Подорож в країну пернатих. Позакласний захід

Біологія

Для кого: 7 Клас

21.10.2021

24

1

0

Опис документу:

Позакласний захід "Подорож в країну пернатих" для учнів 7-8 класів розширює знання здобувачів освіти про тваринний світ, сприятиме поглибленню знань учнів про птахів, як унікальне творіння природи, формуванню вмінь "бачити прекрасне" навколо себе. Розкриття ролі птахів в природі і житті людини, формування екологічного світогляду, пробудження екологічної думки та виховування толерантного ставлення до живих істот простежується червоною ниткою. Розробка може бути використана в рамках проведення тижня біології.

Перегляд
матеріалу
Отримати код

Тема: Подорож в країну пернатих


Мета: поглибити знання учнів про птахів, як унікальне творіння

природи; формувати вміння "бачити прекрасне" навколо себе;

розкрити роль птахів в природі і житті людини; формувати

екологічний світогляд; пробуджувати екологічну думку,

виховувати толерантне ставлення до живих істот.

Устаткування та матеріали: питання на аркушах паперу, малюнки з

зображенням птахів, звукозапис голосів птахів, паперове пір'я.

Тип уроку: урок-подорож.


Хід уроку.

І. Організаційний етап.

Добрий день, шановні друзі. Я рада бачити вас на своєму уроці.


ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Морозним ранком за вікном голосно співає синиця, зустрічаючи новий день. Прислухаєшся до її завзятої пісні, і вже ніби не помічаєш лютневої холоднечі ... Чи не тому ми з такою любов'ю ставимося до пернатих наших сусідів, що пов'язуємо з ними прихід довгоочікуваної весни, красу рідної природи?


III. Оголошення теми заняття і очікуваних навчальних результатів.

Сьогодні я хочу запросити вас у подорож. Багато цікавих і несподіваних відкриттів чекає на нас з вами. Ми побуваємо у багатьох місцях, де живуть такі знайомі нам птахи, дізнаємося, чи існує пташине молоко, побуваємо в гостях у горобця, голуба та деяких інших птахів.

Що б ви хотіли взнати на нашому занятті? (діти пишуть свої очікування на паперовому пір'ї, озвучують і прикріплюють на дошку поруч із зображенням птаха)

Шлях нам лежить неблизький. Щоб дістатися в ці далекі краї, нам доведеться летіти на науковому думоході зі швидкістю думки. Але, перед подорожжю ми повинні знати, що можна, а що заборонено робити на думоході, для того, щоб відчувати себе в цілковитій безпеці.

По-перше, заборонено шуміти.

По-друге, заборонено бути байдужим і пасивним.

По-третє, ви повинні брати активну участь у програмі польоту.

Ми побуваємо на багатьох станціях. На кожній ми дізнаємося про щось нове, незвичайне. Коли будемо залишати чергову станцію, я буду вивішувати на дошці завдання. В кінці уроку ви повинні дати правильні відповіді на ці питання, тому що тільки тоді ми будемо мати право повернутися до себе додому.

А тепер увага! Ми вирушаємо в політ!


IV. Вивчення нового матеріалу.

Перша станція "ряд Горобиноподібні".

Пропоную бліц-експеримент: назвіть швидко 10 видів птахів.

Майже кожен почав з горобця або не забув про нього згадати. Все правильно, горобців знають всі. На честь цієї "знаменитості" і був названий найбільш великий ряд птахів.

У світі живе понад 5 тисяч видів горобцеподібних, з них в Україні 130-135 видів. Лише перерахування їх зайняло б більш сторінки, тому ми згадаємо лише про деякі.

Оскільки ряд великий, то і птахи в ньому найрізноманітніші: жайворонки і трясогузки, сойки, сороки, і ремези. Це - наші. А ось деякі закордонні": лірохвости, астрільди, ткачики, пічники, нектарниці.

Маленька нектарниця, наприклад, важить кілька грамів. Найменші серед наших горобиних - корольки. Найбільші - круки...

