Конспект уроку "Додавання і віднімання дробів"

Математика

25.06.2020

378

0

6

Для кого: 6 Клас
Опис документу:
Автор: вчителька математики ДЕНИСЕНКО НАТАЛЯ ОЛЕКСАНДРІВНА, Павлівська СЗШ Дніпропетровської області Васильківського району. Матеріал містить конспект уроку з теми "Додавання і віднімання дробів". Математика, 6 клас.
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Міністерство освіти і науки України

Головне управління освіти і науки

Дніпропетровської обласної державної адміністрації

Відділ освіти Васильківської районної державної адміністрації

Павлівська середня загальноосвітня школа

«додавання і віднімання дробів»

Розробка уроку математики в 6 класі

Вчитель-методист Павлівської СЗШ

ДЕНИСЕНКО Н.О.

Павлівка

2019 рік

УРОК МАТЕМАТИКИ В 6 КЛАСІ

ТЕМА «ДОДАВАННЯ І ВІДНІМАННЯ ДРОБІВ»

МЕТА: ознайомлення з алгоритмом додавання і віднімання

звичайних дробів з різними знаменниками;

формування уміння додавати і віднімати дроби з

однаковими і з різними знаменниками;

виховання інтересу до математики, самостійності учнів,

культури обчислень;

розвиток логічного мислення, памяті, обчислювальних

навичок.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент.

У німецькій мові й до наших днів збереглася приказка «Міt etw. In die Brüche kommen», що в перекладі означає «потрапити в дроби». Її використовують тоді, коли хочуть сказати, що людина опинилася в скрутному становищі.

Нехай вас не засмучує, що для розвязання деяких «завдань на дроби» доводиться докладати чимало зусиль. Завжди є вихід із будь-якої складної ситуації. Треба тільки бути наполегливим у своєму бажанні перемогти. То ж, продовжуємо вивчати тему«Дроби», і я бажаю всім успіху в оволодінні дробами.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Перевірка домашнього завдання: §10, №315, №316, №320 («Математика.6 клас.» Г.П.Бевз, В.Г.Бевз).

315

Запишіть число у вигляді дробу зі знаменником :12; 18; 42.

Розв’язання:

.

316

Зведіть до спільного знаменника дроби:

а)

Розв’язання:

НСК (2;3)=6.

320

Порівняйте числа

а)

Розв’язання:

Отже,

Усно (фронтально):

  1. Що таке звичайний дріб?

Звичайний дріб – це запис виду , де a і bнатуральні числа.

  1. Як називають вираз, записаний над рискою дробу?

Чисельник.

  1. Як називають вираз, записаний під рискою дробу?

Знаменник.

  1. Що показує знаменник дробу?

Знаменник показує, на скільки рівних частин поділено одиницю (щось одне ціле).

  1. Що показує чисельник дробу?

Чисельник показує, скільки таких частин взято.

  1. Який дріб називається правильним?

Звичайний дріб називається правильним, якщо його чисельник менший від знаменника.

  1. Який дріб називається неправильним? Звичайний дріб називається неправильним, якщо його чисельник більший від знаменника або дорівнює знаменнику.

  2. Як неправильний дріб, у якого чисельник націло не ділиться на знаменник, перетворити в мішане число? Щоб неправильний дріб, у якого чисельник націло не ділиться на знаменник, перетворити в мішане число (виділити цілу частину з неправильного дробу), треба чисельник поділити на знаменник. Отримана неповна частка буде цілою частиною мішаного числа, а остача – чисельником його дробової частини.

  1. Як мішане число перетворити у неправильний дріб? Щоб мішане число перетворити у неправильний дріб, треба цілу частину помножити на знаменник дробової частини і до отриманого добутку додати чисельник дробової частини. Ця сума є чисельником неправильного дробу, а його знаменник дорівнює знаменнику дробової частини мішаного числа.

  1. Як додати (відняти) два мішаних числа? Щоб додати два мішаних числа, треба окремо додати їхні цілі та дробові частини. Щоб відняти два мішаних числа, треба від цілої і дробової частин зменшуваного відняти відповідно цілу і дробову частини від’ємника.

  1. Сформулюйте основну властивість дробу. Значення дробу не зміниться, якщо його чисельник і знаменник помножити або поділити на одне й те саме число, відмінне від нуля.

  1. Пригадайте, як додають і віднімають дроби з рівними знаменниками. Щоб додати два дроби з однаковими знаменниками, треба додати їхні чисельники, а знаменник залишити той самий. Щоб відняти дроби з однаковими знаменниками, треба від чисельника зменшуваного відняти чисельник від’ємника, а знаменник залишити той самий. («Математика. Підручник для 5 класу». А.Г.Мерзляк, В.Б.Полонський, М.С.Якір).

  1. Як звести дроби до спільного знаменника? Найчастіше зводять дроби до найменшого спільного знаменника. Він дорівнює найменшому спільному кратному всіх знаменників даних дробів.

Вправи на повторення:

Вправа 1.

Запишіть число у вигляді неправильного дробу:

Вправа 2.

Перетворіть неправильний дріб у мішане число:

Вправа 3.

Обчисліть:

а)

б) ;

в) 1-

Вправа 4.

