Опис на тему: Журавель сірий

Опис документу:
Поширення: Гніздиться на Поліссі, іноді в заболочених долинах річок Лівобережного Лісостепу. Під час сезонних міграцій зустрічається по всій території, концентрується у Присивашші, де зареєстровано поодинокі гнізда. В минулому ареал виду охоплював весь помірний пояс Євразії. Тепер європейська частина ареалу дуже скоротилася (поширений гол. чин. на Скандинавському п-ві). Зимує у Пн. Африці, Зх. та Пд Азії.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Журавель сірий

Біологічна класифікація

Домен:

Еукаріоти (Eukaryota)

Царство:

Тварини (Metazoa)

Тип:

Хордові (Chordata)

Клас:

Птахи (Aves)

Надряд:

Кілегруді (Neognathae)

Ряд:

Журавлеподібні (Gruiformes)

Родина:

Журавлині (Gruidae)

Рід:

Справжній журавель (Grus)

Вид:

Журавель сірий

Біноміальна назва

Grus grus
Linnaeus, 1758

Ареал журавля сірого:

     Месця гніздування      Місця зимування

Журавель сірий (Grus grus) — великий птах, що мешкає в Європі і Азії, третій за чисельністю вид родини журавиних.

Таксономічна характеристика: Один з 10 видів роду, один з 2 видів роду у фауні України, представлений номінативним підвидом.

Статус: II категорія.

Поширення: Гніздиться на Поліссі, іноді в заболочених долинах річок Лівобережного Лісостепу. Під час сезонних міграцій зустрічається по всій території, концентрується у Присивашші, де зареєстровано поодинокі гнізда. В минулому ареал виду охоплював весь помірний пояс Євразії. Тепер європейська частина ареалу дуже скоротилася (поширений гол. чин. на Скандинавському п-ві). Зимує у Пн. Африці, Зх. та Пд Азії.

Зустрічався в с. Полонки Прилуцького району.

Місця перебування: Важкоприступні, частіше лісові, болота в долинах річок та навколо великих озер; у Присивашші - солонцюватий приморський степ.

Чисельність: Імовірно, 100-200 пар На поч. 60-х рр. 20 ст. 400-450 пар гніздилося на Поліссі та 50-60 пар - на Лівобережжі.

Причини зміни чисельності: Скорочення площі боліт внаслідок осушування. Посилення фактора непокоєння та винищування птахів людиною. Використання пестицидів.

Особливості біології: Перелітний птах. Весняний проліт відбувається у березні - на поч. травня. В місцях гніздування з'являється наприкінці березня - в 1-й пол. квітня. Моногам, пари постійні. Гнізда (із стебел, листя, шматочків торфу, моху) влаштовує на сухому місці серед болота (на купині або дернині), частіше на межі лісу і болота. У кладці 1-З яйця (квітень). Насиджують (після відкладання першого яйця) самка і самець (28-31 день). Пташенята піднімаються на крило у 65-70-денному віці (остання декада липня - 1-а пол серпня) Статевозрілим стає на 4-6-му році життя Відліт і осінній проліт триває з 2-ї декади вересня до середини жовтня. Живиться переважно рослинною їжею (зелені частини рослин, насіння злаків, ягоди брусниці, журавлини); поїдає також комах, молюсків, червів, дрібних хребетних, яйця птахів тощо.

Розмноження у неволі: Не спостерігалось.

Заходи охорони: Занесено до Червоної книги України (1994, 2009). Охороняється в Поліському природному заповіднику, де гніздиться бл 20 пар. Треба створити заповідні ділянки в околицях с Перебродів Дубровицького р-ну Рівненської обл., у Петрівському лісництві Ізюмського лісгоспу Харківської області, у долині р Самари (Дніпропетровська обл) та сезонні заказники на ділянках боліт, де гніздиться журавель сірий.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Створення та ведення власного блогу на платформі WordPress»
Левченко Ірина Михайлівна
24 години
490 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.