• Всеосвіта
  • Бібліотека
  • Основи здоров'я
  • Конспект уроку з Основ здоров`я 6 клас "Харчування і здоров’я. Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків. Поживні речовини. Особливості харчування в підлітковому віці."

Конспект уроку з Основ здоров`я 6 клас "Харчування і здоров’я. Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків. Поживні речовини. Особливості харчування в підлітковому віці."

Опис документу:
Ознайомлення учнів із основними поживними речовинами та джерелами їх надходження; розвивиток вміння та навичок відрізняти корисну їжу від тієї, що може зашкодити здоров’ю; виховання культури споживання їжі, бажання берегти життя та здоров’я.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Тема:Харчування і здоров’я. Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків. Поживні речовини. Особливості харчування в підлітковому віці.

Мета: ознайомити учнів із основними поживними речовинами та джерелами їх надходження; розвивати вміння та навички відрізняти корисну їжу від тієї, що може зашкодити здоров’ю; виховувати культуру споживання їжі, бажання берегти життя та здоров’я.

Матеріали та обладнання: Підручник для 6-го класу загально – освіт. навч. закладів. / Т.Є.Бойченко, І.П.Василашко, С.В. Василенко, О.К. Гурська , Н.І.Гущина, Н.С. Коваль— К.: Генеза, 2014. — 160 с.: іл.., наочність, презентація.

Поняття: поживна цінність харчування, білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, водний баланс.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Епіграф до уроку:

Немає більш щирої любові, ніж любов до їжі.

Джордж Бернард Шоу,

англійський драматург і публіцист

Або, якщо попередній епіграф здається занадто гумористичним:

Я їм, щоб жити, а не живу, щоб їсти.

Сократ,

давньогрецький філософ

Хід уроку

  1. Організаційний момент

  • Перевірка наявності учнів;

  • Перевірка готовності учнів до уроку;

  • Привітання вчителя

Установка на позитивний настрій. Колективне приговорювання фрази: «Уже сьогодні ми тримаємо своє майбутнє у власних руках. Лише ми відповідальні за своє здоров’я!»

II. Активізація опорних знань. Мотивація навчальної діяльності учнів

  • Фронтальне опитування

  • Що таке потреба?

  • Які зі своїх потреб людина задовольняє в першу чергу?

  • Пригадайте, які продукти харчування ви вживаєте щодня?

  • Як часто ви вживаєте їжу, яка шкодить вашому здоров’ю?

  • Скільки води ви випиваєте протягом дня?

Висновок. Від наших потреб і правильного харчування залежить стан здоров’я як окремо взятої людини так і людства в цілому

  • Вправа «Продовж речення»

  • Я вживаю воду тільки з…

  • Я полюбляю їсти …

  • Обговорення відомого вислову Поля Брегга: «Ми — те, що ми їмо».

1. Наведіть причини, з яких людям необхідно їсти (щоб втамувати голод, нормально розвиватися, отримати задоволення, заряд енергії, підтримати компанію, поспілкуватися, зігрітися, вилікуватися...).

2. Об’єднайтесь у 3 групи. Назвіть свої фізичні відчуття, емоції, здатність до навчання та іншої праці, коли ви:

група 1: страшенно голодні;

група 2: з’їли надто багато;

група 3: смачно і в міру поїли.

  • Слово вчителя

У минулому було поширено захворювання, за якого капіляри ставали ламкими, ясна кровоточили, зуби випадали, рани погано загоювалися, у хворого з’являлась слабкість, і кінець кінцем він помирав. Особливо часто ця хвороба вражала мешканців міст, що перебували в облозі під час воєн і стихійних лих, мореплавців, які тривалий час подорожували у відкритому морі чи океаном. Небезпека захворювання з’являлася

ж від нестачі або відсутності в харчуванні свіжих овочів і фруктів. Кораблі, що вирушали у тривале плавання, зазвичай завантажували таким провіантом, який добре зберігається. Переважно це були сухарі й солона свинина, але аж ніяк не фрукти. На жаль, лікарі протягом багатьох століть не могли і зв’язати цю хворобу з раціоном харчування. Назва цієї хвооби — цинга.

У людей різні харчові звички і смакові вподобання. Одні є прихильниками домашнього харчування, інші поспішають поїсти в кафе. Одні надають перевагу здоровому харчуванню, інші залюбки вживають усе, що гучно розрекламовано і має привабливу упаковку.

