Чого ми ще не знаємо про корицю?

Опис документу:
Перші згадки про корицю сягають глибокої давнини. Про її цілющі властивості стало відомо давно. Використання кориці в побуті та в медицині. Магія і кориця. Вірші про корицю... та ще багато цікавого...

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Примак Наталія Андріївна, вчитель біології та МСП, м.Київ, школа І-ІІІ ступенів №78.

Чого ми ще не знаємо про корицю?

«Можливо, саме від лютого перцю люди стають такі сердиті, - провадила вона, щаслива, що відкрила нове правило. - Від гірчиці – гірчить на душі, від кориці - починаєш усім коритися, від звіробою - визвіряються, а... а зате від карамелі чи інших цукерок діти стають солодкі-пресолодкі! Шкода, що люди цього не знають, - інакше їли б собі солодощі і добрішали»

Л.Керролл (Чарльз Латвідж

Доджсо ) ‘’Аліса в Країні Див’’

Давным-давно в маленькой и теплой восточной стране, где все очень древнее, жила Корица, и была она принцессой. Глаза Корицы походили на жемчуга, придававшие ей большую красоту… Ее мир походил на цвета жемчугов: бледно-белый и розовый, и мягко мерцающий.

( Из книги Нейла Гемана ‘’Корица’’)

Сьогоднішня стаття буде дуже ароматна і пряна, бо мова піде про корицю - досить відому  спецію, яку ми в основному використовуємо як кулінарну приправу [6].

Кориця була відома в народі з давніх часів, віщають, що вона згадується в Біблії, зокрема. Зауважимо, що стародавні греки застосовували корицю в якості дижестива, а єгиптяни використовували його для бальзамування мертвих.

  • Назва кориці походить від латинського "canna", яке якраз і вказує на її унікальну округлу форму.

  • У вигляді палички кориця може зберігатися тривалий час за умови, що ви зберігаєте її в щільно закритій скляній тарі і далеко від джерел тепла і світла.

  • Кориця продається в порошку і палочках- останні є кращими, тому що вони зберігають більше властивостей та аромату.

  • Як кориця рослина живе в тропічних районах, і з цієї причини не може вирощуватися в регіонах з помірним кліматом.

  • Кориця рослина належить до того ж сімейства, як лавр і мускатний горіх.

  • Недавні дослідження показали, що з листя кориці видобувають нафту, яка здатна знищити пестициди, личинки комарів. З цього випливає висновок, що дані дослідження можуть бути використані для реалізації виготовлення лосьйонів і різних властивостей проти комарів.

  • Зараз ціна цієї спеції не така захмарна. Тим більше існує більш дешевий її замінник - коричний екстракт.

А чи знаєте ви, що колись кориця була на вагу золота? Так-так, в буквальному сенсі. У стародавньому Китаї за тисячу років до нашої ери вона вважалася дуже дорогою пряністю. За одну міру цієї прянощі давали таку ж міру золота. Тільки уявіть собі, що за пару кілограм кориці вам довелося б віддати пару кілограм золота [5, c.120].

А сьогодні кориця доступна всім і кожному на полиці з приправами будь-якого супермаркету. Господині додають її не тільки в випічку, а й в гарячі страви - супи та каші, а також до м'яса або риби, використовують в соусах і маринадах. 

Кориця, або Цинамон (Cinnamomum verum) — невелике вічнозелене дерево 10-15 м заввишки, яке відноситься до родини лаврових (LauraceaeВічнозелене дерево, при окультуренні — чагарник [7].

Гілки циліндричні, до верхівки тригранні.

Листки овально-довгасті, тупо або коротко загострені, 7-18 см в довжину, шкірясті, з 3-7 головними жилками.

Квіти зібрані у складне суцвіття (волоть), зеленуватого кольору і з досить неприємним запахом [1, c. 197].

Плоди — фіолетові ягоди діаметром 1 см з єдиною насіниною.

