Конспект уроку української мови у 4 класі з використанням ІКТ

Опис документу:
Тема: "Прикметники-антоніми та прикметники-синоніми. Уживання прикметників у прямому та переносному значеннях. Багатозначні прикметники " ( за підручником Вашуленка М.С.). Урок у формі теплої зустрічі в мовному кафе з елементами групової роботи, ігрових та інформаційно-комунікаційних технологій.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Тема. Прикметники-антоніми та прикметники-синоніми. Уживання прикметників у прямому та переносному значеннях. Багатозначні прикметники (Вправи 155-159).

Мета. Ознайомити учнів з прикметниками із синонімічними та антонімічними значеннями; вчити вживати прикметники в прямому та переносному значеннях, формувати уявлення про багатозначність прикметників; розвивати словниковий запас учнів; виховувати любов до праці, української національної кухні , бажання вживати в їжу корисні продукти.

Обладнання: презентація, електронні ресурси, предмети інтер'єру в українському стилі ( фартух і фанера для словникової роботи), зображення шматочків хліба для групової роботи, меню.

Хід уроку

I. Організація класу.

Гостей до кафе ласкаво просимо,

Гарний настрій їм приносимо.

Я - господарка кафе, гарна господиня,

Страви в мене ой смачні-, всі це знають нині.

Бо кухня українська - справжня перлина,

В ній кожна страва - здоров'я краплина.

Рецепти прийшли із глибин віків,

Від прабабусі до ваших батьків.

Про страви українські поведемо мову ,

Тож запрошуємо вас до цікавої розмови.

II. Повідомлення теми і завдань уроку.

Сьогодні під час відвідування мовного кафе ми будемо говорити не тільки про українські національні страви, але продовжимо вивчати тему "Прикметник" , попрацюємо з прикметниками, близькими і протилежними за значенням, вжитими в прямому і переносному значеннях, будемо вчитися виділяти їх з мовного потоку і добирати самостійно.

Тож бажаю усім відвідувачам кафе бути активними, уважними і вихованими.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1. Добір прикметників

Розглянемо інтер'єр кафе (Інтер'єр - оздоблення внутрішньої частини приміщення)

Тут і посуд , і дощечки , і рушники... Розгляньте предмети інтер'єру і доберіть по 3 прикметники до них.

Рушник (який?) - український , барвистий , вишитий, лляний;

Макітра - вид глиняного посуду великого розміру напівсферичної форми з широким отвором.

Макітра (яка?) - велика , порожня , глиняна;

ложка (Яка?) дерев'яна,невеличка, розмальована,

дошечка (яка?) дерев'яна , кухонна, вирізьблена;

- А як називається жіночий одяг, який одягають спереду на сукню, спідницю, щоб запобігти їх забрудненню. (ФАРТУХ)

-Вимовимо хором слово . На який склад падає наголос?

Фартух ( який?) жіночий, красивий, охайний, кухонний, брудний.

Погляньте , у кафе на почесному місці красується символ нашої держави - герб. Він зроблений із фанери.

ФАНЕРА_ Деревинний матеріал із кількох склеєних тонких пластин.Використовується як допоміжний матеріал для виготовлення меблів та деяких ін. речей домашнього вжитку)

-Вимовимо хором слово . На який склад падає наголос?

2. КАЛІГРАФІЧНА ХВИЛИНКА

- Який звук ми чуємо на початку слів "фанера" , "фартух"?

- Слова "фартух" і "фанера"? починаються літерою "еф".

Відкрийте зошити, запишіть сьогоднішню дату і "Класна робота"

Пригадаємо написання букви Фф та запишемо словникові слова , над якими попрацювали : Фф фа фанера фартух

Замініть подані словосполучення словосполученнями прикметника та іменника.(Наприклад : ложка із дерева - дерев'яна ложка; посуд із глини - глиняний посуд)

Фартух для роботи - робочий фартух;

фартух для кухні - кухонний фартух;

ящик із фанери - фанерний ящик;

підставка із фанери - фанерна підставка.

Додаткові запитання від дітей:

- Що таке прикметник?

- З якою частиною мови пов'язані прикметники?

- Яку роль вони виконують у мовленні? (Збагачують, прикрашають нашу мову, допомагають точніше висловити свою думку, описати предмет).

3.Виділення прикметників із мовного потоку

Розглянемо меню.

- Цікаво, а що є пропонує нам кафе . Розгляньте перелік страв.

Гра"Відгадай українську страву"

Щоб зробити замовлення, прочитайте опис страви у меню і відгадайте, про яку страву йде мова?

Learning apps- назвіть прикметники : рідка , солоденької, смачної , нашаткованої, червоних.