Розташування пальців у всіх птахів цього ряду таке: три вперед, один назад. Тип розвитку гнiздовiй. Більшість моногами. У одних видів - наприклад, у снігурів, бджолоїдок - статевий диморфізм виражений добре, у інших - граків, сойок - самку від самця відрізнити на око неможливо. Насиджують обидва, близько двох тижнів, крук - близько трьох. Пташенята ростуть і розвиваються дуже швидко, вже наприкінці першого року життя досягають статевозрілості. Живуть у найрізноманітніших ландшафтах, але перевагу віддають все-таки лісистій або зарослій кущами місцевості.

Горобиноподібні вражають нас не тільки своєю численністю, але і різноманітністю гнізд. Ремез "тче" на гілках, що нависають над водою, "рукавичку", довгохвоста синиця будує в розвилці дерев "кулю", точно такий же м'ячик виготовляє, волове очко, але ховає його десь під буреломом, в хворості, піночка будує на землі мініатюрний курінь, а сільська і міська ластівки будують цілі фортеці. Крук будує на високому дереві таке надійне гніздо, що часом його, викурюють звідти денні хижі птахи.

Мені доводилося зустрічати людей, які доводили, що крук - це самець, а ворона - самка. Запам'ятайте - це абсолютно різні види. Ще одна помилка горі-знавців: грака вони називають чорної вороною, а ворону - сіркою. Не треба заплутувати ні себе, ні інших. Грак - це грак, а чорна ворона живе на схід від Єнісею і в Західній Європі.

Більшість горобцеподібних - співочі пташки. Найкращий співак - звичайно соловей. У нас живе два види солов’я: звичайний і південний. Останній, найчастіше зустрічається в Криму та Карпатах.

Звичайний соловей - стрункий, з округленим хвостиком птах, дуже скромно пофарбований: сіренький такий, непримітний. Якщо не знаєш, то ніколи і не подумаєш, що цей непримітний птах володіє таким чудовим даром. Солов’їну пісню неможливо описати, її треба почути. Коли птах співає, він, як правило, сидить на кущі нерухомо, і тоді видно, як вібрує його горло. А, взагалі, соловей птах дуже рухливий. Він харчується різними безхребетними. Гніздо своє будує на землі, але завжди під захистом куща, іноді - дерева. У кладці 4-5 оливкових яєчок. Якщо ви хочете почути, а якщо пощастить і побачити солов'я, його треба шукати серед чагарників у листяних лісах або біля озера або річки. Любить він вологі місця. Якщо ви будете поводитися обережно, то навіть можете записати його пісню на магнітофон.

Оскільки ми з вами ведемо мову про горобиних, то не можна не сказати і про самих горобців. На території колишнього пострадянського простору мешкає 6 видів цих птахів: домовик, чорногрудий, саксаульний, польовий, золотий і пустельний.

Ми настільки звикли до них, що іноді просто не помічаємо. А даремно! От скажіть, чи замислювалися ви, чому вони завжди з нами, поруч? Ми ж їх, здається, не дуже й полюбляємо, спеціально не підгодовуємо, як скажімо синиць. Чому?

Вчитель пропонує об'єднатися в групи і відповісти на це питання.

Тому що вони не дуже вибагливі. Їм головне, щоб знайшлося місце для гнізда. А їжею вони завжди біля людини себе зможуть забезпечити! Цікаві вони і своєї корисною діяльністю: в період годування пташенят горобці стають винятково комахоїдними і знищують величезну кількість шкідників.

Згадайте, що трапилося в Китаї, коли там знищили всіх горобців, які, бачте, їли зерно. (Врожайність не тільки не зросла, а і зменшилася: комахи, позбавившись від ворогів, знищили значно більше хліба, ніж горобці).

Бачите, як в природі все взаємозалежне! Потягнеш за ниточку, а витягнеш цілий клубок проблем. Тому до природи потрібно ставитися з повагою: перш ніж щось міняти, слід все добре зважити.

Звичайна, здавалося б, птиця - горобець польовий. А для науки він - цікавий об'єкт досліджень. Хіба не гідна вивчення його дивовижна пластичність, його колосальна пристосовність? Тільки Подумайте - ця птиця живе і розмножується практично скрізь: і в нас, і в Середній Азії, і на Далекій Півночі, і в горах Паміру, і під шквальним вітром далеких Курил.