Корицю вирощують протягом двох років, далі зрізують під корінь. Протягом наступного року на місці зрізу виростає близько десятка нових пагонів. Згодом з них знімається кора, яка висушується та скручується при висиханні в трубочки, які ріжуть на шматки 5-10 см завдовжки.

Якість кориці, залежить виключно від віку гілки, чим молодша вік, тим краще якість рослини.

Коричне дерево, з якого і отримують пряність, зростає в Китаї, на Цейлоні і в Індії. Найякіснішою вважається цейлонська кориця - з дуже ніжним ароматом і солодкуватим, злегка пекучим зігріваючим смаком. Першовідкривачем коричних дерев на Цейлоні був європейський мореплавець Лоренцо до Альма. Після його відкриття вона стала незамінною на кораблі, так як допомагала позбутися морської хвороби.

Щоб не потрапити в халепу, найкраще купувати корицю у вигляді коричних паличок, так як в натуральному вигляді вона зберігає всі корисні властивості, і, звичайно ж, володіє великим ароматом. Вибираючи цю спецію, обов'язково зверніть увагу на країну виробника. Адже якщо це не та країна, в якій її вирощують, про яку якість може йти мова ?!

Виростає в Шрі-Ланці. Натуралізована на Сейшельських островах, в Вест-Індії і в тропічній Азії]. Культивується всюди в тропічній зоні.

Найякіснішу корицю отримують в Шрі-Ланці, але рослини також вирощують в комерційних цілях на ЯвіСуматрі, в західній ІндіїБразиліїВ'єтнамі, на Мадагаскарі, в Єгипті. Шрі-ланкійська високоякісна кориця виготовляється з дуже тонкої м'якої кори ясно-жовтуватого або коричневого кольору, має приємний аромат і незвично солодкий, теплий і приємний смак.

Висушена кора дерева використовується як пряність. В продаж надходить у вигляді невеликих згортків сухої кори, чи в меленому вигляді. Її використовують для приготування десертівшоколадулікерів. Неодмінний складник гострих страв з курки чи баранини. Додають її також до фруктових салатів, різноманітних каш. Корицю використовують для приготування маринадів [9].

В медицині та ароматерапії застосування кориці пов'язано насамперед з дією комплексу її летких ароматних речовин (ЛАР), частину з яких можна виділити у вигляді товарного продукту — ефірної оліїЕкстракти і ефірна олія кориці є цінним компонентом ліків від застуди. Корична олія використовується і в мазях зігрівально-подразнюючої дії, проте її концентрація в них обмежена. Вона має високі антимікробні та антиоксидантні властивості. Ефірна олія з кориці використовують для виробництва парфумів.

Історія кориці

Кориця відома з часів давньої античності. Перша писемна згадка про цю спецію знаходиться у Єврейських писаннях Біблії (Вихід 30:24) де Мойсею наказано використати корицю і запашного очерету для виготовлення оливи для помазання; в книзі Приповістей 7: 17, 18 де ліжко коханки насичене запахом мирриалое і кориці; у Пісні Пісень Соломона 4:14 пісня, в якій описується краса коханої, аромат кориці яким наповнений її одяг, — неначе запах Лівану. Кориця настільки цінувалась серед давніх народів, що вона розглядалась як подарунок, вартий монарха, і навіть подарунок, вартий бога.

Кориця та касія

Назву «кориця» коректно відносити до виду Cinnamomum zeylonicum, також відомому як «кориця справжня». Однак, споріднена рослина касія (Cinnamomum aromaticum, китайське коричне дерево) іноді продається з написом «кориця», але її, на відміну від кориці справжньої, маркують «Індонезійська кориця» або "Фальшива кориця ". У кориці справжньої, використовуючи тільки тонкий внутрішній шар кори, отримують кращу, менш щільну і більш розсипчасту структуру. Кориця справжня вважається сильнішою і гострою спецією. Касія зазвичай середньо- або темно-червонувато-коричневого кольору, а оскільки використовується вся кора, то її трубочки товщі (2-3 мм завтовшки) і за структурою більше нагадують дерево. Більшість кориці, яка продається в супермаркетах, насправді — касія [8].

