Цікаві факти про птахів

Опис документу:
Людям на даний момент відомі 9800 видів пернатих, які живуть на Землі. Пір’я птаха важать більше ніж його скелет. Серце птиці б’ється 400 разів на хвилину під час відпочинку і 1000 разів під час польоту. Найбільша тривалість життя птахів (у неволі): сокола – 162, папуги – 150, шуліки – 118, грифа – 117, орла, беркута, крука,ворони, пугача – 70-80, пелікана – 52, страуса – 50, чайки – 44, лебедя і солов’я – 25, канарейки – 24, дрозда – 20, мухоловки – 13, синиці – 9 років.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися
Опис презентації окремими слайдами:
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ПТАХІВ Підготувала Перемот Світлана Миколаївна, керівник гуртків КЗ «Шполянський центр еколого-натуралістичної творчості учнівсько...
Слайд № 1

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ПТАХІВ Підготувала Перемот Світлана Миколаївна, керівник гуртків КЗ «Шполянський центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Шполянської міської ради об'єднаної територіальної громади Черкаської області

СОЛОВЕЙКО Соловейко – птах особливий.Його прекрасний спів не залишає байдужим нікого. Вважають, що співає він уночі, насправді ж соловейко співає і...
Слайд № 2

СОЛОВЕЙКО Соловейко – птах особливий.Його прекрасний спів не залишає байдужим нікого. Вважають, що співає він уночі, насправді ж соловейко співає і вночі, і вдень, просто вдень ми не можемо почути його через шум та спів інших птахів.

ГЛУШЕЦЬ Глушець походить від слова «глухий», це не збіг. Такими самці стають тільки на весні. Пісня самців під час токування складається з двох час...
Слайд № 3

ГЛУШЕЦЬ Глушець походить від слова «глухий», це не збіг. Такими самці стають тільки на весні. Пісня самців під час токування складається з двох частин: під час першої частини птах все чує, а під час другої частини (називається «точіння») самець не чує нічого навколо! Тобто глухне. На жаль, це робить його беззахисним перед мисливцями.

МАРТИН ЗВИЧАЙНИЙ У пошуках їжі мартин звичайний іноді відлітає на відстань до 15 км від місця ночівлі та патрулює територію площею 800 км2. Один ма...
Слайд № 4

МАРТИН ЗВИЧАЙНИЙ У пошуках їжі мартин звичайний іноді відлітає на відстань до 15 км від місця ночівлі та патрулює територію площею 800 км2. Один мартин з'їдає за день 70-225 г поживи. У перший тиждень життя пташенята щодня отримують 22 г їжі, у другу 50 г, а в наступні - від 80 до 150 гр.

ЛЕБІДЬ-ШИПУН Тіло лебедя покривають близько 25 тисяч пір'їн. Настільки густе оперення забезпечує прекрасну теплоізоляцію, особливо завдяки шару ніж...
Слайд № 5

ЛЕБІДЬ-ШИПУН Тіло лебедя покривають близько 25 тисяч пір'їн. Настільки густе оперення забезпечує прекрасну теплоізоляцію, особливо завдяки шару ніжного пуху, що лежить під покривними перами. Про потомство піклується обоє батьків. Лебеді моногамні (тобто вибирають тільки одну/одного супутника життя). Тому в народі існує вислів «лебедини вірність».

ВОДЯНА КУРОЧКА У поєдинках за територію самці часто б'ються, лежачи на спині у воді. Новонароджені пташенята водяної курочки покриті чорним пухом. ...
Слайд № 6

ВОДЯНА КУРОЧКА У поєдинках за територію самці часто б'ються, лежачи на спині у воді. Новонароджені пташенята водяної курочки покриті чорним пухом. Овальні яйця курочки покриті блискучою кремовою шкаралупою з коричневими, фіолетовими й чорними цяточками.

ПОЛЬОВИЙ ЖАЙВОРОНОК Жайворонок починає свою пісню, злетівши на висоту 50-100 м, повільно літаючи колами, з широко розкритим хвостом. Дзвінкі трелі ...
Слайд № 7

ПОЛЬОВИЙ ЖАЙВОРОНОК Жайворонок починає свою пісню, злетівши на висоту 50-100 м, повільно літаючи колами, з широко розкритим хвостом. Дзвінкі трелі під небесами зазвичай лунають від 2 до 6, а деколи до 15 хвилин. Потім птах повертається на землю, щоб трохи згодом знову здійнятись в повітря. В період гніздування жайворонок займає територію площею 0,5-1,5 гектари.

