Взяти участь
Поспішайте взяти участь в акції «Методичний тиждень 2.0».
Головний приз 500грн + безкоштовний вебінар.
До визначення переможців залишилось:
3
Дня
3
Години
16
Хвилин
30
Секунд
Предмети »

Харчова промисловість України

Курс:«Створення та ведення власного блогу на платформі WordPress»
Левченко Ірина Михайлівна
24 години
1000 грн
249 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №LN779807
За публікацію цієї методичної розробки Мельник Наталія Павлівна отримав(ла) свідоцтво №LN779807
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Тема: Харчова промисловість України

Мета: формувати ключові та предметні компетентності учнів, ознайомити учнів з галузевим складом, особливостями спеціалізації, принципами розміщення, проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості; розвивати вміння і навички самостійно робити висновки на основі вивченого матеріалу, використовувати набуті знання у повсякденному житті; виховувати екологічну культуру учнів, творчій підхід до розв’язання нестандартних завдань.

Обладнання: карта харчової промисловості України, атласи, роздатковий матеріал, відеофрагменти, презентація

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.

Бесіда.

У наш час дуже багато уваги приділяється виробництву екологічно чистим продуктам харчування.

- Які продукти харчування виробляють із молока?

- Які хлібобулочні вироби ви знаєте?

- Які продукти харчування виробляють із м’яса?

- Які продукти харчування найчастіше присутні на вашому столі у вашій родині?

- Назвіть продукти харчування, які виробляє Україна?

А зараз я пропоную вам розглянути таблицю «Споживання продуктів харчування населенням України на душу населення, кг». (СЛАЙД )

(Вчитель пояснює зміст таблиці і пропонує учням зробити висновок про

споживання продуктів харчування населенням України)

  1. Які продукти споживаються населенням більше медичної норми? (хліб, картопля, яйця)

  2. Які продукти споживаються населенням нижче норми? (олія,овочі, фрукти, м’ясо та

м’ясопродукти, риба, молоко)

  1. А як ви гадаєте, чому? (низька купівельна спроможність населення через економічну кризу)

ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів.

Розповідь вчителя.

З 90 – х років виробництво вітчизняних продуктів скоротилося на 40%. Причинами цьому є застаріле обладнання та технології, неконкурентоспроможне пакування… Але на сучасному етапі розвиток харчової промисловості відбувається в нелегких умовах. Перед нею постає ціла низка проблем (СЛАЙД). Велика кількість імпортних товарів та зниження життєвого рівня населення призвели до зниження об’ємів виробництва. По рівню споживання продуктів харчування ми із 7 місця спустилися на 40 – е. Споживання молока, м’яса та фруктів зменшилося в 2,5 рази. А найболючіше питання яке постає перед населенням (а особливо у великих місцях) - це генномодифіковані продукти. Тож наша з вами задача сьогодні на уроці не тільки вивчити особливості та фактори, які зумовлюють розміщення підприємств галузі, а намагатися знайти шляхи розв’язання проблеми безпечного харчування населення України. Отже, сьогодні наш урок присвячений харчовій промисловості.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

1. Структура галузі. Робота з схемою.

Основне призначення харчової промисловості — виробництво продуктів харчування.

2. Розміщення галузей харчової промисловості визначається головним чином особливостями сировини, що переробляється. Якщо сировина швидко втрачає якість під час перевезення і збереження, а в результаті переробки дає багато відходів, то підприємства розміщаються поблизу сировини (виробництво цукрового піску, вершкового масла, сиру, молочних консервів і сухого молока, м’ясних і плодоовочевих консервів). Якщо готова продукція підприємства погано зберігається, нетранспортабельна, то підприємства розміщаються поблизу споживача (хлібопечення, частково кондитерська промисловість). Ті галузі, що використовують сировину, яка вже пройшла промислову переробку, розміщаються в районах споживання, тобто по всій країні відповідно до кількості населення (хлібопечення, макаронна, кондитерська промисловість).

У розміщенні підприємств харчової промисловості враховується також транспортабельність і збереження продукції.

3. Завдання За схемою галузевого складу визначте галузі, які на вашу думку будуть розміщуватися поблизу сировини, споживача, сировини та спожиача.

4. Завдання . 

1. На основі даних таблиці покажіть доцільність розміщення поблизу сировинних районів підприємств, що виробляють: а) цукровий пісок; б) тваринне масло; в) хлібні вироби. Для цього порівняйте масу сировини з масою готової продукції. Врахуйте також транспортабельність і умови зберігання продукції. Сдайд

2. Де вигідніше будувати макаронну фабрику: у великому місті чи невеликому селищі міського типу в центрі зернового господарства. (У 60-тонний вагон уміщається 40 т макаронів, а борошном він може бути завантажений повністю.) Сдайд

3. У сільських населених пунктах створюються міні-заводи з переробки м’яса. Поясніть доцільність створення міні-виробництв.

