Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
Чотири сповпи стійкої харчової системи.
Тенденції у світовому сільськогосподарському та харчовому виробництві, сільськогосподарському землекористуванні та глобальному населенні
Адаптивна та стійка харчова система
Здатність реагувати на мінливі обставини та нові виклики в міру їх появи, адаптивність і стійкість є одними з найважливіших системних критеріїв сталої продовольчої системи, оскільки ми не можемо передбачити всі умови чи зміни, які виникнуть у майбутньому.
Адаптивна здатність і стійкість повинні бути вбудовані як в біофізичні аспекти системи (через збереження біорізноманіття, підтримку здорових ґрунтових систем, підтримку буферної здатності у водоймах тощо), так і в соціально-економічні аспекти системи (передача знань, розвиток або організаційна спроможність, усунення циклів бідності тощо).
Дієтичні потреби та харчові переваги для активного та здорового життя
Поживна їжа для всіх
Найпростіший і фундаментальний виклик, який повинна вирішити продовольча система, – це забезпечити достатнє харчування для населення світу.
В ідеалі вона повинна досягти мети, поставленої на Всесвітньому продовольчому саміті в Римі, де зазначено, що продовольчу безпеку вирішують тоді, коли «всі люди в будь-який час мають фізичний і економічний доступ до достатньої, безпечної та поживної їжі для задоволення своїх потреб».
Деякі з пріоритетних завдань для вирішення цієї проблеми повинні, як мінімум, включати:
зменшення загального попиту на харчові продукти (наприклад, шляхом зменшення харчових відходів ).;
поступовий перехід до менш ресурсомістких джерел їжі з меншим впливом;
забезпечення того, щоб дефіцитні ресурси (земля, вода) спрямовувалися на виробництво харчових продуктів як пріоритетне перед непродовольчими цілями; покращення економічного доступу до їжі;
та підвищення продуктивності фермерів у країнах, що розвиваються.
Планетарні кордони, які світ не може собі дозволити перетнути.
У межах планети
Стала продовольча система повинна залишатися в межах планети в усіх ключових біофізичних зонах впливу протягом усього життєвого циклу виробництва, споживання та утилізації їжі.
Хоча ми повинні постійно прагнути до повного нульового чистого впливу на продовольчу систему, є деякі сфери, такі як збереження біорізноманіття, які мають бути пріоритетними над іншими.
Загалом, серйозні та незворотні наслідки для складних екологічних і культурних систем, а також виснаження невідновлюваних природних ресурсів, спричинене продовольчою системою, повинні бути розглянуті якнайшвидше.
Багато з підходів, які необхідні для вирішення перших двох стовпів, також необхідні для того, щоб привести функціонування продовольчої системи в рамки планетарних кордонів. Примітно, що скорочення попиту на продовольство та перехід до джерел їжі з меншим впливом є передумовами для зниження загальної пропускної здатності системи.
Крім того, ця проблема вимагає принаймні таких заходів:
зменшення впливу існуючих сільськогосподарських і видобувних практик (наприклад, застосування заходів збереження, зменшення викидів азоту, перехід до техніки лову з меншим ударом);
встановлення обмежень на розширення та інтенсифікацію системи, особливо при вирішенні глобального розриву врожайності (наприклад, зменшення розширення орних земель і, якщо необхідно, спрямування їх на маргінальні землі);
та інвестування в розвиток нових стійких сільськогосподарських технологій (наприклад, органічних сортів, агроекологічних, регенеративних практик ).
Огляд консолідації на кожному етапі харчового ланцюга від сировини до виробництва до роздрібної торгівлі
Підтримка засобів до існування та добробуту
Харчова система повинна структурно підтримувати засоби до існування та добробут людей, які в ній працюють.
Має бути можливість повноцінно харчуватися та підтримувати себе та заробляти розумну прожиткову плату в обмін на середню кількість робочих годин у системі харчування. Забезпечення того, щоб продовольча система підтримувала засоби до існування та добробут – це більше, ніж самоціль; це також важливо для вирішення інших трьох стовпів.
