Електронний збірник тестових завдань з української мови (10 клас)

Цю сторінку створено користувачем «Всеосвіти», якщо її вміст порушує ваші авторські права, надішліть скаргу у службу підтримки, ми оперативно відреагуємо.

This page was created by the website user. If its content violates your copyright, you can submit a takedown request to our support team, and we will respond promptly.

Поскаржитися / Report
Опис документу:
Електронний збірник укладено відповідно до чинної програми з української мови (10 клас) і угруповано за такими розділами: "Лексична норма. Фразеологія", "Орфоепічна норма", "Орфографічна норма", "Морфологічна норма". Мета збірника - допомогти викладачеві швидко і якісно здійснити оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти як протягом очного, так і в період дистанційного навчання.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Оберіть документ з архіву для перегляду:
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Лексика. Фразеологізми. Варіант 1

1. Лексичне значення слова хвацький

А. Скупий;

Б. Галасливий;

В. Вправний;

Г. Веселий.

2. Позначте фразеологізм, який є синонімічний фразеологізму велике цабе

А. Велике ледащо;

Б. Велика птиця;

В. Велика риба;

Г. Велика людина.

3. Правильно вжито іменник у словосполученні

А. Президентська компанія;

Б. Інформаційна кампанія;

В.Кампанія злодіїв;

Г.Посівна компанія.

4. На основні синонімії утворений вислів

А. З пустого в порожнє не переллєш;

Б. Битий небитого везе;

В. Один в полі не воїн;

Г. Легше брати, ніж віддавати.

5. Які норми порушені у реченні?Саме головне у навчанні – наполегливість.

А. Орфографічні;

Б. Лексичні;

В. Пунктуаційні;

Г. Морфологічні

6. Установіть відповідність між запозиченими словами і їхніми українськими відповідниками.

А. Зародок

Б. Захисник

В. Відновлення

Г. Знецінення

1.Реставрація

2. Ембріон

3.Адвокат

4.Девальвація

7. Антонім до фразеологізму собаку з’їсти є зворот

А. Попасти в яблучко;

Б. Молоко на губах не обсохло;

В. Хоч мотузки крути;

Г. Хоч у плуг запрягай.

8. Укажіть значення фразеологізму десята вода на киселі

А. Лицемірити;

Б. Дуже далека рідня;

В. Відмовити;

Г. Даремно витрачати сили.

9. Усі слова власне українські в рядку

А. Аеродром, відхилення, апеляція.

Б. Гімн, голкіпер, баланс.

В. Відлюдник, безлад, нехтувати.

Г. Емігрант, дилер, ерудит.

10. Значення слова "віртуальний" –

а) підроблений;

б) неможливий;

в) справжній;

г) можливий.

11. Знайдіть помилку у словосполученні.

а) більша половина

б) перелік питань

в) відхилити пропозицію

г) початкова підготовка

12. Виберіть правильне значення фразеологізму плавати мілко

а) погано вміти плавати

б) не мати достатніх сил, здібностей, досвіду

в) випробовувати судно

г) працювати в річковому флоті

Лексика. Фразеологізми. Варіант 2

1.Лексичне значення слова гаптувати

а) Вишивати

б) В’язати;

в) Ткати;

г) Плести

2. Позначте фразеологізм, який є синонімічний фразеологізму грати на нервах

а) Обламати крила;

б) Пустити півня;

в) Діймати до живого;

г) Грати першу скрипку

3. У реченні « Перед очима . . . безкраї простори степу» пропущено слово.

а) Встають;

б) Повстають;

в) Постають;

г) Стають

4. Слово музичний(-а, -е) поєднується з усіма словами, окрім. . .

а) Слух;

б) Репертуар;

в) Інструмент;

г)Училище

5. Які норми порушені у реченні? Загула флейта, мов осіння непогода під стріхою.

а) Орфографічні;

б) Лексичні;

в) Пунктуаційні;

г) Граматичні.

6. На основні синонімії утворений вислів

А. З пустого в порожнє не переллєш;

Б. Битий небитого везе;

В. Один в полі не воїн;

Г. Легше брати, ніж віддавати.

7. Антонім до фразеологізму ставати цапки є зворот

а) Попасти в яблучко;

б) Хоч в око стрель;

в) Хоч мотузки крути;

г) Хоч у плуг запрягай

8. Укажіть значення фразеологізму по струні ходити

а) Лицемірити;

б) Замовкнути;

в) Виконувати чиїсь побажання;

г) Даремно витрачати сили

9. Поєднай пароніми з словами

1. Зовнішність

2. Професію

3. Ліки

4. Їжу

а) Засвоювати

б) Освоювати

в) Ефективний

г) Ефектний

10. Виберіть синонім до іншомовного слова де факто

а) ірреально;

б) брутально;

в) нереально;

г) реально

11. Який з наведених варіантів логічно узгоджується з виділеним словом без порушення норм? Перерив

а) між парами;

б) між таймами;

в) дорогу;

г) у трудовому стажі.

12. Золоте руно - це

а) багатство, яким прагнуть оволодіти;

б) знання;

в) цінне хутро;

г) штучне хутро.

Лексика. Фразеологізми. Варіант 3

1. Виділене слово вжито в переносному значенні в рядку

а) шпаки прилетіли

б) сумують сутінки

в) дихаєш на повні груди

г) граються діти

2. Усі слова вжито в прямому значенні в рядку

а) солоний борщ, солодкі слова

б)теплий погляд, високі слова

в) тепла куртка, солодка кава

г) плазмовий телевізор, м’який характер

3. Стилістично нейтральними є всі слова в рядку

а) література, базікати, каяття

б) вебсайт, одчайдух, блог

в) летіти, новий, учитель

г) домінантна, глобалізація, стипендія

4. Діалектними є всі слова в рядку

а) ґалаґан, кептар, топірець

б) байдикувати , гультяй, нехлюй

в) вродливий, гарний, показний

г) дівідішка, шпора, лохотрон

5. Синонімічного ряду не утворюють слова

а) щирий, невдаваний, відвертий

б) гарантія, порука, запевнення

в) постійний, сталий, повсякчасний

г) заморозки, приморозки, хурделиця

6. Виділені слова є синонімами в рядку

а) привозити книжки, привезені книжки

б) зустрічати друга, проводжати друга

в) будівельний кран, водопровідний кран

г) жвавий хлопець, прудкий хлопець

7. Омоніми є в рядку

а) грім оплесків – роздався грім

б) цвіт яблуні – цвіт нації

в) на піщаній косі – стрічка в косі

г) грає море – грає на скрипці

8. НЕ МОЖНА замінити поданим у дужках варіантом виділене слово в реченні

а) Роботи художника (митця) виставлено в краєзнавчому музеї.

б) Небо почало світліти (світлішати) за деревами.

в) Я люблю тільки (лише) класичну музику

г) Яблука дуже корисні (корисливі)

9. Потребує редагування речення

а) Доповідач дав вичерпні відповіді на всі поставлені запитання

б) Візьміть мені, будь ласка, книжку в бібліотеці.

