

Хліб та хлібобулочні вироби

 

Батон

7,9

1

51,9

236

 

Булка

7,7

2,4

53,4

254

 

Булочки шкільні

7,6

5

56,4

288

 

Сухарі вершкові

8,5

10,6

71,3

397

 

Хліб пшеничний

8,2

1,4

52,3

233

 

Хліб житній

5,6

1,1

43,3

199

 

Макаронні вироби

10,7

1,3

74,2

333

 

Овочі, фрукти, гриби

 

Горошок зелений консервований

5

0,2

6

73

 

Капуста цвітна варена

1,8

0,3

3,5

26

 

Капуста білокачанна

1,8

0,1

4,6

27

 

Кабачки тушковані

0,7

1,9

5,3

40

 

Цибуля зелена (перо)

1,3

 

3,5

19

 

Цибуля ріпчаста

1,4

 

9

41

 

Морква

1,3

0,1

7

34

 

Огірки свіжі

0,7

0,1

1,8

11

 

Огірки квашені

2,8

 

1,3

19

 

Перець зелений солодкий

1,3

 

5,2

26

 

Перець червоний солодкий

1,3

 

5,2

27

 

Петрушка (зелень)

3,7

0,4

6,8

49

 

Петрушка (корінь)

1,5

0,6

6,5

5

 

Редька

1,2

0,1

3,5

21

 

Ріпа

1,5

 

50

27

 

Салат зелений

1,5

0,2

1,7

17

 

Буряк варений

1,8

 

10,6

49

 

Селера (корінь)

1,3

0,3

5,5

32

 

Апельсин

0,9

0,2

8,1

45

 

Грейпфрут

0,9

0,2

6,5

35

 

Баклажани

0,6

0,1

5,5

24

 

Персики

0,9

0,3

9,5

43

 

Слива

0,8

 

9,5

43

 

Томати консервовані

0,5

 

2,1

10

 

Томатна паста

3,6

 

11,8

63

 

Томати свіжі

1,1

0,2

3,5

31

 

Горобина чорноплідна

1,5

0,1

10,8

52

 

Груша

0,4

0,3

9

42

 

Селера (зелень)

 

 

2

8

 

Гранат

0,9

 

11,2

52

 

Кріп

2,5

0,5

4,1

31

 

Часник

6,5

 

3,2

22

 

Щавель

1,5

 

3

19

 

Кабачки

0,6

0,3

5,7

27

 

Кавун

0,7

0,2

8,7

38

 

Диня

0,6

 

9

38

 

Хурма

0,5

 

13,2

53

 

Абрикоси

0,9

0,1

9

41

 

Алича

0,2

 

6,4

27

 

Ананас

0,4

0,2

11,5

49

 

Банани

1,5

0,1

19

89

 

Черешня

1,1

0,4

10,6

50

 

Яблуко

0,4

0,4

9

45

 

Мандарин

0,8

0,3

8,1

40

 

Лимон

0,9

0,1

3

33

 

Виноград

0,6

0,2

15

65

 

Полуниця

0,8

0,4

6,2

34

 

Журавлина

0,5

 

3,8

26

 

Аґрус

0,7

0,2

9,1

43

 

Малина

0,8

0,3

8,3

42

 

Смородина червона

0,6

0,2

7,3

39

 

Ревінь

0,7

 

2,9

16

 

Горошок зелений (свіжоморожений)

3,1

0,2

7,1

41

 

Бруква

1,2

0,1

7

34

 

Смородина чорна

1

0,2

6,7

38

 

Шипшина суха

3,4

 

21,5

110

 

Гриби білі (свіжі)

3,7

1,7

1,1

23

 

Гриби шампіньйони

4,3

1

0,1

27

 

Гриби білі (сушені)

36

4

23,5

281

 

Сухофрукти, мед

 

Курага

5,2

 

55

234

 

Родзинки

1,8

 

66

262

 

Чорнослив

2,3

 