Розповім вам одну байку. Одного американського початківця біолога посадили у в'язницю. Але вчений є вчений. Його допитливий розум шукав застосування. У його поле зору потрапили горобці, які гніздилися під тюремним вікном. Три роки систематичних і скрупульозних спостережень дали такий цікавий матеріал, дали такі раніше невідомі деталі біології цих птахів, що опубліковані пізніше дані стали справжньою сенсацією в науковому світі.

Ось вам і горобці! Виявляється, це не менш цікаві птиці, ніж, скажімо, орли або фламінго. Дарма, що зовні вони непримітні.

Вчитель вивішує на дошці питання:

Назвіть 5 представників ряду Горобцеподібні.

Який тип розвитку у горобцеподібних?

Які будують гнізда горобцеподібні?

Чи правда, що крук - це самець, а ворона - самка?

Хто в цьому ряді заслужено вважається кращим співаком?

Чим годують своїх пташенят горобці?


Друга станція "родина Жайворонкові".

Городяни більше з чуток, а сільський житель добре знає жайворонків - цих пернатих співаків, точно запам'ятовуючи дати їх першого концерту" і прощальний крик перед відльотом у теплі краї. Адже вони ціле літо поруч, на одному полі...

На Харківщині кілька видів жайворонків. Голосисті жителі відкритих просторів: степів, лісових галявин, міських пустирів, влітку вони харчуються комахами, а в міжсезоння переходять на рослинний корм.

Жайворонок польовий не вражає красою: у оперенні - суміш сірих, жовтих і бурих і білих кольорів з поздовжніми рисками по всьому тілу. Таке зручне "вбрання" робить його непомітним в сухий жовтої траві. Розміром жайворонок крупніше будинкового горобця, ширококрилий, але в польоті не стрімкий.

Прибуваючи до нас в першій декаді березня, птиці починають освоювати" територію з маленьких проталин на буграх ще засніжених полів. Проходить день-інший, і самець, часто змахуючи крилами, ні на секунду не припиняючи свою пісню, піднімається над полем, все вище, і вище ось вже ховається з виду. Тільки уважно прислухаючись де лунає з небес дзвінка трель, можна побачити крихітну крапку "завислої над землею птиці.

Гніздо, акуратно вистилає стеблинками трав, будує в ямці серед поля. До кінця квітня в ньому з'являються 4-5 сіруватих плямистих яйця і через два тижні - молоді жайворонки. Через 10-15 днів ще не оперившися пташенята розбігаються по полю. Через тиждень-півтори вони отримають здатність літати, почнуть збиратися в зграйки. У цей час дорослі птахи цілком заклопотані про друге потомство, виліт якого припадає на кінець червня - початок липня.

Восени жайворонки - часті гості на прибраних полях, об’їздних дорогах. Наприкінці вересня великими зграями і маленькими групками, пролітаючи низько над землею, вони спрямовуються на південь.

А цю птицю назвали жайворонок чубатий за чубчик з подовженого пір'я. На Україні її звуть "посміттюха", тобто мусорщица, але, мабуть, найбільш вдало - "сусідка". Вона живе цілий рік по сусідству з людьми, частіше там, де є загони для утримання худоби. Годується всім, що тут знайде: жуками-навозниками, мухами, насінням бур'янів, зернятками. Довірливість птахів разюча. Вони ніби не помічають що проноситься повз транспорт, пішоход,и а сільськими вулицями бродять і зовсім без усякого страху. Гніздо влаштовують на землі, у ямочці, під прикриттям кущика, трави. У році дві кладки - одна, в кінці квітня, друга - на початку червня. Віддає перевагу самотності, якщо і зустрічається зграйка чубатих жайворонків, то, напевно, це ще не розпалася родина - дорослі птахи і виводок.

Третя станція "родина Ластівкові".

Ластівки. Ці птахи з такою ласкавою назвою, мабуть, одні із самих улюблених нами. Але чи багато ми знаємо про пернатих сусідок-щебетух, що живуть з нами під одним дахом?