Комусь більше подобаються молочні продукти, а хтось «терпіти їх не може» . Одні люди вживають м’ясо, а інші пропагують вегетаріанство. Дехто з вас любить овочі та фрукти, а деякі діти вживають некорисні напої, штучні продукти: ковбаси з сіллю та консервантами, чіпси, смажені пиріжки, концентровані бульйони, есенційоване морозиво, імпортний, не зовсім якісний шоколад. Багатьох підлітків приваблюють яскраві пакети і пляшки. Але за красивою етикеткою можуть ховатися некорисні, а інколи й небезпечні для здоров’я речовини.

Раціональне харчування — неодмінна умова нашого життя. Це доцільно організоване та своєчасне постачання до організму людини поживної та смачної їжі, яка містить оптимальну кількість харчових речовин, необхідних для підтримування життя, росту, розвитку та підвищення працездатності.

В основу раціонального режиму харчування покладено такі принципи:

  • Харчування має бути регулярним (приймання їжі у певні години).

  • Приймання їжі має бути розподілене протягом дня на декілька прийомів,,

  • Кожен прийом має бути максимально збалансованим.

  • Кількість їжі має відповідати фізіологічним потребам та бути неоднаковою в різний час доби, тобто в різні прийоми.

Отже , щоб рости і розвиватися , треба правильно харчуватися, а для цього потрібні знання. Сьогодні ми поширимо свій досвід із цього питання.

ІІІ. Повідомлення теми уроку, постановка мети й завдань уроку

Слайд 1

ІV. Вивчення нового матеріалу

  1. Міні – лекція за презентацією.

Завдання для учнів. На протязі уроку заповнити таблицю

Складові їжі

Значення для здоров’я

В яких продуктах містяться

Білки

Вуглеводи

Жири

Вітамін А

Вітамін В

Вітамін С

Вітамін Д

Мінеральні речовини

Вода

  • Розповідь учителя

Серед чинників , що впливають на здоров’я важливе місце належить харчуванню. Колись вважали навіть, що люди, які не правильно харчуються, передчасно старіють. Продукти харчування містять необхідні для життя і розвитку поживні речовини.

Слайд 2

Слайд 3

Білки, вуглеводи, жири

Білки - це складні органічні речовини, найважливіші складові частини тваринних і рослинних організмів. Ф. Енгельс писав: «Життя — це спосіб існування білкових тіл».

Білки часто називають протеїнами, від грецького слова «про – теос », що означає «найперший» або «найголовніший». Білок є основою організму людини, головним «будівельним» матеріалом. З білків складаються м’язи, тканини, внутрішні органи, кров’яні й імунні клітини, тіла, а також волосся, нігті, шкіра. Білки — це головна частина ферментів і гормонів, що регулюють життєво важливі обмінні процеси.

Скільки треба білка для нормального росту та розвитку організму людини? Підраховано, що на 1 кг маси тіла в добовому раціоні харчування дітей 4 11 років білка має бути 3,5—3,0 г, у віці до 15 років — 2,5 г. Людина отримує необхідний організму білок, уживаючи тваринну й рослинну їжу — м’ясо, молочні продукти, рибу, яйця, горіхи, боби, крупи. Білкові й амінокислотні суміші вживають спортсмени з метою збільшення м’язів.

Якщо організм живе в умовах хронічної нестачі білка, з’являється в’ялість і слабкість, шкіра стає блідою, волосся тонким, нігті ламкими. Проблеми імунітету — часті застуди, алергії, дерматити та гнійничкові висипання — також пов’язані з дефіцитом білків, оскільки імунні клітини й антитіла просто нема із чого будувати.

За нестачі білка можуть статися розлади травлення, запори, загальне нездужання, швидка стомлюваність, низька стійкість до стресів.

Вуглеводи - є основною частиною харчового раціону. Протягом життя людина з’їдає близько 10 т вуглеводів. Вони надходять в організм переважно у вигляді крохмалю, розщеплюються в травному каналі до глюкози, всмоктуються в кров і засвоюються клітинами. Особливо багата на вуглеводи рослинна їжа: хліб, крупи, овочі, фрукти. Продукти тваринного походження (за винятком молока) містять мало вуглеводів.

Вуглеводи — головне джерело енергії організму. Усі види фізичної праці збільшують потребу у вуглеводах. При сильній втомі, під час важких спортивних змагань або екзаменів кілька шматочків цукру або шоколаду поліпшать стан організму.

