Взяти участь
Поспішайте взяти участь в акції «Методичний тиждень 2.0».
Головний приз 500грн + безкоштовний вебінар.
До визначення переможців залишилось:
3
Дня
3
Години
16
Хвилин
30
Секунд
Предмети »

Їжа, що допомагає лишатись здоровим (до Всесвітнього дня здоров’я).

Курс:«Інтернет-ресурси для опитування і тестування»
Левченко Ірина Михайлівна
24 години
1000 грн
249 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №MK365146
За публікацію цієї методичної розробки Бєлан Олена Анатоліївна отримав(ла) свідоцтво №MK365146
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Тема: Їжа, що допомагає лишатись здоровим (до Всесвітнього дня здоров’я).

Мета: розказати про історію свята, познайомити з продуктами харчування, що допомагають підтримувати здоров’я; розвивати свідоме ставлення до культури харчування, прищеплювати звички їсти корисні продукти; виховувати повагу до себе.

Зміст роботи

І. Вступна частина.

1.1. Реконструкція віршів про здоров’я.

Щоб здоров'я добре мати

Слід про нього змалку… (дбати)

Кожний ранок обливатись

І зарядкою… (займатись)

У дворі щодня гуляти,

Повноцінно їсти й… (спати)

Добре мити всі продукти,

Досхочу вживати… (фрукти)

Будете це все робити –

Перестанете… (хворіти).

1.2. Бесіда.

1. Від чого залежить ваше здоров’я?

2. Яку їжу ви полюбляєте?

3. Яку користь чи шкоду може принести їжа?

ІІ. Основна частина.

2.1. Повідомлення про свято.

Міжнародний святковий день, спрямований на залучення широкої громадської уваги до цих проблем і питань - Всесвітній день здоров’я, відзначається щорічно 7-го квітня. Це свято увійшло в традицію з середини минулого століття. Дата святкування Всесвітнього дня здоров’я приурочена дню створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, відомої нам під абревіатурою «ВООЗ», а точніше дню прийняття статуту цієї організації. Статут ВООЗ було прийнято 7-го квітня 1948-го року, тоді ж, на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я і виникла ідея проводити це міжнародне свято.

Профілактика та увага до нашого власного здоров’я, - є основною метою проведених медиками в цей день акцій та заходів. Численні інформаційні матеріали пояснюють нам важливість цієї позитивної ініціативи. Щороку Всесвітній день здоров’я присвячений якій-небудь темі, яка є найбільш злободенною: якому-небудь небезпечному захворюванню, профілактиці, правильному харчуванню або аспектам психічного здоров’я. Так, наприклад, у 2015 році темою цього свята була безпеку харчових продуктів, яка вже давно стала глобальною проблемою. В різні роки цей день присвячували глобальним змінам клімату та їх впливу на людський організм, проблем материнства, пропаганди активного способу життя та донорства.

Звичайно ж, одного дня для обговорення, а тим більше, для вирішення подібних питань – це дуже мало, але це ефективний спосіб звернути увагу на проблему у міжнародному масштабі. День здоров’я відзначається в багатьох країнах на державному рівні. Проводяться просвітницькі заходи, медики читають лекції в школах і вищих навчальних закладах. Заходи, які проводять в цей день, пов’язані з його темою.

2.2. Знайомство з продуктами-лікарями.

1. Яблуко.

Загадка

Народжується з квітки, його всі люблять дітки, заліза в нім багато, рум'яне і хрустке. А ну, скажіть, малята, то що ж воно таке? 

Користь яблук для дітей

Чим корисне яблуко для дітей? Для дітей яблука дуже корисні легкозасвоюваним залізом. Воно повністю засвоюється організмом, що дозволяє використовувати яблука для профілактики анемії у дітей. Особлива користь зелених яблук полягає в більш високому вмісті заліза, ніж у червоних і жовтих побратимах. Вважається, що вміст вітаміну С і крохмалю в них більше, ніж в інших фруктах, що дозволяє протидіяти ГРВІ. Для профілактики порушень роботи шлунково-кишкового тракту з ранку необхідно натщесерце з'їдати 1-2 яблука. Свіжий яблучний сік, якщо пити його за 20 хв до їди допоможе запобігти жовчнокам'яну хворобу і підвищити кислотність. Вміст у яблуках до 50 мг хлорогенової кислоти забезпечує нормальну діяльність печінки.

2. Морква.

