Пам"ятка " Літо "

Опис документу:
Нагадаємо ці прості правила: Не можна дозволяти дітям увесь день перебувати на сонці, це може призвести до погіршення апетиту, розкладу сну, вередувань. За сонячної погоди обов’язково одягати панамку з бавовняних тканин, бажано світлого кольору.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Пам'ятки «Літо»
Слайд № 1

Пам'ятки «Літо»

Дитина на сонці Літо не літо без сонячних ванн. Народна мудрість каже: «Куди рідко заглядає сонце, туди часто заходить лікар». Ультрафіолетові пром...
Слайд № 2

Дитина на сонці Літо не літо без сонячних ванн. Народна мудрість каже: «Куди рідко заглядає сонце, туди часто заходить лікар». Ультрафіолетові промені мають бактерицидний і протирахітний вплив. Перебування дитини на свіжому повітрі за сонячної погоди протягом 2,5–3 годин забезпечує організм добовою нормою вітаміну Д. Однак пам’ятаймо, що сонячні промені принесуть користь лише за умови обережності. Нагадаємо ці прості правила: Не можна дозволяти дітям увесь день перебувати на сонці, це може призвести до погіршення апетиту, розкладу сну, вередувань. За сонячної погоди обов’язково одягати панамку з бавовняних тканин, бажано світлого кольору. Але навіть у панамці дитина має гратися у смугах світлотіні. Приймати сонячні ванни найкраще біля водойм у період з 9 до 11 або з 16 до 18 годин — у цей час сонце не дуже пекуча, а ультрафіолетове опромінювання найбільш ефективне. Спочатку сонячні ванни треба приймати в трусах і майці, а згодом у самих трусиках. 

У перші дня на відкритому сонці можна перебувати не більше ніж 5–6 хвилин. Поступово тривалість сонячних ванн збільшують до 10–15 хвилин (одноразов...
Слайд № 3

У перші дня на відкритому сонці можна перебувати не більше ніж 5–6 хвилин. Поступово тривалість сонячних ванн збільшують до 10–15 хвилин (одноразове перебування на сонці) і до 40–50 хвилин (протягом дня). Після сонячних ванн дитині краще спочатку побути в затінку протягом 10–15 хвилин, а потім скупатися або прийняти душ чи облитися водою з лійки. однак, якщо трапилася неприємність, необхідно знати правила надання першої допомоги: під час теплового та сонячного удару (почервоніння обличчя, активне потовиділення, слабкість; у тяжких випадках блідість, втрата свідомості, блювання) порушується нормальна теплорегуляція організму і підвищується температура тіла. Перша допомога в такому випадку полягає в тому, що дитину відносять у затінок, прохолодне місце, знімають з неї верхній одяг, на голову та груди кладуть змочений холодною водою рушник. Дитину напувають охолодженою кип’яченою водою; За носової кровотечі дитину необхідно посадити з відкинутою назад головою, поклавши на перенісся холодну примочку.

Особливості харчування дітей улітку Улітку на нашому столі є всіляка літня смакота: овочі, ягоди, фрукти, наші й заморські, свіжа і така корисна зе...
Слайд № 4

Особливості харчування дітей улітку Улітку на нашому столі є всіляка літня смакота: овочі, ягоди, фрукти, наші й заморські, свіжа і така корисна зелень. Усі батьки, прагнучи завітамінізувати свою дитину, не жаліють грошей на ці радощі. Усе б нічого, але дитячі лікарі хапаються за голову: саме захворювання органів шлунково-кишкового тракту в дітей стають домінуючими. І літо в цьому теж винне. Чому? Гастроентерологи стверджують, що настання літа — це вже проблема. Так, за високих температур холодильні установки не завжди можуть впоратися зі своїми завданнями. Але ж якість і свіжість продуктів має величезне значення в системі здорового харчування, особливо дитячого. Строк придатності Усякий продукт повинен зберігатися тільки певний строк. Наприклад, приготували салат — одразу з’їли. Улітку не допускається зберігання салатів у холодильнику навіть протягом декількох годин.

Перш ніж придбати продукти в супермаркеті, обов’язково перевірте строк придатності. Пам’ятайте, що молочні продукти повинні зберігатися в холодильн...
Слайд № 5

Перш ніж придбати продукти в супермаркеті, обов’язково перевірте строк придатності. Пам’ятайте, що молочні продукти повинні зберігатися в холодильних установках — навіть йогурти зі строком в один місяць. До речі, найчастіше отруєння спричиняють продукти, куплені в магазинах. Тому, відкривши вдома йогурт, придивіться: якщо сироватка відділилася від згустку або продукт перетворився на грудкувату масу, краще його не їсти.

Фрукти слід мити обов’язково! Усі знають, що продукти, уживані в їжу, повинні бути добре вимиті. Та чи всі так роблять? Багато городян улітку відпо...
Слайд № 6

Фрукти слід мити обов’язково! Усі знають, що продукти, уживані в їжу, повинні бути добре вимиті. Та чи всі так роблять? Багато городян улітку відпочивають на дачах, де все росте на кущах. Ну як устежиш за трирічним малям, що прямо тут може поласувати ягідкою? І все-таки бажано не допускати такого, а дітям пояснити, що ягоди можна їсти тільки після того, як їх гарненько вимиють. Саме через немиті овочі й фрукти відбувається зараження не тільки інфекційними захворюваннями, але й глистами та іншими паразитами. Для поливання плодоносних рослин часто використовують органічні добрива, та і в землі можуть бути і навіть обов’язково є яйця глистів, цисти лямблій. Сьогодні навіть дитина знає, що якість води, що біжить із крану, дуже низька. Тому, помивши фрукти проточною водою, сполосніть їх кип’яченою. Крім того, ті продукти, що росли в теплицях, гельмінтологи радять якийсь час потримати у воді, ледве підкисленій оцтом, тому що тепличні овочі та фрукти найчастіше обробляють органічними речовинами. 