Вуглеводи поділяють на прості й складні. Основними простими вуглеводами є глюкоза, галактоза, фруктоза, сахароза, лактоза та мальтоза. Складні вуглеводи — це крохмаль, глікоген, клітковина, пектин. Потреба організму людини у вуглеводах становить 350—500 г на добу.

Надмірне споживання вуглеводів є поширеною причиною порушення обміну речовин, сприяє розвитку ряду захворювань: цукрового діабету, ожиріння. Але й нестача вуглеводів призводить до низки проблем: втрати м’язової маси, зневоднення організму, погіршення настрою, депресії.

Жири - бувають рослинного й тваринного походження. Тваринні жири (баранячий, свинячий, яловичий тощо) зазвичай є твердими речовинами з невисокою температурою плавлення (виняток — рідкий риб’ячий жир). Рослинні жири — олії (соняшникова, соєва, бавовняна, оливкова тощо) є рідинами (виняток — тверда кокосова олія). Роль жирів у харчуванні визначається їх високою калорійністю. Жири забезпечують у середньому 33 % добової енергетичної цінності раціону. Із жирами до організму надходять необхідні для життєдіяльності речовини, наприклад вітаміни А, Б, Е. Жири забезпечують всмоктування з кишечника низки мінеральних речовин та жиророзчинних вітамінів. Вони поліпшують смак їжі та викликають відчуття ситості. Жири в організмі можуть утворюватися з вуглеводів та білків, але повного мірою ними не замінюються.

Слід пам’ятати, що жири легко окиснюються на повітрі, при зберіганні на світлі та в теплі, а також у процесі теплової обробки (особливо смаження). У несвіжих і перегрітих жирах руйнуються вітаміни, зменшується вміст незамінних жирних кислот і накопичуються шкідливі речовини, що спричиняють подразнення шлунково кишкового тракту, нирок, порушення обміну речовин. Нестача жирів у їжі веде до порушення діяльності центральної нервової системи, знижує стійкість до різних захворювань. І навпаки, надлишок жирів у раціоні призводить до ожиріння, серцево судинних захворювань.

Слайд 4

Вітаміни

Вітаміни

Вітаміни — органічні сполуки, що потрібні для нормального функціонування організму. Вітаміни сприяють підвищенню опірності організму до несприятливих впливів зовнішнього середовища (інфекція, дія високої й низької температури тощо). Вони необхідні для стимулювання росту, відновлення тканин і клітин після травм і операцій.

Більшість вітамінів не утворюється в організмі людини. Головним їх джерелом є овочі, фрукти та ягоди. Вітаміни містяться також у молоці, м’ясі, рибі. Вітаміни потрібні в дуже невеликій кількості, але їх нестача або відсутність порушує обмін речовин, що веде до захворювань — авітамінозів.

Але існує й зворотна ситуація — надлишок вітамінів.

Гіпервітаміноз — це розлад у функціонуванні організму внаслідок інтоксикації надвисокою дозою одного або кількох вітамінів, що містяться в їжі або в ліках.

Сьогодні гіпервітамінози стають все більш поширеними в розвинених країнах, де популярні вітамінні добавки. Багато людей самостійно лікуються від незначних захворювань великими дозами вітамінів.

Найчастіше гіпервітамінози спричиняються вживанням значних доз вітамінів А і D.

Усі вітаміни поділяють на дві великі групи:

  • розчинні у воді;

  • розчинні в жирах.

До водорозчинних вітамінів відносять групу вітамінів В (В1, В2), вітаміни С і Р.

До жиророзчинних вітамінів належать вітаміни А, D,Е, К.

Вітамін А (ретинол) в організмі людини утворюється із природного пігменту каротину, який у великих кількостях міститься у свіжій моркві, помідорах, салаті, абрикосах, риб’ячому жирі, вершковому маслі, печінці, нирках, жовтку яєць.

За нестачі вітаміну А уповільнюється ріст, розвивається «куряча сліпота», тобто різке зменшення гостроти зору при неяскравому освітленні.

Токсичність вітаміну А може виявитися при тривалому щоденному прийомі в кількості 20 мг і більше. Симптоми передозування — блювота, слабкість, запори, ломота в кістках, біль у суглобах, головний біль, сухість шкіри, ламкість нігтів, випадіння волосся. Передозування вітаміном А можливе й при надмірному вживанні певних продуктів харчування. 10 мг ретинолу міститься в ЗО г яловичої печінки, у 500 г яєць або 2,5 кг скумбрії.

