і отримати безкоштовне
свідоцтво про публікацію
До визначення переможців залишилось:
3
Дня
3
Години
16
Хвилин
30
Секунд
Поспішайте взяти участь в акції «Методичний тиждень».
Головний приз 500грн + безкоштовний вебінар.
Взяти участь

Квест гра: «Сходинки до екологічної культури».

Курс:«Основи фінансової грамотності»
Часнікова Олена Володимирівна
72 години
3600 грн
1080 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №OP850014
За публікацію цієї методичної розробки Шабатюк Оксана Вікторівна отримав(ла) свідоцтво №OP850014
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Бібліотека
матеріалів
Отримати код

Квест гра: «Сходинки до екологічної культури».

Мета: підвищення свідомості вихованців, учнів та батьків щодо гармонічного існування людини з природою, формування екологічної культури та поняття органічного життя, актуалізації питання екопобуту та споживання екологічно чистих, органічних продуктів та системи їх маркування, органічного виробництва та органічного споживання, а також нагальному питанню поводження з побутовими твердими та органічними відходами, що є наслідками життєдіяльності людини, а саме – системи роздільного збирання сміття, доцільності встановлення відповідних контейнерів та раціонального практичного використання вторинних ресурсів, що сприятиме розвязанню екологічних та соціальних проблем.

Обладнання: мультимедійна установа, конверти з завданням, планшет або картки зі слайдами, вторинна сировина, мішки для сміття, рукавички, перчатки, фішки.

Основні терміни: органічне сільське господарство, органічні продукти, стимулятори росту, гормони, антибіотики, генетичномодифіковані організми, біологічна рівновага, сертифікація, маркування, логотип, ароматизатори, консерванти, вторинне виробництво, побутові тверді та органічні відходи, роздільне збирання сміття.

Правила гри:

Команда складається з п’яти – шести чоловік. До її складу можуть входити як тільки діти, так і їх батьки. Перед грою учасникам надається приклади літератури, за допомогою якої можна підготуватися до проходження гри.

Гра починається з пояснення її правил та техніки безпеки.

Гра складається з 6 етапів. Серед них станції різних напрямків і різної складності. На станціях, які включають або отримання нових знань, або вгадування інформації, учасники можуть отримати додатково бали, які потім зменшують загальний час проходження квесту.

Команди починають гру з різницею в 5 хвилин. Чергу проходження визначає жереб. Це робиться для того, щоб попередня команда не заважала проходженню наступної. Маршрут гри однаковий для всіх учнів. Тому на початку виходу кожної групи засікається час, який закінчується при проходженні останнього випробування.

Виграє команда, в якої найменший час проходження гри.

Хід гри:

І. Організаційний момент.

1. Ознайомлення з правилами гри.

2. Правила поведінки і техніки безпеки під час проходження гри.

3. Жеребкування команд.

ІІ. Проведення гри-квеста.

Станція 1. «Ознайомлення з органічним виробництвом та споживанням». Спочатку учасники гри заслуховують матеріал, що пропонує їм член журі, а потім відповідають на поставленні питання. Кожна правильна відповідь – 2 бали.

Матеріал для цієї станції – Додаток 1.

Питання по матеріалу у вигляді «Згоден чи ні». На відповіді дається одна хвилина. Зараховуються тільки правильні – 1 бал, на які учасники всигли відповісти.

  1. Основна мета сільського виробництва — оптимізація виробництва якісних продуктів без використання штучних або синтетичних добрив, пестицидів чи інших хімікатів (Так).

  2. Одне з завдань сільського господарства: пропонувати продукти харчування, що не тільки підтримують життєдіяльність, а й поліпшують здоров’я людей

  3. Органічне сільське господарство порушує біологічну рівновагу в природі та є екологічно небезпечним (Ні).

  4. У рослинництві заборонено використовувати ядохімікати для боротьби з бур'янами, шкідниками й хворобами рослин, а також мінеральні добрива синтетичного походження (Так).

  5. Дозволяється використання генетично модифікованих організмів (Ні).

  6. Органічні продукти містять хвороботворних мікроорганізмів, паразитів і алергенних компонентів (Ні).

  7. Органічні продукти безпечні для людини й навколишнього середовищ (Так).

  8. Органічні продукти зберігають живильні властивості, якість, безпечність й натуральний склад при переробці, оскільки використовуються тільки натуральні методи переробки (Так).

  9. Одним з найважливішим критерієм, що визначає користь будь якого овоча, є спосіб кулінарної підготовки (Так).

