Опис на тему: Горностай

Опис документу:
При народженні вони важать усього три-чотири грами, через місяць прозрівають, а ще через два — стають цілком дорослими. Дорослі тварини мають у довжину від 16 до 38 сантиметрів. Горностай — хижак. Полює на маленьких, а іноді й більших за себе ссавців, переважно на гризунів.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Горностай

Біологічна класифікація

Домен:

Ядерні (Eukaryota)

Царство:

Тварини (Metazoa)

Тип:

Хордові (Chordata)

Клас:

Ссавці (Mammalia)

Ряд:

Хижі (Carnivora)

Родина:

Куницеві (Mustelidae)

Підродина:

Куницеві (Mustelidae)

Рід:

Куниця (Martes)

Вид:

Горностай

Біноміальна назва

Mustela erminea
Linnaeus, 1758

Горноста́й (Mustela erminea L.) — невелика хутрова тварина родини куницевих.

При народженні вони важать усього три-чотири грами, через місяць прозрівають, а ще через два — стають цілком дорослими. Дорослі тварини мають у довжину від 16 до 38 сантиметрів.

Горностай — хижак. Полює на маленьких, а іноді й більших за себе ссавців, переважно на гризунів. Нищить пташині гнізда — найбільше потерпають від нього жайворонки, ластівки, рябчики і навіть тетеруки. Коли бракує звичного корму, горностаї полюють на змій, ящірок, жаб, а в скрутну годину не гребують і ягодами ялівника. Така всеїдність — одна з характерних рис родини куницевих, до якої належить горностай. Невибагливий він і до місцевості, де селиться. Ведучи наземний спосіб життя, тварина будь-де почувається зручно і затишно: під купою каміння, в густому чагарнику, в старій кротячій норі або в першій-ліпшій заглибині просто неба. Буває, нишпорить чужими норами, віроломно нападає і знищує їхніх господарів. Усе це — свідчення високих адаптивних можливостей звірка.

Горностай — вправний плавець, добре лазить деревами, непогано орієнтується в підземних лабіринтах, швидко пересувається у снігу. Звіркові в цьому допомагає гнучке видовжене тіло, загострена мордочка з короткими, майже трикутними вухами, гострі пазурі. Горностай належить до тих рідкісних видів хижаків, які роблять неоціненну послугу людині, знищуючи шкідливих гризунів. А ще звірків цінують за їх м'яке, густе хутро, взимку — сліпучо-біле, окрім чорного кінчика хвоста, і рудувато-буре — о теплій порі року.

Поширений горностай у лісостепових районах Західного Сибіру і Північного Казахстану.

Поширення. Майже по всiй тер. України, крiм Криму i приморських районiв Запорiзької та Донецької областей. Ареал охоплює лiсостепову, лiсову та лiсотундрову зони Європи, пн. частину Азiї, Кавказ, гори Серед. Азiї, Пн. Монголiю, Китай, о-ви - Сахалiн, Курильськi та Японськi. Поширений у Пн. Америцi. Місця перебування. Долини річок, береги потоків і струмків, озер, ставків, болота, плавні, ліси та узлісся, переліски та чагарникові зарості; деколи трапляється на полях і в населених пунктах. Чисельність. У 1968 р. налічувалося 1,5 - 2 тис. особин. Причини зміни чисельності. Несприятливі екологічні фактори, зокрема метеорологічні умови (суворі зими і холодні весни), хвороби (гельмінтози, які в окремі роки вражають до 50 % звірів, туляремія, чума тощо), осушувальні меліорації. Особливості біології. Веде осілий, прихований присмерковий і нічний спосіб життя. Активний протягом року. Добре плаває, лазить по кущах і деревах. Кубла влаштовує в норах гризунів, дуплах дерев, купах хмизу та серед каміння. Живиться гризунами, птахами та їхніми яйцями, плазунами і жабами, іноді комахами, плодами рослин, але в основному мишами та полівками, яких у роки масового розмноження знищує більше, ніж може з`їсти. Після снігопадів полює під снігом. Самка раз на рік (лютий - кін. травня) після 210 - 330-денної вагітності народжує 2 - 10 (іноді до 18) малят. Статевозрілим стає у З- 4-місячному віці. Цінний хутровий звір. Вороги - лисиця, куниця, тхір чорний та хижі птахи. Розмноження у неволі. Розмножується, придатний для розведення у штучних умовах. Заходи охорони. Охороняється у природних заповідниках.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Сучасні проблеми адаптації та соціалізації особистості»
Левченко Вікторія Володимирівна
36 годин
590 грн