Два шматки кори відрізняються як зовні, так і за своїми хімічними характеристиками. При дії на порошок кори розчином йоду (перевірка на крохмаль) справжня високоякісна кориця дає лише невеликий ефект, тоді як порошок кори касії забарвлюється в темно-синій колір, інтенсивність якого залежить від концентрації касії.

Хімічний склад

У складі кориці знайдено багато корисних елементів, серед яких коричний альдегід, евгенол, смоли, слиз, дубильні речовини, крохмаль, оксалат кальцію. Пряний запах надає коричне ефірне масло, яке становить близько 2% у корі. До складу входять велика кількість вуглеводів, перевищуючи вміст жирів і білків, дисахариди і моносахариди, насичені жирні кислоти [2, c. 118].

Кориця складається з десяти відсотків води, білка, золи, цукру, клітковини і жирів в невеликих кількістях мінералів, серед яких можна відзначити кальцій, марганець, магній, залізо, калій, фосфор, натрій, селен і цинк.

Вітаміни, присутні в кориці: вітамін А, деякі вітаміни групи B (B1, B2, B3, B5, B6), аскорбінова кислота або вітамін C, а також вітаміни Е та РР.

Корисні властивості кориці

  • Має антисептичну, протизапальну і антибактеріальну дію. У ній міститься евгенол, який вбиває мікроби.

  • Стимулює захисні функції організму, зміцнює імунітет.

  • Є природним антиоксидантом.

  • Знижує вміст глюкози в крові.

  • Сприятливо впливає на процес травлення і запобігає накопиченню жиру, перетворюючи поступаючу в організм глюкозу в енергію.

  • Розширює судини, активізує роботу головного мозку.

Кориця - користь для здоров'я

Користь кориці при діабеті

Вживати корицю корисно діабетикам. Вона сприяє зниженню рівня цукру в крові. При боротьбі з цукровим діабетом можна застосовувати наступний рецепт: щодня з ранку з'їдати половину чайної ложки порошку кориці [3, c. 12].

Але кориця корисна не тільки для діабетиків, чай з корицею не зашкодить нікому. Важливо пам'ятати, що кориця в булочках і пиріжках - не завжди корисна. Коли вона стикається з жирною їжею, то її дія нейтралізується. Найкраще додавати її як приправу в чай, каву, пластівці, сир або соки.

Якщо ви страждаєте хронічними захворюваннями дихальних шляхів, то кориця допоможе значно скоротити ризик простудних захворювань. Також вона корисна для людей із проблемами шлунково-кишкового тракту [10].

Кориця при захворюваннях шлунка і кишківника

Рекомендована кориця при різних захворюваннях ШКТ. Здавалося б, парадокс - спеція, пряність, але вона прискорює процес загоєння виразок, знижує кислотність і навіть знижує больові відчуття в шлунку. Крім цього корицею можна почистити кишечник від мікробів і бактерій, які уповільнюють нормальне травлення. Вона зніме здуття і усуне коліки.

Кориця як природний антисептик

Кориця - відмінний природний антисептик. Весь секрет у міститься в олії евгенол. Вона діє не тільки знезаражувально, але і знижує больові відчуття. Корицею можна посипати рану або поріз, і вони затягнуться швидше. До речі, такі неприємності як грибок, екзема та інші захворювання шкірних покривів також можна лікувати за допомогою кориці.

Користь кориці для серцево-судинної системи

Корисна ароматна пряність і «сердечникам». Запобігає ризику виникнення інфаркту, інсульту, атеросклерозу. Вона добре впливає на серцево-судинну систему, активізує роботу головного мозку, розширює судини і тонізує.

