Сьогодні відбулась
онлайн-конференція:
«
Освіта проти насильства: методи профілактики та алгоритми реагування
»
Взяти участь Всі події

календарно-тематичне планування з основ здоровя 6 клас

Основи здоров'я

Для кого: 6 Клас

10.10.2021

30

0

0

Опис документу:

календарно-тематичне планування з основ здоровя 6 клас на 2020-2021 н.р. згідно методичних рекомендацій та чинної програми до підручників Бойченка...та Бех...

календарно-тематичне планування з основ здоровя 6 клас на 2020-2021 н.р. згідно методичних рекомендацій та чинної програми до підручників Бойченка...та Бех...

календарно-тематичне планування з основ здоровя 6 клас на 2020-2021 н.р. згідно методичних рекомендацій та чинної програми до підручників Бойченка...та Бех...

Перегляд
матеріалу
Отримати код

КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНЕ ПЛАНУВАННЯ УРОКІВ ЩСНОВ ЗДОРОВЯ У 6 КЛАСІ

( 35 годин, 4 години – резервний час)

Підручник: Основи здоров’я 6 кл.: Т.Є. Бойченко, С.В. Василенко, Н.І. Гущина та ін.2018

п/п

Дата

Тема уроку

Практичні завдання, які є складовою діяльнісного компоненту

Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності

Домашнє завдання

Розділ 1. Здоров’я людини

1




Життя і здоров’я людини

Безпека життєдіяльності. Здоров’я і благополуччя. Життєві навички, сприятливі для здоров’я. Активне довголіття

Знаннєвий компонент

Учні:

називають:

- складові здоров’я;

- види і чинники ризику для життя і здоров’я;

Діяльнісний компонент

Учні:

уміють:

- обирати одяг і взуття за несприятливих погодних умов;

- оцінювати ризик у щоденних ситуаціях;

- безпечно поводитися при спілкуванні з незнайомими людьми;

- уникати кримінальних небезпек;

- обговорювати з батьками засоби захисту особистого майна;

виявляють активну позицію щодо економії води, електричної енергії, участі в екологічних акціях, відповідальної поведінки в природі

демонструють способи самоконтролю та алгоритм дій в екстремальній ситуаціях

Ціннісний компонент

Учні:

наводять приклади:

- сприятливих для здоров’я життєвих навичок;

- небезпек навколишнього середовища;

- кримінальних небезпек для підлітків;

розпізнають:

- ознаки безпеки і небезпеки;

- ознаки фізичного, соціального, психологічного і духовного благополуччя;

- сприятливі і несприятливі для здоров’я людини погодні умови;

пояснюють:

- вплив небезпеки, невиправданих ризиків, екстремальних і надзвичайних ситуацій на життя і здоров’я;

- дію природних чинників на здоров’я

Вивчити § с.


2




Ризики і небезпеки

Поняття про ризик. Виправдані і невиправдані ризики. Оцінка ризиків у щоденному житті. Екстремальні і надзвичайні ситуації.

Складання пам’яток запобігання кримінальних небезпек.

  • Складання пам’яток захисту особистого майна (квартири, велосипеда, мобільного телефону)*


3




Навколишнє середовище і здоров’я

Вплив природних чинників на здоров’я людини. Небезпеки природного середовища.

Добір одягу за несприятливих погодних умов *.

Відпрацювання алгоритму дій в екстремальній ситуації.

Вивчити § с.


4




Вплив техногенного середовища на здоров’я людини . Екологічні проблеми довкілля.

Соціальне середовище і здоров’я. Захист від кримінальних небезпек

Моделювання поведінки в умовах зміни кліматичних умов.


Вивчити § с.


Розділ 2. Фізична складова здоров’я

5




Харчування і здоров’я

Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків. Поживні речовини. Особливість харчування у підлітковому віці.


Знаннєвий компонент

Учні:

називають:

- складові особистої гігієни;

- складові харчових продуктів, джерела їх надходження;

- особливості харчування у підлітковому віці;

- принципи харчування для здоров’я;

- чинники, що впливають на формування харчових звичок;

- наслідки неправильного харчування;

- причини і симптоми харчового отруєння

Діяльнісний компонент

Учні:

уміють:

- визначати збалансований харчовий раціон, калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичного навантаження;

- зберігати і споживати йодовану сіль;

- аналізувати інформацію на упаковках харчових продуктів;

- запобігати харчовим отруєнням;

- надавати допомогу і самодопомогу при харчових отруєннях;

дотримуються правил харчування для здоров’я та правил особистої гігієни

Ціннісний компонент

Учні:

наводять приклади ситуацій, в яких треба звернутися до стоматолога;

розпізнають ознаки збалансованого харчування;

пояснюють:

- небезпеку йододефіциту;

- значення особистої гігієни

Вивчити § с.