Загадка про моркву

Сидить панна у світлиці молода, червонолиця. Хто до неї завітає — вітамінами вгощає. (Морква)

Користь моркви для організму людини величезна. Багатий склад зумовлює її лікувальні та корисні властивості. У моркві містяться вітаміни: С, К, Е, РР, групи В, велику кількість каротину - корисної речовини, яка має здатність у людському організмі перетворюватися на вітамін А. Багата морква також і мінеральними речовинами , які є необхідними для організму людини: залізо, калій, фосфор, мідь, кобальт, магній, цинк, йод, хром, фтор, нікель та іншими. Бета-каротин, що міститься в моркві, сприятливо діє на роботу легенів, органи зору, зміцнює сітківку очей, допомагає справлятися з кон'юнктивітом, нічною сліпотою. Особливо корисний він для організму молодих жінок - дозволяє зберігати молодість шкіри, її здоров'я і красу, а також зміцнює волосся і нігті. Сира морква відмінно оздоровлює ясна, тому жувати моркву корисно.

Доведено користь моркви і для дітей , так як саме вітамін А допомагає рости діткам здоровими і швидко. Варена морква допомагає лікувати злоякісні пухлини, дисбактеріоз кишечника, нефрити. Володіє цей овоч і протимікробними властивостями. Також в моркві містяться фітонциди. Відварна морква досить часто включається в раціони хворих цукровим діабетом. Щоб організм швидше засвоїв провітамін А моркви, її доцільніше вживати зі сметаною або рослинним маслом. 

3. Буряк.

Загадка про буряк

Ріс на грядці молодець. Хап за чуба, — та й кінець, бо без нього, кажуть люди, борщику у нас не буде. (Буряк)

Червоний буряк корисна тим, що: запобігає анемії і сприяє виробництву гемоглобіну; допомагає створювати нові клітини в організмі, надаючи омолоджуючу дію; покращує травлення; налагоджує обмін речовин; усуває токсини; знижує ризик появи і зменшує зростання злоякісних пухлин; очищає судини; надає протизапальну дію; знеболює, сприяє одужанню; допомагає справлятися з депресіями; підвищує витривалість організму; незамінний при захворюваннях щитовидної залози через рекордну кількість йоду.

4. Ряжанка.

Вважається, що ряжанку придумали українці: вже сотні років тому вони змішували молоко з вершками. Потім кисле зливали у спеціальні глиняні судини, і кілька годин млоїли в гарячій печі - відтінок і смак у неї теж виходив особливим, насиченим і неповторним. Далі в кисляк додавали ложку хорошою сметани, і знову залишали біля печі - там, де тепло.

Організм відмінно засвоює ряжанку: при цьому зміцнюється імунітет, в кишечнику перестають розмножуватися гнильні бактерії, а кількість здорової мікрофлори значно збільшується. Якщо зробити ряжанку частиною свого щоденного раціону, то кістки і зуби завжди будуть міцними, а волосся, нігті і шкіра надовго збережуть здоров'я: в ряжанці, як уже зазначалося, багато кальцію, і фосфору теж немало - досить випивати по склянці на день, щоб отримати добову норму кальцію і 20% норми фосфору.

Ще міститься в ряжанці білок, багатий амінокислотами, у тому числі і незамінними: серед них є лізин - ця амінокислота підтримує здоров'я серця і відновлює тканини, беручи участь у формуванні колагену - тому лізин часто призначають після операцій і травм. Транспортуючи кальцій з крові в тканини кісток, лізин прискорює лікування переломів і остеопорозу.

Інша незамінна амінокислота - метіонін, допомагає організму підтримувати в нормі рівень холестерину, покращує роботу печінки і стан слизових оболонок, і навіть надає м'яку антидепресивну дію - тому вживання ряжанки дозволяє завжди зберігати гарний настрій.

Відомо, що білки з молочних продуктів організм засвоює краще, ніж білки м'яса і риби, і при цьому в їх складі є все, що нам необхідно для нормального життя і діяльності.

Медики рекомендують вживати більше ряжанки тим, хто страждає гіпертонією і атеросклерозом, захворюваннями печінки, жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту та інших внутрішніх органів.

2.3. Бесіда.

Які продукти ви запам’ятали?

Яку користь може принести їжа людині?

Які страви знаєте, де можна використати ці продукти?

ІІІ. Підсумки.

Обмін враженнями. Конкурс малюнків «Мій улюблений продукт».

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу

Опис документу:
Розказати про історію свята, познайомити з продуктами харчування, що допомагають підтримувати здоров’я; розвивати свідоме ставлення до культури харчування, прищеплювати звички їсти корисні продукти; виховувати повагу до себе.
  • Додано
    27.02.2018
  • Розділ
    Виховна робота
  • Клас
    2 Клас
  • Тип
    Конспект
  • Переглядів
    144
  • Коментарів
    0
  • Завантажень
    0
  • Номер матеріала
    MK365146
  • Вподобань
    0
Курс:«Google сервіси в роботі вчителя»
Левченко Ірина Михайлівна
16 годин
700 грн
190 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №MK365146
За публікацію цієї методичної розробки Бєлан Олена Анатоліївна отримав(ла) свідоцтво №MK365146
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Шкільна міжнародна дистанційна олімпіада «Всеосвiта Зима – 2018-2019»

Бажаєте дізнаватись більше цікавого?


Долучайтесь до спільноти