ЯКІСНЕ ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ – НЕОБХІДНА УМОВА РОЗВИТКУ ЗДОРОВОЇ ДИТИНИ.

Опис документу:
Правильно організоване харчування, що забезпечує організм усіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами й мінеральними солями) і енергією, є необхідною передумовою гармонійного зростання і розвитку дітей дошкільного і шкільного віку. У той самий час правильно організоване харчування сприяє підвищенню стійкості організму до дії інфекцій та інших несприятливих зовнішніх чинників.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

ЯКІСНЕ ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ – НЕОБХІДНА УМОВА РОЗВИТКУ ЗДОРОВОЇ ДИТИНИ.

Правильно організоване харчування, що забезпечує організм усіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами й мінеральними солями) і енергією, є необхідною передумовою гармонійного зростання і розвитку дітей дошкільного і шкільного віку. У той самий час правильно організоване харчування сприяє підвищенню стійкості організму до дії інфекцій та інших несприятливих зовнішніх чинників.

Харчування школяра продовжує залишатися однією з найбільш гострих проблем , предметом серйозного занепокоєння лікарів-гігієністів, педіатрів, педагогів, батьків. Адже саме харчування забезпечує життєво важливі функції дитячої праці і підліткового організму, до яких належать зростання, фізичний й розумовий розвиток, імунітет, відновлення тканин. Їжа - генератор зростаючого людини, необхідна всім внутрішніх та зовнішніх процесів, які є у організмі.

Шкільна їдальня функціонує у навчальному закладі дотримуючись основних нормативних документів, а саме:

Закону України «Про загальну середню освіту»;

* Закону України «Про охорону дитинства»;

* Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям»;

* Закону України «Про дошкільну освіту»;

* Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;

* Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»;

* Постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах»;

* Постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2003 № 850 «Про внесення зміни до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 № 856»;

* Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»

* Наказу Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005р. № 242/329 «Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах».

Велика увага у нашій школі приділяється гарячому харчуванню учнів1 – 11 класів.

Учнів загальноосвітніх навчальних закладів необхідно забезпечувати раціональним харчуванням, різноманітним протягом доби та навчального тижня, основу якого має становити організація профілактичного харчування, що передбачає спеціальне кулінарне обробляння продуктів.

Раціональне харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів будується на дотриманні трьох основних принципів:

  • забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;

  • задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;

  • дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.

Згідно з цими принципами харчування учнів повинно бути збалансованим за складом основних поживних речовин. Добова потреба в основних харчових речовинах та енергії, а також вітамінах і мінеральних речовинах для учнів різних вікових груп визначається відповідно до норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії. Різниця в кількості основних харчових речовин та калорійності раціону дітей різних вікових груп забезпечується регулюванням обсягів споживаної їжі чи складом страв у раціоні. Відповідальними за виконання норм харчування є засновники (власники) та керівники навчальних закладів. Потреби навчальних закладів в організації харчування дітей задовольняються державою відповідно до затверджених нормативів.

Важливим елементом організації раціонального харчування учнів є правильний розподіл обсягів добового споживання їжі між окремими її прийомами. Найбільш оптимальним режимом харчування учнів протягом дня слід вважати чотириразовий прийом їжі з інтервалами між прийомами 3,5 – 4 години.

Кількість прийомів їжі встановлюється залежно від віку, стану здоров’я та розпорядку дня учнів. У розпорядку дня для учнів рекомендовано дотримуватись такого режиму харчування:

при відвідуванні школи в І зміну: (що і є характерним для нашого навчального закладу):

7. 30- 8. 00 – сніданок удома;

після другого уроку – другий сніданок у школі для учнів 1-4 класів,

після 3-го уроку – для 5 - 11 класів;

після повернення зі школи:

13.00 – 14.00 обід для учнів 1-5 класів; - харчування учнів, які відвідують групу продовженого дня

15. 00 обід для учнів 6-11 класів;

16. 00 – 17. 00 – полуденок;

19. 00 – 20.00 – вечеря.

Харчування дітей у школі має значення для правильного розвитку.

Питання організації харчування учнів загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів знаходиться на постійному контролі в районній державній адміністрації, а впродовж навчального року неодноразово аналізується на нарадах керівників навчально-виховних закладів, навчальних семінарах кухарів шкільних їдалень, які організовує відділ освіти.

Дирекція школи створює всі умови для здорового повноцінного харчування всіх школярів. Їжу для наших школярів щоденно готують кухар Громико А. Й. і її помічник Яремчук Г. М. свіжу, смачну, різноманітну, здорову й калорійну. Учні нашої школи харчуються щоденно відповідно до складеного графіку:

Після другого уроку - учні 1- 4 класів,

Після третього – учні середніх і старших класів.

У 14 .00 – група продовженого дня.