6




Харчові звички. Принципи харчування для здоров’я. Профілактика йододефіциту і діабету.

Відпрацювання алгоритму надання допомоги при харчових отруєннях


Вивчити § с.


7




Калорійність харчування та енерговитрати залежно від фізичних навантажень.

Визначення збалансованості харчового раціону

Вивчити § с.


8




Правила купівлі, обробки і зберігання харчових продуктів. Перша допомога при харчових отруєннях

Аналіз маркування харчових продуктів **


Вивчити §


9




Особиста гігієна

Складові особистої гігієни. Догляд за шкірою. Гігієна ротової порожнини. Особиста гігієна під час занять фізичною культурою та спортом.

Складання пам’ятки: «Правила особистої гігієни»*


Вивчити § с.


10




Контрольна робота з теми «Фізична складова здоров’я»


Вивчити § с.


Розділ 3. Психічна і духовна складові здоров’я

11




Звички і здоров’я

Психічний розвиток підлітка та ознаки гармонійного розвитку .

Потреби людини, їх розвиток із віком.


Знаннєвий компонент

Учні:

називають:

- особливості психічного розвитку підлітків;

- чинники, що впливають на прийняття рішень і формування звичок;

- переваги адекватної самооцінки;

- наслідки шкідливих звичок ;

- переваги корисних звичок;

пояснюють:

- вплив самооцінки на поведінку і здоров’я людини;

- вплив корисних звичок на здоров’я;

- згубний вплив вживання психоактивних речовин на здоров’я підлітків;

- алгоритм прийняття зважених рішень;

- необхідність відмови від пропозицій вживання психоактивних речовин;

- вплив ВІЛ-інфекції на організм людини

Діяльнісний компонент

Учні:

аналізують:

- поширені міфи про психоактивні речовини;

- зміст і мету комерційної реклами;

уміють:

- аналізувати свої звички;

- створювати план формування корисної звички;

- критично аналізувати рекламні повідомлення;

- відмовлятися від небезпечних пропозицій сторонніх людей, друзів, протидіяти тиску компанії;

виявляють толерантне

ставлення до ВІЛ-позитивних людей

Ціннісний компонент

Учні:

наводять приклади:

- потреб людини;

- корисних і шкідливих звичок;

розпізнають:

- види самооцінки;

- прості і складні рішення;

- позитивні й негативні соціальні впливи;

- соціальну і комерційну рекламу;

- перебільшену і неправдиву інформацію в рекламі;

- ситуації, безпечні щодо ризику ВІЛ-інфікування

Вивчити § с.


12




Навички і звички. Вплив звичок на здоров’я. Корисні і шкідливі звички. Чинники формування звичок.


Вивчити § с.


13




Самооцінка і здоров’я

Поняття самооцінки. Види самооцінки. Формування адекватної самооцінки.

Проект самовдосконалення *(вибір, планування і досягнення мети).


Вивчити § с.


14




Критичне мислення та уміння приймати рішення

Види рішень. Алгоритм прийняття зважених рішень. Рішення, важливі для здоров’я.

Вплив реклами на рішення людини. Види реклами. Соціальна і комерційна реклами.

Створення плану формування корисної звички (чи відмови від поганої або шкідливої звички).

Моделювання ситуації прийняття зважених рішень

Аналіз соціальної і комерційної реклами*

Вивчити § с.

;

15




Психоактивні речовини і здоров’я. Позитивні й негативні впливи однолітків. Протидія тиску і маніпуляціям.

Толерантне ставлення до людей, що живуть з ВІЛ.

Моделювання ситуації відмови від шкідливих пропозицій .

Аналіз грошових витрат, пов’язаних зі шкідливими звичками*

Вивчити § с.


Узагальнюючий урок з теми «Психічна і духовна складові здоров’я»

16




Узагальнюючий урок з теми «Психічна і духовна складові здоров’я»




Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.