СОЙКА П'ятеро пташенят сойки можуть за день з'їсти близько 1100 комах. Маса з'їденого памолоддю корму досягає 4,5 кг. Сойки належать до числа перна...
Слайд № 8

СОЙКА П'ятеро пташенят сойки можуть за день з'їсти близько 1100 комах. Маса з'їденого памолоддю корму досягає 4,5 кг. Сойки належать до числа пернатих шанувальників «мурашиних купань». Присівши на мурашник, птах розправляє крила і дозволяє комахам вільно розгулювати по своєму тілу. У процесі «купання» сойка чавить дзьобом мурах і змащує їх соками шкіру на крилах.

КОЛІБРІ Найменший із сучасних птахів – колібрі-бджілка. Її довжина – 5,7 см, а вага – 1,6. Її крила роблять від 50 до 80 рухів за секунду –це велич...
Слайд № 9

КОЛІБРІ Найменший із сучасних птахів – колібрі-бджілка. Її довжина – 5,7 см, а вага – 1,6. Її крила роблять від 50 до 80 рухів за секунду –це величезна швидкість! Колібрі необхідно кожні десять хвилин харчуватися нектаром з високим вмістом цукру. Крім зависання в повітрі, колібрі вміє літати не тільки вперед, і вбік, і назад. 

МАНДАРИНКА Це невеликий птах роду лісових качок сімейства качиних. Живе качка-мандаринка на території Далекого Сходу. Крім цього, вид був успішно а...
Слайд № 10

МАНДАРИНКА Це невеликий птах роду лісових качок сімейства качиних. Живе качка-мандаринка на території Далекого Сходу. Крім цього, вид був успішно акліматизований у Великобританії та Ірландії (з XVIII ст.) та в штаті Каліфорнія, США (з 1987 р). До слова, мандаринки і крякати особливо не вміють – тільки мелодійно насвистують і лише в період розмноження.

ЧЕРВОНИЙ КАРДИНАЛ Червоний кардинал - птах середніх розмірів. Довжина - 20-23 см. Розмах крил досягає 25-31 см. Дорослий кардинал важить близько 45...
Слайд № 11

ЧЕРВОНИЙ КАРДИНАЛ Червоний кардинал - птах середніх розмірів. Довжина - 20-23 см. Розмах крил досягає 25-31 см. Дорослий кардинал важить близько 45 г. До речі, він обраний офіційним символом в семи штатах США (Вірджинія, Західна Вірджинія, Іллінойс, Індіана, Кентуккі, Огайо та Північна Кароліна).

ВІНЦЕНОСНИЙ ЖУРАВЕЛЬ Птах заввишки близько 100 сантиметрів, з розмахом крил 183-198 сантиметрів і вагою 4-5 кілограмів, він веде осілий спосіб житт...
Слайд № 12

ВІНЦЕНОСНИЙ ЖУРАВЕЛЬ Птах заввишки близько 100 сантиметрів, з розмахом крил 183-198 сантиметрів і вагою 4-5 кілограмів, він веде осілий спосіб життя в Західній і Східній Африці. У висоту він має більше ніж метр, а розмах його крил становить 198 см.

АТЛАНТИЧНИЙ ТУПИК Мешкають птиці на узбережжі півночі Атлантики. Атлантичний тупик вибирає самку і злучається з нею в океані. А потім прилітаючи на...
Слайд № 13

АТЛАНТИЧНИЙ ТУПИК Мешкають птиці на узбережжі півночі Атлантики. Атлантичний тупик вибирає самку і злучається з нею в океані. А потім прилітаючи на берег, пара риє нірку куди самка відкладає одне-єдине яйце. До речі яйце не висиджують як птахи, а виношують його під крилом, близько 40 днів. А потім обоє батьків годують своє єдине чадо дуже дрібною рибкою, кількою та оселедцем.

ЛОРІЄВА ПАПУГА Це маленькі, яскраво забарвлені у всі кольори веселки, деревні папуги. Вони Мешкають в Австралії, Новій Гвінеї, на сході Індонезії т...
Слайд № 14

ЛОРІЄВА ПАПУГА Це маленькі, яскраво забарвлені у всі кольори веселки, деревні папуги. Вони Мешкають в Австралії, Новій Гвінеї, на сході Індонезії та Філіппінах.