  10. Смакові якості не являються важнивим критерієм для визначення користі овочів (Ні).

  11. Органічне сільське господарство ґрунтується на ринципах здоров'я, екології, справедливості, турботи (Так).

  12. Органічна продукція належним чином маркується (Так).

  13. На етикетці повинен бути нанесений відповідний логотип, а також інформація про відповідний орган сертифікації (Так).

  14. У тваринництві дозволяється застосовувати стимулятори росту, гормони й антибіотики, а для лікування тварин використовуються профілактичні засоби й гомеопатичні препарати (Ні).

Станція 2. «Чисте довкілля – роздільне сміття».

Команда прибігає на територію парку, якщо його не має, можна використати шкільну ділянку, але заздалегідь потурбуватися про те, щоб учасникам було, що прибирати. Парк поділений на однакові ділянки, враховується чисельність команд, щоб охопити весь більшу ділянку або парк. На кожній території команді видається дві пари тряпчаних печаток – для збирання скла та пластику, металічного посуду, печатки для збору пластику та іншого сміття. Також дається різна кількість пакетів для сміття. Учасники повинні самі вирішити як саме сортирувати сміття. На території перед початком квесту розкодується ще додатково 20 жетонів. Крім збору сміття команда повинна ще знайти всі фішки, доки їх не буде двадцять – змагання на цьому етапі вважається не закінченим. Тільки після збору і фішок і сміття, діти переходять до іншої станції.

Станція 3. «Що позначається маркуванням?»

Матеріал – Додаток 2.

Команда витягує три різних картинки маркування. Додатково їм дається список з поясненнями всіх маркувань. Вони повинні вибрати потрібне для їхнього маркування.

Кожне правильно виконане маркування – 3 бали.

Станція 4. «Зроби власними руками». На даній станції учасникам дається різне вторинна сировина: пластикова пляшка, пакет для сміття, пакунок для молока, розряджена батарейка, коробочка з під пігулок. Команда повинна знайти цікаве використання кожного компонента. За кожну запропоновану відповідь, якщо вона влаштовує журі – команда отримує 5 балів, які потім, в кінці квесту перераховуються в додаткові 5 секунд в зворотній бік часу.

Станція 5. «Що ми використовуємо в побуті?» На станції учасників чекає п’ять конвертів, в кожному - етикетка з одного якогось засобу. Обирається тільки одне завдання. Команда за допомогою інструктивної картки повинна скласти ґрунтовну інструкцію з використання цього засобу та вказати наслідки для здоров’я при частому застосуванню без додаткових засобів захисту.

Матеріал, який містить додаткові данні про вплив деяких домішок – Додаток 3. Станцію треба розмістити в місці, де є доступ до Інтернету. Відомостей, яких не вистачає в додатку, можна знайти за допомогою інтернет джерел.

Засіб для миття посуду Fairy. Склад: аніонні ПАР, неіоногенні ПАР, консерванти, ароматизатори, цитронелол, лимонен.

Гель для душу зволожуючий. Склад: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Cocamidopropyl Betalne, Coco-Glucoside, Glycerin, Aloe Barbadensis Left Extract, Lactic Acid, Benzyl alcohol, Methylchlorolsotiothiazolinon, Methyllsotiothiazolinon, Parfum, Colorant.

Рідкий засіб для прання чорних тканин. Склад: вода, від 5 до 15% аніонні ПАР, від 5 до 15% мило, від 5 до 15% неіоногенні ПАР, менше як 5% фосфати, фіксатор кольору, парфумерна позиція, стирен/акрилат сополімер, піногасник, консервант, ортофосфорна кислота.

Палірол для мебелі Pronto. Склад: силікон, загущувач, ПАРи, кислота олеїнова, консервант, ароматизатор, вода.

Натуральное сибирское мыло для бани – черное мыло. Состав: вода, масла: кедровое, даурской сои, пихтовое, облепиховое, можжевеловое, амарантовое, шиповника, репейное, льняное, каменное; алтайский горный воск, деготь, перга, лаурет сульфат натрия, сорбитол, кокамид ДЭА, настои: шалфея, чистотела, мелиссы, медуницы, ромашки, череды, тысячелистника, крапивы, экстракты: толокнянки, девясила, истода сибирского, сосновой живицы, шишек черной ольхи, золотого корня, дубового мха, уснеи,шишки сибирской, белого и красного мыльного корня, корня алтея, чаги, маральего корня, выжимка лиственницы сибирской, корень солодки, Kathon CG.