Завдяки протизапальним властивостям кориця дуже ефективна в захисті серця і артерій. Допомагає знизити рівень "поганого" холестерину і зменшити ризик серцевого нападу.

Покращує циркуляцію крові

Кориця містить з'єднання під назвою "кумарин", яке має властивості проріджування крові. Ця речовина допомагає поліпшити циркуляцію крові по всьому тілу. Тим не менш, важливо пам'ятати, що занадто багато кумарину може призвести до пошкодження печінки, тому краще вживати корицю в маленьких кількостях.

Отже, люди, які надають перевагу на сніданок бутерброду з медом і корицею і п'ють теплий трав'яний чай, рідше страждають від інсульту чи інфаркту. Також вона корисна людям, які страждають від різних вікових змін.

Покращує функцію мозку

Дослідження показали, що кориця значно підвищує розумову працездатність. Навіть сам аромат кориці здатний підвищити активність мозку, а, отже, підвищити когнітивні процеси і концентрацію уваги. . Серед народних рецептів - чай з корицею і медом, як засіб, що продовжує світлість розуму і бадьорість тіла [11].

Оскільки кориця має сильні протизапальні властивості, то захищає тканини мозку від численних неврологічних розладів. Кориця може бути одним з найбільш безпечних методів профілактики і лікування таких захворювань, як хвороба Альцгеймера, Паркінсона, розсіяний склероз.
Рекомендується перед іспитом випити чай з корицею, щоб заспокоїти нерви.

Запобігає онкологічні захворювання

За даними досліджень, проведених в університеті в Техасі, кориця може зменшити ріст ракових клітин в організмі. Якщо вживати її регулярно, то вона може допомогти в запобіганні онкологічних захворювань. Кориця також допомагає знизити швидкість росту ракових клітин лейкозу і лімфоми.

Інші корисні властивості

Корицю використовують поряд з іншими прянощами, такими як імбир, кардамон, гвоздика, для лікування грипу та застуди з кашлем. Кориця застосовується для лікування нирок, так як має сечогінну властивість. Надзвичайно корисна суміш меленої кориці з медом. Цим засобом можна вилікувати безліч хвороб. Використовують її для лікування запалень сечового міхура, виразкової хвороби шлунка. Мелена кориця з медом використовується також для лікування кашлю, закладеності носа, болю в горлі. Поряд з сумішшю застосовується чай з корицею і медом, який також дуже корисний для здоров’я. Він корисний при артритах – зменшує біль при русі. Застосовується для підвищення концентрації уваги та імунітету організму.

Медом з корицею лікують рани й шкірні інфекції, очищають організм від мікробів і паразитів. Позбавляє ця суміш від вугрів і інших шкірних висипань, неприємного запаху з рота, зубний болі, свербіння від укусів комах.

Використовується кориця ще для волосся-для їх лікування і зміцнення. З оливкової олії, меду і кориці приготувати маску нанести на 15 хвилин на коріння волосся і змити водою. Ефект просто приголомшливий! Кориця входить до складу обгортань, скрабів для тіла та обличчя, кремів [4, c. 158].

Кориця для схуднення.

Широко використовується кориця для схуднення. Накопичення жирів відбувається з-за високого вмісту цукру в крові. Кориця ж прискорює процеси обміну, знижує відчуття голоду. Для схуднення застосовують такий напій: у склянку кефіру додати по одній половині ч. л. меленої кориці та імбиру, щіпку червоного перцю, перемішати і випити. Цей напій чудово допомагає позбутися зайвих кілограмів. Є інший варіант: регулярно пити чай з медом і корицею, співвідношення повинно бути 2:1, пити його краще перед сном [12].

Що потрібно, щоб зробити смачний і корисний чай? Цей рецепт відомий дуже давно. Використовуючи рецепти наших бабусь, можна значно поправити своє здоров'я і повернути стрункість.