Не маючи надійних засобів до існування, дрібні фермери та рибалки продовжуватимуть боротися за створення необхідної спроможності та ресурсної бази для переходу до стійких моделей виробництва.
Гнучку систему неможливо побудувати на нестабільному фундаменті. Таким чином, усунення системних структур, які увічнюють бідність, має вирішальне значення для успіху досягнення сталої продовольчої системи.
Ці чотири стовпи пропонують альтернативний шлях
Поступово виникає протидія інтенсивним, традиційним сільськогосподарським і видобувним системам. Ці практики все ще становлять меншість світового сільськогосподарського виробництва і, як правило, недостатньо досліджені. Нові практики та технології обробки харчових продуктів представляють невеликий, але багатообіцяючий новий напрямок для стійкої харчової системи. Ми можемо виробляти достатню кількість їжі навіть для значно більшої кількості населення, якщо структурно змінити наш підхід як до виробництва, так і до споживання. Щоб успішно рухатися до сталої харчової системи, ми повинні враховувати системний характер поведінки та впливу системи.
Якщо ми не розглянемо та не змінимо головні першопричини, які призводять до різноманітних наслідків, наслідки відбуватимуться й надалі.
Щоб переконатися, що рішення є всеохоплюючими та адаптивними, нам потрібно інтегрувати системне мислення в харчову політику. Враховуючи системні наслідки, ми можемо на ранній стадії зрозуміти петлі зворотного зв’язку та несприятливі наслідки та відповідно адаптувати політику.
№2:
Теоретичний блок
22 травня 2023
419
Здоровий спосіб життя, про який кожен і кожна з нас чули принаймні раз, формується з дотримання низки корисних звичок. Проте ці звички дуже непросто зробити щоденною рутиною. Водночас погані звички міцно вкорінюються, і розлучатися з ними вкрай непросто. Та всі масштабні зміни в житті починаються з маленьких кроків. І саме маленькі здорові трансформації у вашому розпорядку дня дозволять згодом прийти до сформованих корисних звичок.
Згідно з дослідженням, проведеним у 2021 році, може знадобитися в середньому 59 днів, щоби нова звичка стала автоматичною. Але кількість часу, необхідного для її формування, може різнитися, тому успіх не завжди приходить за 2 місяці. Інше дослідження, проведене у 2012 році, показало, що для зміни звичної поведінки потрібно приблизно 10 тижнів.
Може здатися, що повномасштабна війна – не час для турботи про себе. Але насправді немає кращого часу, щоби приділити увагу своєму здоров’ю, ніж зараз, адже нам ще відбудовувати країну!
Тож які корисні звички варто обрати для повсякдення? З чого починати шлях до здорового способу життя? Розповідаємо, як досягти великих змін завдяки маленьким щоденним крокам.
Ціль «Більше рухатися»
Часто можна почути рекомендацію робити щонайменше 10 000 кроків на день. Водночас ціль у 10 000 кроків може бути важко досяжною для людей із малорухливим способом життя. У такому випадку радимо досягати загальної цілі «10 000 кроків на день» поетапно. Наприклад, якщо ви робите 3 000 кроків на день (базова кількість), щодня поступово додавайте до своєї активності ще 500–1000–2000 кроків.
Проте підрахунок кроків – це лише один із способів досягнення необхідного рівня фізичної активності. ВООЗ рекомендує мати принаймні 150 хвилин аеробних фізичних навантажень помірної інтенсивності щотижня (приблизно 30 хвилин на день, 5 днів на тиждень).