в) У променях сонця блищали на траві атмосферні опади.

г) Учні правильно відповіли на запитання вчителя.

10. Лексичну помилку допущено:

а) Брати участь, природні зони

б) Музична школа, військова форма

в) вимикати світло, напруга в електромережі

г) показники виробництва, сердечний ритм

11. Лексичну помилку допущено в реченні

а) Ми згодні працювати в любий час.

б) Мій старший брат готується до екзаменів.

в) Заняття в школі юного натураліста триватимуть з вересня по травень.

г) Тато взяв свого п’ятирічного сина на риболовлю.

12. 12. З’ясуй, яким українським відповідником можна замінити іншомовні слова

а) доцільний, розумний

б) присто-сований

в) об’єд-наний

г) пані-братський

д) обме-жений

е) підпоряд-кований

Адаптований

Консолідований

Раціональний

Лімітований

Лексика. Фразеологізми. Варіант 4

1.Виберіть синонім до іншомовного слова автоматичний

а) збройний;

б) мимовільний;

в) озброєний;

г) добровільний

2. Виберіть синонім до іншомовного слова елементарний

а) найскладніший;

б) найвидніший;

в) найзрозуміліший;

г) найпростіший

3. Стилістично нейтральними є всі слова в рядку

а) література, базікати, каяття

б) вебсайт, одчайдух, блог

в) летіти, новий, учитель

г) домінантна, глобалізація, стипендія

4. Доберіть до російського словосполучення недостатоккадровправильний український відповідник:

а) брак кадрів;

б) відсутність кадрів;

в) недостаток кадрів;

г) недостача кадрів

5. Знайдіть помилку у словосполученні

а) співпадіння обставин;

б) розв’язати питання;

в) без вагань;

г) у двох примірниках.

6. У якій групі наведено неправильні словосполучення з паронімами?

0

а) порівнянні поняття, порівняльні дані

б) дорожній покажчик, високий показник

в) обшукувати покупця, ошукувати затриманного

г) монопольне право, монополістичне об’єднання

7.Виберіть правильне значення наведеного фразеологізму “Як у воду опущений”

а) хто-небудь дуже похмурий, сумний

б) хто-небудь дуже веселий, радісний

в) намокнути під дощем

г) хто-небудь побував у воді

8. Виберіть правильне значення фразеологізму “канути в Лету”

а) стати популярним

б) піти в забуття

в) стати багатим

г) піти на підвищення

9.Виберіть правильний український відповідник усталеній російській конструкції "Местноесамоуправление"

а) місцеве самокерування

б) місцеве самоуправління

в) місцеве самовпорядкування

г) місцеве самоврядування

10. Знайдіть помилку у словосполученні

а) більша половина

б) перелік питань

в) відхилити пропозицію

г) початкова підготовка

11. У якій групі наведено неправильні словосполучення з паронімами?

а) конструктивний матеріал, конструкційний діалог

б) спортивний комплекс, комплект нагород

в) політична кон’юктура, складна кон’єктура

г) колективність управління, гуманний колективізм

12.Виберіть правильний український відповідник усталеній російській конструкції Окружающаясреда -

а) навколишня середа

б) оточуюча середа

в) навколишнє середовище

г) оточуюче середовище

Орфоепічні норми. Варіант 1

1) Правильну вимову голосних відображає фонетичний запис обох слів у рядку

а) зозуля [зоузу́л’а], висота [виесота́]

б) береза [бире́за], календар[календа́р]

в) молоко [молоко́], колесо[ко́лесо]

г) кожух [кожу́х], мережа [меире́жа]

2) Чергування приголосних звуків (під час словозміни чи словотворення) можливе в обох словах рядка

а) тривога, будити;

б) пастух, черешня;

в) флешка, читати;

г) апельсин, низький;

3) Прийменник в на місці пропуску треба вживати в обох словосполученнях рядка

а) Мешкає . . . Одесі, планшет . . . портфелі;

б) човен . . . очереті, надруковано . . . газеті;

в) налити . . . формочку, тримати . . . руках;

г) наймиліше . . . світі, купити . . . аптеці;

д) відпочивав . . . Ужгороді, екскурсія . . . Львові;

4) Прийменник у на місті пропуску треба вживати в обох словосполученнях рядка

а) Мешкає . . . Одесі, планшет . . . портфелі;

б) човен . . . очереті, надруковано . . . газеті;

в) налити . . . формочку, тримати . . . руках;

г) наймиліше . . . світі, написав … зошиті;

д) відпочивав . . . Ужгороді, екскурсія . . . Львові;

5) Уподібнення приголосних відбувається під час вимови кожного слова в рядку

а) грядка, співачці, молотьба;

б) просьба, вокзал, губка;

в) зжитися, кігті, берізка;

г) зшивати, вогкий, футболіст;

д) дужка, гризти, (на) подушці;

6) Уподібнення приголосних відбувається під час вимови обох слів у рядку

а) відвести, легкий;

б) берегти, Великдень;

в) зшити, близько;

г) молотьба, зсадити;

7) Правильну вимову відображає фонетичний запис слова в рядку

а) стежці [сте́з’ц’і];

б) сорочці [соро́ч’ц’і];

в) мишці [ми́ш ’ц’і];

г) лисичці [лиеси́ц’і]

8) Звуки, позначені виділеними буквами, вимовляємо м’яко в усіх словах рядка

а) цвіт, радість, ячмінь, у блозі;

б) сніг, кузня, менший, портфель;

в) щаблі, промінці, лялька,нянька;

г) дзвін, безодня, телефон, людний;

9) Виберіть одне слово, у якому є звук [x]

а) ферма;

б) пиріг;

в) вогко;

г) вокзал;

10) На перший склад падає наголос в обох словах рядка

а) олень, русло;

б) колесо, зручний;

в) визвольний, договір;

г) оптовий, дочка;

11) На другий склад падає наголос в обох словах рядка

а) низький, довідник;

б) спина, фартух;

в) злегка, мережа;

г) живопис, чарівна;

12) На третій склад падає наголос у кожному слові, ОКРІМ

а) пільговий;

б) житловий;

в) визнання;

г) замести;

Орфоепічні норми. Варіант 2

1) Правильно відображено вимову голосних в обох словах рядка

а) дерево [де́риво],директор [диере́ктор];

б) зозуля [зозу́л’а], обережно [обеире́жно];

в) атестат [атеиста́т], кожух [коужу́х];

г) висота [висота́], допомога [допомо́га]

2) Чергування приголосних звуків (під час словозміни чи словотворення) можливе в обох словах рядка

а) летіти, університет;

б) друг, ананас;

в) ходити, перемога;

г) близький, турнір;

3) Прийменник у на місці пропуску треба вживати в обох словосполученнях рядка

а) Зефір . . . шоколаді, реклама . . . метро;

б) оселя . . . рушниках, Тарас . . . Рівному;

в) побувати . . . Львові, короп . . . озері;

г) заявити . . . відповідь, покласти . . . свій рюкзак;

