Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Особливості адаптації та модифікації освітнього процесу в контексті інклюзивного навчання
»

Наукова-дослідна робота на тему "Трудова акція «Дослідницький марафон»"

Позашкільна освіта

Для кого: 8 Клас

20.10.2018

730

21

0

Опис документу:
Мета: ознайомлення з особливостями вирощування високих врожаїв перцю Айвенго з насіння, аналіз можливості зниження собівартості вирощування перцю, удосконалення методів організації праці, підвищення родючості ґрунту, розвиток вміння працювати в землеробстві, виховання поваги до сільськогосподарської праці. Об’єктом даної роботи є вирощування солодкого перцю. Предметом роботи є організація вирощування перцю Айвенго з насіння на території пришкільної ділянки.
Перегляд
матеріалу
Отримати код

ЗМІСТ

ВСТУП

І. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1.1. Опис овочевої культури

1.2. Характеристика солодкого сорту перцю Айвенго

ІІ. СУЧАСНИЙ СТАН ПРОЕКТУ

2.1. План заходів

2.2. Фотозвіт

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ВСТУП

Тема дослідницького проекту:

«Вирощування перцю Айвенго з насіння»

Актуальність: Перець солодкий – однорічна, теплолюбна рослина, різновид Перцю однорічного (овочевого). Інша назва - Паприка. Перець споживають у свіжому, фаршированому та маринованому вигляді. Солодкий перець є цінною сировиною для консервної промисловості, вироби якої користуються великим попитом у населення. Перець має дієтичні і лікувальні властивості. Його широко використовують у медицині. Перець дуже багатий на вітаміни, особливо на вітамін С (не поступається лимону і чорній смородині). Зрілі плоди містять 289—324 мг/100 г, у плодах технічної спілості його в три рази менше. Досить з'їсти невеликий шматочок сирого солодкого перцю, всього 30—40 г, щоб задовольнити добову норму людини у цьому вітаміні. Важливо те, що цей вітамін у перці не руйнується протягом 70-80 днів. Крім того, плоди перцю багаті на каротин і рутин, що володіє Р-вітамінною активністю. У медицині рутин застосовується як засіб, що зміцнює стінки кровоносних капілярів. Плоди також містять вітаміни В1, В2 і Е. Незважаючи на таку високу поживність плодів, вживати їхній потрібно обережно, особливо при захворюваннях шлунка, кишківника, печінки і нирок, тому що в них багато ефірних олій і грубої клітковини.

Мета: ознайомлення з особливостями вирощування високих врожаїв перцю Айвенго з насіння, аналіз можливості зниження собівартості вирощування перцю, удосконалення методів організації праці, підвищення родючості ґрунту, розвиток вміння працювати в землеробстві, виховання поваги до сільськогосподарської праці.

Об’єктом даної роботи є вирощування солодкого перцю.

Предметом роботи є організація вирощування перцю Айвенго з насіння на території пришкільної ділянки.

Завдання проекту:

- засвоєння основних відомостей про будову, життя, розвиток, різноманітність, історію вирощування і значення перцю як овочу у житті людини;

- отримання знань про біологічні основи вирощування;

- набуття практичних умінь і навичок по проведенні дослідницької роботи;

- вирощування високого врожаю перцю;

- виховання добросовісного ставлення до праці, відповідальності за наслідки і якість дорученої справи;

- виховання культури праці,екологічної культури, любові до праці;

- виховання здатності бачити навколишнє життя з господарського боку, знаходити в ньому проблеми, недоліки й шукати шляхи їх розв’язання;

- розвиток ініціативності, самостійності, організаторських здібностей;

- розвиток умінь і навичок користуватися різними джерелами інформації, комп’ютерною технікою, оформлення звіту про проведену роботу.

З 2016 року в Горностаївському ЗО № 1 ім. Героя Радянського Союзу Цвіка С. С діє гурток «Лісовичок». Юннати беруть участь в різноманітних акціях та конкурсах. В цьому році було вирішено приєднатися до трудової акції «Дослідницький марафон».