ОДУД   Пташиний “скунс”. Цікаво, що цей птах надто неохайний. Гніздо його брудне, має різкий неприємний запах. У нього довгий час не оселяється жод...
Слайд № 15

ОДУД   Пташиний “скунс”. Цікаво, що цей птах надто неохайний. Гніздо його брудне, має різкий неприємний запах. У нього довгий час не оселяється жоден інший птах. Цьому є логічне пояснення. Під час вигодовування потомства куприкова залоза самички і пташенят виробляє маслянисту рідину, яка і має отой різкий запах. Живиться одуд переважно різними комахами – жуками, клопами, сарановими, серед яких є дуже багато шкідливих видів.

РОЖЕВИЙ ФЛАМІНГО Рожевий колір з'являється у птаха не з народження, а за рахунок особливого харчування. Своїм кольором птиці зобов'язані речовині л...
Слайд № 16

РОЖЕВИЙ ФЛАМІНГО Рожевий колір з'являється у птаха не з народження, а за рахунок особливого харчування. Своїм кольором птиці зобов'язані речовині липохрому. Фламінго їсть черв'яків, молюсків і личинок, а головне, невеликих ракоподібних, до складу яких входить каротиноїд. Ця речовина надає червоний колір помідорам та іншим фруктам і овочам. Забарвлює вона і фламінго.

ЛЯГУШКОРОТ ШРІЛАНКІЙСЬКИЙ   Живе лягушкорот в самій глибині тропічного лісу, так що побачити його важко. До того ж забарвлення заважає їх виявити -...
Слайд № 17

ЛЯГУШКОРОТ ШРІЛАНКІЙСЬКИЙ   Живе лягушкорот в самій глибині тропічного лісу, так що побачити його важко. До того ж забарвлення заважає їх виявити - оперення лягушкорота нагадує сухе листя. Зате в залежності від статі змінюється і колір. Самці - сірі, а самки - бурі.

ПТАХ -НОСОРІГ Калао мешкають у верхньому ярусі тропічного лісу. Улюблені ласощі - це солодкі фіги. Самка настільки сильно турбується про безпеку ма...
Слайд № 18

ПТАХ -НОСОРІГ Калао мешкають у верхньому ярусі тропічного лісу. Улюблені ласощі - це солодкі фіги. Самка настільки сильно турбується про безпеку малюків, що готова в прямому сенсі замурувати себе в дереві. Вибравши відповідне дупло, самка починає закупорювати його за допомогою матеріалів, які приносить їй самець. Будматеріали матуся скреплює власним послідом. У гнізді залишається тільки крихітний отвір, через який самець буде приносити їжу своїй половинці, а згодом і пташенятам.

ЕКВАДОРСЬКИЙ ЗОНТИЧНИЙ ПТАХ Еквадорський головач-рідкісна пташка сімейства котингових родом з Еквадору. Цей незвичайний пернатий має величезний цил...
Слайд № 19

ЕКВАДОРСЬКИЙ ЗОНТИЧНИЙ ПТАХ Еквадорський головач-рідкісна пташка сімейства котингових родом з Еквадору. Цей незвичайний пернатий має величезний циліндричний відросток, схожий на велику бороду, що безумовно робить його унікальним. Через свої великі розміри пташка, на жаль, часто стає здобиччю браконьєрів.

ГОАЦИН У цього птаха кігті не тільки на лапах, але й на кінчиках крил, уявляєш? Молоді птахи використовують ці відростки , щоб видряпатися у безпеч...
Слайд № 20

ГОАЦИН У цього птаха кігті не тільки на лапах, але й на кінчиках крил, уявляєш? Молоді птахи використовують ці відростки , щоб видряпатися у безпечне місце та спокійно злетіти в повітря. Як тільки гоацин виростає, кігті на крилах відпадають. Батьківщиною птаха є болота Амазонки та Оріноко.

ШОЛОМОДЗЬОБИЙ КАЛАО Ця пташка немов з якогось закордонного бойовика вийшла. Масивний дзьоб, схожа на шолом голова, блискуча шия — аж не віриться, щ...
Слайд № 21

ШОЛОМОДЗЬОБИЙ КАЛАО Ця пташка немов з якогось закордонного бойовика вийшла. Масивний дзьоб, схожа на шолом голова, блискуча шия — аж не віриться, що такі дивовижі водяться на Землі! Вперше шоломодзьобого калао знайшли на Малазійському півострові, Борнео та Суматрі. Тамтешні жителі вважають чудернацького птаха опікуном водного шляху між життям та смертю.

