Сьогодні о 16:00
Вебінар:
«
Сучасні методики засвоєння норм нової редакції "Українського правопису"
»
Взяти участь Всі події

Пошуково-дослідницька робота "Фестиваль дарів моря в Ель-Грове"

Виховна робота

Для кого: 8 Клас, 9 Клас, 10 Клас, 11 Клас, Дорослі

31.03.2021

92

1

0

Опис документу:
Пошуково-дослідницька робота в рамках Дніпропетровського обласного туристсько-краєзнавчого конкурсу «Золотий Колобок». Номінація «До європейської спільноти через дослідження традицій і звичаїв народів світу». Учасниками Євроклубу вивчено та досліджено маловідоме місцеве свято, що проходить в північні частині Іспанії, щорічно на протязі другого тижня жовтня. Робота містить оригінальну дослідницьку частину, порівняння з аналогами гастрономічних фестивалів України, авторські есе, листівку, фото.
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Обласний туристсько-краєзнавчий конкурс «Золотий Колобок»

Номінація «До європейської спільноти

через дослідження традицій і звичаїв народів світу»

Новоселівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Дніпропетровська область

Петропавлівський район

с.Українське

ВИКОНАВЦІ:

Нестеренко Маргарита Володимирівна,

НовоселівськаЗОШ І-ІІІ ступенів,

уч. 8 кл., член Євроклубу «Смайл»;

Чабан Діана Миколаївна,

Новоселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів,

уч. 8 кл., член Євроклубу «Смайл».

КЕРІВНИК:

Ілющенко Анна Сергіївна,

Новоселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів,

педагог-організатор,

керівник Євроклубу «Смайл».

2013 рік

Назва країни: Іспанія

(Автономна спільнота Галісія, провінція Понтеведра, м. Ель-Грове)

Назва свята: Фестиваль дарів моря в Ель-Грове

Терміни та рівень: проводиться щорічно на протязі другого тижня жовтня, місцевий рівень

Організатори: муніципалітет Ель-Грове

тел. для туристів: +34 986 731 415; +34 986 730 975

Кількість учасників: 200 тис. осіб

Список джерел інформації:

  1. Мельников Е.В. Культура и традиции народов мира. Этнопсихологический аспект. – М.:Диалог, 2006. – 305 с.

  2. Сучасні різновиди туризму : навч. посіб. / М. П. Кляп, Ф. Ф. Шандор. — К. : Знання, 2011. — 334 с.

  3. Фельтина А.Н. Все об Испании. – Харьков: «Фолио», 2006. – 543 с.

  4. Цегельник А.О. Етнічна кухня як чинник розвитку кулінарного туризму. / Вісник Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв : наук. журнал. – К. : Міленіум, 2012. – № 2. – с.105-109.

  5. César Vidal. Lara Vidal. Camino hacia la cultura española. 2011. – 360 páginas.

  6. Fernando García de Cortázar. Breve historia de la cultura en España. 2010. – 624 páginas.

  7. http://m.forbes.ru

  8. http://tourinform.org.ua

  9. http://www.concellodogrove.es

  10. http://www.españaescultura.es

  11. http://www.galinor.es

  12. http://www.ogrovedixital.com

  13. http://www.turismogrove.es

«Фестиваль дарів моря в Ель-Грове»

Пропливаю я поруч з легкими перистими хмаринами, вітер тріпоче волосся. Наді мною барвиста куля. Тримаюсь за край кошика і визираю вниз: поміж хмар видніється земля – великий півострів, оточений водою з трьох сторін. По ньому паралельно розкидані гірські хребти, поміж них плоскогір’я, рівнин мало. Вітер несе мою повітрокулю на північний захід півострова. З приближенням землі змінюються й краєвиди внизу: гори звились в справжньому лабіринті з пагорбами, долинами, ярами. Край дуже зелений, береги досить порізані, багато мисів. Придивляюся й бачу кам’яні міста з церквами, монастирями та замками. З повітрям доноситься запальна музика: мелодія фламенко, звуки гітари, кастаньєт. Так, ясно, це – Іспанія! А саме її північно-західна частина – Галісія.