д) повірив . . . успіх, вітер . . . полі;

4) Правильну вимову відображає фонетичний запис обох слів у рядку

а) бері’зка[беир’іска], отже[одже];

б) дивишся[ди́виес’:а], ложка[ло́шка]

в) баскетбол[баскеитбо́л]; ромашці [рома́с’ц’і];

г) близько[бли́с’ко], молотьба [молод’ба́]

д) вокзал [воґза́л], зшиємо [ш:и́йемо]

5) Уподібнення приголосних відбувається під час вимови обох слів у рядку

а)Стежка, нігтьовий;

б) боротьба, зсунути;

в) просьба, казковий;

г) могти, зжати;

6) Правильну вимову відображає фонетичний запис слова в рядку

а) стежці [сте́з’ц’і];

б) сорочці [соро́ч’ц’і];

в) мишці [ми́ш ’ц’і];

г) лисичці [лиеси́ц’і]

7) Уподібнення приголосних відбувається під час вимови слів у рядку

а) зсипати, дужка, розпач,жінці;

б) зжовкнути, просьба, квітчання,усмішці;

в) якби, зшити, навесні, ягідки;

г) легкий, екзамен,ліжко, безсердечний;

8) Виберіть одне слово, у якому є звук [x]

а) Федір;

б) вокзал;

в)берег;

г) легко;

9) На перший склад падає наголос в обох словах рядка

а) течія, приятель;

б) дрова, котрий;

в) спина, разом;

г) жаркий, донька;

10) На другий склад падає наголос в обох словах рядка

а) беремо, читання;

б) близький, визвольний;

в) чотирнадцять, середина;

г) кухонний, косий;

11) На третій склад падає наголос у кожному слові, ОКРІМ

а) черговий;

б) порядковий;

в) занести;

г) надбання;

12) Подвійний наголос має слово

а) український;

б) просвіток;

в) сантиметр;

г) запитання;

Орфоепічні норми. Варіант 3

1) На перший склад падає наголос у слові...

а) випадок;

б) цінник;

в) течія;

г) русло;

2) Другий склад наголошений у слові…

а) обранець;

б) недруг;

в) відгомін;

г) приятель;

3) Другий склад наголошений у слові…

а) однаковий;

б) добовий;

в) щовесни;

г) сантиметр;

4) На другий склад падає наголос у слові…

а) листопад;

б) новина;

в) столяр;

г) літопис;

5) На другий склад падає наголос у слові…

а) кропива;

б) псевдонім;

в) запитання;

г) ознака;

д) осока;

6) На третій склад падає наголос у слові

а) кулінарія;

б) колія;

в) мережа;

г) оптовий;

7) На другий склад падає наголос у слові…

а) діалог;

б) ім’я;

в) каталог;

г) одинадцять;

8) На другий склад падає наголос у слові

а) разом;

б) середина;

в) спина;

г) центнер;

9) На другий склад падає наголос у слові

а) черговий;

б) господарський;

в) урочистий;

г) феномен

10) На перший склад падає наголос у слові

а) ознака;

б) пеня;

в) жевріти;

г) засуха;

11) На другий склад падає наголос у слові

а) пасквіль;

б) кілометр;

в) каталог;

г) квартал;

12) На другий склад падає наголос у слові

а) дочка;

б) подруга;

в) ідемо;

г) приязнь;

Орфоепічні норми. Варіант 4

1) Виділена буква позначає однаковий звук у кожному слові рядка…

а) засвітити,зломити,зчищати;

б) садочок, футболіст,дивина;

в) коротший, витрачати, позаторік;

г) царювати,цимбалист,цікавий;

д) анекдот, покрівля,краяти;

2) Підкреслена буква позначає той самий звук в усіх словах рядка…

а) фужер, марафон, симфонія;

б) пишеться,тюлень, стіл,тьмяний;

в) хибний,хвалько, схопити, мох;

г) просьба,сім’я, прихильність,сяйво;

д) колесо, мокрий, вокзал, скупість;

3) Підкреслені літери позначають один і той самий звук у всіх словах рядка…

а) вода, перегони, голубка;

б) комп’ютер, тест, чеканя;

в) випадок, родина, молитва;

г) тернистий, кетяг, Одеса;

д) Поділ, момент, жоржина;

4) Правильно підкреслені літери на позначення наголошених голосних у всіх словах рядка…

а) олені, подруга, спина;

б) український, призвела, кропива;

в) читання, одинадцять, випадок;

г) квартал, дрова, зароблю;

д) листопад, жалюзі, кілометр;

5) Уподібнення приголосних відбувається при вимові кожного слова рядка…

а) зсипати, дужка, розпач, жінці;

б) освітній, зарядка, молотьба, розжувати;

в) якби, зшити, навесні, ягідки;

г) зжовкнути, просьба, квітчання, усмішці;

д) легкий, екзамен, ліжко, безсердечний;

6) Наголос на другому складі мають усі слова рядка…

а) дочка, подруга, вимова, сантиметр, ідемо;

б) спина, виразно, завдання, попереду;

в) предмет, рукопис, ненавидіти, в’язкий;

г) кропива, приязнь, горошина, каталог;

д) щипці, фольга, обруч, русло;

7) Треба вживати у в усіх випадках у рядку…

а) дерева (у/в) лісі, зайшла (у/в) свою кімнату;

б) напишіть (у/в) листі, сади (у/в) цвітінні;

в) (у/в) першому випадку, шляхи (у/в) невідоме

г) читач (у/в) книгозбірні, кредити (у/в) банку;

д)занесіть (у/в) дім, уроки (у/в) першу зміну;

8) Літера у ставиться в реченні «(1) продовж віків з вірою (2) себе, з намаганням принести людям світло (3) ченості йшли на вогнище Джордано Бруно і Коперник, стояли проти (4) сіх Леонардо да Вінчі й Галілей, думали інакше тисячі (5) чених» на місці цифри…

а) 3;

б) 2;

в) 1;

г) 4;

д) 5;

9) Позначте рядок, у якому в дієслівних формах на місці пропуску пишеться одна й та сама буква:

а) нагородити – нагоро..у, мазати – ма..у;

б) лазити – ла..у, радити – ра..у;

в) сидіти – си..у, возити – во..у;

г) судити – су..у, відгородити – відгоро..у;

д) водити – во..у, в’язати – в’я..у;

10) Текст і завдання до нього. 1. Кінострічка «Хатіко: вірний друг» заснована на реальних подіях, які відбувалися в Японії понад вісімдесят років тому. 2. Щоранку собака проводжав свого господаря на роботу й увечері зустрічав його на вокзалі.3. На жаль, хазяїн несподівано помирає, проте пес, на ймення Хатіко, протягом дев’яти років, о п’ятій вечора, чекає його до останнього поїзда. 4. Розчулені такою відданістю, японці поставили собаці пам’ятник в тому місці, де пес завжди чекав свого господаря. Правила чергування у-в, і-й порушено в реченні

А. першому

Б. другому

В. третьому

Г. Четвертому

11) Установіть відповідність між складами у слові та їхньою характеристикою.

