Урок:

: Приготування сиропів: види н\ф для оздоблення, їх характеристика

Вміст уроку:

Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.

Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.

1:

Теоретичний блок

Приготування сиропів: види н\ф для оздоблення, їх характеристика

Для приготування напівфабрикатів потрібно сироп з різним змістом цукру. Розчинність цукру у воді залежить від температури. Наприклад, у 1 л холодної води можна розчинити до 2 кг цукри, а при 100 °С до 5 кг. Але якщо потрібно одержати сироп з великим вмістом цукру, те його з'єднують з водою і кип'ятять. У процесі уварювання цукрового сиропу відбувається випарювання води, тому концентрація цукру збільшується. Чим більше цукру в сиропі, тим вище температура кипіння і його щільність (питома вага). По цих ознаках визначають вміст цукру в сиропі.

При відсутності вимірювальних приладів кількість цукру в сиропі визначають органолептично: по смаку, клейкості, зовнішньому вигляду. Визначення кількості цукру в сиропі приведене в таблиці

Таблиця

Вміст цукру, %

Питома вага при 20°С

Температура кипіння у відкритому посуді, °С

Органолептичне визначення вмісту цукру в розчині

10

1,038

100,1

Підсолоджена вода

20

1,080

100,3

» »

30

1,126

100,6

Солодка вода

40

1,160

101,1

» »

50

1,229

101,9

Сироп слабкий

60

1,236

103,01

Сироп середній

65

1,316

103,9

Сироп міцний

70

1,348

105,3

Нитка тонка

75

1,378

107,4

Нитка середня

80

1,411

110,3

Нитка товста

85

114,5

Кулька слабкий

90

122,6

Кулька середній

95

127,0

Кулька міцний

98

165,0

Карамель

З таблиці видно, що до 65% вмісту цукру в сиропі визначається на смак. Надалі смакові відчуття залишаються постійними, тому використовують інші прийоми. Так, при концентрації цукру 70—80% крапля охолодженого сиропу, стиснута між пальцями, при наступному роз'єднанні розтягується в нитку різної товщини. Чим вище концентрація цукру, тим нитка товстіша. Цю пробу можна взяти і по-іншому: наливають ложкою сироп на холодну тарілку, денцем ложки злегка натискають на сироп, а потім ложку піднімають.

У результаті між ложкою і тарілкою також утвориться тонка, середня чи товста нитка в залежності від концентрації цукру.

При вмісті цукру від 85 до 95% беруть пробу в такий спосіб: зачерпнувши ложкою гарячий сироп, її швидко опускають у холодну воду. Узята проба в залежності від концентрації цукру перетворюється в м'яку, середню чи тверду масу (кулька). Коли зміст цукру підвищиться до 98%, одержати грузлу масу не можна, тому що вона буде ламатися. Сироп перетворюється в карамель. Вона вважається готової, якщо при розкусуванні не липне до зубів, а розсипається на дрібні шматочки. Пробу можна взяти і таким способом: у гарячий сироп опускають скручену в кільце дріт, а потім неї продувають. Якщо утворяться пухирці, то карамель готова.

Д\З: З аконспектувати матеріал

2:

Вільне введення тексту

Д\З: З аконспектувати матеріал

Рефлексія від 0 учнів

Сподобався:

0 0

Зрозумілий:

0 0

Потрібні роз'яснення:

0 0
Рекомендуємо

Виготовлення виробу. Види оздоблення сувенірів. Сучасні техніки оздоблення. Інструктаж з Т.Б.

Виготовлення виробу. Види оздоблення сувенірів. Сучасні техніки оздоблення. Інструктаж з Т.Б.

706

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Технології
11 клас

50 грн

Інструктаж з БЖД. Види оздоблення відповідно до технологій. Оздоблення виробу аплікацією. Прикріплення аплікації вивченими початковими швами. Інструктаж з БЖД.

 Інструктаж  з БЖД. Види оздоблення відповідно до технологій. Оздоблення виробу аплікацією. Прикріплення аплікації вивченими початковими швами. Інструктаж з БЖД.

247

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Трудове навчання
5 клас

50 грн

Технологія оздоблення виробу. Інструктаж з БЖД.

Технологія оздоблення виробу. Інструктаж з БЖД.

283

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Трудове навчання
9 клас

50 грн

Виготовлення та оздоблення виробу "Круп'яничка". Захист проєкту.

Виготовлення та оздоблення виробу "Круп'яничка". Захист проєкту.

215

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Трудове навчання
5 клас

83 грн

"РОК-Н-РОЛ"

"РОК-Н-РОЛ"

542

Аватар профіля Тунік Світлана Григорівна
Музика
7 клас

44 грн

Схожі уроки

Асортимент і класифікація тортів. ТП тортів

Асортимент і класифікація тортів. ТП тортів

2420

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Технологія приготування борошняних кондитерських виробів
III курс

Технологія приготування простих нарізних і поштучних тістечок з ріхних видів тістаВ

Технологія приготування простих нарізних і поштучних тістечок з ріхних видів тістаВ

4988

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Технологія приготування борошняних кондитерських виробів
III курс

ЛПР №8: Технологія приготування пісочного тіста та виробів з нього

ЛПР №8: Технологія приготування пісочного тіста та виробів з нього

139

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Технологія приготування борошняних кондитерських виробів
III курс

Технологія приготування бісквітного тіста та виробів з нього

Технологія приготування бісквітного тіста та виробів з нього

7577

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Технологія приготування борошняних кондитерських виробів
III курс

Технологія приготування пряничного тіста та виробів з нього

Технологія приготування пряничного тіста та виробів з нього

4420

Аватар профіля Галько Надія Степанівна
Технологія приготування борошняних кондитерських виробів
III курс