Фрукти, які ми купуємо в магазинах і на ринках, слід обробляти обов’язково. Деякі з них треба не тільки мити, але й зрізати шкірочку: гарні блискуч...
Слайд № 7

Фрукти, які ми купуємо в магазинах і на ринках, слід обробляти обов’язково. Деякі з них треба не тільки мити, але й зрізати шкірочку: гарні блискучі яблучка швидше за все були оброблені речовинами, що містять віск або парафін (саме тому вони жирнуваті на дотик). За хорошої погоди чому б не погуляти всією родиною містом: поспілкуватися, подихати свіжим повітрям, отримати порцію вітаміну D, а як здолає голод — зайти в кафе? Тільки кафе слід вибирати таке, де є спеціальне дитяче меню. До складу його належать страви, спеціально адаптовані для дітей. Однак страви ці, швидше за все, будуть готуватися з не дуже корисними для здоров’я добавками, на олії, у якій безліч насичених жирних кислот. Від чого слід відмовитися, так це від фаст-фуду (швидкого харчування): різних смажених пиріжків, гарячих бутербродів, розчинних супів, газованих напоїв, м’якого морозива. М’ясо в подібних закладах готують на дуже гарячому маслі, а його тривале нагрівання сприяє утворенню токсичних речовин і канцерогенів, які провокують онкологічні захворювання.

Будь-які страви, приготовлені у фритюрі, містять багато жиру й викликають різкий викид жовчі і ферментів, що може спричинити спазм кишкового тракту...
Слайд № 8

Будь-які страви, приготовлені у фритюрі, містять багато жиру й викликають різкий викид жовчі і ферментів, що може спричинити спазм кишкового тракту. Лимонади виготовляють з ароматизаторів, смакових есенцій, барвників і великої кількості стислого вуглекислого газу, що теж не корисно для дитячого організму. У ресторанах ви можете замовити кашу, домашні пельмені, тушковане м’ясо в горщику, тільки попросіть кухаря не класти туди спецій. В італійському ресторані замовте парову рибу. Універсальні варіанти — варена картопля, пюре, рис, парові овочі. Можна навіть замовити для дитини страву, зкомбіновану з декількох гарнірів.

Улітку — до моря Вирушаючи у відпустку, і діти, і батьки опиняються в умовах, зовсім для них не звичних: інший клімат, інша їжа, інша вода... Якщо ...
Слайд № 9

Улітку — до моря Вирушаючи у відпустку, і діти, і батьки опиняються в умовах, зовсім для них не звичних: інший клімат, інша їжа, інша вода... Якщо дитина маленька, фахівці радять частину їжі брати з собою. Це можуть бути сухі адаптовані суміші, каші для дитячого харчування — їх можна готувати в будь-яких умовах, досить залити окропом або молоком. Після року доречними будуть м’ясні й рибні консерви, баночки з фруктовим і овочевим пюре, соки. У готелі вас виручить шведський стіл. До вечері можна замовити кухареві щось таке, що підходить саме для дитячого організму. Часто батьки дають своїм малятам свіжі соки. Педіатри радять утриматися від цього, тому що яблучна, молочна та оцтова кислоти є серйозними подразниками для підшлункової залози. Для того щоб сік добре засвоювався дитячим організмом, його необхідно розводити водою навпіл. До того ж, питний режим дитини повинен складатися не з одного тільки соку, треба давати стільки, скільки дозволено в цьому віці.

Трирічний карапуз може випити лише 200 г соку за день, півторарічний — 100–120 г, а якщо малюкові сім місяців — давайте 80 г. Однак часто батьки не...
Слайд № 10

Трирічний карапуз може випити лише 200 г соку за день, півторарічний — 100–120 г, а якщо малюкові сім місяців — давайте 80 г. Однак часто батьки не обмежують малюка — він може й літр випити. І часто підшлункова залоза дитини не справляється, виникають періодичні болі, здуття живота, нудота, блювота. На відпочинку також не бажано експериментувати, куштуючи невідомі фрукти. Статки багатьох родин дозволяють батькам потурати дитячим капризам і, особливо, харчовим пристрастям. Очі розбігаються від продуктового достатку в супермаркетах. Саме тому хвороби травлення називають хворобами цивілізації. Тому навіть гарного і смачного треба в міру. Адже продукти, які ми вживаємо, містять велику кількість консервантів і синтетичних добавок. Організм дитини часом не витримує подібних навантажень. Сьогодні навіть маленькі діти мають серйозні порушення органів травлення. Правда, частіше це функціональні відхилення, а не серйозні захворювання — порушення ферментативної активності органів або моторної функції. Однак якщо вчасно не усунути причини подібних відхилень, може сформуватися органічна патологія. На те ми й цивілізовані люди, щоб раціонально організовувати своє життя.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»