Зубна паста аквафреш освіжаюча-мятна. Склад: Aqua, Hydrated Silica, Sorbitol, Glycerin, Sodium Lauryl Sulfate, Xanthan Gum, Aroma, Titanium Dioxide, PEG-6, Sodium Fluoride, Sodium Saccharin, Carrageenan, Limonene, Cl 73360, Cl 74160, натрію фтори 0,3152 % w/w.

Станція 6. «А чи знаєш ти?». Команду зустрічає член журі, який може задавати питання за допомогою картинок або планшету. За кожну правильну відповідь – 3 бали (в кінці гри вони переводяться в три хвилини).

Питання, що стосуються овочів, треба вгадати вагу або розміри. Правильною є відповідь, якщо данні приблизно 10% в кожний бік. В питаннях про фрукти команді треба відповісти назву плоду.

Слайди або картинки – Додаток 4.

ІІІ. Підсумок квест-гри. Перемогу отримує та команда, яка покаже найкращій час. Кожні бали, які отримала команда під час проходження гри, перераховуються в секунди і віднімаються від загального часу проходження квесту.

ДОДАТОК 1. Інформація про органічне споживання та виробництва.

Органічне сільське господарство — це системи сільськогосподарського виробництва, основна мета яких — оптимізація виробництва якісних продуктів без використання штучних або синтетичних добрив, пестицидів чи інших хімікатів.

Мокіші Окада вважав, що сільське господарство має вирішувати такі завдання:

  • пропонувати продукти харчування, що не тільки підтримують життєдіяльність, а й поліпшують здоров’я людей;

  • бути економічно вигідним для виробника й споживача;

  • виробляти продукти в кількості, достатній для задоволення потреб зростаючого народонаселення;

  • не порушувати біологічної рівноваги в природі, бути екологічно безпечним;

  • використовувати досить прості, стабільні й доступні методи та засоби ведення господарства.

Органічні продукти – це такі продукти, при виробництві яких:

1. У рослинництві заборонено використовувати ядохімікати для боротьби з бур'янами, шкідниками й хворобами рослин, а також мінеральні добрива синтетичного походження, при цьому захист рослин здійснюється переважно препаратами натурального походження, а для живлення ґрунту й рослин використовуються органічні добрива;

2. Категорично заборонене використання генетично модифікованих організмів;

3. У тваринництві не дозволяється застосовувати стимулятори росту, гормони й антибіотики, а для лікування тварин використовуються профілактичні засоби й гомеопатичні препарати.

Що таке органічні продукти?

  • Органічними можуть бути тільки ті продукти, які вироблені відповідно до затверджених правил (стандартів), а виробництво пройшло процедуру сертифікації у встановленому порядку.

  • При цьому органічна продукція належним чином маркується. На етикетці повинен бути нанесений відповідний логотип, а також інформація про відповідний орган сертифікації.

Переваги органічних продуктів

  • Відмінні смакові якості, відсутність шкідливих домішок, високі стандарти якості органічної продукції, мають позитивний вплив на ваш організм, охороняють ваше здоров'я.

  • Органічні продукти безпечні для людини й навколишнього середовища, вони не забруднені нітратами, важкими металами, залишками пестицидів, гербіцидів й інших речовин хімічного синтезу.

  • Органічні продукти не містять хвороботворних мікроорганізмів, паразитів і алергенних компонентів.

  • Органічні продукти не містять генетично модифікованих організмів і речовин, зроблених на їхній основі.

  • Органічні продукти зберігають живильні властивості, якість, безпечність й натуральний склад при переробці, оскільки використовуються тільки натуральні методи переробки й традиційні рецепти, природні речовини й матеріали для пакування, заборонене використання синтетичних ароматизаторів, консервантів, добавок і т.д.

  • Вживання органічних продуктів опосередковано сприяє збереженню навколишнього середовища, а саме позитивно впливає на відтворення природної родючості ґрунтів, сприяє збільшенню природного біорізноманіття; поліпшує здоров'я тварин, оскільки застосовуються такі методи їхнього утримання, які узгоджуються з їх природними потребами й не заподіюють страждання тваринам.

Четвірка найважливіших критеріїв, що визначають користь будь-якого овоча

  • Час та місце зростання

  • Спосіб кулінарної підготовки

  • Смакові якості

  • Наявність та кількість хлорофілу, який міститься в овочі

Органічне сільське господарство ґрунтується на:

  • Принципі здоров'я

  • Принципі екології

  • Принципі справедливості

  • Принципі турботи.