ІСПОЛИНСЬКІ КОЗОДОЇ Лишень стемніє серед густих лісових нетрів Південної та Центральної Америки можна зустріти «злого ельфа» — страхітливого ісполи...
Слайд № 22

ІСПОЛИНСЬКІ КОЗОДОЇ Лишень стемніє серед густих лісових нетрів Південної та Центральної Америки можна зустріти «злого ельфа» — страхітливого ісполинського козодоя. Вдень пташка спить на старих пеньках, зламаних гілках. Ти можеш навіть не помітити сплячого «красеня» — настільки добре його сіре пір’я зливається з середовищем. А от вночі козодой спокійнісінько сидить на своєму місці та чекає улюблену здобич — комах.

ФРЕГАТ ПРЕКРАСНИЙ Фрегати, сидячи на суші, пронизливо кричать на морських птахів, змушуючи останніх кинути свою здобич, адже самостійно сісти на во...
Слайд № 23

ФРЕГАТ ПРЕКРАСНИЙ Фрегати, сидячи на суші, пронизливо кричать на морських птахів, змушуючи останніх кинути свою здобич, адже самостійно сісти на воду не можуть — на лапах у них відсутні перетинки. Цікаво, що фрегат прекрасний може спати в повітрі, пролітаючи над Тихим чи Атлантичним океанами протягом багатьох днів і ночей на висоті 2 400 м. Розмах крил птаха — 220 см, довжина — 1 м.

АФРИКАНСЬКИЙ ВИМПЕЛОВИЙ КОЗОДОЙ Домівкою цього дивовижного пернатого є Сахара, а відмінною рисою — два довжелезних пера довжиною до 60 см, що вирос...
Слайд № 24

АФРИКАНСЬКИЙ ВИМПЕЛОВИЙ КОЗОДОЙ Домівкою цього дивовижного пернатого є Сахара, а відмінною рисою — два довжелезних пера довжиною до 60 см, що виростають у самців під час шлюбних ігор. Сам птах досягає лише 23-сантиметрової довжини. Тільки-но шлюбний період закінчується, пташка втрачає крила-пера та стає нічим непримітним пернатим.

РОЖЕВА КОЛПИЦЯ Мешкає в теплих частинах Південної та Північної Америк і дуже нагадує фламінго. Виростає до 92 см у довжину. Яскраво-рожеве оперення...
Слайд № 25

РОЖЕВА КОЛПИЦЯ Мешкає в теплих частинах Південної та Північної Америк і дуже нагадує фламінго. Виростає до 92 см у довжину. Яскраво-рожеве оперення та зелена лисина перетворюють колпицю на фантастичного птаха з якоїсь вигаданої країни.

КАЗУАР Ще один великий птах, позбавлений здатності літати – казуар. Його зріст сягає півтора метра при вазі вісімдесят кілограм. Максимальна швидкі...
Слайд № 26

КАЗУАР Ще один великий птах, позбавлений здатності літати – казуар. Його зріст сягає півтора метра при вазі вісімдесят кілограм. Максимальна швидкість цього птаха – п’ятдесят кілометрів на годину. На черепі казуара є кісткова пластина, яка іноді виростає до сімнадцяти сантиметрів. За це індонезійці прозвали його – рогатою головою.

ІНДІЙСЬКИЙ ПАВИЧ Важко змагатися з королівською величчю розкішного хвоста павича, що нагадує низку дорогоцінних каменів. Тому не дивно, що павич лі...
Слайд № 27

ІНДІЙСЬКИЙ ПАВИЧ Важко змагатися з королівською величчю розкішного хвоста павича, що нагадує низку дорогоцінних каменів. Тому не дивно, що павич лідирує в десятці найкрасивіших птахів світу, урочисто займаючи перше місце. Він вважається священним птахом в іудаїзмі, національним символом М’янми, Ірану та Індії.

ЗОЛОТИЙ ФАЗАН Самці славляться своїм дивовижно яскравим оперенням і багатим хвостом. Золотисте з чорними смугами оперення голови фазана нагадує гол...
Слайд № 28

ЗОЛОТИЙ ФАЗАН Самці славляться своїм дивовижно яскравим оперенням і багатим хвостом. Золотисте з чорними смугами оперення голови фазана нагадує головний убір фараона – Немес, завдяки чому птах виглядає ще величніше.

