Сьогодні о 16:00
Вебінар:
«
Figma – сучасний інструмент для створення якісних методичних матеріалів. Від ідеї до реалізації
»

Календарно-тематичне планування навчального матеріалу з трудового навчання в 6 класі на І і II семестри 2021/2022 н. р.

Трудове навчання

Для кого: 6 Клас

03.09.2020

2101

282

0

Опис документу:
Складено згідно навчальної програми «Трудове навчання 5-9 класи. Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів», затвердженої наказом МОН України від 07.06.2017 № 804 «Про оновлені навчальні програми для учнів 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів»
Перегляд
матеріалу
Отримати код

уроку

Дата

Тема уроку

Примітка

Розділ І. Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки

Об’єкт проектної діяльності № 1: брелок. Основні технології: технологія обробки текстильних матеріалів, технологія обробки дроту.

1-2

Мистецтво «макраме», особливості технології. Вибір та обґрунтування об’єкта проектування (виду брелока). Планування роботи з виконання проекту. Вимоги до готового виробу. Проектування форми виробу методом біоформ. Моделі – аналоги. Графічне зображення. Практична робота. Виконання ескізу виробу методом біоформ.

3-4

Добір конструкційних матеріалів (нитки, шнур), інструментів  та пристосування (для закріплення ниток). Розрахунок довжини шнурів для плетіння. Виконання вузлів.   Інструктаж з охорони праці. Практична робота. Виготовлення виробу.

5-6

Оздоблення виробу додатковими елементами. Перевірка якості готового виробу. Захист проекту. Практична робота. Остаточна обробка виробу.

Об’єкт проектної діяльності № 2: підставка під горнятко.

Основна технологія: технологія плетіння з паперових лозинок.

Додаткова технологія: технологія декупажу

7-8

   Технологія лозоплетіння. Вибір та обґрунтування об’єкта проектування (виду підставки). Планування роботи з виконання проекту. Проектування форми виробу методом біоформ. Моделі – аналоги. Графічне зображення.  Добір конструкційних матеріалів та інструментів для виготовлення.

Практична робота. Виконання ескізу та креслення підставки.

9-10

 Добір та підготовка матеріалу для плетіння. Декоративні та технологічні особливості роботи з паперовими лозинками. Інструктаж з охорони праці.

 Практична робота. Підготовка паперових лозинок до плетіння

11-12

Види плетіння. Послідовність плетіння виробу. Інструктаж з охорони праці. Практична робота. Виготовлення основної деталі підставки плетінням.

13-14

 Виготовлення та оформлення додаткових деталей. 

Практична робота. Плетіння додаткових деталей.

15-16

Технологія декупажу. Підготовка виробу до оздоблення. 

Практична робота. Підготовка виробу до декупажу.

17-18

Оздоблення виробу. Заключна обробка.

Практична робота. Остаточна обробка виробу. Захист проекту.

Об’єкт проектної діяльності № 3: рамка для фото

Основні технологїя: технологія виготовлення аплікації (з текстильних та природних матеріалів).

19-20

Традиційні види рукоділля і декоративно – ужиткового мистецтва. Вибір  та обґрунтування об’єкта проектування (виду рамки). Планування роботи з виконання проекту. Особливості конструкції рамки для фото. Проектування форми виробу методом біоформ. Моделі – аналоги. Графічні зображення. Практична робота. Виконання ескізу та креслення виробу.

21-22

Послідовність виготовлення рамки для фото. Добір конструкційних матеріалів, інструментів для роботи. Технологічний процес виготовлення рамки з аплікацією. Поняття про деталь типи деталей. Способи отримання деталей.

 Інструктаж з охорони праці. Практична робота. Підготовка  конструкційних матеріалів, розмічання та виготовлення основи рамки.

23-24

Виготовлення деталей аплікації для рамки, їх обробка та закріплення до основи.

 Інструктаж з охорони праці. Практична робота. Обробка та з’єднання деталей рамки.

25-26

Оздоблення рамки додатковими матеріалами. Захист проекту. Практична робота. Заключна обробка виробу.

Об’єкт проектної діяльності № 4: торбинка для подарунків.

Основна технологія: технологія обробки текстильних матеріалів машинним способом.

Додаткова технологія: технологія виготовлення вишитих виробів.

27-28

Традиційні особливості виготовлення подарунків. Вибір та обґрунтування об’єкта проектування (виду торбинки). Планування роботи з виконання проекту. Проектування форми виробу методом біоформ. Моделі – аналоги. Графічне зображення. Побудова викрійки  торбинки за заданими мірками. Практична робота. Виконання ескізу, креслення та оформлення викрійки виробу за заданими мірками.

29-30

Розрахунок необхідної кількості матеріалу для виготовлення виробу. Добір конструкційних матеріалів та інструментів для виготовлення. Розмічання та розкроювання деталей торбинки та їх оздоблення  вишивальними швами. Інструктаж з охорони праці. Практична робота. Виготовлення та обробка деталей торбинки.