Ластівка сільська іменується інакше косатка, може бути за її довгі "косиці" - кінці крайнього пір'я хвоста, а може бути за природну красу і витонченість. Синяво- чорний з металевим відтінком верх тіла, білі грудка і черевце, рудовато-коричнева смуга на лобі і такого ж кольору шийку.

Живе вона переважно в сільській місцевості, там, де є сіно, необхідне для скріплення гнізда, кінський волос для лотка. У сучасних містах цих птахів не зустрінеш, адже коли то вони селилися і в Харкові.

У народі кажуть: "Одна ластівка весни не робить". І в цих словах є частка істини. Але весна приходить одночасно з прильотом птахів, чуйно реагують на погоду, коли встановлюються погожі дні. Трапляється непередбачене: раптово нагрянуть холоди, і тоді ластівки опиняються в тяжкому становищі. Неспокійними зграйками спрямовуються вони на південь, туди, де тепліше, забиваються в сараї, будинки. Важко, неможливо допомогти птахам в цей час. Адже крім захисту від холоду їм потрібна їжа - літаючі комахи - мухи, комарі, дрібні жучки... одна надія на цілюще сонце, яке пробудить і пташиний корм.

Перші ластівки з'являються на початку - середині квітня. До будівлі гнізда приступають не відразу, хоча і повертаються до місця торішнього гніздування. Одна з необхідних для їх життя умов - близькість людини. Занедбані садиби ластівки через сезон-інший залишають. Гніздо подібно масивній відкритій чаші з липкою землі, глини з домішкою рослинних стебел, волосків. Лоток ретельно вистелений пір'ям, травою.

Коли житло вибудуване і підсохло, самка відкладає 4-6 білих з коричневими крапочками яєць. У період насиджування роль самця зводиться до символічної охорони гнізда. Але коли через 14-16 днів з'являються пташенята, обидві птиці весь світловий день будуть видобувати для них їжу. Близько 20 днів молодь не залишає свій будинок, і тільки повністю оперившись, зважується на крок в невідомий світ. У перші дні, зручно на гілочках найближчого дерева або на проводах, повністю перебувають на утриманні батьків, і тільки через тиждень- півтори починають самостійне життя. Так і дорослі птахи вже зайняті ремонтом або спорудою гнізд, підготовкою до виведення другого потомства.

Вдень зграї молодих ластівок кочують по лугах, а на ніч влаштовуються в заростях очерету. Через 30-40 днів у ці зграї вливаються птиці другого покоління. На початку серпня ластівки повністю поглинені зборами в далекі "зимові квартири".

А ось міська ластівка за своїм походженням птах гірський. Розселяючись на рівнинах, він вибирає для своїх гнізд "штучні скелі" - цегляні будівлі, залізобетонні конструкції мостів, шлюзові споруди водосховищ. Як і у сільській родички, у неї чорна лискуча спинка, а низ тіла і широкий "пасок" у хвоста - чисто білі. Хвостик короткуватий, з неглибокиим вирізом. За вороноване забарвлення оперення прозвали цю ластівку "воронок". Прилітають в останній третині квітня міські ластівки обґрунтовуються в місцях торішнього гніздування. Гніздо - півсфера з невеликим льотним отвором - прикріплюється до отвору вікна, карнизу будівлі. Частки землі або глини птиці приносять в дзьобі і склеюють слиною. Зсередини гніздо утеплюється вистиланням з пір'я і соломинок. На будівництво житла звичайно йде 10-12 днів. Це поодинокі споруди або цілі колонії з прикріплених один до одного десятків і сотень гнізд. Кладку з 4-6 білих, з рожевим відтінком яєць обидві птиці насиджують перші два тижні травня. Пташенята з'являються на світ настільки слабким, що тільки за допомогою батьків можуть розколоти шкаралупу.

Близько 20 днів молоді воронки живуть в рідному гнізді, але і, розпрощавшись з ним, ще деякий час тримаються всім виводком. Потім до середини серпня галасливої юрбою літають над містом, а їх батьки заклопотані проблемами, пов'язаними з вигодовуванням другого потомства.

