Всеосвіта

Головне меню порталу

Головне меню порталу

Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Антистреси у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами
»
Взяти участь Всі події
Урок:

Текстові задачі і їх розв'язання арифметичним способом

28.11.2023
5 Клас

6

22

50

0

Вміст уроку:

Завдання №1:

Теоретичний блок

Розв'язати задачу арифметичним способом — це означає знайти відповідь за допомогою виконання арифметичних дій над даними в задачі числами.

Зверни увагу!

У підручнику зустрічаються завдання:

  • на рух;

  • на застосування дій додавання та віднімання натуральних чисел;

  • що приводять до ділення, множення натуральних чисел;

  • на частини;

  • на спільну роботу;

  • на передбачуване і фактично виконане;

  • з використанням малюнків, діаграм.

Виконуючи розв'язання задачі, потрібно провести аналіз тексту завдання і
послідовно відповісти на питання:

1. Які величини треба знати?
2. Яка з величин відома, а яка ні?
3. Що потрібно знати, щоб знайти цю величину?
4. Як це дізнатися, виходячи з умови задачі?

Завдання №2:

Теоретичний блок

Приклад:

Два велосипедиста виїхали одночасно назустріч один одному з однаковою швидкістю.
Через який час вони зустрінуться, якщо відстань між ними —
72 км, а швидкість — 12 км/год?


Розв'язок:

1. Яка швидкість зближення велосипедистів?
12 + 12 = 24 (км/год).

2. Через який час велосипедисти зустрінуться?
72 : 24 = 3 (год).

Відповідь: велосипедисти зустрінуться через 3 години.

Приклад:

У перший день продали 25 кг яблук, у другий — 40 кг, а в третій день продали 55 кг яблук.Скільки всього яблук продали за три дні?

Розв'язок:

25 + 40 + 55 = 120 (кг)

Відповідь: усього яблук продали за три дні 120 кг.

Завдання №3:

Теоретичний блок

Приклад:

В одному шматку 150 м дроту, а в іншому на 35 м менше.Скільки метрів дроту в двох шматках разом?

Розв'язок:

1. Скільки метрів дроту в другому шматку?

150 - 35 = 115 (м)

2. Скільки метрів дроту в двох шматках разом?

150 + 115 = 265 (м)

Відповідь: дроту в двох шматках разом 265 м.

Приклад:

Двадцять ящиків важать 3 т.Скільки кілограмів важить один ящик?

Розв'язок:

3 т : 20 = 3000 кг : 20 = 150 кг

Відповідь: один ящик важить 150 кг.

Приклад:

У перший день бригада зібрала 700 кг картоплі, а в другий день у 2 рази більше, ніж у перший.На скільки кілограмів картоплі зібрала бригада більше у другий день?

Розв'язок:

1. Скільки кілограмів картоплі зібрала бригада у другий день?

700⋅2=1400 (кг)

2. На скільки кілограмів картоплі зібрала бригада більше у другий день?

1400 - 700 = 700 (кг)

Відповідь: на 700 кг картоплі зібрала бригада більше у другий день.

Приклад:

На першій полиці стояло в 3 рази більше книг, ніж на другій. На двох полицях разом стояло 120 книг. Скільки книг стояло на кожній полиці?

Розв'язок:

1. Скільки частин припадає на всі книги?

1 + 3 = 4 (частини)

2. Скільки книжок припадає на одну частину?

120 : 4 = 30 (книг) — число книг на другій полиці.

3. Скільки книг стояло на першій полиці?

30⋅3=90 (книг)

Відповідь: 90 книг стояло на першій полиці, 30 книг стояло на другій полиці.

Завдання №4:

Завантаження файлу

Прикріпити фото домашнього задання №513

Завдання №5:

Завантаження файлу

Прикріпити фото домашнього задання №515

Завдання №6:

Завантаження файлу

Прикріпити фото домашнього задання №517

Рефлексія від 1 учня

Сподобався:

1 0

Зрозумілий:

1 0

Потрібні роз'яснення:

1 0
Рекомендуємо

Практична робота: Перемовини і розв'язання конфліктів

Практична робота: Перемовини і розв'язання конфліктів

118

Аватар профіля Біла Тетяна Анатоліївна
Громадянська освіта
10 клас

83 грн

Роль хімії у розв'язанні енергетичної проблеми

Роль хімії у розв'язанні енергетичної проблеми

120

Аватар профіля Лариса Володимирівна Зінченко
Хімія
11 клас

19 грн

Естетика тексту. Написання тексту для виступу

Естетика тексту. Написання тексту для виступу

76

Аватар профіля Перепелиця Любов Вікторівна
Українська мова
10 клас

30 грн

Задачі на дроби

Задачі на дроби

50

Аватар профіля Балануца Ірина Анатоліївна
Математика
5 клас

25 грн

Задачі на дроби

Задачі на дроби

43

Аватар профіля Балануца Ірина Анатоліївна
Математика
5 клас

33 грн

Схожі уроки

Порівняння десяткових дробів

Порівняння десяткових дробів

288

Аватар профіля Буланова Валентина Миколаївна
Математика
5 клас

Досліджуємо задачі. Порівняння задач. Складання задач за малюнком.

Досліджуємо задачі. Порівняння задач. Складання задач за малюнком.

428

Аватар профіля Крутоголова Ірина Миколаївна
Математика
1 клас

Усне ділення багатоцифрових чисел на одноцифрове.

Усне ділення багатоцифрових чисел на одноцифрове.

138

Аватар профіля Шандра Алла
Математика
4 клас

6 кл. Додавання від'ємних чисел. Урок 2 (02.02.2022)

6 кл. Додавання від'ємних чисел. Урок 2 (02.02.2022)

79

Аватар профіля Сапко Наталія Олександрівна
Математика
6 клас

Письмове ділення круглого багатоцифрового числа на одноцифрове

Письмове ділення круглого багатоцифрового числа на одноцифрове

80

Аватар профіля Сухорукова Валентина Михайлівна
Математика
4 клас