ДОДАТОК 2. Маркування товарів та продуктів.

Цей знак підтверджує екологічну перевагу та безпеку маркованої ним продукції, що пройшла екологічну сертифікацію за вимогами міжнародного стандарту ISO 14024 (ДСТУ ISO 14024), та контроль за дотриманням вимог екологічних стандартів на усіх етапах її життєвого циклу.

 Національний знак відповідності – знак, що свідчить про відповідність продукції обов’язковим вимогам безпеки згідно регламентів та стандартів стосовно продукції певної категорії, які діють на території України. Цим знаком може бути маркований як сам виріб, так і його упаковка чи супровідна документація.

 Знак відповідності органічним стандартам українського органа сертифікації "Органік стандарт".

Знак відповідності міжнародним органічним стандартам ІСЕА Підтверджує що маркована ним продукція пройшла сертифікацію на відповідність вимогам, встановлених Постановою щодо органічного виробництва Ради ЄC № 834/2007.

Цей знак є декларацією виробника, його застосування не вимагає обов'язкового проведення випробувань та оцінки продукції на вміст ГМО органом з оцінки відповідності. Ставити маркування про наявність чи відсутність ГМО зобов'язує виробника Закон України "Про безпечність та якість харчових продуктів".

 Цей знак означає, що пакувальний матеріал вироблений з повторно переробленої сировини або містить частку повторно переробленого матеріалу.

Цей знак у перекладі з німецької має назву "Зелена крапка" і означає що виробник маркованої ним продукції сплатив за збір та переробку відходів упаковки, що упроваджена в Німеччині. На території України цей знак немає змістовного значення для товаровиробників, споживачів чи контролюючих органів.

Знак у вигляді трикутника з трьох стрілок, що означають замкнутий цикл (виробництво – застосування – утилізація), вказує, що дана упаковка придатна для подальшої переробки.

Знак “Зеленая точка” (от нем. Der Grune Punkt) в черно-белом, зелено-белом и зеленом исполнениях обозначает, что упаковочный материал подлежит вторичной переработке в рамках "Дуальной системы" (DSD). В Украине такой знак на упаковке указывает на возможность её переработки или возврата, применяется в системе мероприятий по предотвращению загрязнения окружающей среды отходами.

Знак вторичной переработки (стрелки утилизации) или знак Recycling, символизирующий замкнутый цикл:создание → применение → утилизация. Знак указывает на то, что данный продукт и/или его упаковка изготовлены из перерабатываемого материала (Recycled) и/или пригоден для последующей переработки (Recyclable).

Знак “Выкидывать в мусорное ведро”. Знак означает, что данную упаковку следует выбросить в урну. Размещается обычно на упаковках продуктов питания и товарах, которые могут употребляться вне дома - фантики, банки, пакеты и пр..

Знак «Бокал-вилка». Знак означает, что товар изготовлен из нетоксичного материала и может соприкасаться с пищевыми продуктами, т. е. материал безвредный. В этом случае говорят, что данному товару можно прикасаться к пищевым продуктам, что он не токсичен. Иногда его ставят на бытовую технику или на упаковку для продуктов питания. Знак «Бокал-вилка» часто наносится на пластик (например, одноразовую посуду), информируя о пригодности для контакта с пищевыми продуктами.

Знак “Зеленая Печать” (от англ. Green Seal). “Green Seal” - экологический знак Европейского сообщества.

Знак "Экологически безопасный продукт". Российский экологический знак, в маркировке используется «Знак качества XXI века», который способствует формированию отечественного рынка натуральной и экологически безопасной продукции наивысшего качества, а также внедрению наилучших существующих технологий для производства такой продукции. Так как безопасность проверяют путем добровольной сертификации, каждая система сертификации может ставить свой экологический знак.

Один из знаков ISO 14001. Такие знаки является способом демонстрации организацией своей приверженности к выполнению экологических требований перед своими клиентами.

Знак «Голубой Ангел» (от нем. Der Blaue Engel, Германия). Продукция, маркированная знаком "Голубой ангел"соответствует установленным требованиям, выполнение которых гарантирует полную экологическую безопасность.

