Матеріали до уроків української літератури (Андрій Чайковський "За сестрою")

Опис документу:
Ця публікація містить різноманітні тестові завдання, літературний диктант, вікторину "Упізнай героя", які допоможуть учителеві зробити уроки вивчення повісті А.Чайковського "За сестрою" пізнавальними та цікавими. Тестові завдання та літературний диктант дають можливість учителю перевірити знання учнями тексту твору; мета вікторини - розвивати увагу, пам`ять, логічне мислення учнів.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код

Тестові завдання за твором А.Чайковського «За сестрою»

І варіант

Виберіть правильну відповідь

1. Як називалося село, у якому відбувалися події?

А. Степанівка

Б. Спасівка

В. Судаківка

Г. Семенівка

2. Як звали діда роду Судаків?

А. Петро

Б. Микола

В. Павло

Г. Андрій

3. Хто втік зі Спасівки на коні?

А. Петро

Б. Павлусь

В. батько

Г. Ганна

4. У повісті згадується річка:

А. Десна

Б. Есмань

В. Дніпро

Г. Самара

5. Як вирішили козаки визволити невільників?

А. Виманити з коша й навести на засаду

Б. Розбити ворога вночі

В. Попросити обміняти бранців

Г. Викупити

6. Кого зустрів Павлусь серед бранців?

А. Сестру Ганну

Б. Сусіда Миколу

В. Друга Івана

Г. Батька Степана

7. Яка зброя була в Павлуся, коли він вирушив на пошуки сестри?

А. Шабля, один пістоль

Б. Шабля, два пістолі

В. Три пістолі

Г. Шабля

8. Хто розбудив Павлуся й забрав із собою?

А. Козак Непорадний

Б. Батько Степан

В. Брат Петро

Г. Харциз Карим

9. Чого навчався Павлусь у татар-купців?

А. Татарських пісень

Б. Як готувати татарські страви

В. Татарської мови

Г. Не хотів нічого вчитись

10. За що покарали перший раз Павлуся?

А. Не хотів допомагати на кухні

Б. Не захотів до конюхів

В. Говорив з Мустафою зухвало й відверто

Г. Не захотів нового імені Гусейн

11. Хто про кого сказав: «Я стільки світу обійшов, поки тебе відшукав»?

А. Петро про сестру Ганну

Б. Батько про доньку Ганну

В. Козак Непорадний про Ганну

Г. Павлусь про сестру Ганну

12. Про що попросив Павлусь у Девлет-Гірея, коли вже збирався додому?

А. Багато грошей і добрих коней

Б. Залишитися до весни в них

В. Волю землякові Остапу Швидкому

Г. Більше не розлучати з Ганною

ІІ варіант

Виберіть правильну відповідь

  1. Який рід славився в селі Спасівка?

А. Хліборобів Судаків

Б. Мисливців Судаків

В. Козацький рід Судаків

Г. Стельмахів Судаків

2. На Спасівку вдерлися

А. Татари

Б. Турки

В. Польська шляхта

Г. Кочівники

3. Чим пригостив Павлусь свого брата Петра?

А. Цукеркою

Б. Хлібом

В. Бубликом з медом

Г. Бубликом з маком

4. Яка козацька могила стала місцем збору запорожців?

А. Свиридова могила

Б. Миколина могила

В. Іванова могила

Г. Василева могила

5. Хто допомагав пораненим козакам?

А. Дід Андрій

Б. Козак Непорадний

В. Дід Панас

Г. Козак Недоля

6. Як орієнтуватися за зорями, Павлусь дізнався від:

А. Батька

Б. Діда

В. Брата

Г. Козаків

7. Що їв Павлусь, коли вирушив на пошуки сестри?

А. Спіймав жабу

Б. Назбирав грибів

В. Спіймав рибу

Г. Хліб, який забрав у Петра

8. Що зробив харциз із Павлусем?

А. Продав татарам-купцям

Б. Провів у Крим

В. Відвіз назад до козаків

Г. Допоміг знайти сестру

9. Сулейман-ефенді – це…

А. Багатий турецький купець

Б. Багатий татарський купець

В. Син Мустафи

Г. Розбійник

10. Як Павлусь уникнув другий раз кари?

А. Утік на вкраденому коні

Б. Почав плакати й просити

В. Наполіг на тому, що скаже особисто Девлет-Гірею, де його син

Г. Випросив не карати земляк Остап

11. Про кого мова «Бач який тепер бадьорий! А що, смакував козацький аркан?»

А. Про Сулеймана-ефенді

Б. Про Мустафу

В. Про Потурнака Ібрагіма

Г. Про Девлет-Гірея

12. Жанр твору «За сестрою»?

А. Автобіографічна повість

Б. Оповідання

В. Історична повість

Г. Героїко-романтична повість

Правильні відповіді:

І варіант: 1 Б; 2 Г; 3 Б; 4 Г; 5 А; 6 Г; 7 Б; 8 Г; 9 В; 10 В; 11 Г; 12 В

ІІ варіант: 1 В; 2 А; 3 В; 4 А; 5 В; 6 Б; 7 В; 8 А; 9 Б; 10 В; 11 Б; 12 Г

Літературний диктант

(за твором А.Чайковського «За сестрою»)

1. Для чого спасівчани кожної ночі ставили вартових біля обох воріт села?