Ціль «Пити більше води»
Організму потрібна достатня кількість води – це аксіома. Тож варто допомагати своєму тілу. Необхідно надавати перевагу чистій воді без підсолоджувачів чи цукру і споживати близько двох літрів на добу. Якщо вам хочеться урізноманітнити напій, додайте у воду жменю ягід, кілька шматочків лимона, огірок або м’яту. Звичка формуватиметься легше, якщо засоби її формування будуть у вас під рукою – тримайте пляшку води поряд або на видноті, щоби ви завжди могли зробити ковток.
Ціль «Їсти здорову їжу»
Коли йдеться про здорове харчування, люди часто відчувають розгубленість і не знають, із чого почати, що заважає їм почати взагалі. Звісно, упорядкувати раціон, зробити його здоровим і збалансованим може бути дуже складним завданням, особливо, коли ви маєте мало часу чи погану звичку заїдати стрес чимось не дуже корисним. Утім маленькі кроки допоможуть і тут. Зробіть правилом їсти салат в обід щодня або приберіть сільницю зі столу і додавайте до страв замість солі трави і різноманітні спеції. Відмовтеся від цукру й сиропів у каві або чаї або для початку замість двох ложок цукру додайте одну.
ВООЗ рекомендує вживати не менше п’яти порцій фруктів і овочів (еквівалент 400 г) на день. Спробуйте з’їдати яблуко замість перекусу. Пам’ятайте, що «здорова» тарілка має на 50% складатися з овочів (крім картоплі), тож намагайтеся поступово впровадити це правило і в своє життя.
Ще одна порада: спробуйте щовечора виділяти 15 хвилин, щоби продумати раціон на наступний день і підготувати відповідні продукти. Ймовірно, коли настане час обіду, ви зробите вибір на користь здоровішої їжі, а не вхопите перше, що потрапить до рук.
Ціль «Добре спати»
Сон – основа здоров’я! Ми знаємо, що потрібно спати 8 годин на добу, але з постійними ракетними загрозами це буває важко. Утім корисні звички навколо сну знадобляться нам після перемоги, тож спробуйте формувати їх уже: не беріть до ліжка телефон – краще прочитайте кілька сторінок цікавої книги, щільно закрийте вікна, щоби спати в темряві, прийміть душ для розслаблення.
Звісно, в кінці дня хочеться посидіти в тиші чи зайнятися улюбленими хобі, проте не робіть це за рахунок годин сну. Спробуйте наступного тижня лягати на 15-30 хвилин раніше ніж зазвичай – це вже буде тим маленьким кроком до здоров’я.
Пам’ятайте, брак сну провокує переїдання упродовж дня і може впливати на продуктивність праці, тож працюйте над налагодженням сну.
Ціль «Дбати про психічне здоров’я»
Усі ми зараз перебуваємо в стані тривалого стресу, тож особливо потребуємо турботи не лише про фізичне, а й про психічне здоров’я. Зробіть велику ціль ритуалом щоденного піклування про себе. Обмежте перебування у соцмережах – це значно покращить ваше самопочуття. Опануйте навички самодопомоги під час стресу, щоби допомагати собі та своїм близьким.
Спробуйте щодня писати кілька сторінок у щоденнику – це допоможе вам у самопізнанні і аналізі того, що робить вас щасливим чи нещасним. Якщо це поки важко – запишіть 10 причин, чому ви сьогодні молодець або за що ви вдячні дню, що минає. Якщо відчуваєте, що не можете впоратися з тривожністю й стресом – зверніться по допомогу до спеціалістів.
Пам’ятайте, що швидше ви почнете, то швидше досягнете успіху. Зміни нікому не даються просто, але, впевнені, ви будете задоволені результатами докладених зусиль. Будьте добрими до себе та оточення, хваліть та винагороджуйте себе за найменші успіхи. Це дозволить швидше сформувати потрібні звички.
№3:
Вільне введення тексту
Що із представленої інформації ви вже застосовуєте у своєму житті? А щоб хотіли б додати?
Рефлексія від 0 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення:
Виробництво сільськогосподарської продукції у світі. Видобування й споживання паливних мінеральних ресурсів