Учасники проекту: вихованці гуртка «Лісовичок»:

п/п

П.І. учня

клас

Домашня адреса

1

Бень Максим

5-Б

смт Горностаївка

2

Біленко Максим

5-Б

смт Горностаївка

3

Волкова Єлизавета

5-Б

смт Горностаївка

4

Гарькавий Максим

5-Б

смт Горностаївка

5

Голубниченко Денис

5-Б

смт Горностаївка

6.

Дядюра Вікторія

5-Б

смт Горностаївка

7.

Жаханович Олександр

5-Б

смт Горностаївка

8.

Кирпота Олександр

5-Б

смт Горностаївка

9.

Концева Олександра

5-Б

смт Горностаївка

10.

Кряжко Дмитро

5-Б

смт Горностаївка

11.

Рейдер Валерія

5-Б

смт Горностаївка

12.

Пташенчук Дмитро

8-А

смт Горностаївка

13.

Консул Тетяна

8-А

смт Горностаївка

14.

Овсяник Роман

8-А

смт Горностаївка

15.

Концева Анна

10

смт Горностаївка

16.

Буркот Таміла

10

смт Горностаївка

17.

Бібліва Анжела

10

смт Горностаївка

18.

Яблуновська Тетяна

11

смт Горностаївка

19.

Леснічук Єлизавета

11

смт Горностаївка

20.

Косован Анастасія

11

смт Горностаївка

Керівник проекту: Онишко Тетяна Сергіївна, вчитель хімії.

Термін виконання: 1 рік.

Вид проекту: дослідницький.

Місце проведення: шкільна ділянка.

Очікувані результати: отримати високий урожай перцю Айвенго, вивчивши і застосувавши знання про особливості його вирощування з насіння.

Послідовність виконання проекту

  • Визначення теми і завдань досліду.

- Робота з інформаційними джерелами: вивчення історії вирощування перцю, ознайомлення з ботанічною характеристикою, особливостями догляду .

- Розробка схеми досліду.

- Визначення місця проведення досліду.

- Підбір необхідного обладнання, матеріалів, знарядь праці для проведення досліду.

-Визначення термінів виконання роботи.

- Аналіз результатів досліду.

- Оформлення звіту про проведену роботу.

Обґрунтування досліду: В минулому році через посуху ми вдома отримали невеликий урожай перцю і тому протягом року докуповували його в місцевих магазинах та на базарі. Тому зацікавилися, яким чином можна отримати високий урожай перцю та ще й зменшити його собівартість. Тема цього досліду є актуальною тому, що перець вдома вирощують всі, але отримують хороші результати не всі – існують певні секрети вирощування і ми поставили собі за мету – розкрити їх усі!

Методика досліду:

1) висадити перець;

2) на протязі вегетаційного періоду проводити догляд за рослинами: прополювати від бур’янів, розпушувати міжряддя, проріджувати, боротися зі шкідниками.

3) зібрати урожай.

І. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

    1. Опис овочевої культури

Народні назви перцю:  перець овочевий, перець стручковий, чілі, перець гострий, перець гіркий, перчиця, перець солодкий, паприка. Назва на латині:  Capsicum annuum L., Capsicum annuum L.var.longum (DC) Sendt.. Назва на англійській мові:  pepper, pepper GOSTR, Hot Pepper, Chili, Sweet Pepper, Paprika.

Овочевий або однорічний перець (Capsicum annuum) — напівчагарникова рослина роду стручковий перець (Capsicum), родини пасльонових (Solanaceae), овочева культура.

Розрізняють три групи перців (у залежності від змісту в їхній плаценті алкалоїду капсаіцину): солодкіз великими плодами, що мають товсті м'ясисті стінки (до 6 мм) (зустрічаються під такими назвами: солодкий перець, паприка); напівгостріз великими довгими плодами і хвилястою поверхнею; гострі, пряні чи гіркібагатоплідні з тонкостінними плодами (зустрічаються під такими назвами: чілі, перець гострий, перець гіркий).

Перець овочевий вирощують як однорічну рослину (хоча за своєю природою перець рослина багаторічна — це легко спостерігати на кімнатних культурах).