Вітамін В2 (тіамін) міститься в лісових горіхах, неочищеному рисі, хлібі грубого помелу, ячмінній і вівсяній крупах, особливо багато його в пивних дріжджах і печінці.

За відсутності в їжі вітаміну В1 розвивається захворювання бері-бері. Хворий втрачає апетит, швидко втомлюється, постуйово з’являється слабкість у м’язах ніг. Потім настає втрата чутливості в м’язах ніг, ураження слухового й зорового нервів, гинуть клітини довгастого й спинного мозків, настає параліч кінцівок. Без своєчасного лікування настає смерть.

Вітамін В2 (рибофлавін). Першими ознаками відсутності цього вітаміну в людини є ураження шкіри (найчастіше в області губ). З’являються тріщини, що мокріють і вкриваються темною кіркою.

Вітамін В2 міститься в хлібі, гречаних крупах, молоці, яйцях, печінці, м’ясі, томатах.

Вітамін С (аскорбінова кислота) дуже поширений в овочах, фруктах, хвої, у печінці. Добре зберігається аскорбінова кислота у квашеній капусті. У 100 г хвої міститься 250 мг вітаміну С, у 100 г шипшини — 150 мг. Потреба у вітаміні С становить 50-100 мг на день. Нестача вітаміну С спричинює захворювання на цингу.

Вітамін D Однією із найпоширеніших хвороб дитячого віку, яка в деяких країнах уражає майже половину дітей у віці до п’яти років, є рахіт. При рахіті порушується процес формування кісток. Кістки черепа стають м’якими й податливми, кінцівки викривляються.

Усі ці тяжкі порушення спричинені відсутністю або нестачею в організмі вітаміну D, який міститься в жовтках, коров’ячому молоці, риб’ячому жирі.

Вітамін D може утворюватися в шкірі людини під впливом ультрафіолетових променів. Тому діти частіше хворіють на рахіт узимку, ніж улітку. Риб’ячий жир, перебування на сонці або штучне ультрафіолетове опромінення є важливими засобами запобігання й лікування рахіту.

Вітамін D — найбільш токсичний із жиророзчинних вітамінів. Симптоми передозування вітаміном D — нудота, блювота, біль у суглобах, втрата апетиту, запор, що змінюється діареєю, відчуття поколювання в роті. Ступінь токсичності залежить також від тривалості та частоти прийому. Небезпеку становить прийом вітаміну протягом тривалого часу по 1-2 мг на день або одноразовий прийом понад 50 мг.

Передозування вітаміну D протягом тривалого часу призводить до проблем із серцем, нирками та іншими м’якими тканинами.

2.Хвилина відпочинку. Вітамінна пауза.

- Без рук, без ніг,
А в'ється, як батіг.
(Квасоля)

- Кажуть, щоб хвороб не знати,
Треба всім мене вживати.
Може, ви мене й з’їсте,
Тільки сльози проллєте.
(Цибуля)

- Лампочка вгорі висіла,
Стала смачна, пожовтіла.
Діти лампочку зірвали,
З апетитом скуштували.
(Груша)

- Соковите, червоненьке,
Круглобоке, солоденьке.
(Яблуко) 

3. Продовження бесіди

Слайд 5

Мінеральні речовини

Мінеральні речовини

Ріст і розвиток кісток, нервових клітин, м’язів залежить від вмісту певних хімічних елементів та мінеральних речовин. Вони сприяють нормальній діяльності серця й нервової системи, використовуються для утворення гемоглобіну (Ферум), хлоридної кислоти шлункового соку (Хлор).

При повноцінному харчуванні доросла людина одержує всі необхідні їй хімічні елементи у складі мінеральних речовин у достатній кількості з їжею. Тільки кухонну сіль додають до їжі при її кулінарній обробці. Організм дитини, що росте, потребує додаткового надходження багатьох мінеральних речовин.

Кальцій і Фосфор забезпечують ріст кісток, міцність зубів. Кальцій впливає на збудливість нервової системи, рухливість м’язів, здатність крові зсідатися. Фосфор потрібний не тільки для росту кісткової тканини, а й для нормального функціонування нервової системи. У молоці ідеальне співвідношення солей Кальцію й Фосфору, тому молоко обов’язково має бути в раціоні дітей.

