Сьогодні відбувся
Кабінет психолога:
«
Плітки. Конфлікти
»
Взяти участь Всі події

"Цікаві факти про лісових мешканців" (підбірка матеріалів до тематичноо тижня "Дикі тварини")

Екологія

Для кого: Дошкільнята (3-4 роки), Дошкільнята (4-5 років), Дошкільнята (5-6 років), 1 Клас, 2 Клас

24.08.2021

357

29

0

Опис документу:
Знаєте, чому білочки запасають на зиму як мінімум вдвічі більше їжі, ніж їм необхідно? Все просто — пам’ять у них не дуже довга, тож часто буває так, що вони просто забувають, де саме лежать їхні їстівні припаси. Ото й доводиться перестраховуватися)). Переконана, ці та інші незвичайні факти про життя лісових тварин будуть цікавими для ваших вихованців, сприятимуть підвищенню інтересу до об'єктів живої природи та бажанню піклуватися про них.
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Ц ікаві факти про лісових мешканців


Знаєте, чому білочки запасають на зиму як мінімум вдвічі більше їжі, ніж їм необхідно? Все просто — пам’ять у них не дуже довга, тож часто буває так, що вони забувають, де саме лежать їхні їстівні припаси. Ото й доводиться перестраховуватися.

Мало хто знає, що білка вважається відмінним будівельником, адже під час зведення свого гнізда, яке має наукову назву гайно, вона акуратно переплітає між собою тонкі гілки, використовуючи передні лапи. Білка під час будівництва завжди робить два отвори у своїй оселі, які використовує для входу в нього. Мало хто знає, що біляче гніздо правильно називається «гайно». У такого гнізда завжди є два виходи – другий потрібен на випадок термінової евакуації білки.

Зазвичай білка має декілька гнізд. Використовувати кожне з них вона буде за окремої нагоди, деякі з них для народження малюків, а інші для відпочинку, або для того щоб пересидіти негоду.


Жолудевого дятла називають найзапасливішим птахом у світі! Готуючись до зими, він засовує в невеличкі отвори жолуді. Це можуть бути дірочки як на деревах, так і на телеграфних стовпах. Ви тільки уявіть — якось вчені знайшли сосну, в яку було заховано близько 60 тисяч жолудів!

Язик дятла здатний витягуватися з рота цього птаха на 11-12 сантиметрів. Продовбавши дзьобом дірку в корі, дятел засовує язик всередину і збирає ним комах.


Олень плямистий. Цей олень значно менший за оленя благородного. Довжина тіла дорослих самців до 180 см, висота у холці до 112 см, маса до 140 кг. Самки дещо менші.

Взимку волосяний покрив бурувато-рудий, літом рудого кольору. Відрізняється від благородного оленя наявністю жовтуватих плям по спині. Самці мають 4-5-відросткові роги, які в кінці березня, у квітні кожного року скидають.

У період гону лосі стають настільки небезпечні і непередбачувані, що навіть ведмеді воліють поступитися їм дорогою.


Заєць русак. Літом хутро зайця сірого кольору, жовто-руде з боків і бурувате на спині, а на зиму воно біліє з боків, на відміну від зайця-біляка, у якого хутро взимку чисто біле, за винятком кінчиків вух. У нього вуха значно довші, ніж у біляка. Відігнуті вперед, вони заходять на кінчик носа. Хвіст також довгий, зверху чорний, знизу білий.

Звичайні лісові зайці аж ніяк не є вегетаріанцями. Принагідно вони запросто можуть з’їсти м’ясо, наприклад, якогось гризуна подрібніше.

У зайця, типового лісового жителя, одна задня лапа коротша за іншу. Саме тому заєць бігає, петляючи, що допомагає йому ухилятися від атакуючого його в цей момент хижака.


Усі ви, певно, чули, що бобри — одні з найпрацьовитіших тварин. Вони й дня не можуть прожити без того, щобне будувати свої греблі. А тепер — затамуємо подих. Найдовша гребля бобрів, віднайдена вченими, мала довжину цілих 780 метрів! Що не кажіть, а в цих тваринок можна повчитися наполегливості в роботі!

Для весняного будівництва хатки бобер починає запасати будматеріали ще восени. Бобри починають запасати гілки для будівництва хаток ще з осені.