Перець широко використовують в кулінарії, його споживають в сирому, вареному чи печеному вигляді. З нього готують різноманітні закуски, його начиняють фаршем, консервують.

Перець дуже багатий на вітаміни, особливо на вітамін С (не поступається лимону і чорній смородині). Зрілі плоди містять 289—324 мг/100 г, у плодах технічної спілості його в три рази менше. Досить з'їсти невеликий шматочок сирого солодкого перцю, всього 30—40 г, щоб задовольнити добову норму людини у цьому вітаміні. Важливо те, що цей вітамін у перці не руйнується протягом 70-80 днів. Крім того, плоди перцю багаті на каротин і рутин, що володіє Р-вітамінною активністю.

У медицині рутин застосовується як засіб, що зміцнює стінки кровоносних капілярів. Плоди також містять вітаміни В1, В2 і Е.

Незважаючи на таку високу поживність плодів, вживати їхній потрібно обережно, особливо при захворюваннях шлунка, кишківника, печінки і нирок, тому що в них багато ефірних олій і грубої клітковини.

Стебло перцю трав'янисте, у молодому віці м'яке, у дорослих рослин грубе і здерев'яніле. У залежності від характеру розгалуження розрізняють: штамбові (одностеблові); напівштамбові (у нижній частині стебла утвориться 1 — 3 пагони), рунисті (головне стебло розгалужується від підстави).

Коренева система добре розвинута. Основна маса коренів розташована у верхньому шарі ґрунту. Найбільше інтенсивно корені ростуть до початку плодоутворення, потім темпи росту поступово сповільнюються. Корені — найбільш чуттєва до холоду частина рослини.

Квітки в перцю утворяться в пазухах листя по одному, рідше по двох на кожному бічному пагоні. Плоди — багатонасінні несправжні ягоди, червоні, жовтогарячі, жовті, коричневі, зелені, різноманітні за формою, розміром і масою. Цвіте:  Цвітіння йде постійно до самих заморозків. Першими розкриваються квітки на пагонах першого і другого порядків, потім уже квітки на головному стеблі.

При температурі вище +30 °C і нижче +10 °C запліднення порушується. У теплицях потрібно регулювати температуру. У період плодоутворення поява нових квіток сповільнюється. Після зняття перших плодів цвітіння знову підсилюється. Тому в умовах помірного клімату плоди треба забирати, як тільки вони досягнуть знімної спілості.

Перець надзвичайно вимогливий до світла — йому необхідне рясне сонячне світло з моменту появи сходів і до кінця вегетації. Недостатнє висвітлення в розсадний період несприятливо відбивається на якості розсади, у наступному — на рості й розвитку вегетативних і репродуктивних органів, у підсумку — на врожаї. При вирощуванні перцю в притінках врожай різко знижується.

Перець — рослина довгого дня. Він найкраще росте при 14-годинному світловому дні. Тому на північних і затінених вікнах йому потрібне досвітлювання лампами денного світла.

Перець — рослина теплолюбива. Мінімальна температура проростання насіння +15…+18 °C, при +13 °C насіння не сходить і ріст припиняється. Оптимальна температура росту і розвитку перцю +20…+25 °C, для пророщення насіння +24…+30 °C. Наприкінці літа перець переносить похолодання набагато краще, ніж томат і баклажан. У цей період його можна перенести горшковою культурою на вікна. Вода в найбільшій кількості необхідна перцю в період плодоношення. При недоліку вологи в ґрунті частина бутонів та зав'язі опадає, врожай знижується.

Перець дуже вимогливий до вологості повітря. Більш низька вологість, що супроводжується підвищеною температурою, викликає опадання квіток і зав'язі. За цим також необхідно стежити в теплицях і парниках. Поливи повинні бути не частими, але обов'язково рясними. Перець особливо вимогливий до структури і родючості ґрунту. Він добре росте і плодоносить на легких, багатих гумусом ґрунтах, що містять живильні речовини в легкодоступній формі. Він дуже добре відзивається на позакореневі підгодівлі мікродобривами в період бутонізації і цвітіння, а також на комплексні й органічні підгодівлі в період масового плодоносіння.