Рецепт чаю: берете корицю в порошку і мед у співвідношенні 2:1. Залити корицю гарячою водою, дати постояти десь півгодинки. Коли трохи охолоне, додати мед і залишити на ніч у холодильнику. Приготувати чай краще перед сном. Перед сніданком натще випити півсклянки цього чаю, та трохи залишити, щоб допити перед сном.

(Застереження:

Худнути за допомогою даних продуктів не слід наступним групам осіб: 

  • мають алергію на корицю або мед;

  • страждають підвищеною кислотністю шлунка;

  • хворим значним ступенем ожиріння).

Крім того, для схуднення корисно додавати корицю в усі страви – вона не зіпсує смак страв, зате допоможе травленню і обмінних процесів організму, що позитивно відіб’ється на вашій фігурі!

Протипоказання до вживання кориці

Протипоказана кориця дітям у віці до двох років і вагітним. У майбутніх мам кориця може викликати скорочення матки, так що ось ті самі булочки з корицею нехай поки почекають.

Не рекомендується застосування кориці при будь-яких кровотечах і підвищеному тиску, бо вона активізує кровообіг. Якщо є індивідуальна непереносимість – також слід утриматися від її вживання. Слід вживати в їжу помірна кількість при легкій нервової збудливості.

Більше половини чайної ложки на день кориці в чистому вигляді вживати не варто.

Не можна застосовувати корицю при високій температурі. Пам'ятайте про це, борючись із застудою рецептами, що включають корицю. Інакше пряність викличе сильний головний біль.

Будьте обережні з застосуванням кориці зовнішньо - у масках. Спочатку краще протестувати будь-який засіб на предмет можливого подразнення. Тому що може бути індивідуальна непереносимість кориці.

В інших випадках, при нормованому вживанні, кориця цілком безпечна і корисна!


Як вибрати корицю

Знайти корицю можна в супермаркетах, звичайних магазинах і на ринку. Зазвичай - це відділи або прилавки зі спеціями і прянощами. Зустрічається як у вигляді паличок, так і мелена. Але ось в порошку корицю легше підробити, а палички підробити неможливо. Та й палички довше зберігають не тільки аромат, але і корисні властивості кориці.

За видами корицю поділяють за змістом особливої речовини - кумарину. У великих дозах вона негативно впливає на здоров'я, тому чим менший вміст кумарину в кориці, чим вона «чистіша» - тим краща і нешкідливіша. Отже, кориця буває:

  • Цейлонська - найбільш дорогий сорт. На смак солодкувата і трішки пекуча, вирощується на Шрі-Ланці. Також відома, як «справжня» або «благородна» кориця, кінамон.

  • Китайська - не така ароматна, з більш вираженим пекучим, різким запахом. Кумарину в ній більше. Також називають «індійська кориця», «ароматна», «проста», касія.

  • Є ще малабарська кориця з різким гіркуватим присмаком і кориця цинамон - пряна і гостра.

Як зберігати корицю

Купувати корицю на кілька місяців вперед не варто. Аромат з часом зникне, і спеція втратить свої властивості. Тим не менш, термін зберігання кориці в порошку 6 місяців, а паличок кориці і того більше - цілий рік. Зберігати пряність краще в герметично закритих скляних або керамічних банках в темному і сухому місці (наприклад, в герметично закритому посуді) при температурі +4, +8, уникайте прямого попадання сонячних променів на продукт. Тому, що до її складу входять ефірні масла, які під впливом прямих сонячних променів втрачають свої властивості. У холодильнику порошок кориці може зберігатися довго. Так кориця буде довше вас радувати своїм ароматом і не втратить свої корисні властивості.

Магія кориці або кориця в магії?

Якщо говорити про міфи і легенди Давньої Греції, нам відразу ж пригадується чарівний птах Фініст, або, як його ще називають Фенікс.

Всім відомо, що цей птах символ відродження і безсмертя, так як закінчила своє життя, згорівши у вогні з метою відродитися знову. Але ось що цікаво, похоронне багаття повинно бути складено з листя дикої кориці. Мабуть тому корицю наділяють такими магічними властивостями, як любов, очищення, зцілення і т. д.