Знак Ecogarantie. Бельгийский стандарт Ecogarantie предназначен для экологически чистых продуктов. Ecogarantie разработал строгие стандарты для средств личной гигиены, косметики, средств чистящих и моющих. Критерии сертификации:  Использование только органических, минеральных и растительных компонентов; Тщательный отбор минерального сырья; Растительное сырье тщательно контролируется относительно своего производства; В производстве не используется:  ГМО и сырье на нефтехимической основе; Продукты оказывают минимальное воздействие на окружающую среду; Опыты над животными при создании продуктов не производятся; В процессе используются экологически чистые процессы; Кроме того, проводится постоянный контроль со стороны независимых экспертов.

ЭкоЛейбл Европейского Союза (ЕС). Знак "Eco Label" — экологический знак Европейского Сообщества, знак единой экомаркировки в соответствии с требованиями ЕС, говорит об экологичности продукта и ставится на упаковке в двух цветах: зеленый и голубой или черный на белом фоне. Он не распространяется на пищевые продукты и лекарства, им маркируются товары, отнесенные к опасным, но используемые при соблюдении ограничительных условий и в допустимых пределах.

Знак QAI. Организация по независимой сертификации натуральных органических продуктов QAI (Quality Assurance International) поддерживает производство эко-продукции не только в США, но и по всему миру. Компания QAI занимается проблемой глобального оздоровления планеты. Организация QAI стремится никак не воздействовать на окружающую среду и принимает строгие и эффективные меры для предотвращения или ограничения её загрязнений.

Знак Ozone Friendly CFC Free —  указывает на отсутствие в продукте вредных веществ, приводящих к уменьшению озонового слоя. Подавляющее большинство знаков применяется для маркировки аэрозолей, и их центральный элемент – это изображение земного шара.

Знак Vegan (Веган, Великобритания). Товарный знак "Vegan" означает:  здесь отсутствуют компоненты животного происхождения. Сертификат принадлежит Vegan Society — веганскому благотворительному обществу, продвигающему и поддерживающему вегетарианский образ жизни. Его главной идеей является исключение любого насилия над животным миром, все формы жестокого обращения с животными и их эксплуатации, употребление любых продуктов животного происхождения в пищу, побочные продукты или их производные, использование животных для всевозможных опытов в медицинской и косметической промышленности, применение ГМО из животных генов, не допускают испытания на животных как по инициативе изготовителя, так и от его имени или иных лиц, подконтрольными изготовителю.

Знак «Не испытано на животных» (от англ. Not tested for animals) или Animal friendly — стандарт этичной продукции, в т. ч. косметики, подтверждает отказ от опытов над животными, что при ихготовлении продукта не использовались животные компоненты, полученные ценою жизни животных (например, побочные продукты бойни),  что и отдельные компоненты продукта не были тестированы на животных.

Этот логотип ставиться на те товары, которые не только выполняют все требования, установленные законодательством ЕС, но где производители товаров подписывают договор с владельцем знака о выполнении экологических требований. Знак АВ может наноситься на био-продукты производителей других стран при условии выполнения французских законодательных требований к хозяйствам, применяющим экологические методы производства. Однако сами продукты растительного происхождения должны быть созданы в Евросоюзе, за исключением экзотических.

ДОДАТОК 3. Вплив різних домішок на організм людини.

Аніонні ПАР здатні накопичуватися в організмах у значних концентраціях, що знижує імунітет, викликає алергії, вражає мозок, викликає хвороби нирок, печінки та легенів.

Неіоногенні ПАР: як і будь-яка «хімія», також впливає на організм і природу. Але їхня перевага — 100% розкладання.

Цитронеллолом нежелательно при склонности к аллергии, особенно на органические спирты, и при повышенной чувствительности кожи

Sodium Laureth Sulfate (SLES) считается менее опасным, чем Sodium Lauryl Sulfate (SCS), но несмотря на это, данное вещество все равно является сильнейшим аллергеном, который способен серьезно ухудшить состояние больных, страдающих дерматитом. Разрушая гидролипидную пленку, вещество вступает в реакцию с липидами кожи и разрушает их. Также этот компонент является хорошим проводником токсических веществ, легко соединяясь с другими ингредиентами, образует диоксины и нитраты и достаточно быстро разносит их ко всем органам.