Йод потрібен для обміну речовин, сприяє розвитку розумових здібностей. Найбільше його міститься в йодованій кухонній солі, морський капусті — ламінарії, морепродуктах, рибі, креветках, бобах, хурмі.

Ферум міститься у складі гемоглобіну крові та бере участь у транспорті кисню. Багато Феруму міститься в червоному м’ясі, жовтках яєць, печінці, бобових, куразі,

яблуках.

Нестача певних хімічних елементів негативно впливає на організм: якщо не вистачає Кальцію — знижується міцність кісток і зубів, дефіцит Феруму спричиняє хронічну втому, зниження імунітету.

4. Повідомлення учня

Вода

Вода є складовою частиною клітин майже всіх живих організмів.

Усі перетворення речовин в організмі відбуваються у водному середовищі. Вода розчиняє речовини, що надійшли в організм з їжею. Разом з мінеральними речовинами вода бере участь у багатьох реакціях, що відбуваються в організмі.

Вода регулює температуру тіла: випаровуючись, вона охолоджує тіло, попереджуючи його перегрівання.

Вода й мінеральні солі утворюють внутрішнє середовище організму, оскільки є основною складовою частиною плазми крові, лімфи та тканинної рідини.

Досить сказати, що вода в дорослої людини становить близько 65 % маси тіла, а в дітей — близько 80 %.

Втрата організмом великої кількості води призводить до дуже тяжких наслідків. Тривале зневоднювання організму спричиняє судоми, втрату свідомості. Позбавлення людини води на кілька днів призведе до смерті.

Людині потрібно да добу 22,5л води при нормальному харчовому режимі за нормальної температури навколишнього середовища. Ця кількість води складається:

  • із води, споживаної при питті (близько 1 л);

  • води, що міститься у складі їжі (близько 1 л);

  • води, яка утворюється в організмі під час обміну білків,

  • жирів і вуглеводів (300-350 мл).

Для нормальної діяльності організму важливо, щоб надходження води в організм повністю компенсувало її витрати. Якщо води виводиться з організму більше, ніж надходить, то виникає відчуття спраги. Співвідношення кількості вжитої води до кількості виділеної становить водний баланс.

Висновок

Харчування забезпечує діяльність різних органів і систем і є важливою умовою міцного здоров’я, високої працездатності, гармонійного розвитку. Вживання продуктів, багатих на поживні речовини, достатнє вживання води – джерело здоров’я, сили, бадьорості.

V. Валеологічна пауза

«Масажування живота».

Розтерти долоні й покласти їх одна на одну трохи нижче пупка (права долоня зверху лівої). Зробити 12 концентричних обертань за годинниковою стрілкою в нижній ділянці живота.

Вправа сприяє поліпшенню травлення, покращує перистальтику кишечника.

VІ. Закріплення вивченого матеріалу і систематизація знань

Підбиття підсумків роботи учнів за таблицею

  1. Звіт учнів про результат заповнення узагальнюючої таблиці в зошитах.

  2. Гра . «Вітамінний автобус»

Дидактичне завдання: Пояснити дітям про користь вживання вітамінів, їхнє значення для життя, взаємозв’язку здоров’я та харчування.

Ігрова дія: Намальований автобус, а на віконцях назви вітамінів «А», «В», «С». Учні по черзі вставляють картинку, на якій намальовано продукти харчування, у потрібне віконечко.

VІI. Домашнє завдання (різнорівневе)

Обов’язкове : опацювати § 5 підручника, дати усно відповіді на запитання.

Додаткові (на вибір за бажанням): самоспостереження з веденням щоденника, до якого протягом тижня слід записувати свій режим і раціон харчування; самостійно або в парах підготувати невеличкий виступ за темами: «Сироїдіння», », «Роздільне харчування», «Вегетаріанство», «Голодування»

VII. Підсумок уроку

  • Рефлексія.

  1. Гра «Що корисного?»

Учитель називає страву, а учні плескають у долоні, якщо вона належить до корисних, і заперечливо хитають головою, якщо її можна вживати зрідка.

2. Продовжити фразу:

- Сьогодні на уроці зрозумів, ( побачив, почув, дізнався)

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з ІСПАНСЬКОЇ МОВИ залишилося:
0
4
міс.
0
3
дн.
2
1
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!