31-32

Пошиття виробу. Підготовка швейної машини до роботи. Заправляння ниток. Робота на швейній машині. Інструктаж з охорони праці. Практична робота. З’єднання деталей виробу ручними та машинними швами.  

33-34

Остаточна обробка виробу. Будова праски. Правила роботи з праскою. Волого – теплова обробка. Інструктаж з охорони праці. Практична робота. Остаточна обробка виробу. Захист проекту.

Трудове навчання 6 класу

Трудове навчання 6 класу

уроку

Дата

Тема уроку

Примітка

Об’єкт проектної діяльності №5: народна іграшка

Основна технологія: технологія обробки деревинних матеріалів (ДВП, фанера), технологія обробки текстильних матеріалів

Додаткові технології: технологія виготовлення вишитих виробів початковими, лічильними та декоративними швами

35-36

Вибір та обґрунтування теми проекту. Планування роботи з виконання проекту. Проектування іграшки методом фантазування. Графічне зображення.

37-38

Добір конструкційних матеріалів та інструментів. Технологічний процес виготовлення іграшки

39-40

Добір конструкційних матеріалів, інструментів та обладнання для роботи. . виготовлення шаблонів деталей виробу. Добір способу з’єднання деталей виробу.

41-42

Оздоблення іграшки (на власний вибір).

43-44

Остаточна обробка виробу. Захист проекту.

Об’єкт проектної діяльності № 6: прихватка.

Основна технологія: технологія обробки текстильних матеріалів машинним та ручним способом.

Додаткова технологія: виготовлення вишитих виробів.

45-46

Виготовлення прихватки. Вибір та обґрунтування об’єкта проектування (виду прихватки). Планування роботи з виконання проекту. Особливості конструкції виробу. Вимоги до готового виробу. Проектування форми виробу методом біоформ. Моделі – аналоги. Графічні зображення. Виготовлення викрійки.  

Практична робота. Виконання ескізу, креслення та викрійки виробу.

47-48

   Розрахунок необхідної кількості матеріалів для виготовлення виробу. Добір конструкційних (основних, прокладних) матеріалів та інструментів для виготовлення. Основні та прокладні деталі. Інструктаж з охорони праці. 

Практична робота. Розмічання та розкроювання деталей виробу.

49-50

  Особливості обробки прихватки. Підготовка деталей крою.

Інструктаж з охорони праці. Практична робота. Обробка деталей виробу.

51-52

Застосування вишивальних швів для обробки деталей прихватки.

Інструктаж з охорони праці. Практична робота. Оформлення деталей виробу вишивкою.

53-54

З’єднання деталей виробу ручними та машинними швами. Підготовка оздоблення (стрічки, мереживо, тасьма, коса бейка). Інструктаж з охорони праці.

 Практична робота. З’єднання основних деталей.

55-56

Обробка краю виробу. Оздоблення та остаточна обробка.

Практична робота. Заключна обробка виробу. Захист проекту.

Об’єкт проектної діяльності № 7: салати.

Основна технологія: технологія приготування їжі

57-58

Види салатів та їх харчова цінність. Умови й термін зберігання свіжих овочів. Планування роботи з виконання проекту. Пошук подібних виробів. Технологія приготування салатів. Способи  подрібнення овочів. 

Практична робота. Планування роботи з виконання проекту.

59-60

Добір та підготовка харчових продуктів, інвентарю, посуду для приготування та оздоблення страви та подавання до столу. Інструктаж з охорони праці. 

Практична робота. Форми нарізання овочів. Приготування салатів та їх оздоблення

61-62

Фігурне нарізання овочів та фруктів.

Інструктаж з охорони праці.

 Практична робота. Приготування та подавання страв до столу.

63-64

Види теплової обробки овочів. Правила поєднання різних харчових продуктів у салатах. Створення власного рецепта. Розробка вимог до якості готової страви.

Практична робота. Визначення необхідної кількості продуктів. Технологічна послідовність приготування.

65-66

Захист проектуКритерії оцінювання проектної діяльності.

Практична робота. Приготування та презентація страв.

Розділ 2. Технологія побутової діяльності та самообслуговування

Міні-проект 1: «Охайне житло»

Технології: технологія догляду за житлом,

67-68

Технологія прибирання житла. Мийні засоби та їх безпечне використання. Догляд за скляними та дзеркальними поверхнями.   Практична робота. Планування прибирання квартири, добір мийних засобів, обладнання та пристосувань.

Міні-проект 2: «Здоров’я та краса мого волосся»

Технології: технологія догляду за волоссям

69-70

Типи волосся. Зовнішній вигляд волосся та стан здоров’я людини.

Особливості догляду за волоссям.

Практична робота. Складання пам’ятки – листівки

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.

Вітаємо зі святом працівникі́в осві́ти

та даруємо 100 грн

кешбеку!

Кешбеком можна оплатити 50% вартості будь-яких цифрових товарів та послуг на порталі «Всеосвіта»

Отримати кешбек можна з 1 до 14 жовтня 24 жовтня та використати протягом всього місяця.