5. Подорож залами ВДНГ (робота в групах)

1. Борошномельна – круп’яна промисловість – це галузь , яка виробляє із зернових культур борошно (пшеничне, житнє, кукурудзяне) та крупи (гречана, пшоняна, рисова, перлова, ячна, манна). Ця галузь розвивається на базі зернового господарства. Вона забезпечує населення борошном та крупами, а її відходи йдуть на виробництво комбікормів, які використовуються у тваринництві. Розмелюванням зерна займалися ще у сиву давнину. В Україні це робили за допомогою вітряків. Перші парові млини з’явилися в останній чверті ХІХ століття. Значна кількість борошномельних підприємств у розміщенні орієнтується на райони сировини і центри споживання. Найбільшими центрами цієї галузі є … . Невеликі є повсюдно. Під час масового збирання урожаю зерно відправляють на елеватори – це підприємства де зберігається зерно. Елеватори розміщені у великих містах, залізничних вузлах, морських портах і районах виробництва зерна. Тут зосереджені і великі млини.

2.Хлібопекарська галузь – це сукупність, підприємств які виробляють із борошна хлібобулочні вироби. Ця галузь розвивається на базі борошномельної промисловості. Хлібопекарська галузь виробляє таку продукцію: хліб різних сортів і найменувань, батони, різноманітні булочки, караван та ін. Географія цієї галузі збігається з географією розселення населення. Потужні механізовані підприємства розміщені у великих містах. Хлібозаводи є також майже в усіх невеликих містах. Чим більше місто, тим більше в ньому випікається хлібних виробів. Великі державні хлібозаводи не завжди себе виправдовують. Останнім часом розширюється мережа невеликих приватних пекарень, що максимально наближають випікання хліба до споживача.

Перегляд відео «Виробництво хліба»

3.Цукрова промисловість. Це одна з найстаріших і провідних галузей України яка є підгалуззю харчової промисловості. Вона виникла в другій половині ХІХ століття і отримала значне поширення у всьому лісостепу. Ґрунтово – кліматичні умови цієї зони сприятливі для вирощування цукрових буряків, які є сировиною для цієї галузі. Перше місце за концентрацією посівів та валових зборів цукрових буряків посідає Поділля та прилеглі до нього області. На Україну припадає 3% світового виробництва цукру. За його випуском наша країна посідає третє місце в Європі після Франції та Німеччини. В Україні працювало близько 200 цукрових заводів, які розміщені на території 19 областей. На сьогодні їх працює не більше 40. Всі підприємства цієї галузі розміщені в районах вирощування цукрових буряків.

Завдання . За картосхемою підручника з’ясуйте в яких областях виробляють найбільше цукру.

Цукрова промисловість – важлива комплексоутворююча галузь. Навколо цукрових заводів виникає низка суміжних виробництв, що працюють на відходах (дефектний цукор та меляса) і виробляють спирт, дріжджі, вітаміни тощо. Інші відходи, наприклад жом, використовують відгодівельні господарства. Ця галузь належить до галузей, що потребують докорінного переоснащення. Поліпшення технічного забезпечення і технологічне оновлення обладнання цукрових заводів – важливі напрямки розвитку цукрової промисловості в нашій країні.

Історична довідка  У цукру цікава історія. Тривалий час його виробляли із цукрової тростини, батьківщиною якого є Індія, Китай і Океанія. У давнину з тростини вміли одержувати лише солодкий сироп. «В Індії є тростина, що без бджіл дає мед», — писав один із полководців Олександра Македонського. Від індійців цукрова тростина прийшла до персів, а згодом — до арабів. Потім тростину почали вирощувати на півдні Європи, звідки Колумб завіз його на Антильські острови, тропічний клімат яких виявився підходящим для цієї рослини. У нашій країні вживали мед, солодкий сік клена, берези, липи, варили солод, пастилу. А цукор був дивиною, притому дуже дорогою. Наприкінці XVIII ст. в Росії почалися пошуки замінників цукрової тростини, і в 1802 році напівдні Росії й у Німеччині було збудовано перші цукробурякові заводи.

Перегляд відео «Як виготовляють цукор»

4.Молочна промисловість – це сукупність підприємств які виробляють широкий асортимент молочної продукції (сметану, кефір, масло, ряжанку, йогурт, сир твердий і м’який, сухе молоко та ін.). Північна і Центральна частини України спеціалізуються на молочному та молочно – м’ясному скотарстві. Саме ця продукція і є сировиною для молочної промисловості. До складу молочної промисловості входять також маслоробні, сироварні та молочноконсервні підприємства. На розміщення молокопереробних заводів впливають сировинні чинники та наявність масового споживача. Так виробництво пастеризованого молока, сметани, кефіру, ряжанки, йогурту – зосереджено у великих містах, а виробництво масла, сиру, молочних консервів – у невеликих містах і селищах сільськогосподарських районів з розвинутим молочним тваринництвом. Найбільші молокопереробні комбінати та заводи розміщені у Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Лбвові, Запоріжжі, Лубнах, Первомайську.На ринку України працює низка французьких ТНК: «Лакталіс» - у Миколаєві, Павлограді; «Бель» - у Шостці; «Данон» - у Херсоні, Кременчуці.