Під час харчування учнів педагоги школи чергують у приміщенні їдальні, відповідно до графіку чергування вчителів, який і знаходиться у їдальні, слідкуючи за порядком і за тим, щоб діти з’їдали весь сніданок, чи обід:

Понеділок –

Вівторок –

Середа –

Четвер –

П’ятниця – Гринюк Л. І.

Учні 1- 4 класів харчуються лише за державний кошт і батьківську спонсорську допомогу: цукор, картоплю, моркву, буряк, капусту, а учні середніх і старших класів батьківську спонсорську допомогу

Собівартість повноцінного обіду : перше, друге з котлетою, хліб, чай і булочка з варенням – від 8.00 до 11. 00. гривень. Комплексний обід для групи продовженого дня - 5 .00. грн.

Відповідно до рішення сесії Підволочиської селищної ради Тернопільської області та з метою забезпечення раціонального харчування дітей пільгових категорій, що навчаються у Кам’янківській ЗОШ І – ІІІ ступенів та виконання санітарно-гігієнічних правил і норм організацію харчування учнів у школі на 2019 – 2020 навчальний рік, звільненні від оплати за харчування учні 1-11 класів пільгових категорій :

  1. Учні , батьки яких є учасниками АТО , що навчаються у Кам’янківській ЗОШ І – ІІІ ступенів

    1.Сапун Ігор Володимирович

    2.Шафранський Святослав Віталійович

    3.Шигера Святослав Орестович

    4.Кравчик Максим Олегович

    5.Кравчик Микола Олегович

    6.Пелех Андрій Романович

    7.Пелех Каріна Романович

    8.Бойко Михайло Володимирович

    9.Воробель Андрій Іванович

    10Курило Софія Андріївна

    11Малащук Максим Андрійович

  2. Учні , які позбавлені батьківського піклування, що навчаються у Кам’янківській ЗОШ І – ІІІ ступенів

1.Грішина Вероніка Олександрівна

2.Тараненко Сергій Миколайович

3. Список учнів з малозабезпечених сімей, що навчаються у Кам’янківській ЗОШ І – ІІІ ступенів ( він часто змінюється. Це залежить від того, хто приносить довідку, що сімя отримує допомогу, як маклозабезпечена родина)

Юрчак Роман Олегович

Юрчак Юрій Олегович

Олійник Іванна Степанівна

Олійник Тетяна Степанівна

Кушак Софія Павлівна

Закалюк Михайло Ігорович

Загребельна Аліна Зорянівна

Будник Діана Романівна

Будник Софія Романівна

Попеляр Ілона Володимирівна

Рябова Дарина Олегівна

4.Учні , батьки яких є ліквідаторами ЧАЕС , що навчаються у Кам’янківській ЗОШ І – ІІІ ступенів

1.Капеняк Дмитро Віталійович

2. Юрій Віталійович

3.Юрчишин Михайло Михайлович

5. Список дітей-сиріт, що навчаються у Кам’янківській ЗОШ І – ІІІ ступенів

1.Олексієва Галина Іванівна

Приготування страв здійснюється відповідно до двотижневого циклічного меню,яке складається на сезон (літньо - осінній, зимово-весняний). Розроблення циклічного меню старший кухар Громико А. Й. здійснює згідно з вимогами до організації раціонального харчування. Технологічні та калькуляційні картки на страви, що входять до складу комплексних обідів (сніданків), розробляє відповідно до Збірника рецептур страв для харчування школярів, затвердженого наказом Мінторгу України.

Виробнича програма шкільної їдальні кулінарних виробів розробляється згідно з єдиним плановим циклічним меню комплексних раціонів харчування. На підставі примірних двотижневих меню та з урахуванням наявності продуктів кухарем їдальні навчального закладу розробляється меню-розклад на певний день тижня. Меню-розклад повинно є єдиним для всіх дітей школи , але з різним виходом страв за віковими групами, наведеними в нормах харчування.

Продукти харчування та продовольча сировина надходять до школи разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи тощо).

Для перевірки якості сировини, напівфабрикатів і готові виробів зберігаються у спеціальних посудинах 1 добу в холодильнику із записами : назва страви і дата її приготування і реалізації. Такі проби готових страв змінюються кухарем щоденно

Тому на кухні може бути бракеражний журнал, куди закосять результати проб всіх інших страв. Їжу допускають до споживання школярами тільки після попередньої проби її старшим кухарем, або особою, що відповідає за харчування у школі, що відповідають з якості своєї продукції.

У школі перспективне меню складають на 7–10 днів. Це дає можливість правильно розподіляти продукти протягом тижня, забезпечувати розмаїтість блюд, найбільше раціонально витрачати грошові кошти і, що особливо важливо, вчасно замовляти необхідні продукти . Перспективне меню складає старший кухар.. У ньому передбачають чергування блюд, особливо основних, щоб вони не повторювалися протягом тижня. Виключення можуть складати ті корисні для дітей блюда, що їм більше подобаються. Необхідно наполегливо привчати них до різноманітної їжі, особливо до овочів, різних видів кашів. Так для учнів 1-11 класів щоденно, приготовлено перші страви – борщ, капусняк, різні види супів - і обов’язково – другі: картопляне пюре, гречана, рисова, кукурудзяна каші з котлетою, рибою, чи сарделькою. Крім цього в раціон харчування обов’язково входить салат з моркви, червоного бурячка, свіжої капусти.