Sodium Chloride. Влияние на организм:

Разнесенный по всему организму кровеносной системой, ЛСН накапливается в сердце, печени, легких, мозге и глазах. Он задерживается в тканях на долгое время и может спровоцировать следующее:

1.  Рак (ЛСН вступает в реакции с другими химическими элементами и образует нитрозоамины и диоксаны, вызывающие рак)

2.  Гормональная дисфункция (ЛСН способен изображать действие гормонов и разрушать механизмы, контролирующие повседневные функции организма; известно, что ЛСН подражает эстрогену, мешая половому развитию и правильной работе репродуктивной системы)

3.  Болезни глаз (ЛСН особенно легко и быстро поглощается клетками глаза (не посредством прямого контакта с глазом, а через корни волос, впитывающие ЛСН) и нарушает их работу и развитие, особенно у детей)

4.  Выпадение волос (ЛСН - достаточно жесткое вещество, разрушающее фолликулы волос)

5.  Повышенная чувствительность кожи (ЛСН нарушает способность кожи выступать барьером для вредных веществ, увеличивая вероятность аллергических реакций и усиливая их проявление)

6.  Сухость кожи (агрессивный ЛСН разъедает защитные липиды, находящиеся на поверхности кожи, и она теряет способность удерживать влагу)

Vegetable Glycerin. Растительный глицерин. Безвредный, предотвращает кариес, не повышает уровень сахара в крови. 

Sorbitol. Сорбитол - углевод, имеющий сладкий вкус. Безвредный, также предотвращает кариес, используется больными диабетом в качестве заменителя сахара.

Hydrated Silica. Кремниевая кислота (диоксид кремния). На сегодняшний день самый безопасный абразивный компонент для зубной пасты для ежедневного применения. Его гранулы имеют округлую форму и аккуратно, не царапая эмаль, удаляют зубной налет. Грубо говоря, это заменитель мела. 

Sodium Cocoyl Glutamate. Кокоил глютамат натрия - натуральные пенящиеся очистители, мягкие ПАВ. Самые безвредные из всех ПАВов. 

Xylit. Ксилит - Это более безопасная альтернатива фтору, которая предотвращает появление кариеса. Ксилит является сахарозаменителем, и его наличие в зубной пасте только приветствуется, потому что он действительно полезный! Также его много в жевательных резинках, не содержащих сахара. Как раз ксилит их и заменяет.

Xanthan Gum. Ксантановая камедь (Е415). Стабилизатор. Отвечает за густоту продукта. Безвреден в малых дозах. Разрешен во многих странах. Добывается природным путем, так что верим производителю) Ксантан обладает увлажняющими свойствами, легкое очищающее средство. Широко применяется в косметической промышленности. Почему именно черным цветом я выделила этот компонент? Потому что мне все-таки не нравится фраза о безвредности в малых дозах. Но я и не нашла подтверждения тому, что он жутко вреден.

Natural Flavor. Натуральный ароматизатор. Не путайте с ароматизаторами, идентичными натуральным!

Sodium Benzoate. Бензоат натрия (Е211). Консервант ,широко применяющийся в фармацевтике, кометологии, при производстве гигиенических средств. Обладает антибактериальным эффектом, благодаря ему можно увеличить срок хранения продуктов в несколько раз. Но он является канцерогеном, т. е. при накоплении в организме вызывает рак. Запрещен во многих странах. Тут я запуталась, какой цвет ему ставить, ведь бензоат натрия содержится во многих продуктах, в том числе и в бруснике, и в клюкве! А производитель как раз упоминает о происхождении этого вещества. Но думаю, что все равно поставим красный цвет, раз уж он так вреден!

Potassium Sorbate. Калия сорбат(Е202). Абсорбент, эффективный консервант. Останавливает микробиологическую активность, убивает грибок и плесень. Вырабатывается из семечек и плодов грейпфрута. Вследствие несомненной гигиенической безопасности во всем мире наблюдается тенденция использования его вместо других, менее проверенных консервантов. Официальные источники считают его практически безопасным для здоровья человека. Содержится и в натуральных продуктах. Опять-таки нет ни подтверждения, ни опровержения, что он вреден ил опасен.

ДОДАТОК 4. Слайди для станції «А чи знаєш ти?»

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу

Опис документу:
Гра може проводитися як тільки серед учнів, так і залученням батьків. Бажено проводити на природі.
  • Додано
    24.02.2018
  • Розділ
    Екологія
  • Клас
    3 Клас, 4 Клас, 5 Клас, 6 Клас, 7 Клас
  • Тип
    Інші методичні матеріали
  • Переглядів
    6932
  • Коментарів
    0
  • Завантажень
    3
  • Номер матеріала
    OP850014
  • Вподобань
    0
Шкільна міжнародна дистанційна олімпіада «Всеосвiта Осінь – 2018»

Бажаєте дізнаватись більше цікавого?


Долучайтесь до спільноти