57,8

242

 

Яблуко

2,2

 

44,6

199

 

Мед натуральний

0,8

 

74,8

314

 

Молочні продукти

 

Молоко 3,5%

2,79

3,5

4,69

61

 

Молоко 3,2%

2,8

3,2

4,7

5,8

 /td>

Молоко 6 %

3

6

4,7

84

 

Вершки 10 %

3

10

4

118

 

Вершки 20 %

2,8

20

3,7

206

 

Вершки 35 %

2,5

35

3

337

 

Ряжанка 6 %

3

6

4,1

84

 

Сир напівжирний 9 %

16,7

9

2

159

 

Сир жирний 18 %

14

18

2,8

232

 

Сиркові маси особливі

7,1

23

26

341

 

Сирки глазуровані

8,5

27,8

30,5

407

 

Молоко сухе незбиране

26

25

37,5

476

 

Молоко згущене без цукру

7

8,3

9,5

140

 

Какао зі згущеним молоком та цукром

8,2

7,5

43,5

309

 

Вершки згущені з цукром

8

19

37

382

 

Йогурт 1,5 %

3

1,5

3,5

51

 

Йогурт 1,5 % солодкий

5

1,5

8,5

70

 

Молоко згущене з цукром

7,2

8,5

43,5

320

 

Сметана 20%

2,8

20

3,2

206

 

Сметана 30 %

2,4

30

3,1

294

 

Кава зі згущеним молоком та цукром

8,4

8,6

44

312

 

Вершки збиті

2,8

28

18

346

 

Морозиво молочне

3,2

3,5

15,5

126

 

Морозиво вершкове

3,3

10

14

179

 

Морозиво пломбір

3,2

15

15

227

 

Морозиво ескімо

3,5

20

14,3

270

 

Молочні страви

 

Сирники з нежирного сиру

18,9

3,3

1,9

160

 

Сирники з напівжирного сиру

17,6

11,3

1,6

224

 

Запіканка з нежирного сиру

17,6

4,3

8,3

171

 

Запіканка з напівжирного сиру

16,4

11,7

7,8

231

 

Молочний суп з макаронами

2,3

2,3

3,1

62

 

Масло вершкове

0,6

82,5

0,9

748

 

Маргарин

0,3

82,3

1

746

 

Майонез

3,1

67

2,6

627

 

Сири тверді

 

Голландський

26

26,8

 

352

 

Костромський

25,2

26,3

 

345

 

Пошехонський

26

26,5

 

350

 

Естонський

26

26,4

 

350

 

Ементальський

28,2

28

 

375

 

Бринза

17,9

20,1

 

260

 

Ковбасний копчений

23

19

 

270

 

Російський

23

29

 

360

 

Чеддер

23,5

30,5

 

379

 

Швейцарський

24,9

31,8

 

396

 

Рокфор

20

28

 

337

 

Олії рослинні рафіновані

 

Соняшникова

 

99,9

 

899

 

Оливкова

 

99,8

 

898

 

Кукурудзяна

 

99,9

 

899

 

Перші страви

 

Борщ літній

1,1

2,1

3,6

49

 

Овочевий

1

2,1

1,7

42

 

Капустяний

1

2,1

2,2

3,8

 

Бульйон курячий

0,5

0,1

 

3

 

Бульйон м’ясний

0,6

0,2

 

4

 

3 макаронними виробами

1,4

2,1

1

48

 

Соки

 

Томатний

1

 

3,3

19

 

Абрикосовий

0,5

 

13,7

56

 

Апельсиновий

0,7

 

12,8

54

 

Виноградний

0,3

 

13,8

54

 

Вишневий

0,7

 

10,2

47

 

Гранатовий

0,3

 

14,5

64

 

Грейпфрутовий

0,3

 

8

36

 

Персиковий

0,3

 

17

66

 

Сливовий

0,3

 

16,1

66

 

Чорноплідно-горобиновий

0,1

 