а) Обидва склади відкриті, перший – наголошений

б) Перший склад відкритий, другий -закритий і наголошений

в) Обидва склади закриті, другий -- наголошений

г) Перший склад закритий, другий – відкритий ненаголошений

1.Садок

2. Роблю

3. Спина

4. Квартал

12) Установіть відповідність

а) завдовжки

б) Черговий

в) Найцікавіший

г) Сільськогосподарський

д) Олень

1. Перший склад

2. Другий склад

3. Третій склад

4. Четвертий склад

Орфографічна норма. Варіант 1

1. У якому рядку в усіх словах відбулося спрощення приголосних?

а) Влас…ний, безвиїз…ний, зліс…ний, гіган…ський, кіс…лявий

б) Тріс…нути, пес…ливий, хворос…няк, облас…ний, зас…нути

в) Ліс…ник, зап’яс…ний, хвас…нути, провіс…ник, шіс…надцять

г) Сер…це, шелес…нути, лус…нути, ціліс…ний, радіс…ний

2. Укажіть рядок, у якому у всіх словах відбувається подвоєння приголосних

а) осін…ій, вихован…ий, л…ються, від…зеркалювати

б) сказан…ий, молод…ю, розріс…я, старан…ий

в) л…яний, тін…ю, розкіш…ю, бов…аніти

г) стат…ей, шале…ий, істин…ий, пів…ідра

д) кол…екція, широчен…ий, невблаган…ий, скажен…ий

3. Перше слово пишеться з великої літери, окрім рядка

а) (к)римський (п)івострів, (с)офійський (с)обор, (д)ень (н)езалежності

б) (н)обелівська (п)ремія, (є)вропейська (п)лоща, (г) голосіївський парк

в) (ф)ранківські (с)онети, (з)аслужений (а)ртист, (д)амоклів (м)еч

г) (ч)ернеча (г)ора, (м)арійчин (в)інок, (о)лімпійські (і)гри

4. В усіх словах іншомовного походження відбувається подвоєння приголосних у рядку:

а) віл…а, Гол…андія, ім….унітет, мадо…а

б) пан…а, марок…анець, Прус…ія, ін…овація

в) ван…очка, брюс…ельський, ім….ігрант, десять тон…

г) нет…о, мул…а, Ліс…абон, фін…

д) дис…иміляція, ір…еальний, ал…егорія, мок…о

5. Позначте рядок, у якому всі іншомовні слова написано правильно

а) Монтеск’є, пасьянс, барокко, інтерв’ю

б) бюро, ін’єкція, аккумуляція, шиньйон

в) кавалькада, Ньютон, мекський, круп’є

г) суб’єктивізм, портьєра, трюк, віньєтка

д) тона, кон’юктура, еллін, Філіпіни

6. Укажіть рядок, у всіх словах якого вживається літера и

а) гр…міти, справ…дливий, м…нулий, дзв…нить

б) тр…мати, тр…мтіти, зал…вати, с…мінар

в) д…р..гент, кр…вавий, зв…чайний, невм…рущий

г) кр…тичний, п…ріжок, в…ртлявий, страт…гічний

д)неприм…ренний, зв…тяжний, к…шеньковий, р…сурси

7. Позначте рядок, у якому усі слова написані правильно

а) дріб’язковий, люб’язний, духм’яний, горохвяний;

б) нянчитися, вирізьблений, подвоєний, кіннота;

в) неоцінений, буквений, імітація, ковзький;

г) відв’язати, дівчиноньці, консульський,ллє;

д) святковий, різьбяр, тонна,іміграція.

8. Префікс пре- треба писати в усіх словах рядка

а) пр...тихий, Пр…карпаття, пр…давній, пр…мило

б) пр…хороший, пр…зручно, пр….мудрий, пр…красний

в) пр…милий, пр…гріти, пр…освященний, пр….солодкий

г) пр…глушити, пр…мудрість, пр….дивний, пр…святий

д)пр….вірний, пр….зирливий, пр…боркати, пр…пишний

9. Літеру е на місці пропуску треба писати в усіх словах рядка

а) річ…чка, печ…во, напруж...ння, глянц…вий;

б) овоч...вий, поневол…ння, сон…чко, верш…чок;

в) кринич…чка, марш…вий, січ…вий, кош…чок;

г) вогн…чок, матч…вий, книж…чка, ніж…чка;

д) ріж…чок, вул…чка, міш…чок, примир…ння

10. Літеру и на місці пропуску треба писати в усіх словах рядка

а) ст….повий, квіт…нь, вип….щений, мен…джер

б) кр…шталь, нев…димка, к…шеньковий, мереж…во

в) вел…чина, тр…мтіти, шел…стіти, вер…тено

г) ос…литися, мар…во, л…дацюга, Водохр…ще

д) кис…нь, чер…да, щеб…тати, пр...м’єра

11. Апостроф ставиться в усіх словах рядка

а) Кар..єра, пів…ящика, медв…яний, п…єдестал

б) міжгір…я, торф…яний, без…ядерний, ін….єкція

в) тьм…яно, між…ярусний, круп…яний, Лук...яненко

г)пів..яру, об..єкт, під…їжджати, Св…ятослав

д) роз…ятрений, присв…ята, марнослів…я, дзв…якнути

12. М’який знак на місці пропуску пишеться в усіх словах рядка

а) Пот…мянілий, голівон…ці, брин…чати, міл..ярд

б) нен…чин , сяд…мо, стежин…ці, обвін…чати

в) дон…чин, ін…ший, прип’ят…ський, кан…йон

г) землян…ці, купал…ський, бул…йон, кур…йоз

д) консул…ський, тон…ший, яблун…ці, ател…є

Орфографічна норма. Варіант 2

1. З’ясуйте, у якому рядку в усіх словах на місці крапок треба ставити м’який знак:

а) Брун…ка, п’ят…десят, в’язкіст.., ц…вірін…кає, у мас…ці

б) дівчин…ці, чотир…ох, нян…чити, с…вятковий, Хар…ків

в) близ…кість, бат…ківщина, у кишен…ці, міл…йон, приз…ба

г) молот…ба, майбут…нє, рибал…ці, рибал…с…кий, кін…чик

2. Укажіть рядок, у якому всі слова пишуться без м’якого знака:

а) кров…, степ…, мен…ший, вел…можа, кіл…це

б) нен…ці, поділ…с…кий, баб…ці, склян…ці, учител…ство

в)бояз…кий, рід…кий, секретар…, дал…ній, німец…кий

г) кін…чик, куз…ня, гіл…ці, кухар…, доч…ці

3. З’ясуйте, у якому рядку в усіх словах на місці крапок треба ставити апостроф:

а) довір…я, львів…янин, верб…я, комп…ютер, в..яз

б) реп…ях, зв…язок, міжгір…я, сер…йозний, медв…яний

в)зів…янути, помор…яни, різьб…яр, пів…ящика, цв…ях

г) св….ятковий, Лук…янчук, двох…ярусний, торф…яний, бур…ян

4. Укажіть рядок, у якому допущено орфографічну помилку:

а) дев’ятнадцять, підв’язати, м’язи, бур’ян, кур’єр

б) з’єднаний, м’ясо, з’явитися, об’єм, під’їхати

в) роз’яснити, матір’ю, підв’язати, розв’язати

г) рум’яний, дзв’якнути, цв’ях, розм’якшити, подвір’я

5. Усі складні слова потрібно писати через дефіс у рядку:

а) Важко/хворий, віце/президентський, північно/ західний

б)військово/технічний, діаметрально/протилежний, літературно/художній

в) високо/кваліфікований, радіо/телефонний, середземно/морський

г) парусно/моторний, блідо/рожевий, історико/ культурний

6.Усі складні слова потрібно писати разом у рядку:

а) військово/полонений, радіо/фізик, фітнес/клуб

б) кримсько/татарський, екс/чемпіон, піар/акція

в) мало/населений, авіа/лайнер, Дніпро/ріка

г) контр/атака, східно/слов’янський, гори/ цвіт

7. Усі слова правильно записано у рядку:

а) Золоті ворота, Фабрика Киянка, західна Україна

б) Кримський півострів, вулиця Ярославів вал, Софійський собор

в) Палац спорту, Епоха Відродження, Дніпро-ріка

г) Харківський тракторний завод, цукерки «Вечірній Київ», Голосіївський ліс

8. З подвоєними буквами треба писати всі слова в рядку:

а)від…алік, спросон…я,священ…ий, жит…єйський;

б) прол…ємо, причаст…я, галуз…я, породіл…я;

в) л…яний, суд…я, розріс…я, без…ахисний;

г) попідтин…ю, гіл…ястий, качен…я,збіж…я.

9. Букву и треба писати на місці пропуску в усіх словах рядка:

а) р…нгтон, Корс…ка, ек…пірований;

б) р…кошет, ауд…єнція, с…лует;

в) Л…сабон, ауд…торія, практ…ка;

г) капуч…но, пр…нтер, Ч…кого.

10. Виділені слова є прислівниками і їх треба писати разом в обох сполученнях рядка:

а) сподіватися на/зустріч, підняти руки в/гору;

б) в/день було тепло, в/середині речення;

в) прочитала на/пам'ять, повторюю в/останнє;

г) кинути до/купи іграшок, на/рівні частини.

11. Подвоєні букви треба писати у формі орудного відмінка однини в обох іменниках:

а) розкіш,папороть ;

б) Керч, зустріч;

в) гордість, радість

г) молодь, любов.

12. Прочитайте текст. "Конституція України гарантує кожному право будь-якими незабороненими законом засобами захищати свої права і свободи. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Нормативно - правові акти, що визначають права й обов’язки громадян, не доведені до відома населення в порядку, встановленому законом, є нечинними. Водночас незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності". Правильно в тексті написано всі слова з не, окрім

а) незабороненими;

б) не зобов’язаний;

в) не доведені;

г) нечинними;

д) незнання.

Орфографічна норма. Варіант 3

1. Визначте, у якому рядку в усіх словах на місці крапок треба ставити м’який знак

а) Шампін…йон, т…мяний, то…ший, кін…ця;

б) бал…зам, дон…чин, мен…шість, яблун…ці, дівчин..ці;

в) п’ят…сот, пан…ство, хустин…ці, фал…ш, волин…с…кий;

г) різ…бяр, джерел…це, сіл…ський, молот…ба, сяд…мо.

2. Назвіть рядок, у якому допущено орфографічну помилку:

а) донецький, користю, сімдесят, вузько, банці;

б) тьмяний, рученька, сміється, користю, склянці;

в) учительство, їдальня, німецький, лялці, веселитися;

г) багатьма, мільйон, ремінь, літній, батьківський.

3. Визначте, у якому рядку в усіх словах на місці крапок треба ставити апостроф:

а) п…ять, р…ябий, моркв…яний, без…язикий;

б) різдв…яний, ін….єкція, зв…язок, Лук…яненко;

в) торф…яний, черв…як, подвір…я, під…їзд;

г) п…єдестал, в…янути, мавп…ячий, п…юре.

4. Назвіть рядок, у якому допущено орфографічну помилку:

а) кур’єр, дев’ять, з’явитися, Лук’ян, двох’ярусний;

б) з’єднаний, рум’яний, дзвякнути, свято, цвях;

в) вітряк, духмяний, різдвяний, торф’яний, моркв’яний;

г) без’ядерний, надвечір’я, п’явка, міжбрів’я, кров’ю.

5. Визначте рядок, у якому допущено орфографічну помилку:

а) ближчий, дужчий, сміється, піщаний, у шапочці

б) стомишся, дуб, казка, нігті, легкий

в) боротьба, вишчий, зцідити, книжці, дочці

г) нижчий, братство,сонячний, боягузтво

6. Укажіть, у якому рядку всі слова написано правильно:

а) сфотографувати, дужчий, дьохтю

б) безжурний, пісчаний, без клопоту, молодший, ложка

в) ягідка, сцідити стружка, просьба, книжка

г) борідка, стомитися, юшка, дужка, квітка

7. Назвіть рядок, у якому не допущено орфографічної помилки:

а) колектив, апарат, сума, трупа, панна

б) манна, нетто, мірра, барокко, контрреволюція

в) комісія, тона, вілла, ірреальний, інтермеццо

г) Руссо, Ніцца, Шиллер, Голандія, Міссурі

8. Усі слова написані правильно в рядках, окрім :

а) машинний, змінний, цінний, старанний, беззахисний

б) розніжений, роззброєний, безземельний, беззаконний, південний

в) іменник, бризкання, коріння, латаття, піддашшя

г) відзеркалення, ссавці, стаття, цілинник, юннат

9. Префікс с- треба писати в усіх словах рядка:

а) …кісний, ...чорнілий, …ходити, …писати;

б) …формувати, …стулити, …цідити, …плеснути;

в) …холонути, …пітніти, …сохнутися, …порожніти;

г) …фабрикувати, …повідь, …тверджувати, …хилити.

10. Спрощення приголосних позначається на письмі в усіх словах рядка:

а) доблес…ний, тиж…невий, облас…ний;

б) пристрас…ний, турис…ський, піс…ний;

в) контрас…ний, улес…ливий, чес…но;

г) щас…ливий, пес…ливий, проїз…ний.

11. Подвоєння літер відбувається в усіх словах рядка:

а) тел…я, вил…ємо, стат…ей;

б) Ген…адій, Донеч…ина, ріл…я;

в) священ…ик, відокремлен…ий, жадан…ий;

г) Нехворощ…ю, збіж…я, кут…я.

12.Правил уживання великої літери дотримано в усіх словах рядка,

окрім:

а) Лівобережжя, Військово – Морські Сили України, Новий Рік;

б) Полісся, Запорізька Січ, Правобережна Україна;

в) Конституція України, День учителя, Золоті ворота;

г) Хотинський замок, Збройні сили України, аеропорт «Жуляни».