5. М’ясна промисловість. Україна є значним виробником м’яса, переробку якого здійснюють підприємства м’ясної промисловості. Тваринництво є сировинною базою для цієї галузі. На промисловій основі організовано переробку м’яса яловичини і телятини, баранини, свинини, птиці. У структурі виробництва м’яса провідне місце належить птиці та свинині . Обсяг виробництва баранини в Україні незначний; дещо більший у Карпатських областях та у Криму. М’ясна галузь виробляє свіже м’ясо, ковбаси, копченості, консерви. У торгівлі харчовими продуктами м’ясо поступається тільки хлібобулочним виробам. Крім харчових продуктів, м’ясна промисловість виробляє також корма для сільського господарства, лікувальні препарати. З тваринної сировини виробляють відомий усім гематоген. Головні підприємства цієї галузі – м’ясокомбінати – зосереджені у великих містах, а також у районах розвинутого тваринництва.

6. Олійно – жирова промисловість. Ця промисловість виробляє олію, майонез, маргарин, мило. Вона набула в Україні значного розвитку на власній сировинній базі і представлена спеціалізованими жировими комбінатами. Олія – цінний харчовий продукт і водночас важлива сировина для виготовлення інших продуктів цієї галузі, а також допоміжний матеріал у металургійній, лакофарб ній, шкіряній промисловості. Близько 90% усієї олії в країні виробляють з насіння сояшнику. Крім того для виробництва олії використовують також насіння льону, ріпака, сої, гірчиці, кукурудзи. Основні підприємства олійно – жирової промисловості України діють в тих областях, де вирощують олійні культури. Це пов’язано із знаними сировинними витратами. Так , щоб виробити 1 т олії, необхідно переробити від 3 до 8 т насіння олійних культур. Найбільші підприємства розміщені у Дніпрі, Кропивницькому, Запоріжжі, Полтаві, Харкові, Одесі, Вінниці, Чернівцях. Лідерами з виробництва олії є українська компанія «Кернел», яка володіє відомими торговими марками «Щедрий дар», «Чумак», «Стожар» та Дніпровський завод ,що входить до складу американської ТНК «Бунге» і випускає олію під брендом «Олейна». Олійно – жирова промисловість має широкі виробничо – територіальні зв’язки з іншими галузями господарства. Відходи виробництва, особливо макуха, використовується в тваринництві.

пиртова та виноробна промисловість. Виноробна промисловість одна з галузей, що має міждержавне значення. Вона тяжіє до районів виробництва сировини. Заводи з розливу вина в пляшки розміщено як у районах вирощування сировини, так і у місцях споживання вина (переважно у великих містах). Вина торгових марок «Масандра», «Золота балка», «Коктебель» (Крим), «Шабо» (Одеса) мають міжнародне значення. На різноманітній рослинній сировинній базі розвивається спиртова і лікеро – горілчана промисловість. Спирт використовують у 150 галузях господарства. Для його виробництва сировиною є меляса (темна тягуча рідина із солодко – гіркувато – солонуватим смаком, яка є відходом цукробурякового виробництва), патока, дефектний цукор, зерно пшениці, кукурудзи, жита, ячменю, відходи від виробництва соків. Частково як сировину використовують картоплю (на Поліссі). Підприємства з виробництва спирту зосереджено переважно в невеликих містах, селищах міського типу і селах. Великими спиртовими комбінатами є: Барський, Калинівський (Вінницька область), Лохвицький (Полтавська область). У нашій місцевості працює Косарський спиртозавод (Кам’янський район). Близько двох третин спирту виробляється в західній і центральній частинах України, зокрема в лісостепових районах. Крім спирту ще виготовляють дріжджі, кормові вітаміни, вуглекислоту.

8. Рибна промисловість. Підприємства рибної промисловості виловлюють рибу, морепродукти та виробляють харчову, медичну, кормову і технічну продукцію. Риболовецькі судна України виловлюють рибу в Чорному, Азовському морях, а також у різних районах світового океану, та частково у річках. За рік виловлюють близько 50 млн т риби. Переважну частину виловленої риби споживають у білках. Крім того з неї виробляють жир, вітаміни. А також борошно для відгодівлі худоби. З відходів рибної промисловості виробляють добрива. Переробка риби здійснюється на судах – заводах, а також на рибопереробних комбінатах у великих портових містах. Великі рибопереробні підприємства є: в Одесі, Чорноморську, Маріуполі, Херсоні, Севастополі, Керчі.