Поширюється у дикому виді зустрічається в тропічних районах Америки. Перець як культура став відомий після відкриття Америки. Відтіль його привезли і стали вирощувати в Іспанії, Італії і Болгарії. В Україну він попав з Болгарії в XIX столітті.

    1. Характеристика солодкого сорту перцю Айвенго

Солодкий перець Айвенго є результатом африканської селекції. Він був виведений в кінці ХХ століття, а в 1998 році — внесено до Державного реєстру Російської Федерації.

Підходить для вирощування в тепличних умовах у всіх регіонах країни. У відкритому грунті його можна вирощувати тільки в південних регіонах. З 1 га фермери збирають близько 80 ц продукції товарної якості.

Висота куща — 60-70 див. Темно-зелені листки середнього розміру, на їх поверхні можна побачити невеликі зморшки.

Вважається, що цей сорт солодкого овоча відноситься до ранніх культур. Плоди починають дозрівати вже через 100 днів після появи перших сходів. Біологічна стиглість плодів настає через 110 днів.

Відповідно до опису, плоди перцю Айвенго налічують ряд характеристик:

  • конусна форма;

  • гладка поверхня шкірки;

  • середня вага — 130 г;

  • стінки товщиною 9 мм;

  • при технічній стиглості колір плоду жовтий, повністю дозрілий плід червоний;

  • смак насичений, солодкий.

Перці Айвенго характеризуються великою кількістю корисних мікроелементів у складі. У них містяться вітаміни групи С і В, а також амінокислоти, які позитивно позначаються на здоров’ї людини. Плоди підходять для вживання в свіжому вигляді або для приготування салатів. З них можна готувати різного роду консервацію: аджику, пасту, салати або консервувати в цілому вигляді.

Перед тим як приступати до висаджування, слід відібрати тільки якісний посадковий матеріал. Для цього куплені насіння поміщають у воду на 2 години. Спливли викидають, а решта занурюють на 20 хвилин у розчин марганцю та стимулятора росту. Це знезаражує посадковий матеріал і прискорює ріст. Після цього насіння дістають і викладають на марлеву тканину. У такому положенні їх просушують.

Тепер можна приступати до посадки насіння. Краще це робити наприкінці лютого, щоб до літа розсада сформувалася. У контейнер набирають легку пухкий грунт і заповнюють його на 2/3. Насіння висаджують на глибину 1,5 см на відстані 5 см один від одного. Після цього контейнери накривають поліетиленовою плівкою і ставлять у темне місце з температурою 25°С до появи сходів.

Як тільки з’явилися перші сходи, розсада переміщається на підвіконня. Після появи 2 листків її пересаджують на постійне місце. Ідеальний час для пересадки: у південних регіонах — середина травня, в інших — початок червня.

Перед тим як пересадити розсаду на постійне місце, ґрунт ретельно готують (видаляють бур’яни, розпушують і вносять органіку у вигляді торфу). Схема посадки проста. Так як кущі цього солодкого сорту не є розлогими, між лунками дотримуються дистанції в 30 див. відстань Між рядами повинна становити 50 см. Глибина посадки розсади — 2-3 див.

Необхідно пам’ятати про регулярні підгодівлі. Добрива — важливий етап у догляді за болгарським перцем.

Перша підгодівля повинна проводитися через 2 тижні після пересаджування на постійне місце. Для цих цілей слід використовувати азотні речовини, які допоможуть прискорити ріст куща.

Друга підгодівля проводиться при формуванні зав’язей. Для цього випадку доцільно використовувати калієві сполуки, які дозволять завязям краще розвиватися.

У момент плодоношення проводять третю підгодівлю з використанням фосфору, який допомагає посилити смак плодів.

Полив проводять регулярно з інтервалом у 3-4 дні. Сорт Айвенго не переносить сухого ґрунту і може загинути. Полив слід проводити в ранкові години, щоб зберегти вологу в грунті, адже під впливом сонячних променів вся волога випарується, що призведе до деформації кореневої системи.

