Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
Дисахариди — це вуглеводи, молекули яких складаються з двох залишків моносахаридів, сполучених один з одним за рахунок взаємодії гідроксильних груп.
Прикладом найпоширеніших у природі дисахаридів є сахароза (буряковий або тростинний цукри). Молекула сахарози складається із залишків глюкози та фруктози, з’єднаних один з одним за рахунок взаємодії гідроксильних груп.
Найважливішою сполукою з дисахаридів є сахароза(звичайний цукор). Її молекулярна формула C12H22O11.
Сахароза не вступає в реакцію «срібного дзеркала», тому що не здатна утворювати відкриту форму.
Сахароза (буряковий або тростинний цукри) міститься в цукровій тростині, цукровому буряку (до 28 % від сухої речовини), соках рослин і плодах.
Сахароза — біла кристалічна речовина, розчинна у воді, солодка на смак.
За 190—200 °С сахароза перетворюється на буру масу — карамель.
Великий вміст сахарози в цукровому буряку (16—20 %), стеблах цукрової тростини (14—16 %), а також у соку берези, клена, у багатьох плодах і овочах, у цукровій пальмі, рожковому дереві, цукровому сорго.
Сахарозу добувають із цукрового буряка або цукрової тростини
Хімічні властивості:
1. окиснення:
Чи горить сахароза?
Цукрова пудра легко займається і навіть може спричинити вибух.
C12H22O11 + 12O2 →12CO2 + 11H2O
2. гідроліз при нагріванні у кислому середовищі. При цьому з однієї
молекули сахарози утворюється молекула глюкози і молекула фруктози:
C12H22O11 + H2O →C6H12O6 + C6H12O6.
3. дегідратація - при дії концентрованої сульфатної кислоти:
C12H22O11 →12C + 11H2O
№2:
Теоретичний блок
№3:
Теоретичний блок
Найважливіші з полісахаридів — це крохмаль і целюлоза (клітковина). Вони побудовані із залишків глюкози. Загальна формула цих полісахаридів — (С6Н10О5)п .
Полісахариди – вуглеводи, що складаються з великої кількості залишків
глюкози.
Їх представниками є крохмаль та целюлоза – природні полімери.
В природі крохмаль міститься у вигляді зерен у плодах та насінні деяких
рослин. Целюлоза утворює основну частину стебла рослин, а у дерев – стовбура.
Волокна бавовни містять до 98 % целюлози; волокна льону й конопель теж в
основному складаються з целюлози; у деревині вона становить близько 50%. Папір, бавовняні тканини — це вироби з целюлози. Особливо чистими зразками целюлози є вата з очищеної бавовни й фільтрувальний (непроклеєний) папір.
Крохмаль — це білий порошок, що складається з дрібних зерен, не розчинний у холодній воді.
Якісною реакцією на крохмаль є його взаємодія з йодом: спостерігається інтенсивне синє забарвлення. Таке забарвлення з’являється, якщо на зріз картоплі крапнути розчин йоду.
Складання порівняльної характеристики крохмалю й целюлози
(Заповнюємо таблицю.)
Параметри для порівняння | Крохмаль | Целюлоза |
Агрегатний стан | Білий порошок | Біла волокниста маса (вата) |
Розчинність уводі | Не розчинний у холодній, у гарячій — утворює колоїдний розчин | Не розчинна у воді |
Склад | (C6Н10O5)n | (С6H10O5)m |
Маса | М = 172п, де n — від кількох сотень до кількох тисяч | М = 172т, де т — від кількох десятків тисяч до кількох сотень тисяч |
Мономер | α-глюкоза | β-глюкоза |
Будова полімерного ланцюга | Лінійна, розгалужена | Лінійна |
Біологічна роль | Поживна речовина для рослин, тварин і людини | Не засвоюється в організмі людини, «будівельний» матеріал для рослин |
№4:
Завантаження файлу
Домашнє завдання
Опрацювати параграфи 24-25 підручника, розв’язати задачу.
У цукровій тростині масова частка сахарози становить 20%. Яку масу
фруктози можна добути з тростини масою 25 т?
Рефлексія від 4 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення:
Вуглеводи (глюкоза, сахароза): молекулярні формули, фізичні властивості, поширення і утворення в природі, застосування та біологічна роль. Якісна реакція на глюкозу