• Всеосвіта
  • Бібліотека
  • Основи здоров'я
  • Конспект уроку з Основ здоров`я 6 клас " Харчові звички. Принципи харчування для здоров’я. Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень"

Конспект уроку з Основ здоров`я 6 клас " Харчові звички. Принципи харчування для здоров’я. Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень"

Опис документу:
Ознайомити учнів з принципами харчування ; розкрити чинники, які впливають на формування харчових звичок; дослідити проблеми, які можуть виникнути через неправильне харчування; розвивати вміння визначати збалансований раціон, калорійність харчування; виховувати бажання дотримуватись правил харчування для здоров’я.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Тема: Харчові звички. Принципи харчування для здоров’я. Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень.

Мета: ознайомити з принципами харчування ; розкрити чинники, які впливають на формування харчових звичок; дослідити проблеми, які можуть виникнути через неправильне харчування; розвивати вміння визначати збалансований раціон, калорійність харчування; виховувати бажання дотримуватись правил харчування для здоров’я.

Матеріали та обладнання: Підручник для 6 го класу загально – освіт. навч. закладів. / Т.Є.Бойченко, І.П.Василашко, С.В. Василенко, О.К. Гурська , Н.І.Гущина, Н.С. Коваль— К.: Генеза, 2014. — 160 с.: іл.., наочність.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організаційний момент

  • Перевірка наявності учнів;

  • Перевірка готовності учнів до уроку;

  • Вправа на взаємопізнання.

Продовжити фразу: „Якби я був їжею, то був би …”.

ІІ. Актуалізація опорних знань. Перевірка домашнього завдання

Обговорення

  1. Один учень зачитує меню на день, а інші діти аналізують, які поживні речовини потрапили до організму.

  2. Учні розповідають невеликі повідомлення за темами: «Сироїдіння»,

«Роздільне харчування», «Вегетаріанство», «Голодування»

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку. Мотивація навчальної діяльності учнів.
Люди мають різні харчові звички та смакові уподобання. Одним подобається домашня їжа, інші поспішають поїсти в кафе. Одні надають перевагу здоровому харчуванню, інші залюбки вживають усе, що гучно розрекламоване або має яскраву упаковку.
Вправа «Незакінчене речення»

  • Ми харчуємося, щоб…

  • У нашій сімї є традиції вживання…

  • Ми харчуємося відповідно…

  • Я полюбляю…

— Г. Гейне говорив: «Людина є те, що вона їсть». Люди різняться за харчовими звичками і смаковими вподобаннями. Одні люблять домашню їжу, інші поспішають у кафе. Одні надають перевагу здоровому харчуванню, інші залюбки вживають усе, що гучно розрекламоване і має яскраву упаковку. Можливо, саме тому одні люди стрункі, рухливі, веселі, а інші страждають через надмірну вагу. Як слід харчуватися, щоб бути здоровим, яких принципів раціонального харчування слід дотримувати, ми маємо сьогодні з’ясувати.

Висновок: оскільки те, що ми їмо, впливає на наше здоров’я, важливо з дитинства формувати правильні харчові звички.
Робимо запис на дошці «Ми– це те, що ми їмо!». В кінці уроку учні повинні аргументовано висловити власну думку щодо цього вислову.

ІV. Вивчення нового матеріалу
1.Раціональне харчування

Раціональне харчування — неодмінна умова нашого життя. Це доцільно організоване та своєчасне постачання до організму людини поживної та смачної їжі, яка містить оптимальну кількість харчових речовин, необхідних для підтримування життя, росту, розвитку та підвищення працездатності.

В основу раціонального режиму харчування покладено такі принципи:

  • Харчування має бути регулярним (приймання їжі у певні години).

  • Приймання їжі має бути розподілене протягом дня на декілька прийомів.

  • Кожен прийом має бути максимально збалансованим.

  • Кількість їжі має відповідати фізіологічним потребам та бути неоднаковою в різний час доби, тобто в різні прийоми.

2. Вправа «Мікрофон».

