Опис на тему: Чорний лелека

Опис документу:
Чорний лелека (Ciconia nigra) — вид птахів з роду справжні лелеки, родини лелекових. Малодосліджений через свій відлюдькуватий спосіб життя. Селиться переважно біля лісових озер чи лісових боліт. Поширений майже по всій території Євразії у лісовій та лісостеповій зоні.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Чорний лелека

Біологічна класифікація

Домен:

Еукаріоти (Eukaryota)

Царство:

Тварини (Metazoa)

Тип:

Хордові (Chordata)

Підтип:

Черепні (Craniata)

Надклас:

Щелепні (Gnathostomata)

-

Зауропсиди (Sauropsida)

Клас:

Птахи (Aves)

Ряд:

Лелекоподібні (Ciconiiformes)

Родина:

Лелекові (Ciconiidae)

Рід:

Справжні лелеки Ciconia

Вид:

Чорний лелека


Поширення чорної лелеки: оранжевий - місце розмноження, синій - місце міграції, зелений - цілорічне проживання.

Чорний лелека (Ciconia nigra) — вид птахів з роду справжні лелеки, родини лелекових. Малодосліджений через свій відлюдькуватий спосіб життя. Селиться переважно біля лісових озер чи лісових боліт.

Поширений майже по всій території Євразії у лісовій та лісостеповій зоні. На відміну від білої лелеки намагається уникати людей, тому представників цього виду рідко можна побачити. Поширений на всій території України, переважно на Волині та Поліссі.

Охорона

Занесено до Червоної книги України (1994, 2009).

Чорний лелека

Чорний лелека (Ciconia nigra L.) за розмірами дещо менший від білого. Довжина тіла становить 95-100 см, розмах крил – 185-205 см, вага близько 3 кг. Оперення у дорослого птаха переважно чорне з зеленим і пурпуровим металічним полиском. Груди, черево, частина пер споду крил і підхвістя – білого кольору. Дзьоб, ноги, горло, гола шкіра довкола ока і вуздечка – яскраво червоного забарвлення. Молодий птах, на відміну від дорослого, має темно-буре оперення верху тіла без металічного полиску. Гола шкіра довкола ока, вуздечка, дзьоб і ноги – оливково-бурі.

Статевої зрілості досягає на третьому році життя. Живе чорний лелека 6-8 років. В природних умовах зафіксовані птахи віком 15 і 18 років. У неволі відомий випадок, коли лелека прожив 30 років.

На відміну від білого лелеки, чорний має голос: це неголосні звуки "че-лі" або "чи-лін". У пташенят низький і сильний голос. Іноді чорний лелека клацає дзьобом, хоча значно рідше і тихіше ніж білий. Під час польоту чорний лелека, як і білий, часто ширяє.

В Україні маємо дві гніздових популяції чорного лелеки. Карпатська охоплює Східні Карпати і прилеглі рівнини у межах Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Поліська – ліси Українського Полісся в межах Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської областей. Окремі випадки гніздування чорного лелеки відомі з Тернопільської, Хмельницької, Вінницької і Полтавської областей.

У світі налічується близько 20 тис. гніздових пар чорного лелеки. В Україні за попередніми оцінками гніздиться 800-900 пар. З яких у Карпатах 150-200 пар і на Поліссі – 600-700.


Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Google-сервіси в роботі вчителя»
Левченко Ірина Михайлівна
16 годин
390 грн