Майже у всіх великих лісових масивах живуть вовки, причому це актуально для всіх континентів, крім Австралії та Антарктиди.

У вовчих зграях іноді за потомством стежать «няні» – молоді вовки, яким старші доручають наглядати за потомством, поки батьки полюють.

На відкритому просторі вовки здатні почути більш-менш гучний звук на відстані в 7-8 км, а то і більше.


Лісові кабани люблять повалятися в бруді. Це допомагає їм очищати шкіру від комах-паразитів.


Ще одна тварина, що живе тільки там, де багато дерев – рись. Ця велика кішка зазвичай полює, стрибаючи на жертву із засідки на дереві, тому на відкритій місцевості рись зустріти неможливо.

Чекаючи жертву, лисиця нерідко годинами лежить нерухомо, прикидаючись мертвою. Якщо яка-небудь миша осміліє і вирішить, що мертвого хижака боятися більше не треба, вона дуже скоро про це пошкодує.

Лисиця недарма вважається хитрим звіром. Вона може довгими годинами лежати перед мишачою норою, прикидаючись мертвою, щоб послабити пильність своєї потенційної здобичі, і потім несподівано напасти.


Ведмідь – господар лісу, і у нього досить своєрідні смакові пристрасті. Так, клишоногий любить ласувати мурахами. Він розриває мурашник і засовує всередину свій язик, а коли його обліплять розгнівані мурахи, що захищають своє житло, він їх просто проковтує.

Господар лісу, ведмідь, любить ласувати мурахами. Він засовує язик в мурашник, чекаємо, поки його обліплять розгнівані мурахи, після чого втягує язик назад і проковтує їх.

Приказка «не буди сплячого ведмедя» виникла не на рівному місці. Розбуджений взимку ведмідь особливо страшний, так як нападає на все, що рухається.

Якщо говорити про чисельність, то в лісах середньої смуги найбільше мишей та інших дрібних лісових тварин.


Такі дивовижні лісові звірята, як ласки, виглядають дуже мило. Але зовнішність оманлива, ласка – безжалісний хижак, здатний здолати противника, що набагато перевершує її розмірами.


Куниці не будують постійне житло, вважаючи за краще вести кочовий спосіб життя. Вони подорожують по лісах і кожен раз ночують в різних місцях.


Їжаки, при нагоді, зовсім не проти перекусити отруйною гадюкою. Річ у тому, що отрута цих змій на них не діє.

Сова може повернути голову на 270 градусів.

Політ сови зовсім безшумний завдяки її особливим пір’ям. Ця корисна властивість допомагає совам в їх нічному полюванні.


На Землі відомі близько 4000 видів жаб.

Гостроморді лісові жаби в сезон розмноження стають яскраво-блакитного кольору. Правда, не всі – лише самці. Це допомагає їм приваблювати самок.


Щоб зробити кілограм меду, бджілка повинна облетіти 2 млн. квіток.

У кожному бджолиному вулику живуть 20 — 60 тисяч бджіл. Бджолина матка відкладає майже 1500 яєць в день і живе до двох років. Трутні, єдина робота яких, допомагати матці, живуть до 24 днів і не мають жала. Робочі бджоли (усі безплідні самки) — зазвичай працюють аж до самої смерті (близько 40 днів), збираючи пилок і нектар.


Дослідження останніх років показали, що у кротів досить гострий, хоч і обмежена, зір. І їм найчастіше не подобається те, що вони бачать, так як проникнення світла зазвичай означає, що в нору пробрався хижак.

Кріт може за одну ніч прорити тунель довжиною в 76 метрів.


Тварина з самим більшим мозком по відношенню до тіла — мураха.


У равлики близько 25 000 зубів.

Швидкість пересування равлика — близько 1,5 мм/сек.


При недоліку їжі стрічковий червяк може зїсти до 95 відсотків ваги свого тіла.

У тілі гусениці більше мязів, ніж в тілі людини.


Найпоширеніші лісові тварини – гризуни різних видів.



http://tvarunu.com.ua/tsikave/242/244/

https://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-lisovih-tvarin

https://kyivlis.gov.ua/novyny/kilka-tsikavyh-faktiv-pro-nashyh-lisovyh-meshkantsiv

http://korusno-znatu.in.ua/tsikavi-fakty/tsikavi-fakty-pro-tvaryn-lisu/











Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.