  • Назвіть по черзі одну страву, яка вам подобається, і одну — яка не подобається.

  • Як ви вважаєте, чи завжди те, що подобається, є корисним для здоров’я?

  • Чим відрізняються корисні продукти, які можна вживати щодня, від тих, які можна вживати час від часу?

Висновок. Для того щоб людина росла здоровою і сильною, могла повноцінно розвиватися, їй необхідно знати й дотримуватися законів раціонального харчування.

3.Розповідь вчителя

Їжу, яку людина з’їдає за день, називається добовим раціоном. У добовому раціоні бажано чергувати різні продукти: м'ясо, крупи, овочі, фрукти, молочні продукти.

Робота за ілюстрацією підручника ст.31 та її обговорення.

4.Харчові звички

Робота зі схемою

Ти вже знаєш, яка їжа корисна для здоров’я. проте обираючи страви, дослухайся порад дорослих. Не роби тривалої перерви між прийомами їжі. Тому в школі на перерві пообідай. Якщо не обідаєш у шкільній їдальні, з’їж бутерброд чи будь – які фрукти. Хоча продукти швидкого харчування і газовані напої часто рекламують, слід обмежувати їх споживання.

Харчуючись правильно, матимеш привабливу зовнішність, сили і здоров’я.

5.Мозковий штурм» (1 хв)

- Що найбільше впливає на ваші харчові звички (можливі відповіді: реклама, ЗМІ, стан здоров’я, національні традиції, родина, смакові уподобання, матеріальні можливості, знання про корисну і шкідливу їжу?) Аналіз висловів.

6.Калорійність харчування та енерговитрат

Усе, що ти робиш, потребує витрат енергії. Навіть якщо лежиш, енергія витрачається на роботу серця, дихання, перетравлювання їжі тощо. Різні види діяльності потребують різни х витрат енергії. Наприклад, за хвилину підліток витрачає під час: відповіді у класі – 2 – 3 ккал; плавання – 8 – 10 ккал; бігу – 10 ккал. Витрачену енергію необхідно поповнювати. Отже, їжа, яку споживаєш, має бути енергетично цінною – калорійною. Енергію, що вивільняється під час перетравлювання їжі і дає можливість жити активно, вимірюють у калоріях (кал) і кілокалоріях (ккал): 1 кілокалорія = 1000 калорій.

У середньому за добу 11 – 13 – річні дівчата витрачають майже 2500 ккал, а хлопчики – близько 2700 ккал. Тому й отримувати енергії хлопчики мають більше.

Вибір продуктів для споживання – раціон харчування – також різнитиметься відповідно до енерговитрат. Якщо організм отримує більше або менше кілокалорій, ніж витрачає, це може призвести до захворювань. Якщо багато їсти і мало рухатися, може розвинутися ожиріння.(обговорення малюнків у підручнику ст. 33).

Через недоїдання людина худне, оскільки не отримує необхідної енергії для повноцінного життя.

Якщо швидко поправився або навпаки різко схуднув, обговори це з дорослими. Вони порадяться з лікарем. Можливо , тобі потрібно більше рухатися, займатися фізичною культурою, а може й змінити харчовий раціон. Недоїдання і переїдання однаково небезпечні для здоров’я.

Також слід пам’ятати про режим харчування, розподіл їжі за калорійністю (І сніданок — 25 %, ІІ сніданок — 10 %, обід — 40 %, підвечірок — 10 %, вечеря — 15 % добового раціону), про те, що їсти треба не пізніше як за 2 години до сну, вечеря має бути легкою (молочні продукти, овочі, фрукти). У період росту дітям треба більше поживних речовин, ніж дорослим, бо крім того, що білок витрачається як будівельний матеріал для нарощування м’язової маси, а ще потрібна енергія на тренування, змагання, навчання, ігри, танці тощо. Тому треба їсти продукти, багаті на білок (м’ясо, риба, молоко, яйця, боби, горох) та вітаміни.

