Опис на тему: Тхір степовий

Опис документу:
Тварина родини куницевих довжиною 490-520 мм, масою 570-960 г, світло-піщаного кольору, з хвостом (120- 150 мм) від середини до кінця темно-бурим. Шерсть навколо очей, груди, частина спини і стегна, передні кінцівки по лікоть, задні по коліна та ву іька поперечна смуга на череві також темно-бура.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Тхір степовий (хорек степной)

Тварина родини куницевих довжиною 490-520 мм, масою 570-960 г, світло-піщаного кольору, з хвостом (120- 150 мм) від середини до кінця темно-бурим. Шерсть навколо очей, груди, частина спини і стегна, передні кінцівки по лікоть, задні по коліна та ву іька поперечна смуга на череві також темно-бура. Плями біля очей мають вигляд маски. Тіло видовжене, лапи досить короткі. Анальні залози, як і в його родича тхора лісового, або темного, виділяють секрет, що надає тхорам специфічного запаху. На Україні оселяється переважно в Лісостепу та Степу. Хутро його в окремі роки в СРСР за цінністю посідало сьоме, а в деяких регіонах навіть одне з перших місць. В республіці наприкінці 20-х років мисливці за сезон здавали понад 100 тис. шкурок, на початку 40-х років - 12,5-19 тис, а за 1953- 1956 рр.- лише понад 100 штук. Нині їх мало. Тхір степовий уникає населених пунктів, хоча може жити безпосередньо поблизу селищ. Розселюється по річкових долинах до північних районів приблизно на межі Київ-Калуга.Був помічений с. Рудівка Прилуцького района. Живе у відкритих степах по ярах, біля курганів, покинутих загонів для худоби, біля старих скирт. Поселяється на різних за структурою грунтах, іноді (як виняток) на орних землях. У кожному конкретному районі поселення пов'язані з тією екологічною обстановкою, в якій живуть гризуни, що стають об'єктами харчування тхора. Використовує переважно чужі нори: ховрахів, хом'яків та інших гризунів. Іноді риє й сам прості та дуже мілкі нори до 0,5 м глибиною і не турбується про їх благоустрій. Нори не вистеляє. Інколи з'єднують 2-3 нори ховраха, розширюючи їх ходи та камери. Вхідний отвір жилої нори тхора завжди добре розчищений, має гладкі та блискучі стінки. Нора тхора з більш широким вхідним отвором та більшим діаметром купи наритої землі, свіжих екскрементів, ніж ховраха. Особливо характерне розміщення наритого грунту, який розкидається навколо вхідних отворів не рівномірно, а окремими купками, іноді в два чи три боки. Ознакою перебування тхора в норі є відсутність на свіжонако-паній землі слідів звіра або вони спрямовані до нори. Активні тхори вночі та в сутінках. Вдень полюють переважно молоді звірі. Ведуть поодиноке життя. Тхори не належать до осілих тварин - подорожують за ховрахами. Тільки під час вигодівлі малят довше живуть на одному місці. На відміну від тхора темного, їжа тхора світлого - здебільшого гризуни: миші, полівки, хом'яки, птахи, що гніздяться на землі, та їх яйця, плазуни, жуки. Здобуває їжу подібно до всіх хижаків крадькома. Рухається великими стрибками, роблячи петлі. Спритна та смілива тварина. Постійне переміщення в пошуках їжі не виробило в неї рефлексу на захист своєї ділянки. Вагітність тхора степового триває 36-40 днів. У кінці квітня - на початку травня у самки з'являється до 18 малят (в середньому 8). Малята народжуються голими, сліпими, але в перші ж дні покриваються коротким білим волоссям. Приблизно до 10 днів кінцівки, лоб та спина темніють. Хутро в молоді подібне до батьківського, але більш темне. Статеві відміни в забарвленні відсутні. Малята починають бачити через 15-30 днів. Зуби прорізуються наприкінці другого тижня. За свідченням Г. В. Сележинського, малята після народження наступного дня здатні сплітатись в щільний клубок. Такий рефлекс не дає їм змоги виповзати з нори і допомагає зберігати цінне тепло. Мати захищає малечу своїм тілом від холоду, а коли стає тепло, може витягати на поверхню. Коли звірята досягають приблизно місячного віку, вони набувають деяких рефлексів самозбереження - в разі небезпеки можуть швидко ховатися в норі. Через кілька місяців тхорята, як дорослі, здатні вбивати свою жертву - кусати в потилицю. Статевозрілими стають вії міс. В одній із книг давньогрецького вченого Страбона є дані про те, що римський імператор Август (близько ЗО р.д.н.е.) надіслав загін легіонерів, щоб допомогти жителям Балеарських островів в Середземному морі знищити кролів, які катастрофічно розмножувались. Головною дійовою особою в цій боротьбі стали тхори. В. І. Абеленцев вважав, що на Україні в 70-х роках налічувалося близько ЗО тис. тхорів степових, які винищували до 2 млн ховрахів, сліпаків та хом'яків, до 300 млн полівок, мишей. На ті часи вид характеризувався значними коливаннями чисельності. Нестача їжі, епізоотії, затоплення нір талими водами та степові пожежі, а головне зміна умов навколишнього середовища стають причинами зменшення кількості тварин. Тхір степовий охороняється в степових заповідниках: Чорноморському, Українському степовому та Луганському.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«ZOO-психологія: як навчитися розуміти тварин»
Левченко Вікторія Володимирівна
36 годин
590 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.