Як харчувалися наші предки. Найкорисніші українські страви.

Опис документу:
Матеріал можна використати у 1 класі під час вивчення тем 6 тижня "Я і моя Батьківщина", теми "Як визначити корисну і шкідливу їжу"( 27 тиждень - "Навіщо їсти"). У 2 класі при вивчені теми"Як дбати про власне здоров'я?"( 9 місяць "Все пов'язане з усім") або на позакласних заходах.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

ЯК ХАРЧУВАЛИСЯ

НАШІ ПРЕДКИ

Відомо, що кожен народ має не лише свою культуру, свої традиції, але і свою національну кухню. І більшою мірою кулінарні традиції залежать від місцевості проживання, способу життя та кліматичних умов. Наші предки жили вздовж Дніпра і його протоків. Основним заняттям предків було землеробство, тому найбільш типовою їжею українського населення була рослинна їжа, особливо продукти хліборобства. За часів Київської Русі найпопулярнішим блюдом була каша.

Основними стравами наших предків були вироби з жита, пшениці. вівса. ячменя, проса, грачихи.

Готували каші по-різному: вимочували, запарювали, варили, змішували кілька круп. Додавали до каш гарбузи, яблука, сушені сливи або сушені гриби.

Прочитай і з’єднай назву зернової культури і каші, яку з неї виготовляли

ЖИТО ГРЕЧАНА

ПШЕНИЦЯ ПШЕНИЧНА, МАННА
ОВЕС ЖИТНЯ

ЯЧМІНЬ ПШОНА

ПРОСО ПЕРЛОВА, ЯЧНЄВА

ГРЕЧИХА ВІВСЯНКА

Годувальником наших предків був і ліс. Влітку і восени в раціон харчування входили зібрані в лісі трави, гриби, ягоди, горіхи, дикі груші та яблука, коріння рослин.

Гриби сушили, щоб протягом зими відварювати і додавати в кашу. Білок грибів подібний м’ясному і має відмінний смак.

В меншій мірі вживали м’ясну і молочну їжу , але в значних кількостях добували багату фосфором рибу. М’ясо і рибу варили, смажили, солили, коптили і в’ялили. Ще з часів язичників варили борщ, який був ритуальною стравою – їм угоджали дощові хмари.

Українці жартували з приводу своєї кухні: «У нас просто: борщ , каша та на третє - кваша», «Борщ та капуста – в хаті не пусто».

Відгадай анаграму, і ти дізнаєшся, з якої трави, ошпаривши її, готували зелений борщ та салати навесні, бо знали. що вона дуже корисна і містить повний набір вітамінів. ВАПИКРО (кропива)

ВАРЕНИКИ

Вареники – улюблена страва українців, бо це блюдо і робиться практично з нічого, і склад його простий і дуже різноманітний – фрукти, овочі, сир в якості начинки, прісне тісто. Вони варяться, а не смажаться.

Якщо бажаєш схуднути і вареники були більш корисними, роби начинку з вишень, а тісто з твердих сортів пшениці. Вишня – джерело корисного білка та повільних вуглеводів. Тому такі вареники допоможуть позбутися зайвих кілограмів.

Для того, щоб блюдо приносило більше користі, замість води дієтологи рекомендують в тісто додавати сироватку. Сироватка є джерелом мінералів – фосфору, калію, натрію і магнію і вітамінів – С, А і В.

СИРНИКИ

Користь сирників не викликає ніяких сумнівів, адже основним інгредієнтом є сир, який є багатий на кальцій і вітамін Д. Також в сирниках містяться такі вітаміни, як А, Е, В1, В2, В9 і мінерали магній, калій і фосфор. Все це сприятливо позначається на здоров’ї мозку, серця, волосся, шкіри, зубів і кісток. Існує величезна маса приготування сирників. Найбільш корисними будуть сирники без смаження на сковороді в маслі, а запечені в духовці з додаванням сухофруктів. Важливо, що при тепловій обробці сир не втрачає корисних властивостей.