Але найголовніша ваша праця — це навчання. Для нормального фізичного і психічного розвитку та працездатності людини велике значення має такий мікроелемент як йод. Дефіцит йоду в організмі може призвести до порушення обміну речовин, втрати слуху, затримки фізичного і розумового розвитку, спричинити апатію, зниження розумової активності, пам’яті, призводить до швидкої втомлюваності. У разі недостачі йоду людина відчуває слабкість, сонливість, сухість шкіри, надмірну чутливість до холоду. Тому йододефіцит є державною проблемою, розв’язання якої допоможе зберегти інтелект нації.

7.Руханка «Пантоміма»

Учні показують, як вони працюють, коли:

— у міру поїли;

— дуже голодні;

— переїли надміру;

Аналіз проведення рухавки.

Висновок: перший принцип раціонального харчування — помірність.

8. Інформація вчителя

- Помірність вимагає, щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних затрат організму. Під час засвоєння будь якого харчового продукту виділяється певна кількість енергії. Одиниці її вимірювання — калорії або кілокалорії.

Учені порахували, що в середньому підліткам потрібно 2300 2800 ккал на добу. Лише на підтримку дихання витрачається 1300 1400 ккал, помірна активність (або 2 години стрибання на скакалці) — це спалювання 1000 ккал, 3 години їзди на велосипеді — 1500 ккал, 25 хв ходьби — 100 ккал (калорія — це кількість енергії, яка потрібна, щоб нагріти 1 кг води на 1 градус). Якщо вага дитини дорівнює 30 кг, то лише для підтримки температури тіла потрібно 1100 ккал. Таким чином, чим більше навантаження, тим більше треба їсти, щоб поновлювати свій енергетичний запас, і якщо ви ведете малорухливий спосіб життя, то їсти треба менше, бо зайві калорії перетворять вас на «колобка».

Другий принцип раціонального харчування — різноманітність. Про неї ви розкажете, попрацювавши самостійно в групах.

Третій принцип раціонального харчування — збалансованість. Щоб визначити, скільки й чого треба їсти щодня, можна скористатися харчовою пірамідою. Вона показує, чого слід споживати більше, а чого — менше. Отож роздивіться малюнок на ст.35 підручника.

9. Практична робота
Завдання для практичної роботи
За допомогою харчової піраміди запропонуйте учням скласти свій раціон для звичайного дня.
За допомогою таблиці з наступної сторінки вони мають додати страви достатньої калорійності для днів, коли займаються спортом.

Висновок. Щоб рости і розвиватися, треба вживати поживну і калорійну їжу. Калорійність і поживність харчового раціону мають відповідати енергетичним витратам організму. Не варто переїдати. Треба розподіляти їжу протягом дня. Слід додержуватися основних принципів правильного харчування: різноманітність, помірність, збалансованість.

10. Робота в групах (5 хв)

Об’єднати учнів у групи: гра «різноманітність, помірність, збалансованість»;

дати роздавальні матеріали учням;

пояснити завдання групам (розповісти про основні складові їжі);

презентація роботи груп. 

11. Робота за підручником (ст.36)

Вправа «Мікрофон». Учні по черзі читають завдання і дають на них відповіді. 

V. Закріплення вивченого матеріалу і систематизація знань
1. Обговорення ситуацій та аналіз їх розв’язання.

Спробуйте передбачити наслідки харчових звичок, якщо підліток:

- не любить їсти перших страв, їсть переважно бутерброди;

- не снідає;

- не любить їсти овочі і фрукти, натомість полюбляє печиво і цукерки.

2. Учні обговорюють вислів «Ми– це те, що ми їмо!»

VІ. Домашнє завдання
Обов’язкове : Опрацювати § 6 підручника, дати усну відповідь на запитання за її змістом.

Додаткові (на вибір за бажанням): написати ситуаційні завдання відповідної тематики; намалювати малюнок на тему здорового харчування

VІІ. Підсумок уроку.

Вправа – криголам : «Я смакую якісну і смачну їжу… Це здорово!»

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з НІМЕЦЬКОЇ МОВИ залишилося:
0
3
міс.
1
4
дн.
1
5
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!