Замовимо борщик

Доки готується наше замовлення , познайомимося із історією закладу.

IV. Сприймання та усвідомлення учнями нового матеріалу.

1.Спостереження за прикметниками-синонімами.

Наше кафе-не звичайне,

Воно пізнавальне.

Особливість його в тому , що кожен відвідувач, завітавши до нього, одразу знайомиться з історією закладу. Познайомтеся і ви.

_Колись дуже-дуже давно засновницею кафе була жінка, яка мала 3 синів:найстаршого звали- Мужній, середнього - Хоробрий , а наймолодшого- Відважний. Росли з дитинства сини чудовими людьми з добрим серцем та великою силою. Та трапилося так , що на рідний край напали вороги, і мати благословила синів на бій. Перемагаючи у боротьбі, сини були смертельно поранені. Помирали сини у матері на руках від кривавих ран. З тих пір і стали слова - сини однієї матері - "синонімами" - хоч і звучать по-різному, але виходять із однієї сім'ї, тому дуже близькі за значенням.

- Тож як називаються близькі за значенням слова?

Запишіть посередині "Вправа"

– Згрупуйте подані прикметники в синонімічні ряди і запишіть їх. Кожна група має QR-код, де зашифроване слово, до якого вам потрібно відшукати і записати синоніми із запропонованих прикметників.

1 група - розумний; ( мудрий, тямущий, кмітливий)

2 група- охайний; ( чистий, акуратний, чепурний)

3 група - щасливий ( радісний, безжурний, задоволений)

4 група - ласкавий ( лагідний, ніжний , душевний)

5 група- наполегливий ( упертий, настирливий, завзятий)

6 група - сумний ( нерадісний, невеселий, зажурений)

Мудрий,нерадісний, упертий, тямущий, душевний, радісний,настирливий, безжурний, завзятий,задоволений , кмітливий, чистий,невеселий, зажурений, ніжний, чепурний, лагідний, акуратний.

Перевірка, додаткові питання.

- А ось і перше замовлення готове.

Фізкультхвилинка "Борщик"

Полюбляють піцу італьянці,

Росіяни капустяні щі,

Я смакую ввечері і вранці

Українські варені борщі.

Додаємо білої сметани,

І шматочок сала для смаку,

А іще добрішим борщик стане ,

Як зубок додати часнику.

2.Робота із фразеологізмами

Погляньте , який борщик принесли смачний, овочевий, вітамінний , український.

- А чого ж не вистачає до обіду: духмяного , запашного , ароматного , із шкоринкою золотавою?

Правильно , не вистачає хліба. Хліб завжди вважався головним на столі. Здавна в Україні говорили: "Без хліба немає обіда." (Поясніть значення : українці завжди їдять хліб і вживають його із всіма стравами)

- Які ще прислів'я про хліб ви знаєте?

- Як потрібно відноситись до хліба?  Чому? (Треба відноситися з пошаною, дбайливо ,бо хліб завжди цінувався українцями. Усі розуміють, що без хліба людину чекає голод. )

З'єднайте половинки скибки хліба в один шматок. При цьому потрібно поєднати вислови про хліб із їх значенням :

Їсти сухий хліб- (голодувати)

Легкий хліб - (Нескладна робота)

І вдень і вночі сняться калачі ( Кажуть про людину, яка дуже полюбляє попоїсти)

наче три дні хліба не їв (повільно , мляво)

Перевірка - Learning apps

Один із висловів введіть в речення.( Потрібно тяжко працювати , щоб не їсти сухий хліб)

- Яку другу страву ви замовите у кафе, щоб зекономити? (Вареники)

-Яка їх вартість? (Вони коштують одинадцять грн)

3. Спостереження за прикметниками-антонімами (вправа 155).

Продовжимо знайомитися із історією кафе.

На вулиці, де стояло кафе , жило два хлопчики, два сусіда. Звали обох Антонами, та були вони зовсім різні. Один високий, інший- низький, один добрий , а інший - злий, один щедрий, а інший скупий. Виросли Антони і пішли подорожувати. Один пішов на південь, а інший - на північ .Вирушаючи в дорогу,прощаючись, один сміявся , а інший - плакав.Не судилося Антонам повернутися до рідного дому і зустрітися , але в пам'ять про них люди стали називати протилежні слова антонімами.

– Пригадайте визначення слів-антонімів. (Антоніми – нари слів з протилежним значенням.)

Через риску утворіть і запишіть словосполучення, добираючи до прикметника антонім

Нам сьогодні у кафе пропонують не холодний борщ, а ... (гарячий борщ) ; не порожні тарілки, а (повні тарілки), не черствий хліб , а ... (свіжий хліб) , не шкідливу їжу , а ... (корисну їжу).