І ось, нарешті на малесенькому півострові-окрайцю землі моя повітряна куля зупиняється, зачепившись за гілки дерева. Треба дізнатися, де саме, я!

Поспішаю за натовпом. Яскраво вбрані люди – чоловіки в крислатих капелюхах та жінки в картатих сукнях – прямують до самого берега моря. А тут: намети, зонтики, козирки, під якими ламаються столи від вишуканих страв з чудернацьких морських делікатесів. Мідії, креветки, устриці, краби, восьминоги, молюски – далеко не все різноманіття! Весь час лунає музика: музиканти грають на волинках, які тутешні мешканці називають «гаітами». Кращі кухарі змагаються між собою: кожну їхню страву можна сміливо назвати витвором мистецтва, яку зразу ж віддають на дегустацію гостям. Люди куштують страви, а тим часом танцівниці в довгих червоно-чорних сукнях та корсетах починають танець, гучно вистукуючи підборами та розмахуючи клинами подолів.

Мою увагу привертає море, там відбувається регата: з кам’яних пристаней чоловіки спускаються в човни, які називають «дорнами» та щодуху веслують наввипередки.

Повертаюся назад обличчям до берега, а там маячить банер з написом «Festa Do Marisko. O Grove». Вітер війнув в обличчя, починається дощ. Краплі капають все гучніше, стук дощу посилюється…

Відкриваю очі, а звук чую досі: краплі дощу стукають в моє вікно, з якого визирає жовта українська осінь… Який дивний сон, але який цікавий! Моя європейська мрія… Як і, напевно, кожного українця з душею затятого мандрівника.

Нестеренко Маргарита,

учениця 8 класу

Новоселівської ЗОШ І-ІІІ ст.

З метою вивчення, дослідження та поширення традицій і звичаїв народів світу, учасниками шкільного Євроклубу було обрано темою даної роботи іспанське свято «Фестиваль дарів моря в Ель-Грове».

Фестиваль дарів моря (Festa do Marisko – іспанською) або фестиваль морепродуктів, святкується щорічно другого тижня жовтня в невеликому прибережному іспанському місті Ель-Грове (ісп. El Grove, галісійською O Grove), що знаходиться у складі автономної спільноти Галісія, в провінції Понтеведра. Муніципалітет Ель-Грове розташований на атлантичному узбережжі Іспанії на відстані близько 490 км на північний захід від Мадрида, 19 км на захід від Понтеведри та 32 км на північ від Віго, на півострові Міранда.

Фестиваль морепродуктів є значним культурно-гастрономічним заходом у північній частині Іспанії. Цього року фестиваль проводиться вже в 50-й раз, і на цю честь йому присвоєно статус події національного туристичного значення.

Фестиваль вшановування дарів моря проводиться з 1963 року вже півстоліття. Початковою метою цього свята було прославлення морепродуктів з узбережжя Галісії, що здавна вважалася найбіднішим регіоном Іспанії. Ідея покращення рівня економіки цих земель через її два основні напрями – рибальство і туризм призвели до започаткування фестивалю, присвяченого вшануванню морепродуктів.

Подія, що починалася як скромне свято, заявила про себе захоплюючим підйомом. Розвивалися народна і рекламна діяльність. Після проведення декількох таких турнірів місто Ель-Грове отримало прізвисько «Seafood Paradise (рай морепродуктів), й до сьогодні з гордістю підтверджує цю гучну назву, що і відрізняє його від інших муніципалітетів.

В 80-х роках масштаби урочистості досягли такого рівня, що організаторами було вирішено збільшити кількість днів проведення фестивалю в наступних роках. Це сприяло збільшенню заходів культури, навчання та фольклору навколо «Festa do Marisko» в Ель-Грове.

Жителі містечка Ель-Грове об’єднали традиційну основу економіки з туризмом задля отримання чудових результатів. Фестиваль морепродуктів став досить значною частиною економіки провінції Понтеведра. Те, що починалося як захоплення, яке згуртувало групу друзів, виросло і стало кращою вітриною міста.