7,4

3,2

 

Шоколад молочний

6,9

35,7

54,4

547

 

Яблучний

0,5

 

9,1

38

 

Яблучно-виноградний

0,4

 

12,8

51

 

Мандариновий

0,8

 

9,6

41

 

Чорносмородиновий

0,5

 

11,7

47

 

Другі страви

 

Картопля смажена

2,8

9,5

1,6

192

 

Картопля варена

2

0,1

19,7

83

 

Запіканка картопляна

3

5,3

1,7

128

 

Морква тушкована в молочному соусі

1,5

1,1

6,8

45

 

Котлети морквяні

3,6

6,8

7,4

156

 

Цибуля смажена

2

14,8

12

187

 

Капуста тушкована

2

3,3

9

75

 

Капуста цвітна запечена

3,1

6,1

2,8

89

 

Кабачки смажені

1,1

6

6,2

83

 

Голубці овочеві

2

5,2

5,1

93

 

Перець фарширований овочами

1,7

6,6

10,8

109

 

Ікра з баклажанів

1,7

13,3

4.5

148

 

Ікра з кабачків

2

9

8

122

 

Соус томатний

2,5

 

20,8

98

 

Соус молочний (бешамель)

4,2

12

 

170

 

Яйце куряче

12,7

11,5

0,7

157

 

Яйце перепелине

11,9

13,1

0,6

168

 

Яєчний порошок

45

37,3

7,1

542

 

Яєчня

12,9

20,9

 

243

 

Омлет

9,6

15,4

 

184

 

Компоти

 

Абрикосовий

0,2

 

21,2

83

 

Вишневий

0,6

 

24,3

99

 

Персиковий

0,3

 

21,3

82

 

Сливовий

0,3

 

21,9

86

 

Яблучний

0,2

 

22,1

85

 

Варення

 

Полуничне

0,3

 

70,9

271

 

Малинове

0,6

 

70,9

275

 

Сливове

0,4

 

73,2

281

 

Чорноплідно-горобинове

0,4

 

6,3

246

 

Яблучне

0,5

 

11,7

260

 

Повидла

 

Абрикосове

0,4

 

63,9

242

Яблучне

04

 

65,3

247

Напої

 

Чай без цукру

20

5,1

4

 

Кава чорна без цукру

13,9

14,4

2,8

 

Какао без цукру

24,2

17,5

3,5

380

Мінеральна вода

0

0

0

0

Квас

 

 

5

25

Газовані фруктові (безалкогольні)

 

 

7,5

31

Кондитерські вироби

 

Цукор

 

 

99,8

374

 

Шоколад молочний

6,9

35,7

54,4

547

 

Карамель (льодяники)

 

0,1

96

362

 

Карамель з фруктовою начинкою

0,1

0,1

92,1

348

 

Карамель з молочною начинкою

0,8

1

92,1

354

 

Драже

3,7

10,2

73,1

384

 

Мармелад желейний

 

0,1

77,7

296

 

Зефір

0,8

 

78,3

299

 

Печиво цукрове

7,4

10

26,2

406

 

Печиво здобне

10,4

5,2

76,8

376

 

Вафлі з фруктовою начинкою

3,2

2,8

80,1

342

 

Тістечко бісквітне

4,7

9,3

64,2

344

 

Тістечко пісочне

5,1

18,5

62,6

424

 

Горіхи

 

Лісові (фундук)

16,1

66,9

9,9

707

 

Кеш’ю

25,1

53,6

7,8

633

 

Волоський (грецький)

8,1

26,5

3,9

296

 

Кедрові

24

55

20

671

 

Бразильський

26

48,1

11

571

 

Арахіс

24,6

49,9

10,3

486

 

Фісташки

22

54

14

630

 

Мигдаль

18.6

57,7

13,6

649

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Правове регулювання освіти осіб з особливими потребами»
Байталюк Ольга Михайлівна
24 години
490 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.