Витрата продуктів на кожне блюдо визначається по картотеці або рецептурам, представлених у посібниках з дитячого харчування. Складаючи меню, Аделя Йосипівна враховує, що хліб, цукор, м'ясо, овочі, крупи необхідно включати в раціон щодня; рибу, сир, – не щодня. Однак протягом тижня набір продуктів, що покладається, повинний бути цілком реалізований.

Старший кухар Громико А. Й. складає на підставі перспективного меню щоденно меню-розкладку продуктів і визначення виходу блюд(у 2 екземплярах під копірку), що є документом для одержання продуктів з кладовки і робочою відомістю для кухаря по витраті продуктів на блюда в окремі прийоми їжі. Один екземпляр залишається у кухаря, а , інший - передається в бухгалтерію. По цьому екземпляру меню-розкладки бухгалтерія списує продукти і веде накопичувальну відомість по обліку витрачених за місяць продуктів .У меню-розкладці проставляють дату, загальну кількість дітей, що харчуються, і окремо дітей, що знаходяться в щоденно в школі. По кожному блюду указується вихід (маса порції готового блюда) у грамах на одну дитину.

Шкільна їдальня забезпечена столовим посудом та наборами згідно з Нормами оснащення підприємств громадського харчування посудом, столовими наборами, меблями та кухонним інвентарем, затвердженими наказом Міністерства торгівлі України.

Поверхня столів повинна мати гігієнічне покриття. Столи миють щодня гарячою водою з миючими засобами, дозволеними органами санітарного нагляду, а після кожного прийому їжі – протирати вологою чистою серветкою.

При школі окремо функціонує ще і буфет. Асортимент буфету визначено Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затвердженими постановою головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63. Включення до цього асортименту нових продуктів та страв здійснюється тільки за умови отримання позитивного висновку Міністерства охорони здоров’я України. Тут учні теж можуть придбати гарячий чай, різноманітне печиво, солодощі.

У школі харчування дітей відбувається під наглядом дирекції та педагогів. Наявність постійного контролю з боку навчального закладу, узгодження раціону з районною санстанцією, свідчить про те, що асортимент страв шкільної їдалені здатен забезпечити організм дитини основними елементами, необхідними для його правильного розвитку.

Можливостей шкільної їдальні достатньо для того, щоб забезпечити всіх учнів гарячими стравами за кошти батьків, але діти, на жаль, віддають перевагу швидкій розрекламованій їжі з найближчого магазинів, яких зараз навколо навчального закладу немало. Нові досягнення науки привели до того, що сьогодні складно знайти в продажу натуральні, нешкідливі для здоров’я продукти харчування. Тому консерванти, барвники, стабілізатори, гормони, антибіотики, підсолоджувачі й інші харчові добавки, небезпечні для людини, стали невід’ємною частиною нашого щоденного раціону. І якщо організм дорослої людини зі сформованими системами захисту здатний хоча б частково нейтралізувати або вивести ці агресивні речовини, то з дитячим ситуація куди небезпечніша. Інтенсивний ріст дитини, становлення травної, імунної й інших систем, розумові навантаження в школі, статеве дозрівання потребують особливого підходу до якості харчування школярів, без повноцінності якого неможливо забезпечити гармонійний розвиток дитячого організму. Тому проблему повноцінного харчування розв’язати можна тільки спільними зусиллями школи й батьків.

На превеликий жаль, більшість батьків не надають особливого значення пристрасті дітей до солодких газованих напоїв, чіпсів, «мівін», випічки. Незважаючи на численні лекції для батьків на батьківських зборах , відверті розмови класних керівників з батьками про гаряче харчування їхніх дітей, повідомлення в засобах масової інформації про небезпечні інгредієнти в продуктах, «люблячі» батьки завдають величезної шкоди здоров’ю своїх дітей, купуючи такі продукти.

В останній час серед учнів школи ми спостерігаємо значне поширення хвороб шлунково-кишкового тракту, особливо гастриту, — запалення слизової оболонки шлунку з характерними болями. Причини — порушення режиму харчування, зниження імунітету і стреси.

Дітям необхідно більше знати про користь гарячого харчування, про необхідність щоденного вживання овочів та фруктів, про обов’язкове вживання супів, тощо. І в першу чергу, сформувати у дитини свідоме ставлення до правильного харчування повинні батьки, сім’я. Школи в свою чергу створює всі умови для того, щоб забезпечити гарячим харчуванням всіх учнів і вчителів навчального закладу.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

До ЗНО з ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ залишилося:
0
3
міс.
0
5
дн.
1
8
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!