ХОЛОДЕЦЬ

Холодець – всіма улюблена страва, без якої не проходить жодного застілля в Україні. Він дуже корисний для суглобів, дихальних шляхів та легенів. Людині, яка хворіє на артроз або відновлюється після травми, саме холодець допоможе швидко прийти у форму. А ще холодець допомагає одужати при таких захворюваннях, як туберкульоз, хронічний бронхіт, бронхіт курця.

Хімічний склад холодцю вражає різноманітністю вітамінів і мінералів. Алюміній, фтор, бор, рубідій, ванадій – мікроелементи, що входять до складу холодцю. Кальцій, фосфор і сірка складають головну частину макроелементів. Головні вітаміни в холодцю – В9, С і А.

Калорійність холодцю залежить від того, з якого м’яса він приготовлений. Максимальна – у свинячого холодцю: до 180 ккал на 100 г продукту. У 100 г курячого – 120 ккал. Люди , стурбовані проблемою збільшення ваги, можуть дозволити собі страву, приготовану з яловичини. Це всього 80 ккал. Мінімум калорій в холодці з індички – 52 ккал.

БОРЩ

Борщ – джерело вітамінів і мінералів. Відвар з овочів та зелені у поєднанні з клітковиною і білком зміцнює увесь організм, а ще покращує травлення та очищує кишечник.

Слово «борщ» пішло від буряка, який так називали в давнину.

Сьогодні відомо понад 400 рецептів приготування борщу, але у кожної господині рецепт свій. Найбільш відомі «червоний», «зелений» та «холодний» борщ.

Згадай та обведи назви тих продуктів, які потрібні для приготування «червоного» борщу:

А - м’ясо, Б – яблука, В – цукор, Г – сіль, Д – капуста, Е – буряк,

Є – часник, Ж – цибуля, З – морква, И – картопля, І - помідори

САЛО

Говорячи про національну кухню, не можна забути про сало. Саме воно містить насичені жири, які необхідні для підвищення імунітету і збереження здоров’я нервової системи. Речовини, які містяться разом з холестерином у салі, покращують роботу головного мозку, серцевого м’яза, нирок та поліпшує склад крові.

ЯК КОЗАКИ ГОТУВАЛИ КУЛІШ

За часів козацтва в Україні дуже популярним був куліш.

Як його готували:

1. Дрібно порізане сало витопити в казані.

2. Підсмажити 1 кг порізаної свинини.

3. Подрібнити і підсмажити 3 цибулини і 2 моркви.

4.Залити водою – 3-4 літри.

5. Добавити 1 кг промитого пшона або пшеничної крупи.

6. За бажанням можна добавити кілька почищених і порізаних картоплин.

7.Добавляємо за смаком сіль, перець, лавровий лист.

Варити треба доти, доки пшоно і картопля стануть однорідною масою.

Свіжозварений куліш рідкої консистенції, охолоджений має властивість згущуватись, що дозволяло його, навіть, висушувати для подальшого зберігання.

ВИДИ БОРЩУ І ЙОГО СКЛАДОВІ

ЧЕРВОНИЙ ЗЕЛЕНИЙ ХОЛОДНИЙ

(БУРЯКОВИЙ) («ЗЕЛЕНЕЦЬ») («ХОЛОДНИК»)

- буряк - щавель - квас або сироватка

- морква -лобода - варені яйця

- капуста - кропива - варена картопля

- картопля - петрушка - свіжі огірки

- сало - варені яйця - петрушка

- цибуля - сметана - зелена цибуля

- часник - томат( за бажанням0 - варене м’ясо або ковбаса

- квасоля - м’ясо (за бажанням)

- помідор - рис або пшоно

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з ГЕОГРАФІЇ залишилося:
0
2
міс.
0
7
дн.
0
3
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!