2. Чому татарин шукав у степу Павлуся?

3. Хто врятував Павлуся після втечі із захопленого татарами села?

4. Хто з козаків вправно володів арканом?

5. Як ставилися козаки до своїх товаришів, які загинули?

6. Які відчуття були в Павлуся, коли він опинився разом з козаками в степу?

7. Що зробив бранець Степан Судак, будучи в полоні?

8. Чому серед бранців не було Ганни?

9. Чому Павлусь вирушив на пошуки Ганни сам?

10. Де ночував Павлусь, коли вирушив на пошуки сестри?

11. Як татари оглядали Павлуся перед тим, як купити в харцизи?

12. Які слова Павлуся, звернені до Карима, стали пророчими?

13. Куди їхали татари-купці?

14. Який подарунок привіз Сулейман-ефенді сину Мустафі?

15. Від чого застерігав Остап Швидкий Павлуся?

16. Для чого на майдан позганяли всіх невільників?

17. Для чого Павлуся забрали від Сулеймана й привезли в Бахчисарай?

18. Яке завдання отримали татари від Девлет-Гірея після розмови з Павлусем?

19. Чому раділа Ганна, коли її привезли до Девлет-Гірея?

20. Як Мустафа повернувся до батька Девлет-Гірея?

21. Що пропонував Девлет-Гірей Павлусеві й Ганні?

22. Яку нагороду вибрали Павлусь і Ганна?

23. Що збрехав Девлет-Гірею Павлусь?

24. Яке останнє прохання було в Павлуся?

Правильні відповіді:

1. Щоб ворог не застав спасівчан зненацька.

2. Утікаючи зі Спасівки, Павлусь прихопив не лише коня, а й червінці в сідлі.

3. Козак Семен Непорадний.

4. Козак Семен Непорадний.

5. Ховали за козацьким звичаєм.

6. Павлусь уперше побачив те, про що розказував дідусь: битву козаків з татарами.

7. Став зубами розмотувати мотуз, звільнив руки, ножем розрізав мотуз товаришеві.

8. Татари всіх дівчат і малих хлопців забрали в Крим.

9. Батько й брат не вірили в можливість порятунку Ганни.

10. Біля річки в печері.

11. Мацали за руки й ноги, заглядали в зуби.

12. – Продав ти мене, юдо, Бог тебе певно покарає.

13. У Крим.

14. Павлуся.

15. Щоб не тікав, бо татари піймають – уб’ють або продадуть.

16. Кару над Павлусем мали виконати на очах в усіх невільників, аби їм відійшла охота втікати.

17. Павлусь хотів розказати Девлет-Гірею, де його син Мустафа.

18. Знайти Ганну, привезти її за всяку ціну хоч би з кінця світу.

19. Павлусь знайшов її, вони тепер разом.

20. Девлет-Гірей відправив послів з багатим викупом до лубенського полковника.

21. Залишатися в нього, бути його дітьми, прийняти їхню віру.

22. Бажали лише волі, повернення додому.

23. Що Ганна бачила, як полонили Мустафу.

24. Викупити в Сулеймана-ефенді невільника Остапа Швидкого, звільнити його.

Вікторина «Упізнай героя»

(за твором А.Чайковського «За сестрою»)

1. «Тринадцять років … Одна знала, де ховався Павлусь».

2. « На конях сиділи … в сторчатих шапках і вивернених кожухах, похилившись уперед. У кожного блищала в руках шабля».

3. «Він рубав на обидва боки, устеляючи землю навкруги себе поганцями».

4. «Молодий і гарний … Одежа на ньому була багата».

5. «Без шапки й босий, в одній свитині, зі зв’язаними руками, він приліг на траві».

6. «Тепер оставив одних козаків при таборі, а з другими, вибраними, погнався слідом за татарами».

7. «Як із цього вийде цілий, то знайте, що з нього кошовий буде» .

8. «Чоловік був одягнений у подертій, брудній одежі й мав на голові татарську шапку. Лице чорне, пожовкле… Уся його зброя – довгий ніж за поясом».

9. «Старий із сивою бородою … був дуже багатим … Свої головні склади мав саме в Коджамбаку».

10. «Хто його спитає про Україну, він дуже соромиться, бо совість гризе, що покинув Христа … Тому він і злющий такий на нашого брата, мов пес».

11. «Унизу, у челядній, вибили … так, що зі спини аж кров потекла … текли сльози з очей, аж покусав губи до крові, а ні разу не застогнав».

12. « Помастив якоюсь маззю його рани після нагайки».

Правильні відповіді:

1. Ганна

2. Татари

3. Козак Тріска

4. Мустафа-ага, син Девлет-Гірея

5. Степан Судак, батько Павлуся

6. Сотник Недоля

7. Павлусь

8. Харциз Карим

9. Сулейман-ефенді

10. Потурнак Ібрагім

11. Павлусь

12. Остап Швидкий

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.