Фестиваль триває дев’ять днів, протягом яких вхід вільний та безкоштовний для громадськості. В рамках фестивалю відкриті базари, де можна придбати за низькими цінами найсвіжіші морепродукти та рибу, а також взяти участь у їх дегустації. Кожного дня, прямо на березі океану можна поласувати смачними стравами з креветок, устриць, мідій, крабів, восьминогів, каракатиць, морських качечок, молюсків та лобстерів. Крім того, в Ель-Грове побудують спеціальні намети, де кухарі з усієї Європи – справжні майстри, змагатимуться між собою в приготуванні вишуканих страв з морепродуктів відповідно до іспанських традицій. Їхні кулінарні витвори мистецтва зразу ж будуть дегустувати всі бажаючі.

Великою популярністю користується фірмова страва з раковин та морських гребінців, запечених в петрушці та сухарях. Особливу увагу заслуговує пульпо-а-фейра (восьминог по-галісійськи): його ріжуть кільцями, варять в мідному горщику, збризкують оливковою олією і подають з картоплею в мундирах. Ще є одна місцева знаменитість, калдейрада – юшка з декількох видів риби та морепродуктів – запозичена у сусідів-португальців.

В ході свята відбуваються цілі заходи, присвячені окремим видам морських мешканців – наприклад палтусу або молюскам.

Фестиваль складається з безкінечних дегустацій та конкурсів серед любителів порибалити та поїдання здобичі. Вибір риби в цих місцях просто вражає. Найсмачніші мешканці моря зазвичай ловляться в неглибоких затоках або просто біля берега. Найбільш популярних у місцевих рибалок хека, палтуса, морського окуня і камбалу, тут тушкують і смажать на грилі, готують в класичному і традиційному стилі, печуть пироги з рибою та безліч інших смачних рибних страв.

Свято супроводжується спортивними змаганнями: від шахових турнірів до веслових і вітрильних регат на традиційних суднах – дорнах, виставками живих представників морської фауни, семінарами, курсами, присвяченими галісійській кухні або морепродуктам зокрема, науковими конференціями та форумами, на яких збираються фахівці з різних секторів у галузі морських ресурсів. Також програма фестивалю залишає місце для міжнародного симпозіуму скульптури, що відбувається на відкритому повітрі, це дозволяє всім бажаючим з цікавістю спостерігати, як художники розвивають свої творчі здібності.

Музика відіграє одну з найважливіших ролей у фестивалі: гостей чекають музичні вистави, також відвідувачів познайомлять із кращими зразками народного фольклору – музикою і танцями, типовими для регіону Галісії.

Найменші учасники свята також не залишаться поза увагою: для них створюються розважальні заходи, конкурси малюнків.

Також в рамках фестивалю організаторами був оголошений конкурс на кращу афішу для фестивалю дарів моря. Умови участі були розміщені на офіційному сайті муніципалітету Ель-Грове. В умовах йдеться про терміни проведення, розміри плакату, обов’язкове розміщення на ескізі анаграми міської ради Ель-Грове (чашки краба), назви «Festa Do Marisko. O Grove», дати наступного фестивалю (2-14 жовтня 2014) та дотримання відповідної фестивалю тематики. Переможець – автор найкращого ескізу афіші (за вибором журі) отримує грошовий приз у розмірі 350 євро.

Пропонуємо переглянути плакат-афішу фестивалю 2013 та 2012 років, буклет з програмою фестивалю 2011 року та анаграму міської ради Ель-Грове (додаток 1).

Цьогорічний фестиваль, що недавно завершився, тривав з 4 по 13 жовтня. Програма була насиченою і різноплановою.

Кожного дня з 11-ї або 12-ї години відкривалися базари, на яких продаж морепродуктів супроводжувався виступами музикантів-волинкарів на так званих «гаітах». На площі О-Корго відбувалися виставки морепродуктів, виступи іспанських зірок: Мерче, Пітінґо, Наталіа, Ліс Пардо, гуртів Дуо Прісм, Шоу 60-х, Хаві Солла та виступ всесвітньо відомого гурту Бонні-М, а також танцювальні вистави гуртів Сантодорксо та Ла-Вонтано, гра на кельтській арфі Клари Піно, фольклорні виступи Нойте Мейга і Ґран Кеймада та народного ансамблю з бубнами, парад в костюмах морепродуктів театральної групи Енксевре. Також було організоване дитяче свято з іграми та караоке.