Робота із прислів'ями

- Без антонімів нам у житті не можна обійтися. Світ тримається на боротьбі протилежностей. Це дуже гарно, що всі люди різні, що зиму змінює літо, що після дощику виглядає сонечко, а життя перемагає смерть. З давніх-давен люди поважали антоніми і сховали їх у мовну скарбницю : у прислів'я, приказки та загадки. Попрацюємо із прислів'ями .

Learning apps- доберіть прикметники, протилежні за значеннями.

Самостійна робота в групах за вправою 155.

Спишіть прислів'я, вставляючи замість крапок пропущені антоніми. Підкресліть прикметники-антоніми. Можна скористатися словами- підказками, які можна розшифрувати QR-кодами.(Підказки: велике, лінь, пізні, чорне, кінчає)

Доки ми так плідно працювали, нам у кафе запропонували смачні варенички.

Фізкультхвилинка "Варенички"

3. Спостереження за прямим і переносним значенням прикметників

Ось і варенички! Та потрібно розкласти їх по тарілках з правильним значенням: варенички, де записане словосполучення у прямому значенні, покладемо у тарілку з написом "Пряме значення" , а варенички із словосполученнями в переносному значенні, покладемо у тарілочку із написом "Переносне значення"

Learning apps- розподіліть за групами : пряме чи переносне значення.

На "вареничках" написи: легкий мішок, легке завдання, гаряча вода, гаряча вдача, порожня голова , порожня бочка, м'який хліб, м'який характер, вовчий хвіст , вовчий апетит.

4. Робота над багатозначними прикметниками

А на десерт спробуємо потренуватися розрізняти   ті прикметники, які мають багато значень.

- Прочитайте речення на яблучках самостійно Що в них спільного?

У мишки гострі зуби.

Кухар відчував гострий біль.

Офіціант має гострий зір.

До м'ясної страви у кафе подали дуже гострий соус.

Пекар дуже гострий на язик.

- Запишіть одне речення на вибір.

- Що поєднує ці речення? (прикметник гострий)

- Спробуємо пояснити значення цього прикметника у кожному реченні.

Гострий - здатний колоти або різати зуби

сильний біль

пильний зір

пекучий соус

дотепний на язик (влучна, дотепна, дошкульна, глузлива мова.)

- Яке слово багатозначне? (Гострий)

- Отже, які ж слова ми називаємо багатозначними? (Ті , які мають багато значень)

V. Узагальнення і систематизація опорних знань

Гра "Ревізор"

Погляньте, а хто ж це завітав до кафе? Та це ж РЕВІЗОР хоче перевірити роботу у кафе і підготувала для вас бліц-опитування. На відповідь так - в долоні плескайте, на відповідь ні - швиденько ховайтесь.

1) Слова Стрімкий, прудкий, квапливий, жвавий - це синоніми. +

2) Слова веселий - сумний - це слова, протилежні за значенням. +

3) Каштанове волосся - вживається у прямому значенні. -

4)Золоті сережки, золоті руки , золота осінь - це багатозначні прикметники.+

5) Потрібно більше вживати в їжу чипсів , сухариків , копченостей , газованих напоїв.

Робота кафе визнана вдалою !

VІ . Підсумок уроку.

Ось і підійшло до завершення відвідування мовного кафе?

– Чого ми вчилися протягом перебування у кафе?

- ми вчилися… (розрізняти і вживати в реченнях прикметники-синоніми і прикметники-антоніми, використовуючи в мовленні прикметники в прямому і переносному значеннях).

- Що ж таке синоніми ? Антоніми?

Ми живемо у незалежній Україні, у якій відбуваються зміни заради кращого майбутнього. Мені б хотілося , щоб у вашому житті ви наслідували моду : моду на світлі душі, здорове тіло, гарні знання. Для цього треба рости відповідальними, вживати в їжу корисну їжу і старанно вчитися.

Сподіваюся , що ви пам'ятатимете ці поради під час виконання д/з .

VII. Повідомлення домашнього завдання з попереднім інструктажем.

С. 83, вправа 159.У цій вправі потрібно буде списати текст, добираючи пропущені прикметники із слів для довідки.

(Звернути увагу на вимову і правопис слів звечора, спочатку).

Звечора – ввечері, увечері (з вечірнього часу, з часу настання вечора).

Спочатку – прислівник (те , що відбулося найраніше, швидше за іншого).

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Стрес і стрес-менеджмент учасників освітнього процесу»
Левченко Вікторія Володимирівна
30 годин
590 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.