Знайти найменше спільне кратне чисел 8 і 12.

Означення НСК, алгоритм знаходження НСК – підручник 6 класу, ст.29, ст.30.

Розв’язання

12 2 8 2

6 2 4 2

3 3 2 2

1 1

НСК (8, 12) = 2 · 2 · 3 · 2 = 24

ПІДСУМОК. Щоб знайти найменше спільне кратне чисел а, b, с, треба прості множники числа а доповнити такими простими множниками чисел b і с, яких в а немає, і перемножити їх.

ІІ. Повідомлення теми, мети уроку.

ІІІ. Мотивація навчального матеріалу.

Найдавніші цифри, як ми досі знаємо, – це числові символи вавилонян і єгиптян.

У давньому єгипетському рукописі, що зберігається в Британському музеї в Лондоні, зустрічаються навіть дробові числа. Характерно, що єгиптяни визнавали такий дріб, у якого чисельник був одиницею, а знаменник – яким завгодно числом.

Припустимо, треба 7 хлібин розділити на 8 рівних частин. Ми сказали б, що це 7:8=хлібин.

Але ж тоді числа не було. Тому єгиптяни дійшли думки, що для поділу семи хлібин на вісім рівних частин треба мати 8 половинок, 8 чверток і 8 осьмушок. Вони розрізали 4 хлібини навпіл, 2 хлібини – на чвертки і 1 хлібину – на осьмушки (демонстрація з допомогою комп’ютерної графіки).

1.

2.

Таким чином, при поділі 7 хлібин на 8 рівних частин кожен з восьми єгиптян одержував хліба.

Проте, кожну хлібину можна було б розділити на вісім частин.

3.

Тоді єгиптяни отримали б по хліба.

Таким чином, запис можна спрости:

Висновок: щоб додати (відняти) дроби з різними знаменниками, треба спочатку звести їх до спільного знаменника (знайти найменше спільне кратне знаменників дробів і застосувати основну властивість дробу), а далі виконати дію за правилом додавання (віднімання) дробів з однаковими знаменниками.

Опрацювання тексту підручника («Математика.6 клас.» Г.П.Бевз, В.Г.Бевз,§11).

V. Робота в парах змінного складу.

Обчислити: В-1: ;

В-2: .

В З А Є М О Н А В Ч А Н Н Я

Робота в «четвірках» за схемою:

І етап. Самостійна робота. В-1, В-2.

вІІ вІ

вІІ вІ

ІІ етап. Учні, які виконують завдання одного варіанту, перевіряють і консультують один одного.

вІ вІ

вІІ вІІ

ІІІ етап. Обмін варіантами. Учні, які виконують завдання різних варіантів, перевіряють і консультують один одного.

вІІ вІ

вІІ вІ

ІV етап. За вибором учителя дві пари учнів (В-1 і В-2) виконують завдання на дошці. Висновки.

VI. Тренувальні вправи.

353

а);

б);

в) .

354

а);

б);

в) .

356

а) ;

б) ;

в) ;

г)

359

  1. (кг) – важить диня.

  2. (кг) – важать кавун і диня разом.

Відповідь: кг.

370

а)

б)

в)

г)

VІІ. Контроль за засвоєнням нового матеріалу. Виконання завдань в тестовій формі.

Варіант 1

  1. Скоротіть дріб :

  1. Б. В. Г.

  1. Виділити цілу частину з неправильного дробу :

А. Б. В. Г.

  1. Скільки міститься шостих в ?

А. Б. В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яке з даних чисел є розв’язком рівняння ?

А. Б. В. 14 Г. розв’язків немає

  1. Яким є результат виконання дії +7,5 ?

А. Б. В. Г.

  1. На шлях з пункту А до пункту В велосипедист витратив год, а на шлях з пункту В до пункту С – на год більше. Скільки часу витратив велосипедист на шлях з В до С ?

А. Б. В. Г.

Варіант 2

1.Скоротіть дріб :

  1. Б. В. Г.

2.Виділити цілу частину з неправильного дробу :

А. 3 Б. В. Г.

3. Скільки міститься восьмих в ?

А. Б. В. Г.

4. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. 1 В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. Яке з даних чисел є розв’язком рівняння ?

А. Б. В. 14 Г. розв’язків немає

  1. Яким є результат виконання дії ?

А. Б. В. Г.

  1. На шлях з пункту А до пункту В велосипедист витратив год, а на шлях з пункту В до пункту С – на год менше. Скільки часу витратив велосипедист на шлях з В до С ?

А. Б. В. Г.

Взаємоперевірка в парах.

Правильні відповіді:

Варіант 1 Варіант 2

  1. Б 1. Г

  2. А 2. В

  3. А 3. А

  4. А 4. Б

  5. Б 5. Б

  6. В 6. Г

  7. Г 7. А

  8. А 8. Б

  9. Б 9. Б

  10. А 10.В

  11. Б 11.Б

  12. Г 12.Б

VІІІ. Домашнє завдання.

Вивчити § 11, повторити §7 – §10, №347, №349, №359 – рівень А; за бажанням: №369 – рівень Б.

ІХ. Підсумки уроку. Оцінювання.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Математика

25.06.2020

378

0

6

Для кого: 6 Клас