Урок:

САХАРОЗА, КРОХМАЛЬ І ЦЕЛЮЛОЗА: МОЛЕКУЛЯРНІ ФОРМУЛИ, ГІДРОЛІЗ, СПОСОБИ ОДЕРЖАННЯ.

10.10.2023
0 0
10 Клас, I курс, II курс

4

9

1473

0

4

Вміст уроку:

Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.

Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.

1:

Теоретичний блок

Дисахариди — це вуглеводи, молекули яких складаються з двох залишків моносахаридів, сполучених один з одним за рахунок взаємодії гідроксильних груп.

Прикладом найпоширеніших у природі дисахаридів є сахароза (буряковий або тростинний цукри). Молекула сахарози складається із залишків глюкози та фруктози, з’єднаних один з одним за рахунок взаємодії гідроксильних груп.

Найважливішою сполукою з дисахаридів є сахароза(звичайний цукор). Її молекулярна формула C12H22O11.

Сахароза не вступає в реакцію «срібного дзеркала», тому що не здатна утворювати відкриту форму.

Сахароза (буряковий або тростинний цукри) міститься в цукровій тростині, цукровому буряку (до 28 % від сухої речовини), соках рослин і плодах.

Сахароза — біла кристалічна речовина, розчинна у воді, солодка на смак.

За 190—200 °С сахароза перетворюється на буру масу — карамель.

Великий вміст сахарози в цукровому буряку (16—20 %), стеблах цукрової тростини (14—16 %), а також у соку берези, клена, у багатьох плодах і овочах, у цукровій пальмі, рожковому дереві, цукровому сорго.

Сахарозу добувають із цукрового буряка або цукрової тростини

Хімічні властивості:
1. окиснення:

Чи горить сахароза?
Цукрова пудра легко займається і навіть може спричинити вибух.
C12H22O11 + 12O2 →12CO2 + 11H2O
2. гідроліз при нагріванні у кислому середовищі. При цьому з однієї
молекули сахарози утворюється молекула глюкози і молекула фруктози:
C12H22O11 + H2O →C6H12O6 + C6H12O6.
3. дегідратація - при дії концентрованої сульфатної кислоти:
C12H22O11 →12C + 11H2O

2:

Теоретичний блок

3:

Теоретичний блок

Найважливіші з полісахаридів — це крохмаль і целюлоза (клітковина). Вони побудовані із залишків глюкози. Загальна формула цих полісахаридів — (С6Н10О5)п .

Полісахариди – вуглеводи, що складаються з великої кількості залишків
глюкози.

Їх представниками є крохмаль та целюлоза – природні полімери.
В природі крохмаль міститься у вигляді зерен у плодах та насінні деяких
рослин. Целюлоза утворює основну частину стебла рослин, а у дерев – стовбура.
Волокна бавовни містять до 98 % целюлози; волокна льону й конопель теж в
основному складаються з целюлози; у деревині вона становить близько 50%. Папір, бавовняні тканини — це вироби з целюлози. Особливо чистими зразками целюлози є вата з очищеної бавовни й фільтрувальний (непроклеєний) папір.

Крохмаль — це білий порошок, що складається з дрібних зерен, не розчинний у холодній воді.

Якісною реакцією на крохмаль є його взаємодія з йодом: спостерігається інтенсивне синє забарвлення. Таке забарвлення з’являється, якщо на зріз картоплі крапнути розчин йоду.

Складання порівняльної характеристики крохмалю й целюлози

(Заповнюємо таблицю.)

Параметри для порівняння

Крохмаль

Целюлоза

Агрегатний стан

Білий порошок

Біла волокниста маса (вата)

Розчинність

уводі

Не розчинний у холодній, у гарячій — утворює колоїдний розчин

Не розчинна у воді

Склад

(C6Н10O5)n

6H10O5)m

Маса

М = 172п, де n — від кількох сотень до кількох тисяч

М = 172т, де т — від кількох десятків тисяч до кількох сотень тисяч

Мономер

α-глюкоза

β-глюкоза

Будова полімер​ного ланцюга

Лінійна, розгалужена

Лінійна

Біологічна роль

Поживна речовина для рослин, тварин і людини

Не засвоюється в організмі людини, «будівельний» матеріал для рослин

4:

Завантаження файлу

Домашнє завдання

Опрацювати параграфи 24-25 підручника, розв’язати задачу.

  1. У цукровій тростині масова частка сахарози становить 20%. Яку масу
    фруктози можна добути з тростини масою 25 т?

Рефлексія від 4 учнів

Сподобався:

4 0

Зрозумілий:

4 0

Потрібні роз'яснення:

4 0
Рекомендуємо

Вуглеводи (глюкоза, сахароза): молекулярні формули, фізичні властивості, поширення і утворення в природі, застосування та біологічна роль. Якісна реакція на глюкозу

Вуглеводи (глюкоза, сахароза): молекулярні формули, фізичні властивості, поширення і утворення в природі, застосування та біологічна роль. Якісна реакція на глюкозу

682

Аватар профіля Саливін Марина Віталіївна
Хімія
9—10 клас

30 грн

Складання формул бінарних сполук, розрахунок відносної молекулярної маси

Складання формул бінарних сполук, розрахунок відносної молекулярної маси

88

Аватар профіля Пишна Марина Юліївна
Хімія
7 клас

41 грн

Формули додавання

Формули додавання

170

Аватар профіля Дмитрієва Валентина Олександрівна
Алгебра
10 клас

25 грн

Адресація. Формули.

 Адресація. Формули.

305

Аватар профіля Лизько Валентина Степанівна
Інформатика
7 клас

25 грн

Роль палеонтології, молекулярної генетики в обґрунтуванні теорії еволюції

Роль палеонтології, молекулярної генетики в обґрунтуванні теорії еволюції

93

Аватар профіля Стась Лариса Ігорівна
Біологія
9 клас

58 грн

Схожі уроки

Оксиди неметалічних елементів

Оксиди неметалічних елементів

3913

Аватар профіля Черниш Оксана Сергіївна
Хімія
11 клас

Практична робота 1. Дослідження якісного складу солей

Практична робота 1. Дослідження якісного складу солей

351

Аватар профіля Кондратюк Валентина Миколаївна
Хімія
11 клас

Хімічні властивості нерозчинних основ: взаємодія з кислотами і розкладання внаслідок нагрівання.

Хімічні властивості нерозчинних основ: взаємодія з кислотами і розкладання внаслідок нагрівання.

1031

Аватар профіля Лохвицька Марія Федорівна
Хімія
8 клас

Повітря, його склад і властивості.

Повітря, його склад і властивості.

629

Аватар профіля Лохвицька Марія Федорівна
Хімія
7 клас

Прості та складні речовини

Прості та складні речовини

226

Аватар профіля Кохановська Оксана Вікторівна
Хімія
7 клас