В останні роки відзначається зменшення місць гніздування у великих населених пунктах, що пов'язано з скороченням запасів їх корму - літаючих комах. Це - результат широкого вжитку побутової хімії і в тому числі і препаратів для боротьби з комахами. Ось чому воронки тепер величезними колоніями поселяються за міською межею, частіше під мостами. Адже як не хочеться розлучатися з цими корисними птахами! Благополуччя ластів'ячих сімей багато в чому залежить від нас з вами.

На крутих берегах річок в норах живуть цілі колонії ластівок берегових або просто "береговушек". Вони менші за розмірами, ніж міські і сільські ластівки, з сірувато-бурими спинками і білим черевцем.

Повернувшись з півдня на початку травня, птиці підбирають місця для гніздування і приймаються за копання нір. З цією нелегкою справою пара береговушек впорається за 3-4 дні. Основне знаряддя праці - кігті. Нори глибиною до метра закінчуються гнiздовою камерою, яка вислана сухими стеблами трав, пір'ям. Кладка на рік буває одна: в кінці травня в гніздах з'являється 4-6 білих яєць, які насиджують поперемінно самець і самка протягом двох тижнів.

Пташенята через 18-20 днів вилітають з нори, але меж колонії не залишають. Подорослішавши і зміцнівши збираються в зграї і кочують уздовж водойми. У липні можна побачити на його берегах тисячі птахів. Об'єднавшись із сільськими і міськими ластівками, вони годуються і в селищах, влаштовуючись на відпочинок нескінченними гірляндами на проводах. Ночують у прибережних заростях, очеретах.

Наприкінці серпня ластівки берегові зазвичай зникають.

Що може загрожувати птахам малопривабливої зовнішності, в стороні від второваних туристських стежок? Але, на жаль, ластівок підстерігають найнесподіваніші "сюрпризи". Літні скидання води з водосховищ в окремі роки наводнюють колонії, змітаючи потомство береговушок в межах русла цілої річки. Нерегулярність водних потоків веде до підмиву берегів, обрушуючись, земля забирає пташині гнізда. А скільки людей їх розоряють просто так, з цікавості.

Фізкультхвилинка.

Вчитель пропонує учням об'єднатися в коло. По черзі кожен говорить: "Саймон сказав зробити так..." і показує рух. Всі за ним повторюють.

Четверта станція "родина Трясогузкові".

Родина трясогузкові об'єднує два роди пернатих - трясогузок і ковзанів, вельми характерних для орнітофауни Харківської області.

Найвідоміша представниця цієї родини - трясогузка біла. У народі існує повір'я, що, розбиваючи довгим хвостом лід, вона вивільняє скуті річки і тим самим наближає весну. На Україні її звуть "криголамка». Дійсно, прилітають рано, птах змушений шукати поблизу ополонок річок собі прожиток: дрібних рачків, водяних комах, наближаючись до крайки льоду. Бродить ополонкою і, змахуючи хвостом, ніби завдає один за іншим численні удари. Дивишся, на наступний день лід тріснув і поплив, почався льодохід. З перших проталин в середині березня і до жовтня-листопада біла трясогузка живе на Харківщині, а зиму проводить в далекій Африці. Птах володіє своєрідною зовнішністю: сіре зверху оперення на черевці переходить в біле, чорна голова і груди, білі щоки. Але головна особливість - довгий вузький хвіст, яким він постійно похитує. Сказано - трясогузка. Правда, називають її ще і "пастушка".

Живе поблизу водойм з обривистими розмитими берегами, де оголені коріння дерев утворюють сплетення, і є корм - дрібні безхребетні, комахи і їх личинки. Але охоче селиться поблизу житла людини, під мостами. Гніздову територію птиці займають не раніше другої половини квітня, а до кінця місяця приступають до спорудження гнізда. Будують його часом в найнесподіваніших місцях: в нішах серед коренів під річковим обривом, за карнизами під дахами сільських будинків, у штабелях дров... В старовину популярним місцем гніздування трясогузок були водяні млини, де вони селилися в греблях. Зовнішня частина гнізда - велике і недбале, нещільне нагромадження рослинного матеріалу, в центрі якого лоток, свитий з тонких стеблин трав, вовни тварин. У році у трясогузки дві кладки: перша, з 5-6 білястих, трохи крапчастих яєць, буває в першій декаді травня, друга - в першій декаді липня.