Орфографічна норма. Варіант 4

1. Усі слова написані правильно в рядку…

а) викладацький, молотьба, вохкість;

б) карпатський, дорожчати, робітництво;

в) криворізький, об’їжджати,французський;

г) сонячний, соняшник, свідотство.

2.Літеру е на місці пропуску треба писати в усіх словах рядка…

а) б…регти, восьм…ро, шел..ст, п…ріжок;

б) з…леніти, виш…нька, к…шеньковий, ч…рнетка;

в) шерш…нь, визволит…ль, тр…вожний;

г) ріднес…нький, жод..н, кис..нь, с…зонний.

3. М’який знак на місці пропуску пишеться в усіх словах рядка...

а) рибал…ство, погод…ся, прип”ят…ський, голівон…ці;

б) вигул…кнути, конс…єржка, зат…марити, нац…кувати;

в) кан…йон, ковз…кий, мал….ва, локал…ний;

г) консул…ський, обвін…чати,крад…кома, відгад…ко.

4. Апостроф ставиться в усіх словах рядка…

а) м…ятний, роз…ятряний, присв…ята, пом…якшити;

б) кам…яніти, без…ядерний, кур…йозний, медв…яний;

в) солов…ї, тьм…яно, кон…юктивіт, грав…юра;

г) пір…я, марнослів…я, прив…ялений, п…єдестал.

5. Від поданих іменників утворіть прикметники за допомогою суфікса – ськ -. Чергування приголосних не відбувається в обох словах рядка

а) Париж, калмик;

б) Гаага, Виборг;

в) Буг, Чорнухи;

г) Перемишль, казах.

6. Спрощення приголосних на письмі відбувається в усіх словах рядка…

а) студен…ство, виїз…ний, тиж…невий;

б) зліс…ний, щас…ливий, хвас…ливий;

в) доблес…ний, провіс…ник, ціліс…ний;

г) гіган…ський, радіс…ний, облас…ний.

7. Подвоєння відбувається в усіх словах рядка…

а) зран…я, безсмерт…я, пісен…ий, прочитан…ий;

б) довгождан…ий, блажен…ий, згуртован…ий, височен…ий;

в) страшен…ий, картин…ий, міськ…ом, від…зеркалити;

г) стат…ей, жит…єдайний, облич…я, роздоріж…я.

8.Префікс с- треба писати в усіх словах рядка...

а) …кісний, …чорнілий, …ходити, …писати;

б) …формувати, …тулити, …цідити, …плеснути;

в) …холонути, …пітніти, …сохнутися, …порожніти;

г) …фабрикувати, …повідь, …тверджувати, …хилити.

9.Префікс при- треба писати в усіх словах рядка:

а) пр… чепа, пр…боркати, пр…міський, пр…гірок;

б) пр…вабливий, пр…мудрість, пр…клеїти, пр…м’яти;

в) Пр…карпаття, пр…ярок, пр…швидшити, пр…подобний;

г) пр…ченити, пр…кордонний, пр…таманний, найпр…красніший.

10. Усі слова правильно записано у рядку:

а) Золоті ворота, Фабрика Киянка, західна Україна;

б) Кримський півострів, вулиця Ярославів вал, Софійський собор;

в) Палац спорту, Епоха Відродження, Дніпро- ріка;

г) Харківський тракторний завод, цукерки «Вечірній Київ».

11. Укажіть відповідність між назвою та правилом уживання великої

літери.

А. ( Х,х)арківський (Н,н) аціональний ( У,у)ніверситет

Б.( О,о)рганізація (О,о)б’єднаних (Н,н)ацій

В. ( П,п)ланети (С,с)онячної (С,с)истеми

Г. (К,к) київські (В,в)улиці

Д. (Н,н)ародний (А,а)ртист (У,у)країни

Усі слова пишуться з великої літери

З великої літери пишеться перше слово

З великої літери пишеться друге слово.

Усі слова пишуться з малої літери.

12. Увідповідніть слова та орфограми.

А. Поєднувальний голосний у складних словах

Б. Уживання апострофа

В. Написання без апострофа

Г. Написання без знака м’якшення

Д. Уживання м’якого знака

1. Вір…те

2. Різ…бяр

3. Медв…яний

4. Пан…європейський

Морфологічна норма. Варіант 1

1. До першої відміни належать іменники

а) Лівша, вельможа, курча, крупа

б) стіна, рілля, сосна, партія

в) робота, варта, трактор, Микита

г) пісня, вишня, надія, вірш

д) межа, задача, тиша, піч

2. До другої відміни належать іменники

а) віра, душа, малина, мрія

б) ніч, любов, повість, мати

в) дівча, теля, ім’я, сім’я

г) світ, січень, віконце, школяр

д) волосся, пароль, мораль, гість

3. До третьої відміни належать іменники

а) ягня, плем’я, курча, орленя

б) честь, сталь, обрій, стілець

в) тополя, вишивка, хустка, солома

г) спів, хліб, золото, клен

д) велич, грубість, сухість, тінь

4. До четвертої відміни належать іменники

а) ведмежа, оленя, коліща, вінчання

б) ім’я, лоша, каченя, горобеня

в) тім’я, тигреня, дівчатко, віз

г) голубеня, вовченя, знання, курча

д) порося, свиня, теля, пташенятко

5. Закінчення –у (-ю) у формі родового відмінка мають іменники

а) Буг, Єнісей, дощ, мармур

б) Ужгород, Харків, Дніпро, вишняк

в) музей, Дунай, лікар, пасажир

г) гіпс, пісок, горщик, сніг

д) відро, вікно, лис, учень

6. Закінчення –а (-я) у формі родового відмінка мають іменники

а) базар, будівельник, воротар, хміль

б) горіх, дуб, інститут, ректор

в) відмінник, Перун, грім, землетрус

г) доцент, біль, трамвай, учитель

д) Дніпро, Петербург, лікар, гачок

7. У котрому рядку наведено іменники, де неправильно утворена форма кличного відмінка

а) друже, брате, товарищу

б) краю, пташе, козаче

в) голуб, Сергіє, брату

г) земляче, Андрію, батьку

д) Ірино, сестро, лікарю

8. Оберіть рядок, де названо всі іменники лише жіночого роду

а) мурашка, книгарня, валіза, путь

б) адреса, юшка, собака, тополя

в) путь, біль, радість, цифра

г) людина, ніч, біль, дріб

д) лікар, сестра, піч, тюль

9. У котрому рядку неправильно утворено форми родового відмінка імен побатькові

а) Івана Петровича, Людмили Василівни

б) Марії Іванівни, Михайла Григоровича

в) Ольги Ігорівної, Юлії Миколаївної

г) Зої Андріївни, Олени Миколаївни

д) Ганни Петрівни, Марії Володимирівни

10. У котрому рядку всі слова є іменниками спільного роду

а) староста, лікар, інженер

б) суддя, прокурор, незнайко

в) собака, шимпанзе, змія

г) канікули, зозуля, плакса

д) бідолаха, непосида, забіяка

11. У якому рядку всі іменники в кличному відмінку мають закінчення на –ю?