Австрійці, наприклад, дарують один одном букети квітів з кориці, як символ любові.

Багато езотериків вважають, що запах кориці, допомагає повернути натхнення до творчості, спонукає до дії, приносить успіх, притягує удачу.

А в Китаї взагалі, ця пряність - символ безсмертя.

Кілька маленьких хитрощів застосування кориці

Якщо ви ще не знайшли свою другу половинку, то спробуйте виготовити любовний талісман з кориці і базиліка. Головне тут не перестаратися, адже ця есенція може також дати зворотний результат. Ну, а якщо ви додасте в свій портмоне невелику кількість меленої кориці, то ваш достаток примножиться, вважають деякі маги.

А перед тим, як придбати щось значне для дому обов'язково розітріть в долонях сушену м'яту з незначною кількістю кориці і уявіть, як все витрачене повертається до вас у триразовому масштабі.

Так що традиційно - будьмо мудрими! Вживайте корицю грамотно, і нехай вона принесе вам тільки користь.

Вірші про корицю.

Кофе с корицей и страсть аромата

в сумерках ночи, накинувшей плед.

Вместе закат мы встречали когда-то,

чувства истерлись, прочитан сонет.

*****

То сушёная кора -

Пряность нам, та в дар дана.

Древо в тропиках родится,

А кору зовут корица.

Талызин Владимир

*****

А хочется просто: немножко корицы

в чашечку кофе, всё равно ведь не спится...

Плед на ноги мягкий, диск "Звуки природы",

кота на коленях, пускай без породы...

Дождя за окном и свежести улиц...

Alla Venefica

*****

Согревает, возбуждает,

Радость в сердце нам вселяет.

Страсть трепещет на ресницах.

Эта специя – корица.

Мамистова Ольга

Використані джерела:

  1. Блинова К. Ф. и др. Ботанико-фармакогностический словарь: Справ. пособие / Под ред. К.Ф. Блиновой, Г.П. Яковлева. – М.: Высш. шк., 1990. – С. 197-198. 

  2. Дудченко Л.Г., Козьяков А.С., Кривенко В.В. Пряно-ароматические и пряно-вкусовые растения: Справочник / Отв. ред. Сытник К.М. – К.: Наукова думка, 1989. – 304 с. 

  3. Куликова В. Корица против холестерина и диабета / серия: Здоровый образ жизни и долголетие. – К.: Рипол Классик, 2013. – 64 с.

  4. Муравьёва Д. А. Тропические и субтропические лекарственные растения. – М.: Медицина, 1983. – 336 с.

  5. Сокольский И. Пряности и мировая история. // Наука и жизнь. – 2008. –№ 3. – С. 120-122.

  6. https://uk.wikipedia.org/wiki/

  7. http://medfond.com/korysni-produkty/koricya-vlastivosti-ta-protipokazannya.html

  8. http://hollydolly.com.ua/

  9. http://vihden.com/diet/enciklopedja-sxudnennja/

  10. http://hls.in.ua/koricya-korisni-vlastivosti-i-protipokazannya-yak-vibrati-yak-roste-korist-i-shkoda/

  11. http://badabum.info/korytsya-korysni-vlastyvosti/

  12. http://loveginka.ru/rizne/6070-koricja-kalorijnist-u-chomu-korist-i-shkoda.html

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Впровадження веб-квестів в освітній процес»
Левченко Ірина Михайлівна
36 годин
590 грн
590 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації (лист МОН № 4/2181-19 від 30.09.2019 р.).

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Підвищення кваліфікації: як створити дієвий механізм
Підвищення кваліфікації: як створити дієвий механізм
Підвищення кваліфікації: вчителі самі вирішуватимуть, де навчатись
Підвищення кваліфікації: вчителі самі вирішуватимуть, де навчатись