На виході з Порту Ель-Грове були проведені регати на човнах-дорнах.

Фестиваль ряснів кулінарними шоу та гастрономічними заходами, був організований 35-й конкурс Амегрове на приготування найоригінальнішої страви з мідій та нагородження переможця.

Відбувся дводенний 16-й форум морських ресурсів і аквакультури Галісії та урочиста презентація плакату переможця в конкурсі афіш фестивалю дарів моря 2014 року.

Та цим все на завершується: традиційно з 23 листопада по 8 грудня відбудуться 11-ті Дні вшанування краба та королівських морепродуктів.

Фестиваль дарів моря в Ель-Грове є досить привабливою подією для туристів – кількість учасників промовисто каже про це – більше 200 тисяч відвідувачів. Бажаючі з’їжджаються з усіх регіонів Піренейського півострова та все більше зацікавлює закордонних гостей з Німеччини, Англії, Бельгії, Франції, Італії та Кореї. Недарма в Європі цей фестиваль називають «раєм для шанувальників дарів моря». Фестиваль дарів моря в Ель-Грове ввійшов в сімку найцікавіших гастрономічних фестивалів Європи цієї осені за версією журналу Форбс.

Свято морепродуктів має характер традиційної для Іспанії фієсти. Фієсти також поширені в латиноамериканських країнах, а от для України та інших країн СНГ термін фієста раніше мав екзотичне значення, аналогом таких святкувань тут були так звані народні гуляння. Та гастрономічні фестивалі все більше набирають поширення в Європі і, зокрема, в Україні.

Так, традиційно на гірськолижному курорті «Буковель» проходить фестиваль українських вареників. Фестивалі сала святкують у Сімферополі, Луцьку та Полтаві. У Львові організовують Свято шоколаду та свято «На каву до Львова».

Існує низка винних турів та фестивалів по АР Крим, що охоплюють Магарач, Масандру, Новий Світ, Коктебель а також Севастополь, Балаклаву, Ялту, плато Ай-Петрі, заповідник «Херсонес Таврійський».

На Закарпатті святкують фестиваль «Берлибатський банош», «Карпатський рататуй», крім того вже проводяться фестивалі присвячені картоплі, бринзі, вину, меду, сливам, черешням, полуницям, леквару (сливовому повидлу), голубцям. За підрахунками, лише торік в області було проведено близько 160 таких заходів, які відвідало понад 350 тис. туристів з різних областей України та закордону.

Розвиток кулінарного туризму в Закарпатті та АР Крим може стати унікальним туристичним ресурсом України.

Фестиваль морепродуктів в Ель-Грове можна порівняти з низкою цікавих гастрономічних фестивалів Європи – яблучним фестивалем в Херефордширі (Англія), цибуляною ярмаркою у Веймарі (Німеччина), фестивалем морських гребінців в Нормандії (Франція), святом білого трюфеля в Альбі (Італія), гастрономічним фестивалем на Шотландстких островах (Англія). Але поміж всіх цих святкувань фестиваль в Ель-Грове відрізняє суттєва відмінність – тут проходять не лише кулінарні заходи, а й задіяна широка культурна частина програми.

Цього року учасники шкільного євроклубу Новоселівської ЗОШ прийняли участь в районному фестивалі шкільних євроклубів, де продемонстрували дійство, що зображує хід обраного свята – фестивалю дарів моря в Ель-Грове (додаток 2) з метою вивчення, дослідження та поширення традицій і звичаїв народів Європи, а також випустили листівку для школярів, що ілюструє іспанське свято (додаток 3).

Додаток 1. Анаграма міської ради Ель-Грове – чашка краба (вище),

інформаційні листівки фестивалю дарів моря за 2012 та 2013 роки (нижче), буклет з програмою фестивалю за 2011 рік.

Додаток 3. Інформаційна листівка про Фестиваль дарів моря,

створена членами шкільного євроклубу «Смайл».

14

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.