а) матуся, Катя, бабуся

б) гора, буря, сосна

в) книга, мова, Софія

г) дитина, неня, сестра

д) степ, зошит, кисень, бовдур

12. Установіть відповідність між іменниками та відмінами, до яких вони належать;

1. Рілля, прибиральниця, сосна;

2. щастя, сузір’я, день;

3. гусеня, кроленя, оленя;

4. молодість, доповідь, річ;

а) іменники першої відміни;

б) іменники другої відміни;

в) іменники третьої відміни;

г) іменники четвертої відміни;

Морфологічна норма. Варіант 2

1. Позначте рядок, у якому всі іменники-власні назви слід писати з великої літери в лапках

а) Сестра Єва, пес Йогурт, місто Чернівці;

б) вірш Заповіт, книга Кобзаря, журнал Соняшник;

в) цукерки Ромашка, вулиця Каштанова, казка Ох;

г) кінотеатр Мрія, байка Вовк і Кіт, пісня Цвіте терен;

2. Позначте рядок, у якому подано всі незмінювані іменники

а) листоноша, сирота, староста, нечупара;

б) Баку, Токіо, Київ, Кіото;

в) метро, поле, вікно, кашне;

г) табу, інкогніто, портмоне, ревю;

3. Позначте рядок, у якому всі іменники мають форму лише множини

а) солі, води, сталі, грязі;

б) Карпати, ножиці, окуляри, кліщі;

в) іменини, канікули, макарони, вермішель;

г) ясла, заробітки, ночви, хащі;

4. Позначте рядок, у якому всі іменники належать до першої відміни

а) матуся, матір, сестра, сусідка;

б) Галина, Марія, Либідь, Лідія;

в) душа, доня, дитя, дорога;

г) квітка, пташка, земля,читанка;

5. Позначте рядок, у якому всі іменники у формі кличного відмінка мають закінчення –е

а) Петро, воля, Ілля, Катря;

б) брат, Дніпро, батько, вулиця;

в) площа, осінь, рід, кінь;

г) Київ, вчитель, місяць, ведмідь;

6. Позначте рядок, у якому всі іменники у формі родового відмінка однини мають закінчення –а (-я)

а) Ясень, студент, млин, танець;

б) пароплав, майданчик, цукор, чай;

в) Київ, іменник, вовк, долар;

г) Луцьк, Кривий Ріг, Конотоп, Зелений Клин;

7. Позначте рядок, у якому іменник зоря не є членом речення

а) Нічка розсипала зорі злотистії;

б) Зоре моя вечірняя, зійди над горою;

в) Вечірня плакала зоря;

г) Сиплють ночі у тумані зорі сургучеві

8. Закінчення –а у формі родового відмінка однини мають іменники

а) Вальс, теніс, футбол;

б) ліс, пісок, ситець, інститут;

в) Київ, Львів, Миколаїв, Дніпро;

г) Рок-н-рол, бокс, сік, принтер;

9. Апостроф у формі орудного відмінка ставиться у таких іменниках

а) Повість, радість, ненависть, гордість;

б) любов, кров, мати, верф;

в) піч, міць, ніч, мідь;

г) січ, нехворощ, тінь, сіль;

10. Установіть відповідність між відмінами та іменниками

А. Суддя, плем’я, насип

Б. Щастя, сузір’я, день

В. Галченя, каченя, ім’я

Г. Листоноша, круча, земля

Д. Радість, розкіш, любов

1. Перша

2. Друга

3. Третя

4. Четверта

11. Установіть відповідність між іменниками, які вживаються у формі множини та їх значеннями

А. Карпати, Альпи, Афіни

Б. Вершки, парфуми, дріжджі

В. Канікули, іменини, вечорниці

Г. Гордощі, веселощі, прикрощі

Д. ворота, окуляри, сани

1. Речовини

2.Відрізки часу, свят, обрядів

3. Назви почуттів, станів

4. Географічні назви

12. Установіть відповідність між іменниками та родами, до яких вони належать

А. Жіночий

Б. Чоловічий

В. Середній

Г. Спільний

Д. Рід не визначається

1. Непосида, соня, нероба, забіяка

2. Краса, усмішка, івасі, мальва

3. Сибір, степ, біль, тюль

4. Сонце, волосся, кіно, верб’я

Морфологічна норма. Варіант 3

1. До першої відміни належать іменники

а) Рілля, листя, миша, дівча

б) стеля, козеня, рідня, добро

в) сад, зілля, собака, прибиральниця

г) кишеня, парта, акторка, курка

д) староста, непосида, тараня, ліс

2. До другої відміни належать іменники

а) маля, голуб, путь, життя

б) снігур, Володимир, чоловік, коханий

в) сонько, лікар, слон, левеня

г) папір, гарнізон, Дніпро, земля

д) промисловість, бізнесмен, виробник, інвестор

3. До третьої відміни належать іменники

а) біль, перекладач, власність, подорож

б) посередник, постачальник, прибутковість, відповідальність

в) вість, галузь, доповідь, річ

г) зал, вальс, продуктивність, пристань

д) тато, коло, хмарність, безтурботність

4. До четвертої відміни належать іменники

а) вовченя, плем’я, кошеня, цареня

б) перепеля, німкеня, обличчя, оленя

в) малятко, збіжжя, собача, мишеня

г) пляшка, каченя, вірменин, хазяїн

д) левеня, ігуменя, туркеня, кроленя

5. Закінчення –у (-ю) у формі родового відмінка мають іменники

а) хміль, понеділок, стіл, дипломат

б) Крим, цукор, гіпс, метал

в) озерце, інститут, Буг, лід

г) гай, рій, Мурчик, поросятко

д) град, бешкетник, баран, Ленінград

6. Закінчення -а (-я) у формі родового відмінка мають іменники

а) бовдур, вовк, чоловік, боярин

б) сир, пісок, рій, холоп

в) ніж, мороз, дощ, зошит

г) сукно, вапно, кисень, ведмідь

д) серце, страх, Шевченко, космонавт

7. До жодної з відмін не належить іменник у рядку:

а) Перспектива

б) інструкція

в) пенсне

г) кукурудза

д) бовдур

8. У якому рядку в усіх словах правильно утворено форми імені по батькові?

а) Ігоревич, Юріївна, Олегівна

б) Іванівна, Іллівна, Анатоліївна

в) Григоріївна, Микитович, Андрійовна

г) Сергіївна, Миколаївна, Васильовна

д) Артурівна, Кузьмович, Анатолівна

9. Оберіть рядок, де всі іменники чоловічого роду

а) степ, проміння, біль

б) цвіт, листя, сонце, текст

в) собака, дріб, кобзар

г) путь, біль, кір, Сибір

10. Правильно кличний відмінок утворено у рядку:

а) бульвар – бульваре

б) Андрій – Андріє

в) хлопець – хлопцю

г) Марія – Марію

д) козак – козака

11. Оберіть словосполучення, у якому правильно вжито форми

прізвища, імені та по батькові:

а) довірили Марценяк Степану Олеговичу

б) видали Кидайгороді Ользі Василівні

в) познайомитися з Остраниця Степаном Михайловичем

г) підписано Кузьменком Сергієм Олексійовичем

д) подарували Боднар Ользі Віталівні

12. Установіть відповідність між іменниками та відмінами, до яких вони належать:

А .маля, курча,теля

Б. пісня, Микола,дівчина

В. мед, весло, юнак

Г. юність, ніч,

молодість

іменники I відміни

іменники IІ відміни

іменники IІІ відміни

іменники IV відміни

Морфологічна норма. Варіант 4

1. У якому рядку всі спільнокореневі слова є іменниками?