Не варто забувати про підв’язці і опорах, адже велика кількість плодів зламає кущ. За необхідності всі бур’яни видаляють, розпушують грунт, щоб коренева система отримувала потрібну кількість повітря.

У перцю сорту Айвенго стійка імунна система, тому різновид болгарського плоду не піддається таким розповсюдженим захворюванням, як фітофтороз, вертициллез або тютюнова мозаїка. Профілактика цих захворювань не потрібно.

Головне проблемою цього різновиду можуть стати павутинні кліщі, попелиці або слимаки. Позбутися від цих шкідників можна як за допомогою хімічних інсектицидів, так і за допомогою народних засобів. З хімічних речовин перевагу таких препаратів, як Фітоверм або Атлет-Екстра. Розчин з цих речовин готується по інструкції, зазначеної на упаковці. З народних засобів використовують настоянки часнику, цибулиння або мила.

У боротьбі з попелиць також допомагає розчин деревної золи (на 10 л води 1 склянку суміші) або тютюнова суміш (на 5 л води 1 стакан тютюну). А ось від кліщів доцільно використовувати тільки хімічні інсектициди.

ІІ. СУЧАСНИЙ СТАН ПРОЕКТУ

2.1. План заходів

План заходів

п/п

Зміст роботи

Термін виконання

1

Відбір насіння

Кінець лютого

2

Висадка насіння

Кінець лютого

3

Переміщення перцю на підвіконня

Середина березня

4

Підготовка грунту

Середина березня

5

Пересадка на постійне місце

Середина травня

6

Перша підгодівля

Кінець травня

7

Друга підгодівля

Середина червня

8

Третя підгодівля

Початок липня

9

Підвязування кущів

Липень

10

Регулярний полив

Один раз на 3-4 дні

11

Перевірка наявності шкідників

Регулярно

12

Збір урожаю

Липень-жовтень

2.2. Фотозвіт

ВИСНОВКИ

Одним з кращих сортів прийнято називати перець Айвенго. Незважаючи на вимогливість до догляду, він завжди користується особливою популярністю, завдяки відмінній врожайності. Надзвичайно важливо слідувати рекомендаціям по посадці та догляду, щоб культура виправдала очікування.

У цій роботі на підставі виконаних теоретичних і експериментальних досліджень з узагальненням одержаних результатів учнівським колективом гуртка «Лісовичок» була вирішена важлива проблема організації вирощування солодкого перцю Айвенго на території пришкільної ділянки. Зокрема були виконані такі завдання:

- засвоїли основні відомостеі про будову, життя, розвиток, різноманітність, історію вирощування і значення перцю як овочу у житті людини;

- отримали знання про біологічні основи вирощування;

- набули практичних умінь і навичок по проведенні дослідницької роботи;

- виростили високий врожай перцю;

- зрозуміли значення добросовісного ставлення до праці, відповідальності за наслідки і якість дорученої справи;

- зрозуміли важливість культури праці,екологічної культури, любові до праці;

- побачили навколишнє життя з господарського боку, знаходили в ньому проблеми, недоліки й шукали шляхи їх розв’язання;

- розвивали ініціативність, самостійність, організаторські здібності;

- розвивали уміння і навички користування різними джерелами інформації, комп’ютерною технікою, оформлення звіту про проведену роботу.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Барабаш О.Ю. Овочівництво. - К.: Вища школа, 1994. - 374с.

2. Барабаш О.Ю., Семенчук П.С. Довідник овочівника. - Львів: Каменяр,

1985. - 218с.

3. Білецький П.М., Роман І.С. Овочівництво і плодівництво. - К.: Вища

школа, 1978. - 448с.

4. Бугай С.М. Рослинництво. - К.: Вища школа, 1978. - 384с.

5. Електронний ресурс: https://www.google.com.ua

6. Електронний ресурс: https://agrarii-razom.com.ua/plants/perec-odnorichniy

7. Електронний ресурс: http://agroua.net/

8. Електронний ресурс: http://www.ovochi.in.ua/

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.