Осінній відліт йде як ніби непомітно. З кінця серпня - початку вересня залишають насиджені місця наші трясогузки, а потім з'являються пролітні групи птахів, які годуються тут і відпочивають, щоб продовжити свій шлях на південь.

Без коника лісового або щевриці, неможливо уявити літній ліс. Не крупніше за білу трясогузку, але з більш коротким хвостом, поздовжніми темними плямами, що густо покривають жовто-буру спинку, грудку, шию, груди, ця пташка здається сіренькою, малопомітною. Живе в листяних і хвойних лісах, воліючи галявини і просіки, іноді в лісосмугах і старих садах. Прилітає в різні терміни - з середини до кінця квітня.

У травні, самці щосили токують і співають. Сидячи на гілці або верхівці дерева, коник видає скромний, щебет і, раптом, злетівши, починає швидкими змахами крил майже вертикально підніматися вгору. Потім так само раптово падає на розставлених під кутом крилах і з розпущеним хвостом як би скочується по крутій гірці. Весь струмовий політ супроводжується мелодійною і протяжною піснею.

Гніздо коник споруджує на землі, у поглибленні під кущем трави, папороті, у пенька. Будівельний матеріал - стеблинки, листочки лісових злаків, сухий мох. Зсередини житло викладених тонкими стеблинками і волоссям. Самка висиджує 4-6 плямистих яєць близько двох тижнів, до кінця травня. Приблизно стільки ж часу обоє батьків виходжують пташенят. В середині червня потомство вилітає з гнізда, у цей період молоді ковзани повсюдно кочують на лісових дорогах, по просіках. Друга кладка припадає на другу половину травня.

Скупчення зграй птиці не утворюють. З середини вересня птиці залишають наші ліси.

П'ята станція "родина Воронові".

Свою назву ці великі розважливі й обережні птиці отримали неспроста. "Злодій вона" - птах, яка не упустить можливості поживитися чужим. Здавна викривали цю братію у викраденні пташиних гнізд і курчат, золотих кілець та інших прикрас. Один натураліст-харків'янин виявив у гнізді сороки наручний годинник.

Але не можна забувати і про те, що воронові - сумлінні санітари: поїдаючи загиблих тварин, покидьки, очищають природу від джерел інфекції. Тому не варто огульно підходити до оцінки цих таких потрібних птахів.

Чорний Крук - найбільший представник родини. "Крук" звуть його на Україні, передаючи характерні для птиці звуки "крук-крук-крук-крук...". Широко поширений крук в межах Харківської області, хоча і не численний. Віддає перевагу лісу з високим древостоєм. У степовій частині області поселяється в балкових лісках, а при нагоді може гніздиться і на опорі високовольтної лінії. Живуть круки у нас осіло, відокремленими парами. Сім'ї розселяються одна від одної на відстані декількох кілометрів. Будучи всеїдними, круки поїдають мишоподібних гризунів, великих комах. Харчуючись падаллю, вони завжди присутні в районах боєнь і звалищ, тваринницьких ферм і пасовищ. Невтішну славу придбав собі крук з-за цією своєї прихильності. У творах мистецтва його образ здавна сприймається як символ смерті. Та й зовні птах виглядає досить зловісно: чорне з синюватим відливом оперення, дзьоб і ноги теж чорні. Потужний дзьоб зверху у ніздрів трохи прикритий жорсткими щетинками, кігті сильні. Старі самці досягають у вазі півтора кілограмів. Хочеться відразу попередити вас від помилок. Великі чорні птахи, літаючі взимку зграями, так і в інші пори року над містом, - це граки. Круки зграями не тримаються, і в населені пункти залітають навряд чи.