а) Два, двійка, двоє, двоїтися, подвійний;

б) свіжий, свіжо, свіжість, свіжина, свіженький

в) овоч, овочерізка, овочесховище, овочівник, овочівництво;

г) сто, сотня, сотий, сотник;

2. У якому рядку при написанні власних назв допущено помилку?

а) Леся Українка, Тарас Григорович Шевченко, газета Новий день

б) Академія наук України, журнал «Всесвіт» , князь Володимир

в) Дунай, Чорне море, фабрика «Киянка»

г) казка «Ох», журнал «Пізнайко» , Новий рік

3. Знайди рядок з іменниками спільного роду

а) Сирота, сіромаха, бідолаха, нікчема,недотепа

б) круча, груша, неволя, земля, душа

в) вершина, весна, школа, ластівка, ялинка

г) базіка, маля, бідолаха, нечупара

4. У якому рядку всі іменники чоловічого роду?

а) Суддя, надія, земля, Ілля, гілля;

б) Лоша, теля, зілля, дівча, круча;

в) дріб, край, кінь, біль, Сибір;

г) шампунь, поні, боржомі, купе

5. Позначте рядок,у якому всі іменники належать до першої відміни

а) матуся, матір, сестра, сусідка

б) Галина, Марія, Либідь, Лідія

в) душа, доня, дитя, дорога

г) квітка, пташка, земля, дошка

6. Позначте рядок, у якому всі іменники у формі родового відмінка однини мають закінчення –а (-я)

а) ясень, студент, млин, танець

б) пароплав, майданчик,цукор, чай

в) Київ, іменник,вовк,долар

г) Луцьк, Кривий Ріг, Конотоп, Зелений Клин

7.Позначте рядок, у якому іменник зоря не є членом речення

а) Нічка розсипала зорі злотистії

б) Зоре моя вечірняя, зійди над горою

в) Вечірня плакала зоря

г) Сиплють ночі у тумані зорі сургучеві

8. Закінчення –а у формі родового відмінка однини мають іменники

а) Вальс, теніс, футбол

б) ліс, пісок, ситець, інститут

в) Київ, Львів, Миколаїв, Дніпро

г) рок-н-рол, бокс, сік, принтер

9. Апостроф у формі орудного відмінка ставиться у таких іменниках

а) повість, радість, ненависть, гордість

б) любов, кров, мати, верф

в) піч, міць, ніч, мідь

г) січ, нехворощ , тінь, сіль

10. Установіть відповідність між відмінами та іменниками

А. Каченя, курча, тигреня

Б. Честь, річ, гордість

В. Знання, листя, зошит

Г. Тополя, Ілля, плакса

Д. Ворота, окуляри, сани

1. Перша

2. Друга

3. Третя

4. Четверта

11. Установіть відповідність між іменниками, які вживаються тільки в множині, та назвами, щоозначають ці іменники

А. Черкаси, Альпи, Суми

Б. Вершки, парфуми, дріжджі

В. канікули, іменини, вечорниці

Г. Гордощі, веселощі, прикрощі

Д. Ворота, окуляри, сани

1. Речовини

2. Відрізки часу, свят, обрядів

3. Назви почуттів, станів

4. Географічні назви

12. Установіть відповідність між іменниками та родами

А. жіночий

Б. чоловічий

В. середній

Г. Спільний

Д. Рід не визначається

1. Нероба, сирота, плакса,бідолаха

2. Боржомі, книга, лілея, повість

3. Біль, край, Борнео, тюль

4. Море, колосся, купе, верб’я

Ключі до завдань

Лексика. Фразеологізми.

Варіант 1

Варіант 2

Варіант 3

Варіант 4

1

В

А

Б

2

Г

В

В

3

Б

В

В

В

4

А

А

А

А

5

Г

Б

Г

А

6

1В 2А 3Б 4Г

А

Г

В

7

Б

В

В

А

8

Б

В

Г

Б

9

В

А4 Б2 В3 Г1

В

Г

10

Г

Г

Г

А

11

А

В

А

А

12

Б

А

1Б 2В 3А 4Д

В

Орфоепічні норми.

Варіант 1

Варіант 2

Варіант 3

Варіант 4

1

А

В

А

Б

2

А

В

А

А

3

Б

Г

А

В

4

Г

Д

Г

Б

5

Г

А

Г

Г

6

Б

А

А

В

7

А

Б

Б

Б

8

В

Г

Б

В

9

В

В

Г

Г

10

Б

Б

Г

Г

11

А

Г

Г

1Б 2Г 3А 4В

12

В

Б

А

1Д 2А 3Б 4В

Орфографічна норма

Варіант 1

Варіант 2

Варіант 3

Варіант 4

1

Г

В

Г

Б

2

В

Г

В

Г

3

В

А

В

Б

4

Б

Г

В

Г

5

Г

Г

В

Г

6

В

Г

Г

В

7

Г

Г

А

В

8

Б

В

Г

Г

9

Б

Г

Г

А

10

Б

В

А

Г

11

Б

А

Б

1Б 2А 3В 4Г

12

А

А

А

1Г 2Д 3В 4Б

Морфологічна норма

Варіант 1

Варіант 2

Варіант 3

Варіант 4

1

Б

Г

Г

В

2

Г

Г

Б

А

3

Д

Б

В

А

4

Б

Г

А

В

5

А

А

Б

Г

6

Д

В

А

В

7

В

Б

В

Б

8

А

В

Б

В

9

В

Б

В

Б

10

Д

1Г 2Б 3Д 4В

А

1Г 2В 3Б 4А

11

А

1Б 2В 3Г 4А

Г

1Б 2В 3Г 4А

12

А1 Б2 В4 Г3

1Г 2А 3Б 4В

1Б 2В 3Г 4А

1Г 2А 3Б 4В

Перегляд
матеріалу
Отримати код

Міністерство освіти і науки України

Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти в Дніпропетровській області

Професійно-технічне училище №6

Електронний збірник тестових завдань

з української мови ( 10 клас)

Викладач вищої категорії,

вчитель-методист Колесник Л.А.

м. Дніпро

2021 р.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Сертифікат від «Всеосвіти» відповідає п. 13 постанови КМУ від 21 серпня 2019 року № 800 (із змінами і доповненнями, внесеними постановою КМУ від 27 грудня 2019 року № 1133)

Обрати Курс або Вебінар.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.