9. Кондитерська промисловість. Кондитерська промисловість характеризується виробленням великої кількості різноманітних солодощів і у своєму розміщенні орієнтується на споживача. Окремі види її продукції мало транспортабельні і мають дуже обмежені строки реалізації і зберігання. Найбільші підприємства кондитерської промисловості зосереджені у великих містах – Одесі, Києві, Харкові, Львові, Дніпропетровську. В Україні кондитерські підприємства фабричного типу виникли наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. У наш час Лідером національного ринку кондитерських виробів є Кондитерська корпорація ROSHEN. Близько 25% усіх вітчизняних солодощів випускається на фабриках цієї корпорації – Київській, Вінницькій, Маріупольській та Кременчуцькій. Із 2001 року корпорація ROSHEN набула міжнародного статусу: до її складу увійшли Ліпецька кондитерська фабрика «Ліконф» (Росія), а у 2006 році – Клайпедська кондитерська фабрика (Литва). Також до складу корпорації входить масло молочний комбінат «Бершадьмолоко», що забезпечує фабрики корпорації натуральною високоякісною сировиною. В асортименті корпорації понад 200 різновидів цукерок, шоколаду, карамелі, печива, вафель, мармеладу і тортів. Продукція експортується до Росії, Казахстану, Узбекистану, Молдови, Естонії, Латвії, Литви, США, Канади, Німеччини, Ізраїлю та інших країн.

Крім компанії «Рошен» до рейтингу найбільших виробників кондитерських виробів відносять «Конті» (Костянтинівка), «АВК» (Дніпро). На базі кондитерськои фабрика «Світоч» (Львів), Тростянецької шоколадної фабрики працюють підпиємства «Нестле Україна» і «Монделіс Україна».

10. Плодоовочеконсервна промисловість. Ця галузь в Україні дуже досить розвинена. Плодоовочева промисловість здійснює виробництво плодоовочевих консервів, сушених овочів та фруктів, варення, джемів, компотів. У своєму виробництві вона орієнтується на джерела сировини. Основні підприємства цієї галузі зосереджені в районах сировинних баз, передусім у степовій і лісостеповій зонах. Потужні спеціалізовані підприємства зосереджені в Криму, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Закарпатській, Полтавській, Кіровоградській, Вінницькій, Черкаській, Запорізькій областях.

11. Макаронна галузь Ця галузь безпосередньо пов’язана з борошномельною галуззю. З борошна вищого ґатунку виробляють різноманітні макаронні вироби. Першу макаронну ф-ку засновано у 1797 в Одесі. В 1913 в країні було 39 макаронних підприємств. Продукція зернового господарства транспортабельна, тому підприємства , що виробляють макаронні вироби розміщуються у місцях їх споживання. Зараз на Україні діє 13 макаронних фабрик, найпотужніші з них — Донецька, Дніпропетровська, Київська, Одеська. Крім того, працює 21 цех при хлібозаводах, харчових комбінатах, тощо.

6. Робота з підручником .Проблеми та перспективи розвитку АПК України

  1. Підсумки уроку.

Домашнє завдання:

- параграф підручника,

- соціогеографічний практикум:

1. Складіть галузеву і територіальну характеристики, тобто географію продуктів харчування вашої кухні:

а) продукти харчування, що виготовлені на території вашої області;

б) продукти харчування, що виготовлені в інших областях України;

в) продукти харчування імпортного виробництва.

2. Імпортованій чи вітчизняній продукції харчування віддає перевагу ваша родина? Яке співвідношення (у відсотках) цих груп продуктів? На чому ґрунтується ваш вибір? (Ціна, якість, смак, безпека вживання, упаковка та інші критерії.)

Які у зв’язку з цим перспективи вітчизняних виробників харчових продуктів?

3. Назвіть продукти, що швидко псуються, продукти із середнім і тривалим терміном зберігання. Як це співвіднести з географією (тобто місцем) їх виробництва?

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу

  • Додано
    02.03.2018
  • Розділ
    Географія
  • Клас
    9 Клас
  • Тип
    Конспект
  • Переглядів
    492
  • Коментарів
    0
  • Завантажень
    0
  • Номер матеріала
    LN779807
  • Вподобань
    0
Курс:«Google сервіси в роботі вчителя»
Левченко Ірина Михайлівна
16 годин
700 грн
190 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №LN779807
За публікацію цієї методичної розробки Мельник Наталія Павлівна отримав(ла) свідоцтво №LN779807
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Шкільна міжнародна дистанційна олімпіада «Всеосвiта Зима – 2018-2019»

Бажаєте дізнаватись більше цікавого?


Долучайтесь до спільноти