Навесні вони зустрічають раніше інших птахів. В середині лютого пара круків в районі, де у них збереглося займане протягом ряду років гніздо, здійснюють хитромудрі шлюбні піруети. Високо над лісом два чорні птахи з горловими криками, граючи, переслідують один одного, змагаються у виконанні складних фігур пілотажу. В кроні високого дуба споруджують потужне гніздо, що вистилають шерстю. Неподалік буває ще одне таке ж саме, і птахи можуть змінювати місце проживання.

Кладку з 4-6 блакитно-зелених яєць з першої декади березня насиджують поперемінно самка і самець протягом 20 днів. В середині квітня з появою пташенят у батьків турбот додається: треба оберігати їх, годувати. До початку червня молодняк, невідступно слідуючи за дорослими, робить перші невпевнені самостійні польоти.

До зими круки будуть літати на промисел всією родиною, затівати над рідним лісом гри, і тільки в грудні виводок розпадеться, і залишиться у свого гнізда чекати весни пара старих птахів.

Чисельність круків з року в рік знижується. І якщо навіть це не результат навмисного знищення птахів, господарська діяльність людини нерідко буває для них згубною. Так що марно крука зараховують до довгожителів. Відомі рідкісні випадки, коли вік окремих особин, які живуть у зоопарку, сягав 50 років.

Ніколи миролюбний крук не був викритий в розбої, а ось його найближча родичка - ворона сіра користується поганою репутацією. Розоряє гнізда птахів - качок, лисок, чайок, чапель... Немає птиці хитріше і підступніше її. Особливо сіра ворона шаленіє в пору, коли вигодовує пташенят. Живучи у нас осіло, взимку норовить прогодуватися поблизу людини. Її неважко впізнати: оперення приємного сірого кольору, а голова, горло, крила і хвіст - чорні. Чорний дзьоб і ноги.

Настає весна. І ще зовсім недавно зграями харчуються в містах ворони розбиваються на пари, обживають галявини лісу, гаї, старі занедбані сади, іноді поодинокі старі дерева в заплаві річки. Збереглося торішнє гніздо - його ремонтують, немає - будують нове. Споруда міцна з гілочок різної товщини, надійно кріпляться один з одним. Вистилка акуратна, з великою кількістю вовни, пір'я, іноді клочків шкір тварин, ганчірок, шматків паперу, м'яких стебел рослин. В середині квітня самка відкладає 4-6 зеленуватих, з бурими плямами яєць і близько трьох тижнів їх висиджує. Самець постійно охороняє її, з криками кидаючись назустріч наближенню небезпеки. Наприкінці травня всі члени сім'ї молоді і старі - кочують по полях, пересыхаючим старицям річок. У серпні батьки залишають своє потомство, а молодь збирається в зграї і продовжує кочівлі аж до морозів.

Всеїдна ворона харчується комахами, молюсками, хробаками, гризунами, ящірками, жабами: не гребує падаллю, снулою рибою. У хід йдуть і рослинні корми, у тому числі і насіння бур'янів. Все це дозволяє говорити про сіру ворону як про птаха, що приносить певну користь сільському господарству. Наступний представник цієї родини - сорока. Сорока-"белобока", "злодій", лісова пліткарка... скільки нелесного дізнаємося про неї ще в ранньому дитинстві з перших прочитаних книжок. Але сорока заслуговує і багато добрих слів.

Це - дуже красивий птах. Строкате біло-чорне оперення - урочистий і строгий вигляд. Довгий чорний з зеленим блиском хвіст, раптом ефективно що розгортається віялом, розумні темні очі, весела вдача, тріскучий бадьора пісня. Живе в наших краях всюди круглий рік. Хіба що на зиму залишає чагарникові зарості, полезахисні і придорожні посадки, непролазні терновники в степових балках, і селяться ближче до людини.

Вчитель вивішує на дошці питання:

Назвіть представників родини воронові.

Який тип розвитку у горобиних?

Яке гніздо будує ворон?

Чи Правда, що ворон - це самець, а ворона - самка?

Чим годують своїх пташенят круки?

V. Закріплення набутих знань.


Учні дають відповіді на питання, вивішені на дошці.

VI. Підведення підсумків уроку





Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.