ВЕЛИКИЙ РАЙСЬКИЙ ПТАХ Великі райські птахи мешкають переважно у високогірних лісах Австралії, Нової Гвінеї та Індонезії. На жаль, ці красуні на очі...
Слайд № 29

ВЕЛИКИЙ РАЙСЬКИЙ ПТАХ Великі райські птахи мешкають переважно у високогірних лісах Австралії, Нової Гвінеї та Індонезії. На жаль, ці красуні на очі трапляються дуже рідко.

НІКОБАРСЬКИЙ ГОЛУБ Екзотичний мешканець тропіків, який живе на незаселених островах. Прикметна особливість цього різновиду голуба – шлейф з різноко...
Слайд № 30

НІКОБАРСЬКИЙ ГОЛУБ Екзотичний мешканець тропіків, який живе на незаселених островах. Прикметна особливість цього різновиду голуба – шлейф з різнокольорового довгого пір’я навколо шиї, на зразок царської мантії. Пір’їни нікобарського голуба іскряться веселковими переливами не гірше від дорогоцінних каменів. Особливо чудово птах виглядає на яскравому сонячному світлі.

МАЛА СУЛТАНКА Мала султанка, завдяки своїм довгим пальцям, має здатність і плавати як качка, і лазити по гілках і стеблах рослинності, і ходити, не...
Слайд № 31

МАЛА СУЛТАНКА Мала султанка, завдяки своїм довгим пальцям, має здатність і плавати як качка, і лазити по гілках і стеблах рослинності, і ходити, немов курка, по плаваючим рослинам. Все це можливо завдяки довгим пальцях султанки. Основна їжа султанки - молоді зелені пагони, листя, кореневища, квітки і насіння різних рослин, - очерету, рогозу, очерету, рису, осоки, щавлю, горця, латаття, конюшини.

КИТОГЛАВ Дивним, незвичайним і навіть доісторичним птахом здається китоглав, який мало вивчений. Це один із самих великих птахів, що є близьким род...
Слайд № 32

КИТОГЛАВ Дивним, незвичайним і навіть доісторичним птахом здається китоглав, який мало вивчений. Це один із самих великих птахів, що є близьким родичем лелек, пеліканів, марабу. На масивній голові птиці знаходиться величезний дзьоб з гачком на кінці. Цей дивний птах мешкає на берегах Нілу в Африці, любить болотисті місця. Його головний корм – дводишні риби протоптери.

ДРОХВА Найважчий птах української фауни — дрохва. Її маса може досягати 20 кілограмів. Такими можуть бути самці — самиці значно менші. Поза гніздов...
Слайд № 33

ДРОХВА Найважчий птах української фауни — дрохва. Її маса може досягати 20 кілограмів. Такими можуть бути самці — самиці значно менші. Поза гніздовим сезоном дрохви тримаються дрібними групами, ведучи осілий спосіб життя. Довжина тіла – 75-105 cм. Розмах крил- 190-260см .Вага – самиця до 7,5 кг, самець до 18 кг. Тривалість життя – 20 років.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ПТАХІВ Людям на даний момент відомі 9800 видів пернатих, які живуть на Землі. Пір’я птаха важать більше ніж його скелет. Серце пти...
Слайд № 34

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ПТАХІВ Людям на даний момент відомі 9800 видів пернатих, які живуть на Землі. Пір’я птаха важать більше ніж його скелет. Серце птиці б’ється 400 разів на хвилину під час відпочинку і 1000 разів під час польоту. Найбільша тривалість життя птахів (у неволі): сокола – 162, папуги – 150, шуліки – 118, грифа – 117, орла, беркута, крука,ворони, пугача – 70-80, пелікана – 52, страуса – 50, чайки – 44, лебедя і солов’я – 25, канарейки – 24, дрозда – 20, мухоловки – 13, синиці – 9 років.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ: http://cikavo.com.ua http://faktusvity.blogspot.com http://senfil.net http://travel.tochka.net http:/...
Слайд № 35

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ: http://cikavo.com.ua http://faktusvity.blogspot.com http://senfil.net http://travel.tochka.net http://molomo.com.ua http://pustunchik.ua/ua/online http://wildwildworld.net.ua http://bird-ukraine.pp.ua http://dovidka.biz.ua/ http://pernatidruzi.org.ua/ http://nydmond.com.ua/ http://svitppt.com.ua/ http://procikave.com/

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

До ЗНО з УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ залишилося:
0
3
міс.
0
1
дн.
0
7
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!